Camera Deputaţilor/Ancheta Recorder - temă de discuţii la Comisia de cultură; CNA spune că nu există un text clar în lege

Modul în care partidele politice finanţează anumite emisiuni pentru publicitate în afara campaniilor electorale, aşa cum se arată într-o anchetă Recorder, a constituit tema discuţiilor care au avut loc, marţi, la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, la care au fost prezenţi reprezentaţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Din mai multe intervenţii ale invitaţilor, s-a desprins necesitatea introducerii în lege a unui text clar, precis, în condiţiile în care CNA poate fi acţionat în instanţă de cei care au primit decizii de sancţionare.
Preşedintele Comisiei de cultură, Iulian Bulai, a afirmat că discuţiile vizează finanţarea netransparentă din partea partidelor politice către media şi impactul pe care aceasta îl are, iar Parlamentul trebuie să ofere un cadru legal mult mai clar pentru a se putea acţiona mai bine în interesul public.
Potrivit deputatului USR, "problema este aşa de mare" încât necesită nişte soluţii, pentru ca să nu se mai repete. "Trebuie să vedem unde suntem, unde ar trebui să îmbunătăţim şi ce ajutor legislativ este necesar pentru a îmbunătăţi peisajul media din România. (...) Pentru că problema este aşa de mare este necesar să fim orientaţi pe soluţii, nu a arăta cu degetul într-o parte sau alta, astfel încât acest fenomen să fie eliminat", a spus preşedintele Comisiei de cultură.
Vicepreşedintele CNA Nicolaie Bălaşa a precizat că, pentru a avea o imagine suficient de clară, ar trebui să se facă mai întâi o distincţie între felul în care au fost finanţate partidele politice, campaniile electorale din anii anteriori în care formaţiunile nu erau finanţate de la bugetul de stat.
"Am văzut acel reportaj, acea analiză făcută de cei de la Recorder. (...) Nu se precizează anii, perioadele în care s-au întâmplat cele din filmuleţ. (...) În legea actuală există doar două articole care ne permit să avem un fel de atitudine faţă de felul de desfăşurare a campaniilor electorale şi de felul în care se manifestă oamenii politici în diverse posturi de televiziune. Niciodată nu ne-am întâlnit cu o sesizare care să spună negru pe alb: 'partidul X a finanţat legal sau ilegal o emisiune Y la postul Z'. Nici nouă nu ne-a sărit în ochi aşa ceva. (...) O definiţie generală a publicităţii nu există în legea alegerilor, din acest motiv speculaţii se pot face oricând", a explicat Bălaşa.
Jurnalistul Mircea Toma, membru al CNA, a atras atenţia că "subiectul finanţării oculte a televiziunilor şi radiourilor din România de către partidele politice nu s-a născut odată cu reportajul Recorder".
"CNA are un instrument care, prin spiritul lui, obligă la chestionarea subiectului transparenţei. Articolele specifice sunt clare, dar nu merg până la capăt. Noi avem parţial instrumentul croit. (...) Emisiunile din spaţiul acesta al televiziunilor sunt uneori la fel de vizibil distorsionate din punct de vedere al criteriilor echilibrului şi imparţialităţii. Sunt emisiuni despre un actor politic care este fie promovat, fie înfierat timp nu de două ore, ci de luni de zile. (...) CNA-ul este cumva la mijloc în această horă a controlului", a arătat Mircea Toma.
Potrivit acestuia, una dintre soluţii ar fi un parteneriat ferm instituţional, de exemplu între AEP şi Curtea de Conturi, pe baza căruia să se verifice sesizările. "Eu aş cere pentru tot anul 2021, n-a fost an electoral, câteva partide au cheltuit milioane de euro pe capitolul publicitate şi mass-media. Curtea de Conturi ar trebui să verifice până la capăt dacă aceşti bani au fost cheltuiţi conform contractelor şi dacă au fost înghiţiţi de campanii în spaţiul digital şi, dacă da, să dea socoteală", a adăugat Mircea Toma.
Scriitorul Răsvan Popescu, membru al CNA, a evidenţiat că există o situaţie de necorelare legislativă între legile partidelor politice şi audiovizualului.
"Suntem într-o situaţie de necorelare legislativă între Legea partidelor, pe de o parte, şi Legea audiovizualului. Legea partidelor permite oricând, de-a lungul mandatului, ca partidele să cheltuiască nişte bani pentru promovare politică în media, Legea audiovizualului nu permite decât în nişte condiţii în timpul campaniei electorale şi acelea sunt prevăzute. (...) Aici este un mare hiatus şi pe această falie cred că se întâmplă eventual ce spun cei de la Recorder, iar această problemă de fond - corelarea între cele două verigi - nu o poate rezolva decât Parlamentul. Restul sunt detalii", a argumentat Răsvan Popescu, fost preşedinte al CNA.
Potrivit altui membru CNA, Orsola - Eva Borsos, Consiliul poate amenda doar televiziunile şi niciodată politicul. "Acest aspect este foarte important şi nu a fost spus niciodată. Orice am avea noi în legislaţie, noi ne îndreptăm doar către radiodifuzori. Şi încă un lucru foarte important - noi analizăm emisiunile strict post-difuzare, nu putem să intervenim ante-difuzare. Sunt două detalii tehnice care trebuie spuse", a detaliat ea.
Şi fosta deputată Ancuţa Pocora, membru al CNA, a punctat că instituţia se îndreaptă doar către radiodifuzori, care nu pot fi sancţionaţi dacă duc o campanie, pentru că nu există termen în lege, şi a atras atenţia asupra faptului că pe internet nu există niciun fel de reglementare.
"Pentru noi este foarte important ca textul de lege să fie foarte clar, pentru că noi toate deciziile pe care le luăm sunt raportate la lege şi la legislaţia secundară. (...) Dacă noi nu avem acoperirea temeinică în textul de lege şi nu avem toate argumentele, pierdem în instanţă. De aceea, este important să avem în lege ceva foarte precis. (...) Spaţiul audiovizual este mult mai salubru decât internetul, acolo este adevărata junglă, acolo nu există niciun fel de reglementare. Ce avem noi pe directivă este doar pe secţiunea audio-video. Pe internet veţi găsi acest fenomen şi este mult mai de impact pentru viitor. (...) Cred că aceasta este o mare provocare pentru Parlament", a transmis Ancuţa Pocora.
În opinia jurnalistei Dorina Rusu, membru al CNA, un lucru foarte important este legat de publicitatea politică din afara campaniilor electorale, iar Consiliul nu are suficiente instrumente pentru toate cazurile, dar nici pentru a afla cazuri în afară de cele flagrante. Ea consideră că ar trebui să existe o colaborare între instituţii, de exemplu între AEP şi CNA, şi, în acelaşi timp, Parlamentul trebuie să ofere un cadru legislativ clar cu privire la astfel de situaţii.
Deputatul Iulian Bulai a concluzionat că există diferenţe fundamentale între legislaţia privind activitatea partidelor politice şi cea care reglementează prezenţa politicului în sfera audiovizualului, dar şi capacitatea CNA de a reglementa spaţii în afara acestui cadru, iar aceste două aspecte trebuie corelate cât mai repede.
"Nu există o sintagmă legală care defineşte publicitatea politică, chiar dacă există sintagma legală care defineşte publicitatea electorală în cadrul campaniilor electorale, orice alt fel de publicitate electorală în afara acestora fiind strict interzisă. Rămâne de văzut dacă informaţiile care au survenit în urma materialului de la Recorder au elemente sau nu cu caracter penal, nu mă voi pronunţa, dar sunt aici pentru a rezolva această corelare. Am mai reţinut ca este nevoie de un trialog între trei instituţii pe care le consider importante pentru a ne însănătoşi ca democraţie şi ca prezenţă ca şi peisaj media în România: un dialog între CNA, Curtea de Conturi şi AEP pentru a vorbi pe aceeaşi limbă şi pentru a sincroniza cheltuielile partidelor în zona media. (...) Problema este în sensul unui vid legislativ care poate permite abuzuri în chestiunea finanţării presei de către partidele politice, care poate duce la o democraţie şi la o presă distorsionată. De aici încolo e treaba Parlamentului să-şi facă treaba bine şi să vă dăm instrumente legale şi corecte pentru a putea acţiona în aceste zone gri. Sper să reuşim să găsim o soluţie concretă pentru a elimina acest vid legislativ", a explicat Iulian Bulai. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele Camerei, Ciprian Șerban: Conferința AUR după turul doi a fost în exteriorul Palatului Parlamentului
Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a precizat joi că AUR a organizat conferința de presă după al doilea tur al alegerilor prezidențiale în exteriorul Palatului Parlamentului, afirmație făcută în contextul în care președintele interimar Ilie Bolojan a opinat că instituțiile publice nu ar trebui să găzduiască astfel de
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa
AUR: Niciun parlamentar sau lider de filială nu va părăsi rândurile
Parlamentarii sau liderii de filială AUR nu vor părăsi partidul, ei vor rămâne 'uniți, determinați și neînfricați în fața oricăror presiuni sau tentative de destabilizare', transmite AUR, miercuri, la încheierea Consiliului Național de Conducere (CNC) al partidului. 'Rămânem uniți și luptăm în continuare pentru d
Camera Deputaților - Comisia juridică/Misiunile diplomatice pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente
Misiunile diplomatice și oficiile consulare pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Deputații juriști au dat astfel un vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea art.18 alin.(4) din Legea notarilor publici și a activității n
Parlament: Ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel
Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. 'În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.
Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene
Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75
Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)
Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator
Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,
Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită
Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f
Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien
Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)
Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î
Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.