Mihaiu: În ritmul în care ne aflăm, în 20 de ani rămânem fără păduri; avem nevoie de decidenţi la nivel de premier
Dezbaterile privind adoptarea unei noi strategii forestiere naţionale ar trebui să dureze câteva luni, pentru că este nevoie de lobby, de susţinere politică, de decidenţi la nivel de premier, pentru că altfel, în ritmul în care se desfăşoară lucrurile astăzi, "în 20 de ani riscăm să rămânem fără păduri", a declarat, miercuri, jurnalistul Liviu Mihaiu, activist de mediu.
"Dezbaterile acestea ar trebui să dureze cel puţin câteva luni bune, nu se poate o strategie fără un lobby şi o propunere, dacă vreţi, cartelată între partidele politice care vor să salveze România, pentru că, în ritmul în care ne aflăm astăzi, în 20 de ani rămânem fără păduri, chiar dacă începem să plantăm mâine. Plante, plantări, cum ştie toată lumea, există la minister de foarte mulţi ani, dar cum multe lucruri din România, după integrarea noastră în UE, sunt doar pe hârtie, problema este că ne trebuie oameni şi decidenţi la nivel de premier, care să schimbe această direcţie a unei maşini care se îndreaptă spre zid, fără frâne, cu 200 de kilometri la oră. Problemele de mediu cam în metafora asta se circumscriu", a subliniat Mihaiu, la dezbaterea "Adoptarea unei noi strategii forestiere naţionale - oportunitate sau necesitate imperioasă?", organizată de AUR, la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, braconajul silvicol este prezent în toate domeniile de mediu ale României, iar lemnul şi copacul trebuie declarate un bun naţional, în contextul în care o mare parte lemnul tăiat în România provine din surse ilegale.
"Braconajul silvicol este prezent în toate domeniile de mediu ale României. La braconajul piscicol, la care mă pricep foarte bine, trebuie să vă spun că dosarele care s-au sfârşit cu executare în instanţă sunt sub 5%. Acelaşi lucru se pare că se întâmplă şi în braconajul silvicol. (...) Cu toate că pădurea şi copacul sunt cuprinse în documentele CSAT ca fiind de interes şi siguranţă naţională, cu toate astea doar în ultimul timp şi la revolta societăţii civile şi a presei pentru cei care sunt în fiecare zi în munţi, bătuţi de această mafie, cu toţii ştim statisticile care ne copleşesc şi care ne aşază la coada UE atât la suprafaţa împădurită a ţării, care este mult sub media europeană. Dar, dincolo de faptul că în România dispar trei hectare pe oră şi că 50% din lemnul tăiat în România a provenit din surse ilegale, trebuie să spunem că mai e şi o problemă de psihoză naţională în ceea ce priveşte tăierea pădurilor", a susţinut Mihaiu.
Prezent la dezbatere, actorul Mircea Diaconu a propus organizarea unui grup de lucru fără politicieni, care să contureze un proiect având ca finalitate acordarea unui regim special pădurilor din România pe o perioadă de 10 ani.
"Dacă decidem cumva să institutim, prin lege, un regim special de 10 ani aplicat pădurii înseamnă o chestie atât de importantă. Să ridicăm la nivelul său această poveste pe care să începem să o scriem prin întâlniri succesive, după care să ne vedem şi cu alte forţe politice. Nu trebuie să conţină povestea asta răzbunări, vinovăţii sau pedepse", a spus Diaconu.
Ion Seceleanu, preşedintele Secţiei de Silvicultură din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Siseşti", a admis că problemele ridicate de participanţii la dezbateri sunt reale, dar a menţionat că nu trebuie pusă o etichetă pe întreg corpul silvic, cum că toţi ar fi corupţi şi ar participat la jaful din pădurile României.
"Materialele sunt elaborate, plecând de la ONG-uri reprezentative şi până la specialişti în domeniu. Atât timp cât nu vom pleca de la realitate, noi nu vom ajunge să elaborăm un document care să fie util. Vina noastră este că exagerăm, într-un fel, şi generalizăm cu mare uşurinţă. Fenomenele care sunt ridicate şi de ONG-uri şi de populaţia civilă din România sunt reale, problemele sunt legate de cuantificarea lor. Plecând de la unu, două, trei exemple şi generalizând că în silvicultura din România, aşa cum s-a afirmat şi în această sală, totul este o mafie, este puţin exagerat. Ca în orice domeniu şi în silvicultură sunt oameni şi cu bune şi cu rele. A pune o etichetă generală pentru întregul corp silvic că toţi sunt corupţi şi toţi participă la jaful din pădurile României este, într-un fel, nedrept", a susţinut Seceleanu.
La eveniment au participat reprezentanţi ai pădurarilor, ai activiştilor civici din Bucovina, "care sunt bătuţi, sunt omorâţi şi care nu sunt auziţi şi li se fabrică dosare penale", potrivit organizatorului evenimentului, George Simion, copreşedinte AUR, care a făcut referire expresă la Daniel Botnar. Au mai participat reprezentanţi WWF România, Agent Green, Greenpeace România, Federaţiei Patronale din Industria Materialelor de Construcţii din România - PATROMAT, Nostra Silva - Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, oameni politici. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorinel Peneş, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/ AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bolojan: Cererea de suspendare a președintelui Iohannis - acțiune de imagine; este irațională
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri, că solicitarea de suspendare a șefului statului Klaus Iohannis este o acțiune de imagine și este ''irațională''. 'În această perioadă, ceea ce vedeți sunt de fapt acțiuni politice de precampanie care nu au decât un scop exclusiv politic și nu au nicio le
Emanuel Ungureanu (USR): AJPIS cere relocarea copiilor din centrele de la Târgu Mureș, dar unde?
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, că Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș relocarea celor peste 60 de copii cu dizabilități din cele patru centre din Târgu Mureș în 30 de zile, însă nu se știe
Senat: AUR condamnă refuzul majorității parlamentare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea AUR pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului și cere să își exercite rolul său fundamental, de 'for reprezentativ al poporului român'.
Emanuel Ungureanu (USR): Depun un proiect de lege pentru monitorizarea video în centrele de tip social
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, după vizitarea celor patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități unde Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a reclamat 'nereguli grave', că urmează să depună un proiect de lege pentru monitorizarea video a modului de îngrijire a copiilor bolnavi în centrele de tip
Cazanciuc: Schema de funcționare a Senatului, redusă cu 24%; parte din angajați vin și pleacă cu demnitarii
Conducerea Senatului a adoptat, marți, două memorandumuri prin care schema de funcționare a instituției se reduce cu 24% - de la 796 de posturi, din care aproximativ 30 sunt libere, la 610 posturi -, iar cheltuielile privind întreținerea autoturismelor vor fi diminuate, a informat vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc. 'Cu sigu
Senat: Mandatul de senator al lui Laurențiu Țepeluș, validat
Senatul a validat, marți, în plen, în sesiune extraordinară, mandatul de senator al lui Laurențiu Țepeluș (PSD), după ce Lucian Romașcanu a demisionat în decembrie din Parlament, optând pentru a rămâne președintele Consiliului Județean Buzău. Ulterior validării mandatului, Țepeluș a depus jurământul.
Lasconi: USR va depune o propunere legislativă pentru modificarea Codului penal în legătură cu fapte de corupție
Președinta USR, Elena Lasconi, anunță că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere legislativă pentru modificarea Codului penal referitor la termenul de prescripție pentru mai multe infracțiuni de corupție. Justiția 'trebuie să facă dreptate pentru toți, nu să protejeze corupții', scrie lidera USR, marți, pe F
Fenechiu: Conducerea Senatului analizează, de la ora 16,00, reorganizarea activității instituției; propunere - reducerea cu 24% a personalului
Biroul permanent al Senatului va analiza, marți, de la ora 16,00, două memorandumuri de reorganizare a activității instituției și de reducere a cheltuielilor, a afirmat, marți, liderul grupului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu. 'Sunt două memorandumuri: unul de reorganizare a activității Senatului și altul de reducere a cheltuielilor.
Bolojan, despre Parteneriatul România - SUA: Sunt convins că vom consolida prietenia între națiunile noastre
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, i-a urat succes președintelui SUA, Donald Trump, în noul său mandat, exprimându-și convingerea că prietenia dintre cele două state va fi consolidată. 'Îi urez succes președintelui Donald Trump în noul său mandat prezidențial! România și Statele Unite ale Americii au constr
Ilie Bolojan - întrevedere cu reprezentanții companiei Lockheed Martin
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei americane Lockheed Martin, unul dintre liderii mondiali în domeniul industriei de apărare și tehnologie aerospațială. 'Discuțiile au vizat subiecte de interes comun, în special partajarea de tehnologie și parteneriate economice. Î
POT: Până în acest moment, 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea lui Klaus Iohannis
Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, miercuri, că, până în acest moment, 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Potrivit POT, toți parlamentarii partidului au semnat pentru această inițiativă a formațiunii, precum și 91 de parlamentari AUR, un parlamentar USR - Emanuel Ungureanu și doi parlamentari de l
AUR solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20 - 24 ianuarie, pentru 'a cere socoteală' Guvernului, care 's-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD - PNL care a prăbușit România', dar și pentru a putea începe procedura de suspendare a pr
Deputatul Mihai Weber va iniția un proiect de modificare a Legii privind materialele explozive: Siguranța cetățenilor - o prioritate
Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, social-democratul Mihai Weber, anunță că va iniția o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind regimul materiilor explozive, în contextul numărului tot mai mare de incidente grave provocate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice,
Parlament - învestitură/ Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului
Senatorii şi deputaţii au acordat, luni, în şedinţă comună, votul de încredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu. S-au înregistrat 240 de voturi "pentru" şi 143 de voturi "împotrivă", a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului.
Parlament - învestitură Guvern/ S-a încheiat votul pe învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu
Votul parlamentarilor asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu s-a încheiat. Votul a fost secret, exprimat cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS