LIVE UPDATE VIDEO Bugetul de stat pe 2023, dezbătut în Parlament

Parlamentul a continuat, miercuri, dezbaterile şi adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023. Reuniţi în şedinţă comună, parlamentarii au adoptat, cu 251 voturi ''pentru'', 115 ''împotrivă'' şi trei abţineri, proiectul bugetului de stat pe 2023, şi cu 279 voturi "pentru", 121 "contra" şi 2 abţineri - proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2023.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
UPDATE ORA 17.41 Budăi: Bugetul pe 2023 este menit să protejeze nivelul de trai al populaţiei vulnerabile
Bugetul pentru anul 2023, adoptat miercuri de Legislativ, este menit să protejeze nivelul de trai al persoanelor vulnerabile, afirmă ministrul Muncii, Marius Budăi.
"Parlamentul României a adoptat bugetul pe anul 2023! Este un buget menit să protejeze nivelul de trai al populaţiei vulnerabile. Prevede resurse consistente în acest sens; 130 de miliarde de lei pentru pensii, 28 de miliarde de lei pentru asistenţă socială, 2,1 miliarde pentru şomaj. Veniturile pensionarilor cresc diferenţiat, cu până la 45%, datorită majorării cu 12,5% a punctului de pensie şi acordării diferitelor tipuri de sprijin", a scris ministrul, miercuri, pe pagina sa de Facebook.
UPDATE ORA 17.06 Simion: Bugetul ţării este o bătaie de joc; este o ruşine că îl avem ca prim-ministru pe Nicolae Ciucă
Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a afirmat miercuri, după adoptarea bugetului de stat pe anul 2023, că acesta este "o bătaie de joc" şi a afirmat că "este o ruşine" că îl avem ca prim-ministru pe Nicolae Ciucă.
"Este o ruşine că-l avem ca prim-ministru pe Nicolae Ciucă, după cum este o ruşine că, la o săptămână după ce n-am fost primiţi în Schengen, Klaus Iohannis a ieşit la microfon şi a spus că nu ar trebui boicotată Austria şi nu trebuie să boicotăm companiile austriece pentru că, nu e aşa, nu mai suntem o ţară suverană, suntem o biată colonie care nu are voie să se gândească la propriul buget. Noi nu avem voie nici măcar în declaraţiile publice să spunem că Austria ne-a jignit şi trebuie să-şi ia companiile care ne exploatează din România - de la bănci, la gaze naturale, la lemne. Pentru că prietenul domnului Iohannis, domnul Schweighofer, nu trebuie atins nici măcar cu o floare", a afirmat Simion.
UPDATE ORA 16.54 Ciolacu: Bugetul pe 2023 - echilibrat; din acest moment autorităţile locale pot să îşi prevadă investiţiile
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, după ce Parlamentul a adoptat proiectul de buget de stat pe anul 2023, că este un buget echilibrat, adăugând că, după ce a fost rezolvată problema cu preţul la energie, rămâne lupta de anul viitor în privinţa inflaţiei.
Marcel Ciolacu a spus că, din acest moment, toate autorităţile locale pot să îşi prevadă investiţiile, începând cu 1 ianuarie.
"Este un buget echilibrat. Din punctul nostru de vedere, după ce am rezolvat problema cu preţul la energie, rămâne această luptă pe care o vom avea anul viitor în ceea ce priveşte inflaţia. Mă bucur că am reuşit totuşi, cu un echilibru în Parlament, să trecem Legea bugetului în perioada asumată", a afirmat liderul PSD.
UPDATE ORA 16.33 Parlament - buget / Drulă: Am votat cu sete împotriva bugetului pe 2023; e un buget mincinos, inflaţionist
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului, după adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2023, că este un buget "mincinos", "inflaţionist", care "va pune gaz pe focul scumpirilor".
"Am votat împotriva acestui buget, un buget mincinos, un buget inflaţionist, un buget care va pune gaz pe focul scumpirilor care se întâmplă în fiecare zi, un buget făcut de speciali. E un pensionar special aici cu 43.000 euro. Am înţeles că aţi spus, domnule Ciucă, prin prefect, să fie date jos acele panouri puse de societatea civilă în care se vorbea despre pensia dumneavoastră specială la 55 de ani de 43.000 euro pe an", a afirmat Drulă.
UPDATE ORA 16.19 Ciucă: Bugetul pe anul 2023 - un buget realist, echilibrat
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat miercuri, după adoptarea în Parlament a proiectului bugetului de stat pe anul 2023, că acesta este unul realist şi echilibrat.
"Vă mulţumesc pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să reuşim să avem bugetul aprobat. Este pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie. Vreau să vă spun că este un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei. Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili. Vă doresc succes în continuare şi sărbători fericite tuturor", a spus Ciucă.
UPDATE ORA 16.17 Parlament: Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2023 - adoptat
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2023.
S-au înregistrat 279 voturi "pentru", 121 "contra" şi 2 abţineri.
UPDATE ORA 16.08 Parlament: Bugetul de stat pe 2023 - adoptat
Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, proiectul Legii bugetului de stat pe 2023.
S-au înregistrat 251 voturi ''pentru'', 115 ''împotrivă'' şi trei abţineri.
UPDATE ORA 15.10 Parlament: Articolele şi anexele proiectului bugetului de stat, adoptate; urmează votul final
Parlamentarii au adoptat, miercuri, pe articole şi anexele proiectului bugetului de stat pe 2023, urmând să dea votul final.
Dezbaterile au durat aproximativ 5 ore.
UPDATE ORA 14.45 Parlament - Buget / Bugetul Ministerului Culturii, admis cu un amendament
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2023, admiţând un amendament al grupului AUR.
Potrivit amendamentului, se va aloca suma de 100.000 lei pentru finanţarea studiului de fezabilitate privind realizarea Secţiei Muzeale în aer liber din oraşul Covasna, în cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, judeţul Covasna.
UPDATE ORA 13.43 Parlament - buget/ Bugetul MDLPA, admis cu un amendament
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Proiectul de buget pe anul 2023 al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a fost adoptat, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, cu un amendament admis. Senatorii şi deputaţii au acceptat un amendament al grupului parlamentar AUR, care a propus "alocarea sumei de 829,129 mii lei pentru renovare integrată a sediului administrativ Asistenţă Socială şi Asistenţă Medicală Comunitară, în comuna Lumina, judeţul Constanţa". Finanţarea este necesară pentru demararea investiţiei, respectiv finanţarea/cofinanţarea proiectului, argumentează iniţiatorii.
UPDATE ORA 12.47 Parlament - buget/ Bugetul MAE - adoptat cu amendamente
Bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost adoptat, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, cu trei amendamente propuse de grupul parlamentar al AUR, care vizează suplimentarea sumelor alocate pentru înfiinţarea şi finanţarea unor consulate.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
UPDATE ORA 11.43 Parlament - buget/ Bugetul SGG - adoptat cu o serie de amendamente ale AUR
Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost adoptat, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, cu mai multe amendamente propuse de grupul AUR.
UPDATE ORA 11.43 Parlament - buget/ Proiectul bugetului de stat pe 2023 a fost adoptat pe articole; urmează anexele
Proiectul legii bugetului de stat pe 2023 a fost votat, miercuri, pe articole, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Proiectul de buget a fost adoptat aproape în totalitate în aceeaşi formă în care a venit de la Comisiile reunite de buget şi finanţe. A fost adoptat un singur amendament respins în comisii, iniţiat de deputatul PNL Gheorghe Pecingină.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
ORA 10.19 Parlamentul continuă, miercuri, dezbaterile la proiectele bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul 2023.
Şi-au înregistrat prezenţa la şedinţa plenului reunit 231 de deputaţi şi senatori.
Dezbaterile generale au avut loc marţi, iar miercuri vor fi dezbătute cele două proiecte pe articole şi pe fiecare ordonator de credite în parte, precum şi amendamentele.
Votul final urmează să fie dat miercuri după-amiază, la ora 16,00.
Birourile permanente reunite au decis ca la dezbaterea proiectului bugetului de stat să se aloce 1 minut pentru fiecare articol, 1 minut pentru fiecare amendament. Fiecare amendament va fi susţinut de un singur parlamentar. După epuizarea timpului alocat pentru fiecare articol, amendamente la acesta se supun votului pe calupuri, fără a se mai da cuvântul pentru susţinere.
La anexe se va proceda în mod corespunzător, luând în considerare numărul amendamentelor la fiecare anexă şi totalul acestora.
Pentru dezbaterea pe articole a proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 s-a propus alocarea a 30 de minute. Dacă acest timp se epuizează, amendamentele se supun votului pe calupuri, fără a mai fi susţinute, a mai decis conducerea Parlamentului. AGERPRES
* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.
** Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
*** Citeşte şi:
LIVE UPDATE Parlament: Dezbaterea bugetului de stat pe anul 2023
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced
Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i
Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament
Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec