Diana Buzoianu: Iazurile de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus - dezastre ecologice; să fie alocate fonduri de ecologizare
Iazurile de decantare de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus sunt 'dezastre ecologice' și este nevoie 'urgentă' de alocarea sumelor necesare pentru ecologizare, a declarat, marți, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR).
'Avem apocalipsa de la Bozânta din județul Maramureș, adică iazul de decantare, (...) toxic, cu metale grele, care otrăvește și care a omorât de fapt mii de români. (...) Așa arată iazul de la Bozânta Mare. Este un iaz de 77 de hectare, un munte de otravă care a otrăvit în ultimii ani mii de maramureșeni', a afirmat Buzoianu, la o conferință de presă organizată la Parlament în care a prezentat concluziile vizitei membrilor Comisiei de mediu la Baia Mare, unde au avut loc discuții cu reprezentanți ai administrației locale și ai autorității de mediu, societății civile, precum și cu experți.
Ea a susținut că pământul din zonă este 'plin de metal grele', iar când plouă ajunge în râuri și când e uscat se transformă în praf care ajunge în comunitățile din regiune.
Potrivit deputatei USR, 'un val uriaș de praf' acoperă comunitățile din zonă în fiecare vară.
'Cetățenii au venit (...) să ne spună cum fug acasă, când se alarmează, pentru că, iată, la câțiva pași distanță, sunt casele lor. Se dă alarma. Oamenii fug acasă, se baricadează, închid geamurile, își iau hainele de la uscat și asta este ceea ce viața lor arată în fiecare an, în fiecare vară, zile întregi, uneori', a explicat Diana Buzoianu.
Ea a adăugat că probele luate de experți din laptele și brânza de la animalele crescute lângă iaz indică depășiri în cazul metalelor grele - plumb, cadmiu - de peste zeci de ori față de limită admisă de lege.
'În ultimii doi ani, șeful Secției de oncologie de la Baia Mare a tras un semnal de alarmă și a spus că acum 30 de ani erau 1.500 de cazuri de cancer în evidența spitalului, astăzi sunt peste 15.000. Deci, a explodat numărul de cancere datorate otrăvirii constante a locuitorilor din zonă cu metale grele', a afirmat reprezentanta USR.
Conform acesteia, autoritățile din zonă au recunoscut că este o problemă, dar nu pot să o rezolve.
'Conversmin, o companie din subordinea Ministerului Economiei, care de mai bine de 13 ani trebuia să se ocupe de ecologizarea acestor iazuri a declarat că în ultimii 13 ani au primit bani pentru salarii, dar au primit zero lei pentru ecologizarea efectivă a zonei', a mai susținut deputata, menționând că ar fi fost necesare 160 de milioane de lei.
Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș a transmis că nu s-au descoperit depășiri în praf de metale grele, cu toate că există opinia cercetătorilor privind dezastrul ecologic, a adăugat Buzoianu.
Vizita deputaților a inclus și iazul de la Tăuții de Sus. 'La iazul de la Tăuții de Sus, autoritățile spun că au ecologizat 70%. Mai este nevoie, din declarațiile reprezentanților Conversmin, din declarațiile reprezentanților autorităților locale, de 26 de milioane de lei ca să se finalizeze această lucrare de ecologizare. De ani de zile nu primesc banii necesari să se ecologizeze această lucrare', a completat deputata USR.
Ea a menționat că în apropierea zonei se preconizează construirea unui parc industrial și a unui centru educațional dual unde să învețe sute de tineri.
'Aici este dealul cu otravă, care a omorât deja mii de oameni, cu metale grele încă neecologizat, iar la nici câțiva zeci de metri se va construi, deja au început să se dea autorizații, centrul dual educațional. Până nu se ecologizează acest iaz, care mai are nevoie de doar 26 de milioane de lei, este o crimă să se dea drumul la aceste lucrări și cineva să se ducă să studieze câte opt ore pe zi acolo', a mai explicat Diana Buzoianu.
Parlamentara USR a informat că va face toate demersurile pentru ca acești bani să fie alocați. 'Este inadmisibil ca în ultimii ani să fi murit atât de mulți maramureșeni pentru simplu motiv că nu s-au găsit banii necesari să se acopere un munte de otravă', a subliniat Buzoianu.
La rândul său, deputatul USR Brian Cristian a atras atenția că sunt probleme mari care țin de sănătatea maramureșenilor.
'Iazuri de decantare se află pe toată suprafața județului Maramureș, iar cel de la Bozânta Mare este cel mai mare iaz din țară. Practic, sunt grămezi de steril provenit în urma exploatărilor miniere, iar acel steril conține substanțe toxice, inclusiv silice cristalină, care este direct asociată cu cazurile de cancer pulmonar, iar numărul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani. În momentul în care s-au închis minele din Maramureș, statul și-a luat angajamentul (...) ca aceste mine și iazuri de decantare și hale de steril să fie ecologizate corespunzător. De-a lungul timpului substanțele s-au tot adunat și banii necesari ecologizării nu au fost dați', a explicat el.
Deputatul USR Allen Coliban a acuzat faptul că Institutul Național de Sănătate Publică este 'total tăcut' pe acest subiect, deși problema afectează viețile oamenilor.
'Problema cea mai gravă de această dată este poluarea cu metale grele. (...) Sunt probleme grave, dacă ne gândim la nivel sistemic, la nivel al statului român, care arată o incapacitate a statului de a respecta articolul 35 din Constituție, care garantează dreptul la un mediu curat pentru toți cetățenii', a spus Coliban, care a subliniat urgența alocării de fonduri pentru ecologizare. AGERPRES/(A - redactor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i
Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament
Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec
Fenechiu: Am decis să fiu foarte prudent pe tema pensiilor speciale
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, și-a exprimat rezerva, marți, față de un eventual proiect de eliminare a pensiilor speciale, având în vedere că o astfel de inițiativă trebuie să treacă de controlul Curții Constituționale. Candidatul la Președinție al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a anunțat, luni,
Camera Deputaților/ Aerul - inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie element de infracțiune
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege potrivit căruia aerul este inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie infracțiune. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2021, în sensul includerii aerului printre factorii de mediu a căror poluare constituie ele
Participarea cadrelor militare în activități de mercenariat, fără aprobare, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani (proiect)
Deputatul USR Bogdan Rodeanu a inițiat un proiect de lege care prevede că participarea cadrelor militare în activitate, a soldaților și gradaților profesioniști în activitate și a polițiștilor din penitenciare în activități de mercenariat sau la activități de pază și protecție personală, fără aprobarea autorităților române, se pedepsește cu înch
Senat: Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri, sancționați cu 1% din cifra de afaceri
Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri, conform unui amendament admis, marți, la propunerea legislativă pentru completarea articolului 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții. Membrii Comisiilor juridică și pentru administrație din S
Camera Deputaților/ Nicolae Păun, de Ziua Romilor: Este nevoie de dezvoltare
Reprezentantul minorității romilor în Parlament, deputatul Nicolae Păun, a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că este nevoie de dezvoltarea comunităților, apreciind că, deși s-au cheltuit bani de către statul român, el nu vede acest aspect. El a mulțumit Parlamentului că în anul 2006 a adoptat o lege prin c
Cameră: Codul de procedură civilă - modificat; prag valoric majorat pentru procedura cererilor de valoare redusă
Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede majorarea de la 10.000 lei la 50.000 lei a pragului valoric pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile. S-au înregistrat 256 voturi ''pentru'', 21 ''contra'' și 20 abțineri. Propunerea legisl
Camera Deputaților/ Ziua Banatului Montan - instituită anual la data de 15 iunie
Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede instituirea la data de 15 iunie, în fiecare an, a Zilei Banatului Montan. S-au înregistrat 240 voturi ''pentru'', 5 ''contra'', 45 abțineri. Potrivit proiectului, se instituie ziua de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan
Abrudean: Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român; este un membru al diasporei românești în SUA
Omul de afaceri Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român, este un membru al diasporei românești din SUA, a încercat să facă lobby pentru România prin canalele pe care le are la dispoziție, dar 'în niciun caz' nu reprezintă poziția oficială a statului român, care face politica externă prin instituțiile abilita
Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo
Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România
Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.