logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cameră: Schimb de replici pe tema deconspirării urmaşilor lucrătorilor de la Securitate care ocupă funcţii publice

Imagine din galeria Agerpres

Proiectul de lege privind deconspirarea urmaşilor lucrătorilor Securităţii care ocupă demnităţi sau funcţii publice a generat, luni, în plenul Camerei, mai multe schimburi de replici între deputaţi - Claudiu Năsui (USR) a susţinut că securiştii 'domină' în continuare România, iar Radu Cristescu (PSD) l-a acuzat pe acesta că este "copilul unui securist", în timp ce Ludovic Orban a spus că trebuie scoşi din politică, administraţie, justiţie, media toţi cei care colaborează, în prezent, cu Serviciile secrete.

"În perioada regimului comunist, statul a exercitat o frică şi o teroare prin organele fostei Securităţi de stat. La 33 de ani de la Revoluţie, după 45 de ani de comunism în care elitele României au fost distruse, asasinate, a venit momentul să ştim adevărul, măcar o parte a lui", a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui, menţionând că punctul 8 de la Timişoara nu a fost niciodată aplicat.

El a spus că statul a refuzat adevărul, dreptatea şi că "securiştii au dominat în continuare România şi o domină în continuare".

"Am asistat săptămâna trecută la un ministru în Guvernul României, Guvern în care sunt prezenţi copii ai foştilor mari securişti, ai conducătorilor Securităţii, care insinuează că Cătălin Drulă ar fi un pui de securist. Haideţi, dacă aveţi curaj, dacă doriţi să aflăm adevărul, să ştim istoria noastră, să deconspirăm fosta Securitate o dată pentru totdeauna. Să facem acest registru al foştilor securişti", a mai spus Năsui, menţionând că şi CEDO susţine că legătura de rudenie între actualii membri ai clasei politice şi fosta Securitate este un element relevant.

Deputatul PSD Radu Cristescu l-a acuzat pe Năsui că este "copilul unui securist", adăugând că "poluează Parlamentul".

"Cine vorbeşte de lustraţie? Năsui, copilul unui securist, care dacă punctul 8 de la Timişoara s-ar susţine, şi el, şi tatăl lui probabil că ar fi în acel registru. (...) Familia Năsui spune că tăticul Năsui, cel securist, nu a fost securit şi atunci îl întreb pe băieţelul Năsui, copil de securist, după ce tatăl lui a trădat în America, dacă nu era securist, de ce a fost judecat de tribunalul militar? Nu vă e ruşine să veniţi după atâţia ani să faceţi pe Alba-ca-Zăpada? Mai reamintesc că tăticul Năsui securistul mi-a cerut vreo 200 mii de euro daune. Vă faceţi casă? Aveţi nevoie de bani? Nu vă e ruşine, securiştilor? Veniţi să poluaţi după atâţia ani Parlamentul României... (...) Să vă fie ruşine!", a afirmat Cristescu.

În replică, Claudiu Năsui a spus că tatăl său nu a fost securist, ci a fost condamnat de fosta Securitate.

"Minciunile care se spun de la această tribună sunt ruşinoase, nu numai pentru partidul celui care pune în Parlament astfel de specimene, ci şi pentru istoria României", a replicat el.

Deputatul AUR George Simion a sugerat că tatăl lui Cătălin Drulă, liderul USR, ar fi avut legături cu fosta Securitate.

"Nu ştiu în ce măsură suntem noi să judecăm pe cei care au făcut poliţie politică sau nu sau spionaj în diferite moduri înainte de 1989. (...) Văd în presă un caz al unui om care după aceea a fost general SIE în Elveţia, Teodor Ileş, nume conspirativ Claudiu Averescu, a fost ofiţer CIE (Centrul de Informaţii Externe - n.r.). (...) Mai interesant este că acest Teodor Ileş a fost şeful Felix Telecom, şeful direct al tatălui lui Cătălin Drulă. (...) De gândit cine sunt cei care conduc partidele politice astăzi", a spus Simion.

Grupul AUR susţine acest proiect şi îi transmite lui Cătălin Drulă că are de dat nişte explicaţii, a adăugat acesta.

Deputatul USR Iulian Bulai a spus, la rândul său, că AUR este un partid extremist care a "băgat un securist cu acte în regulă în Parlamentul României" şi acum se plânge că nu-i mai plac securiştii. "De ce îi apăraţi, domnule Simion? Dacă căutaţi adevărul, votaţi această lege", a mai spus Bulai.

Deputatul Ludovic Orban a afirmat că trebuie găsiţi cei care colaborează în prezent cu Serviciile secrete, menţionând că aceştia trebui scoşi din politică, administraţie, justiţie, media.

"Punctul 8 de la Timişoara nu a fost transpus în lege din cauza FSN, FDSN, PDSR, PSD din cauza lui Ion Iliescu, a lui Adrian Năstase şi a întregii galerii de triste personaje extrase din linia a doua, a treia a Partidului Comunist sau din Securitate. Suntem la 33 de ani de la Revoluţie. Noi nu trebuie să mai căutăm acum să găsim cine a colaborat cu Securitatea înainte de Revoluţie. Trebuie să găsim cine colaborează cu Serviciile astăzi. Ce firme? Ce politicieni? De ce îşi fac doctorate la Academia SRI? De ce sunt profesori la Academia SRI? De ce beneficiază de firme care sunt sprijinite de stat? De ce corupţia este determinată tocmai de aceste firme care sunt sprijinite de fapt de cei care iau decizii în domeniul politic, economic, juridic din spatele uşilor închise", a spus Orban.

Deputatul PSD Alfred Simonis a precizat că este o ironie a sorţii faptul că oameni care fac politică de 35 de ani spun ce ar trebui făcut pentru a îndrepta România.

"Nu e oare curios? Nu-i problemă, ascultăm sfaturile tuturor - şi ale celor care au performat, şi ale celor care au performat mai puţin", a adăugat Simonis, menţionând că în Parlament nu trebuie să se regăsească atacul la persoană, invective.

"Dacă ar fi adevărat, pentru că eu nu ştiu dacă e adevărul, că tatăl domnului Drulă a fost un securist şi dacă ar fi adevărat că tatăl domnului Năsui ar fi fostul securist, ar fi normal ca domnii Năsui şi Drulă să nu mai aibă dreptul la nimic în viaţă pentru că părinţii lor au făcut nişte greşeli?", a declarat Simonis.

Proiectul are raport de respingere şi urmează să intre miercuri la votul final al plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 20-05-2025 05:10

Parlament: Ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel

Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. 'În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:49

Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene

Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:43

Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)

Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.