logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Senat: Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri, sancționați cu 1% din cifra de afaceri

Imagine din galeria Agerpres

Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri, conform unui amendament admis, marți, la propunerea legislativă pentru completarea articolului 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții.

Membrii Comisiilor juridică și pentru administrație din Senat au admis mai multe amendamente, împreună cu raportul la proiectul de act normativ.

Prin înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii, nu va mai exista posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită un apartament mai multor persoane. Avansul plătit de cumpărător este plafonat la 15%, după emiterea autorizației de construcție.

'S-a stabilit, prin amendamentele pe care le-am discutat împreună cu colegii din coaliția de guvernare, foarte clar, înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii. Cu această prevedere legală am blocat orice posibilitate ca un dezvoltator să poată promite mai multor persoane, am limitat avansul plătit de persoană la 15% și, ulterior, plățile să se facă în funcție de stadiile de dezvoltare. La finalizarea structurii - 25%, la finalizarea instalațiilor - 25%', a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, membru al Comisiei pentru administrație.

El a subliniat că va exista posibilitatea pentru cumpărător ca avansul să fie plătit în funcție de stadiul care să certifice că respectiva dezvoltare imobiliară este în curs de execuție, alături de siguranța că banii nu sunt folosiți în alt scop.

'Am stabilit și sancțiuni, am propus 1% din cifra de afaceri pentru dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri. Am stabilit - consumatorii să fie trecuți, în situația falimentului, să fie creditori privilegiați, adică să fie primii, după statul român, cei care să-și recupereze eventualele sume, dacă există posibilitatea falimentului. Suntem în situația în care dezvoltatorul este pus să garanteze că această dezvoltare imobiliară se face corect, iar cumpărătorul să aibă siguranța că obține un produs în baza lucrărilor pe care le-a plătit', a explicat Daniel Zamfir.

Senatorul USR Ștefan Pălărie, care a purtat la dezbateri un tricou pe care era scris 'Țeapa Nordis dată de PSD, protejată de Ciolacu, cauționată de Ciolacu', a criticat proiectul de act normativ inițiat de PSD, caracterizându-l drept 'un lucru absolut ridicol', o încercare 'doar de a spăla onoarea, încercând să modifice niște lucruri care nu reglementează și nu repară ce s-a întâmplat în această țeapă uriașă de un miliard de lei'.

'Am asistat la un lucru absolut ridicol să-ți imaginezi că PSD-ul, care a fost complice la afacerea Nordis, în care atât de multe mii de oameni au rămas păgubiți, a devenit salvatorul și soluționatorul afacerii Nordis, protejându-i pe oameni de astfel de afaceri și țepe imobiliare. (...) Ce s-a întâmplat în Nordis, în două cuvinte: peste un miliard de lei prejudiciu, pentru peste 2.000 de oameni. S-au vândut foi de hârtie la preț de apartament. Țeapă în jur de 100.000 de euro pe cumpărător. Asta nu se putea întâmpla dacă nu ar fi existat complicitate politică la cel mai înalt nivel, în așa fel încât ANAF-ul să nu funcționeze, Protecția Consumatorului să nu funcționeze, Inspectoratul de Stat în Construcții să nu funcționeze. În chestiunea asta devine limpede că PSD-ul acum încearcă doar să-și spele onoarea și obrazul, încercând să modifice niște lucruri care, atenție, nu reglementează și nu repară ce s-a întâmplat în această țeapă uriașă, ci mai degrabă va avea prevederi pentru viitor', a afirmat Pălărie.

La rândul său, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a menționat că s-a introdus în proiectul de act normativ o prevedere ca, în situația în care promitenții cumpărători sunt asistați de avocat, notarul să acorde un discount de 25%.

'Ce am urmărit prin această prevedere? Nu am urmărit să instituim asistență juridică obligatorie, dar am vrut să ajutăm posibilitatea ca un client care mai vrea o opinie să poată să-și ia un avocat și să aibă un discount cu care eventual plătește avocatul pentru consultația juridică respectivă. (...) Ca promitent cumpărător, îți dorești să îți iei avocatul tău sau un avocat care să te asigure că notarul este corect', a detaliat Fenechiu.

El a avansat și posibilitatea modificării Legii insolvenței în scopul sprijinirii promitenților cumpărători.

'Se are în vedere și o eventuală modificare a Legii insolvenței. Se pune sau nu problema dacă, într-o situație de acest gen, statul ar trebui sau nu să aibă drept de preempțiune, strict pe aceste situații. (...) E bine să vii cu o garanție suplimentară pentru promitenții cumpărători care au dat niște bani', a punctat senatorul liberal.

Daniel Fenechiu a respins propunerea USR de încheiere a unei asigurări care poate să garanteze cumpărătorului promitent că își poate recupera avansul plătit, liberalul menționând că piața românească în domeniu nu este încă pregătită pentru acest tip de produs.

'Varianta cu asigurarea ne-am dorit-o, am avut-o în proiectul inițial. Eu sunt un specialist în zona asigurărilor, pentru că am făcut niște dezbateri inclusiv cu introducerea asigurării juridice sau judiciare și am găsit o mare opacitate datorită faptului că, în momentul de față, încă, piața românească nu este pregătită pentru acest tip de asigurare. Probabil că, în momentul în care asiguratorii vor veni și vor lansa proiecte de acest gen, ele vor putea fi avute în vedere, dar să introduci o prevedere care nu poate fi aplicată era o bătaie de joc pentru consumatori', a conchis Fenechiu.

Proiectul va intra pentru dezbatere și vot în plenul Senatului, în calitate de prim for legislativ sesizat cu acest proiect. AGERPRES/(A, AS - redactor: Sorinel Peneș, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 392

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 03-05-2025 13:55

Ziua mondială a libertății presei/ Țâgârlaș: Susțin nevoia de a proteja și sprijini jurnalismul onest, liber și profesionist

Cristian Niculescu Țâgârlaș, președinte al Comisiei pentru cultură și media din Senat, afirmă că Ziua libertății presei reprezintă un bun prilej să fie apreciat rolul pe care mass-media îl au într-o societate democratică și s

Viata Parlamentara 30-04-2025 12:15

Proiect USR: Introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte; consultarea barourilor în evaluarea magistraților

Uniunea Salvați România a depus la Parlament un proiect de lege de modificare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care vizează inclusiv introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și consultarea barourilor locale în procesul de evaluare a magistraților. 'Având &icir

Viata Parlamentara 28-04-2025 17:22

Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați

Viata Parlamentara 28-04-2025 16:42

Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat

Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:40

Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii

Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:37

Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată

PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:29

Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii

Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:21

Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari

Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:04

Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile

Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:55

Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini

Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:53

Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi

Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:48

Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate

Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari

Viata Parlamentara 28-04-2025 12:30

VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii

Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.  

Viata Parlamentara 28-04-2025 12:03

Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni

Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir

Viata Parlamentara 28-04-2025 05:15

Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului

Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil