logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Senat - Iulia Scântei: Curtea Constituţională trebuie să se redeschidă către societatea românească

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, propusă de PNL pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, a afirmat miercuri că, în următoarea decadă, această instituţie are rolul "de a se transparentiza" către societatea românească.

Iulia Scântei, unul dintre cei trei candidaţi propuşi în locul Monei Pivniceru, căreia îi expiră mandatul în luna iunie, a fost audiată miercuri în Comisia juridică a Senatului.

"Cea mai importantă provocare pe care Curtea Constituţională trebuie să o facă şi membrii Curţii să o aibă în vedere în următoarea decadă, în următoarea epocă a activităţii acestei importante autorităţi a statului român, este aceea de a se transparentiza, de a se redeschide către societatea românească şi către oameni, cu singurul scop de a face cunoscut mai bine rolul şi funcţiile sale de către fiecare cetăţean şi de către fiecare autoritate. Când criticăm activitatea CCR, uităm că rolul ei fundamental, acela de garant al supremaţiei Constituţiei, are în vedere protecţia pe care trebuie să o ofere de fapt drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi mai puţin să stăm atenţi pe ceea ce e mai de interes pentru mediul politic sau pentru polemica din societate", a spus Scântei la Senat.

Ea a subliniat că dacă va ajunge, prin votul plenului Senatului, judecător la CCR, îşi doreşte să fie parte dintr-o Curte Constituţională "care se deschide către societate", iar judecătorii CCR "să vină mai mult în societate să explice rolul Curţii".

"Sper ca împreună cu ceilalţi membri ai Curţii să regândim acest proces de transparentizare, pentru a face cunoscută Curtea cetăţenilor şi pentru a o credibiliza. Critica nu trebuie să lipsească pentru a corecta anumite disfuncţionalităţi, dar îmi doresc ca în limitele statutului de judecător constituţional să particip la această înnoire a imaginii şi a recredibilizării CCR.

Iulia Scântei a mărturisit că preocuparea sa şi a colegului social-democrat Robert Cazanciuc a fost uneori de a găsi "originile şi sensul original al unor norme constituţionale" la Biblioteca Senatului, în volumul "impresionant" cu dezbaterile Adunării Constituante din 1991.

"Curtea Constituţională, nu de multe ori, preferă să folosească o metodă de interpretare, aceea a textualităţii, să se rezume ad literam la analizarea normelor în controlul de constituţionalitate în raport de textul scris efectiv al Constituţiei (...). Poate e bine să avem o Curte mai activistă, care foloseşte teoria interpretării, bazată pe dreptul viu, atunci când vorbeşte de drepturi şi libertăţi fundamentale şi să fie mai restrânsă, mai moderată şi să abordeze o teorie a interpretării Constituţiei, aceea bazată pe scopul originar avut în vedere de legiuitorul constituant, atunci când analizează, de exemplu, existenţa unor conflicte juridice de natură constituţională între autorităţile statului. Întotdeauna, o Curte trebuie să găsească acea decizie care îi conferă în final imaginea şi reperul sau etalonul moderaţiei şi echilibrului în ordinea constituţională din România", a mai spus Iulia Scântei.

Potrivit acesteia, ar fi necesară o eventuală modificare a Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

"Când îşi exercită toate atribuţiile, inclusiv cele referitoare la modul de interpretare a textelor din Constituţie, Curtea trebuie să aibă în vedere, pe viitor poate, cu sprijinul Legislativului, o viitoare modificare a Legii 47, să ia acele soluţii legislative care să permită să evităm transformarea Curţii Constituţionale într-o instanţă de drept comun. Să întărească rolul instanţelor în faţa cărora sunt invocate excepţii, să realizeze un control prealabil asupra condiţiilor de admisibilitate, pentru că să ai doar un sfert dintre aceste zeci de mii de excepţii care vizează drepturi şi libertăţi fundamentale admisibile înseamnă că fie nu sunt cunoscute la nivelul societăţii, fie chiar la nivelul instanţelor, care sunt condiţiile pentru a merge mai departe într-o procedură în faţa Curţii", a adăugat Scântei.

Senatorul PNL consideră că rolul Curţii Constituţionale ar trebui să fie de "moderaţie, de echilibru şi să lase mai multă libertate puterilor statului, dacă ele ar fi în conflict, sau altor autorităţi, să găsească calea de rezolvare a conflictului, după ce au fost atenţionate prin decizia Curţii".

"Cred că România are nevoie de o Curte Constituţională politico-jurisdicţională care îşi realizează rolul în mod moderat şi echilibrat", a punctat Scântei.

La Senat, Comisia juridică i-a mai audiat pe Peter Ecksterin-Kovacs, fost senator UDMR, propus de USR, şi pe Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD, din partea AUR. AGERPRES/(A - autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Ghidău: Alegerea judecătorilor CCR să se facă cu două treimi din membrii prezenţi ai celor două Camere

 

Senat/ Comisia juridică - aviz favorabil acordat candidaţilor pentru CCR

 

Licu: Am renunţat la titlul de doctor pentru că am considerat că lucrarea nu se ridică la nivelul cel mai înalt; nu am plagiat

 

Peter Eckstein-Kovacs: Curtea Constituţională este un judecător al celorlalte instituţii publice din statul român

 

Bogdan Licu: Cred că voi reuşi să contribui la coeziunea CCR; Curtea să aibă o imagine mai bună

 

Ioan Sabău-Pop: Ar fi nevoie de o serie de modificări, inclusiv de revizuirea Constituţiei, care să ducă la primenirea activităţii CCR

 

Cameră/ Comisia juridică - aviz favorabil acordat candidaţilor pentru CCR

 

Danileţ: CCR a devenit un actor politic în ultimii ani, cred că s-a îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei

 

Cameră: Candidaţii propuşi pentru locul unui judecător la CCR - audiaţi miercuri în Comisia juridică

 

Senat: Candidaţii pentru Curtea Constituţională - audiaţi miercuri în Comisia juridică

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:50

Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:08

Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România

Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:02

Moțiune simplă - dezbateri/ Porumboiu (POT): Susținătorii lui Georgescu - persecutați cu armele acestui sistem politic mafiot

Deputata POT Gabriela Porumboiu a afirmat, miercuri, că susținătorii lui Călin Georgescu sunt ''persecutați'' în fiecare zi de ''sistemul politic mafiot'' și i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să își scrie demisia. ''După cum vedeți, nu arăt nici fascistă, nici legionară și nu

Viata Parlamentara 02-04-2025 14:55

Moțiune simplă - dezbateri/ Moșteanu: USR votează pentru demiterea lui Cătălin Predoiu

USR votează pentru demiterea ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, și pentru aprobarea moțiunii simple împotriva acestuia, a declarat miercuri liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu. ''Problema este că sub mandatele domnului ministru Predoiu nu rămâne nimic solid în urmă. Și de asta noi, USR, vom vota pentru demit

Viata Parlamentara 02-04-2025 13:29

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva lui Cătălin Predoiu - respinsă în plen

Moțiunea simplă depusă de grupul parlamentar al AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, a fost respinsă miercuri, în plenul Camerei Deputaților. Au votat 'p

Viata Parlamentara 02-04-2025 13:20

Legea privind înăsprirea sancționării parlamentarilor care lipsesc nemotivat de la ședințe, promulgată

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, miercuri, legea privind modificarea și completarea Statutului senatorilor și deputaților, astfel încât parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe vor fi sancționați cu reținerea a 5% din indemnizație pentru fiecare zi în care absentează. 'Neparticiparea la cel puțin o activitate par

Viata Parlamentara 02-04-2025 13:16

Moțiune simplă - dezbateri/Goidescu (S.O.S.): Dacă s-ar înființa 'Ministerul mamelor lăuze', Predoiu l-ar ocupa

Liderul deputaților S.O.S. România, Ionel Goidescu, a remarcat, miercuri, la dezbaterea moțiunii împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, că acesta a deținut portofolii în ci

Viata Parlamentara 02-04-2025 13:13

Moțiune simplă - dezbateri/ Predoiu: Acuzațiile la adresa mea sunt stupide și absurde

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, la Parlament, că acuzațiile aduse de parlamentarii AUR în textul moțiunii de cenzură sunt 'stupide' și 'absurde' și i-a trimis pe deputații POT să studieze mai bine legile de organizare a Poliției Române.  

Viata Parlamentara 02-04-2025 12:54

Moțiune simplă - dezbateri/ Dan Tanasă (AUR): De luni de zile, România se află în derivă democratică

România se află, de luni de zile, în derivă iar democrație nu mai există, a afirmat deputatul AUR Dan Tanasă, miercuri, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului de Interne, Cătă

Viata Parlamentara 02-04-2025 12:27

Moțiune simplă - dezbateri/ Manole: PSD va vota împotrivă; e o compunere de câteva pagini cu care nu treci în a cincea

Deputatul PSD Florin Manole a declarat, miercuri, că parlamentarii social-democrați vor vota împotriva moțiunii simple la adresa ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, și a precizat că textul este 'o compunere de câteva pagini cu care nu treci dintr-a patra în a cincea'.  

Viata Parlamentara 02-04-2025 12:10

Moțiune simplă - dezbateri/ Președintele Camerei i-a retras cuvântul deputatei Anamaria Gavrilă

Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, i-a retras cuvântul din plen deputatei POT Anamaria Gavrilă, pentru că a tulburat dezbaterile la moțiunea simplă împotriva ministrului de Intern

Viata Parlamentara 02-04-2025 11:36

Parlament/Comisia SIE: Activități privind analiza interferențelor în procesele electorale

Comisia parlamentară specială pentru controlul activității SIE a avut, în primele cinci săptămâni de mandat, o serie de întâlniri și a desfășurat acțiuni de control privind 'interferența rusă asupra României, a proceselor electorale, acțiunile ostile ale Federației Ruse îndreptate împotriva Occidentului', a informat, miercuri

Viata Parlamentara 02-04-2025 11:08

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului/ Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, iluminată în albastru

Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, va fi iluminată în albastru, miercuri seară, pentru a marca Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, clădirea va fi iluminată începând cu ora 20:00. Camera Deputaților se alătură, astfel, demersurilor car

Viata Parlamentara 02-04-2025 10:52

VIDEO Camera Deputaților - Dezbateri la moțiunea simplă împotriva ministrului Predoiu

Deputații dezbat, miercuri, moțiunea simplă depusă de grupul parlamentar al AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, prin care cer demiterea din funcție a acestuia, precum și analiza în vederea inițierii urmăririi penale 'pentru faptele săvârșite în exercitarea funcției'.  

Viata Parlamentara 02-04-2025 10:20

Predoiu, despre moțiunea simplă: Am emoții pozitive; mi se pare un demers firesc într-o democrație

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri că are emoții pozitive cu privire la moțiunea simplă împotriva sa care urmează să fie dezbătută și votată în plenul Camerei Deputaților.