logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

LIVE UPDATE VIDEO Parlamentul nou-ales, reunit la convocarea preşedintelui României

Imagine din galeria Agerpres

Cele două Camere ale noului Parlament, ales în urma scrutinului din 6 decembrie, s-au întrunit luni, în şedinţe separate de deschidere a legislaturii 2020-2024, la convocarea preşedintelui Klaus Iohannis. Senatorii au depus jurământul de credinţă, în timp ce la Camera Deputaţilor depunerea juramântului este în curs de desfăşurare. Depunerea jurământului se face individual, de fiecare deputat în parte, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

 

*** Transmisie în direct - Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor

 

 

 

* UPDATE ORA 21,28 Festivitatea de depunere a jurământului de către senatori s-a încheiat 

 

Festivitatea de depunere a jurământului de către senatori s-a încheiat, decanul de vârstă Ion Prioteasa anunţând că la şedinţa de luni au fost prezenţi 133 de senatori.

El i-a dat cuvântul, pe procedură, senatorului AUR Diana Şoşoacă, care a criticat modul în care s-au validat mandatele de senator, fără a se ţine seama de contestaţii.

"Conform art.6 din Regulamentul Senatului, alin.6 şi 7, Comisia de validare se pronunţă prin votul majorităţii membrilor săi asupra propunerilor referitoare la validarea sau invalidarea alegerii senatorilor, precum şi asupra contestaţiilor primite în termen de patru zile de la constituirea sa. Alin.7 - contestaţiile pot fi formulate de cetăţeni români cu drept de vot. În conformitate cu art.11 din Regulamentul Senatului, Senatul se întruneşte, de drept, în a cincea zi de la constituirea Comisiei de validare pentru dezbaterea raportului prezentat de preşedintele acesteia tocmai pentru că se lasă cele patru zile de depunere a contestaţiilor ce pot fi formulate de orice cetăţean al României. În acest context, Senatul trebuie să se reunească în a cincea zi, după constituirea Comisiei de validare. Aceasta este observaţia mea pe procedură, deci în niciun caz astăzi", a susţinut Şoşoacă.

De menţionat şi faptul că senatorul AUR Claudiu-Richard Târziu le-a reproşat colegilor din plen "lipsa de respect" faţă de solemnitatea momentului de depunere a jurământului.

"Nu respectaţi solemnitatea acestui gest. Faptul că vorbiţi între dumneavoastră de mai bine de o oră şi ceva, şi că unii dintre dumneavoastră aţi plecat, nu arată respect faţă de ceilalţi care urmează să depună jurământul la final. Îmi pare rău", a afirmat Târziu.

 

* UPDATE ORA 19,41 Deputaţii depun jurământul de credinţă

 

Deputaţii depun jurământul de credinţă, luni seară, într-o şedinţă solemnă care a debutat cu intonarea Imnului naţional.

 

Depunerea jurământului se face individual, de fiecare deputat în parte, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor este considerată legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia. Parlamentarii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi.

Primii care au depus jurământul au fost reprezentanţii minorităţilor naţionale - care au 18 mandate.

În Camera Deputaţilor, PSD are 110 mandate, PNL - 93, Alianţa USR PLUS - 55, Alianţa pentru Unirea Românilor - 33, iar UDMR - 21.

 

* UPDATE ORA 19,29  A început festivitatea de depunere a jurământului de către senatori

 

Festivitatea de depunere a jurământului de către senatorii aleşi a început, luni seară, la Palatul Parlamentului.

În deschiderea şedinţei a fost intonat Imnul naţional.

 

* UPDATE ORA 19,03  Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi

 

Senatorii aleşi au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, raportul Comisiei de validare a mandatelor.

 

Raportul Comisiei de validare a fost prezentat plenului de către senatorul PNL Laura Scântei.

"Comisia de validare constată că alegerea fiecărui senator s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor legale şi, în consecinţă, propune plenului Senatului validarea mandatelor de senator", a arătat Laura Scântei, preşedintele comisiei.

La şedinţa plenului Camerei Superioare a Parlamentului sunt prezenţi 109 senatori din totalul celor 136. 

 

* UPDATE ORA 17,37 Romaşcanu (PSD): Suntem într-o situaţie de blocaj; am întrerupt negocierile pentru funcţiile de conducere din Parlament

 

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni că negocierile pentru împărţirea funcţiilor de conducere în camerele Parlamentului şi în comisiile permanente sunt blocate, iar social-democraţii sunt nemulţumiţi de felul cum sunt trataţi de către parlamentarii partidelor de centru-dreapta.

 

* UPDATE ORA 16,55 George Simion: Nu a fost validat mandatul de deputat al lui Francisc Tobă

 

Mandatul lui Francisc Tobă, deputat ales pe listele Alianţei pentru Unirea Românilor, nu a fost validat, luni, de comisia de validare, a anunţat liderul AUR, George Simion.

 

* UPDATE ORA 16,13 Dolj: Cosmin Durle (PSD) a renunţat la mandatul de deputat

 

Social-democratul Cosmin Durle, ales deputat de Dolj la alegerile din 6 decembrie, a renunţat la mandat, pentru a rămâne administrator public al judeţului.

Durle a declarat pentru AGERPRES că a luat această decizie pentru că doreşte să continue proiectele pe care le-a început la Consiliul Judeţean Dolj.

 

* UPDATE ORA 16,13 Senat/Comisia pentru validare solicită DSPMB să verifice adeverinţa medicală a Dianei Şoşoacă

 

Comisia pentru validare a Senatului a solicitat, luni, Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) să verifice şi să răspundă "cu celeritate" cu privire la adeverinţa medicală a Dianei Şoşoacă, senator ales pe listele AUR, prin care este exceptată de la purtarea măştii de protecţie.

 

* UPDATE ORA 13,06 Camera Deputaţilor: S-au constituit grupurile parlamentare şi comisia de validare a mandatelor

 

Camera Deputaţilor a ales, luni, comisia de validare a mandatelor, fiind constituite şi grupurile parlamentare.

 

* UPDATE ORA 12,49 Senat: A fost constituită Comisia de validare a mandatelor

 

Comisia de validare a mandatelor de senator a fost constituită luni de plen, parlamentarii fiind de acord în unanimitate cu propunerile făcute de fiecare formaţiune, având în vedere configuraţia politică a forului legislativ.

 

* UPDATE ORA 12,24 Senat: A început Şedinţa de deschidere a legislaturii 2020 - 2024 

 

Şedinţa de deschidere a legislaturii 2020 - 2024 a Senatului a început luni la prânz, fiind prezidată de Ion Prioteasa, cel mai în vârstă parlamentar.

În deschiderea şedinţei a fost intonat imnul naţional.

Pe ordinea de zi a primei reuniuni a Senatului figurează constituirea Comisiei de validare, fiecare formaţiune parlamentară desemnându-ţi reprezentanţii astfel încât să se reflecte configuraţia politică rezultată din alegeri.

 

* UPDATE ORA 12,19 VIDEO Camera Deputaţilor: A început şedinţa de plen 

 

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a început luni, fiind prima reuniune a forului în noua formulă, după scrutinul din 6 decembrie.

 

Preşedinte de şedinţă este Lucian Feodorov (AUR), cel mai în vârstă deputat. El este asistat de doi dintre cei mai tineri deputaţi, Filip Havărneanu (USR PLUS) şi Iulian Badea (PSD).

 

* UPDATE ORA 05,35 Parlament nou-ales se reuneşte luni, la convocarea preşedintelui României

 

Cele două Camere ale noului Parlament, ales în urma scrutinului din 6 decembrie, se întrunesc, luni, de la ora 12,00, în şedinţe separate de deschidere a legislaturii 2020-2024, la convocarea preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Şedinţele vor fi prezidate de cel mai în vârstă deputat, respectiv de cel mai în vârstă senator, asistaţi de cei mai tineri 4 deputaţi sau senatori, în calitate de secretari.

În aceste prime reuniuni nu pot avea loc dezbateri parlamentare, constituindu-se comisiile de validare compuse din 30 de deputaţi, respectiv 15 senatori, conform configuraţiei politice a fiecăreia dintre camere.

Aceste comisii vor verifica dacă alegerea noilor parlamentari s-a realizat cu respectarea prevederilor legii electorale şi vor întocmi rapoartele de validare. Comisiile de validare pot recomanda şi invalidarea mandatului unui parlamentar în cazul în care au fost constatate nereguli.

Ulterior, deputaţii şi senatorii ale căror mandate au fost validate vor depune jurământul.

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi, respectiv al senatorilor şi după depunerea jurământului de către aceştia. Parlamentarii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi.

După constituirea legală a Camerei Deputaţilor şi Senatului, se aleg preşedinţii celor două foruri legislative şi ceilalţi membri ai Birourilor permanente - vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii. De asemenea, se prezintă grupurile parlamentare şi se alcătuiesc comisiile parlamentare, potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere.

Alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al forului legislativ candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor, respectiv senatorilor prezenţi.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică, listele urmând să fie supuse la vot secret cu bile.

 

În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleşi în total 466 de parlamentari - 330 de deputaţi şi 136 de senatori, conform listelor transmise de Biroul Electoral Central.

PSD deţine 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, PNL - 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor. Alianţa USR PLUS are 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor. UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.

De asemenea, 18 mandate de deputat au fost atribuite reprezentanţilor minorităţilor naţionale. AGERPRES

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i

Viata Parlamentara 08-04-2025 16:50

Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament

Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec

Viata Parlamentara 08-04-2025 16:30

Fenechiu: Am decis să fiu foarte prudent pe tema pensiilor speciale

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, și-a exprimat rezerva, marți, față de un eventual proiect de eliminare a pensiilor speciale, având în vedere că o astfel de inițiativă trebuie să treacă de controlul Curții Constituționale. Candidatul la Președinție al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a anunțat, luni,

Viata Parlamentara 08-04-2025 15:31

Diana Buzoianu: Iazurile de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus - dezastre ecologice; să fie alocate fonduri de ecologizare

Iazurile de decantare de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus sunt 'dezastre ecologice' și este nevoie 'urgentă' de alocarea sumelor necesare pentru ecologizare, a declarat, marți, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR). 'Avem apocalipsa de la Bozânta din județul Maramureș, adică iazul de decan

Viata Parlamentara 08-04-2025 15:21

Camera Deputaților/ Aerul - inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie element de infracțiune

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege potrivit căruia aerul este inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie infracțiune. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2021, în sensul includerii aerului printre factorii de mediu a căror poluare constituie ele

Viata Parlamentara 08-04-2025 14:52

Participarea cadrelor militare în activități de mercenariat, fără aprobare, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani (proiect)

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a inițiat un proiect de lege care prevede că participarea cadrelor militare în activitate, a soldaților și gradaților profesioniști în activitate și a polițiștilor din penitenciare în activități de mercenariat sau la activități de pază și protecție personală, fără aprobarea autorităților române, se pedepsește cu înch

Viata Parlamentara 08-04-2025 14:10

Senat: Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri, sancționați cu 1% din cifra de afaceri

Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri, conform unui amendament admis, marți, la propunerea legislativă pentru completarea articolului 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții. Membrii Comisiilor juridică și pentru administrație din S

Viata Parlamentara 08-04-2025 13:42

Camera Deputaților/ Nicolae Păun, de Ziua Romilor: Este nevoie de dezvoltare

Reprezentantul minorității romilor în Parlament, deputatul Nicolae Păun, a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că este nevoie de dezvoltarea comunităților, apreciind că, deși s-au cheltuit bani de către statul român, el nu vede acest aspect. El a mulțumit Parlamentului că în anul 2006 a adoptat o lege prin c

Viata Parlamentara 08-04-2025 13:32

Cameră: Codul de procedură civilă - modificat; prag valoric majorat pentru procedura cererilor de valoare redusă

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede majorarea de la 10.000 lei la 50.000 lei a pragului valoric pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile. S-au înregistrat 256 voturi ''pentru'', 21 ''contra'' și 20 abțineri. Propunerea legisl

Viata Parlamentara 08-04-2025 12:15

Camera Deputaților/ Ziua Banatului Montan - instituită anual la data de 15 iunie

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede instituirea la data de 15 iunie, în fiecare an, a Zilei Banatului Montan. S-au înregistrat 240 voturi ''pentru'', 5 ''contra'', 45 abțineri. Potrivit proiectului, se instituie ziua de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan

Viata Parlamentara 07-04-2025 14:47

Abrudean: Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român; este un membru al diasporei românești în SUA

Omul de afaceri Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român, este un membru al diasporei românești din SUA, a încercat să facă lobby pentru România prin canalele pe care le are la dispoziție, dar 'în niciun caz' nu reprezintă poziția oficială a statului român, care face politica externă prin instituțiile abilita

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:50

Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:08

Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România

Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:02

Moțiune simplă - dezbateri/ Porumboiu (POT): Susținătorii lui Georgescu - persecutați cu armele acestui sistem politic mafiot

Deputata POT Gabriela Porumboiu a afirmat, miercuri, că susținătorii lui Călin Georgescu sunt ''persecutați'' în fiecare zi de ''sistemul politic mafiot'' și i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să își scrie demisia. ''După cum vedeți, nu arăt nici fascistă, nici legionară și nu