Diana Buzoianu: Iazurile de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus - dezastre ecologice; să fie alocate fonduri de ecologizare
Iazurile de decantare de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus sunt 'dezastre ecologice' și este nevoie 'urgentă' de alocarea sumelor necesare pentru ecologizare, a declarat, marți, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR).
'Avem apocalipsa de la Bozânta din județul Maramureș, adică iazul de decantare, (...) toxic, cu metale grele, care otrăvește și care a omorât de fapt mii de români. (...) Așa arată iazul de la Bozânta Mare. Este un iaz de 77 de hectare, un munte de otravă care a otrăvit în ultimii ani mii de maramureșeni', a afirmat Buzoianu, la o conferință de presă organizată la Parlament în care a prezentat concluziile vizitei membrilor Comisiei de mediu la Baia Mare, unde au avut loc discuții cu reprezentanți ai administrației locale și ai autorității de mediu, societății civile, precum și cu experți.
Ea a susținut că pământul din zonă este 'plin de metal grele', iar când plouă ajunge în râuri și când e uscat se transformă în praf care ajunge în comunitățile din regiune.
Potrivit deputatei USR, 'un val uriaș de praf' acoperă comunitățile din zonă în fiecare vară.
'Cetățenii au venit (...) să ne spună cum fug acasă, când se alarmează, pentru că, iată, la câțiva pași distanță, sunt casele lor. Se dă alarma. Oamenii fug acasă, se baricadează, închid geamurile, își iau hainele de la uscat și asta este ceea ce viața lor arată în fiecare an, în fiecare vară, zile întregi, uneori', a explicat Diana Buzoianu.
Ea a adăugat că probele luate de experți din laptele și brânza de la animalele crescute lângă iaz indică depășiri în cazul metalelor grele - plumb, cadmiu - de peste zeci de ori față de limită admisă de lege.
'În ultimii doi ani, șeful Secției de oncologie de la Baia Mare a tras un semnal de alarmă și a spus că acum 30 de ani erau 1.500 de cazuri de cancer în evidența spitalului, astăzi sunt peste 15.000. Deci, a explodat numărul de cancere datorate otrăvirii constante a locuitorilor din zonă cu metale grele', a afirmat reprezentanta USR.
Conform acesteia, autoritățile din zonă au recunoscut că este o problemă, dar nu pot să o rezolve.
'Conversmin, o companie din subordinea Ministerului Economiei, care de mai bine de 13 ani trebuia să se ocupe de ecologizarea acestor iazuri a declarat că în ultimii 13 ani au primit bani pentru salarii, dar au primit zero lei pentru ecologizarea efectivă a zonei', a mai susținut deputata, menționând că ar fi fost necesare 160 de milioane de lei.
Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș a transmis că nu s-au descoperit depășiri în praf de metale grele, cu toate că există opinia cercetătorilor privind dezastrul ecologic, a adăugat Buzoianu.
Vizita deputaților a inclus și iazul de la Tăuții de Sus. 'La iazul de la Tăuții de Sus, autoritățile spun că au ecologizat 70%. Mai este nevoie, din declarațiile reprezentanților Conversmin, din declarațiile reprezentanților autorităților locale, de 26 de milioane de lei ca să se finalizeze această lucrare de ecologizare. De ani de zile nu primesc banii necesari să se ecologizeze această lucrare', a completat deputata USR.
Ea a menționat că în apropierea zonei se preconizează construirea unui parc industrial și a unui centru educațional dual unde să învețe sute de tineri.
'Aici este dealul cu otravă, care a omorât deja mii de oameni, cu metale grele încă neecologizat, iar la nici câțiva zeci de metri se va construi, deja au început să se dea autorizații, centrul dual educațional. Până nu se ecologizează acest iaz, care mai are nevoie de doar 26 de milioane de lei, este o crimă să se dea drumul la aceste lucrări și cineva să se ducă să studieze câte opt ore pe zi acolo', a mai explicat Diana Buzoianu.
Parlamentara USR a informat că va face toate demersurile pentru ca acești bani să fie alocați. 'Este inadmisibil ca în ultimii ani să fi murit atât de mulți maramureșeni pentru simplu motiv că nu s-au găsit banii necesari să se acopere un munte de otravă', a subliniat Buzoianu.
La rândul său, deputatul USR Brian Cristian a atras atenția că sunt probleme mari care țin de sănătatea maramureșenilor.
'Iazuri de decantare se află pe toată suprafața județului Maramureș, iar cel de la Bozânta Mare este cel mai mare iaz din țară. Practic, sunt grămezi de steril provenit în urma exploatărilor miniere, iar acel steril conține substanțe toxice, inclusiv silice cristalină, care este direct asociată cu cazurile de cancer pulmonar, iar numărul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani. În momentul în care s-au închis minele din Maramureș, statul și-a luat angajamentul (...) ca aceste mine și iazuri de decantare și hale de steril să fie ecologizate corespunzător. De-a lungul timpului substanțele s-au tot adunat și banii necesari ecologizării nu au fost dați', a explicat el.
Deputatul USR Allen Coliban a acuzat faptul că Institutul Național de Sănătate Publică este 'total tăcut' pe acest subiect, deși problema afectează viețile oamenilor.
'Problema cea mai gravă de această dată este poluarea cu metale grele. (...) Sunt probleme grave, dacă ne gândim la nivel sistemic, la nivel al statului român, care arată o incapacitate a statului de a respecta articolul 35 din Constituție, care garantează dreptul la un mediu curat pentru toți cetățenii', a spus Coliban, care a subliniat urgența alocării de fonduri pentru ecologizare. AGERPRES/(A - redactor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ziua mondială a libertății presei/ Țâgârlaș: Susțin nevoia de a proteja și sprijini jurnalismul onest, liber și profesionist
Cristian Niculescu Țâgârlaș, președinte al Comisiei pentru cultură și media din Senat, afirmă că Ziua libertății presei reprezintă un bun prilej să fie apreciat rolul pe care mass-media îl au într-o societate democratică și s
Proiect USR: Introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte; consultarea barourilor în evaluarea magistraților
Uniunea Salvați România a depus la Parlament un proiect de lege de modificare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care vizează inclusiv introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și consultarea barourilor locale în procesul de evaluare a magistraților. 'Având &icir
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.
Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii
Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.
Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii
Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun
Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari
Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t
Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ
Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini
Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.
Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi
Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p
Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate
Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari
VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni
Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil