Senat: Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri, sancționați cu 1% din cifra de afaceri

Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri, conform unui amendament admis, marți, la propunerea legislativă pentru completarea articolului 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții.
Membrii Comisiilor juridică și pentru administrație din Senat au admis mai multe amendamente, împreună cu raportul la proiectul de act normativ.
Prin înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii, nu va mai exista posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită un apartament mai multor persoane. Avansul plătit de cumpărător este plafonat la 15%, după emiterea autorizației de construcție.
'S-a stabilit, prin amendamentele pe care le-am discutat împreună cu colegii din coaliția de guvernare, foarte clar, înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii. Cu această prevedere legală am blocat orice posibilitate ca un dezvoltator să poată promite mai multor persoane, am limitat avansul plătit de persoană la 15% și, ulterior, plățile să se facă în funcție de stadiile de dezvoltare. La finalizarea structurii - 25%, la finalizarea instalațiilor - 25%', a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, membru al Comisiei pentru administrație.
El a subliniat că va exista posibilitatea pentru cumpărător ca avansul să fie plătit în funcție de stadiul care să certifice că respectiva dezvoltare imobiliară este în curs de execuție, alături de siguranța că banii nu sunt folosiți în alt scop.
'Am stabilit și sancțiuni, am propus 1% din cifra de afaceri pentru dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri. Am stabilit - consumatorii să fie trecuți, în situația falimentului, să fie creditori privilegiați, adică să fie primii, după statul român, cei care să-și recupereze eventualele sume, dacă există posibilitatea falimentului. Suntem în situația în care dezvoltatorul este pus să garanteze că această dezvoltare imobiliară se face corect, iar cumpărătorul să aibă siguranța că obține un produs în baza lucrărilor pe care le-a plătit', a explicat Daniel Zamfir.
Senatorul USR Ștefan Pălărie, care a purtat la dezbateri un tricou pe care era scris 'Țeapa Nordis dată de PSD, protejată de Ciolacu, cauționată de Ciolacu', a criticat proiectul de act normativ inițiat de PSD, caracterizându-l drept 'un lucru absolut ridicol', o încercare 'doar de a spăla onoarea, încercând să modifice niște lucruri care nu reglementează și nu repară ce s-a întâmplat în această țeapă uriașă de un miliard de lei'.
'Am asistat la un lucru absolut ridicol să-ți imaginezi că PSD-ul, care a fost complice la afacerea Nordis, în care atât de multe mii de oameni au rămas păgubiți, a devenit salvatorul și soluționatorul afacerii Nordis, protejându-i pe oameni de astfel de afaceri și țepe imobiliare. (...) Ce s-a întâmplat în Nordis, în două cuvinte: peste un miliard de lei prejudiciu, pentru peste 2.000 de oameni. S-au vândut foi de hârtie la preț de apartament. Țeapă în jur de 100.000 de euro pe cumpărător. Asta nu se putea întâmpla dacă nu ar fi existat complicitate politică la cel mai înalt nivel, în așa fel încât ANAF-ul să nu funcționeze, Protecția Consumatorului să nu funcționeze, Inspectoratul de Stat în Construcții să nu funcționeze. În chestiunea asta devine limpede că PSD-ul acum încearcă doar să-și spele onoarea și obrazul, încercând să modifice niște lucruri care, atenție, nu reglementează și nu repară ce s-a întâmplat în această țeapă uriașă, ci mai degrabă va avea prevederi pentru viitor', a afirmat Pălărie.
La rândul său, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a menționat că s-a introdus în proiectul de act normativ o prevedere ca, în situația în care promitenții cumpărători sunt asistați de avocat, notarul să acorde un discount de 25%.
'Ce am urmărit prin această prevedere? Nu am urmărit să instituim asistență juridică obligatorie, dar am vrut să ajutăm posibilitatea ca un client care mai vrea o opinie să poată să-și ia un avocat și să aibă un discount cu care eventual plătește avocatul pentru consultația juridică respectivă. (...) Ca promitent cumpărător, îți dorești să îți iei avocatul tău sau un avocat care să te asigure că notarul este corect', a detaliat Fenechiu.
El a avansat și posibilitatea modificării Legii insolvenței în scopul sprijinirii promitenților cumpărători.
'Se are în vedere și o eventuală modificare a Legii insolvenței. Se pune sau nu problema dacă, într-o situație de acest gen, statul ar trebui sau nu să aibă drept de preempțiune, strict pe aceste situații. (...) E bine să vii cu o garanție suplimentară pentru promitenții cumpărători care au dat niște bani', a punctat senatorul liberal.
Daniel Fenechiu a respins propunerea USR de încheiere a unei asigurări care poate să garanteze cumpărătorului promitent că își poate recupera avansul plătit, liberalul menționând că piața românească în domeniu nu este încă pregătită pentru acest tip de produs.
'Varianta cu asigurarea ne-am dorit-o, am avut-o în proiectul inițial. Eu sunt un specialist în zona asigurărilor, pentru că am făcut niște dezbateri inclusiv cu introducerea asigurării juridice sau judiciare și am găsit o mare opacitate datorită faptului că, în momentul de față, încă, piața românească nu este pregătită pentru acest tip de asigurare. Probabil că, în momentul în care asiguratorii vor veni și vor lansa proiecte de acest gen, ele vor putea fi avute în vedere, dar să introduci o prevedere care nu poate fi aplicată era o bătaie de joc pentru consumatori', a conchis Fenechiu.
Proiectul va intra pentru dezbatere și vot în plenul Senatului, în calitate de prim for legislativ sesizat cu acest proiect. AGERPRES/(A, AS - redactor: Sorinel Peneș, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i
Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament
Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec
Fenechiu: Am decis să fiu foarte prudent pe tema pensiilor speciale
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, și-a exprimat rezerva, marți, față de un eventual proiect de eliminare a pensiilor speciale, având în vedere că o astfel de inițiativă trebuie să treacă de controlul Curții Constituționale. Candidatul la Președinție al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a anunțat, luni,
Diana Buzoianu: Iazurile de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus - dezastre ecologice; să fie alocate fonduri de ecologizare
Iazurile de decantare de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus sunt 'dezastre ecologice' și este nevoie 'urgentă' de alocarea sumelor necesare pentru ecologizare, a declarat, marți, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR). 'Avem apocalipsa de la Bozânta din județul Maramureș, adică iazul de decan
Camera Deputaților/ Aerul - inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie element de infracțiune
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege potrivit căruia aerul este inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie infracțiune. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2021, în sensul includerii aerului printre factorii de mediu a căror poluare constituie ele
Participarea cadrelor militare în activități de mercenariat, fără aprobare, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani (proiect)
Deputatul USR Bogdan Rodeanu a inițiat un proiect de lege care prevede că participarea cadrelor militare în activitate, a soldaților și gradaților profesioniști în activitate și a polițiștilor din penitenciare în activități de mercenariat sau la activități de pază și protecție personală, fără aprobarea autorităților române, se pedepsește cu înch
Camera Deputaților/ Nicolae Păun, de Ziua Romilor: Este nevoie de dezvoltare
Reprezentantul minorității romilor în Parlament, deputatul Nicolae Păun, a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că este nevoie de dezvoltarea comunităților, apreciind că, deși s-au cheltuit bani de către statul român, el nu vede acest aspect. El a mulțumit Parlamentului că în anul 2006 a adoptat o lege prin c
Cameră: Codul de procedură civilă - modificat; prag valoric majorat pentru procedura cererilor de valoare redusă
Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede majorarea de la 10.000 lei la 50.000 lei a pragului valoric pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile. S-au înregistrat 256 voturi ''pentru'', 21 ''contra'' și 20 abțineri. Propunerea legisl
Camera Deputaților/ Ziua Banatului Montan - instituită anual la data de 15 iunie
Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede instituirea la data de 15 iunie, în fiecare an, a Zilei Banatului Montan. S-au înregistrat 240 voturi ''pentru'', 5 ''contra'', 45 abțineri. Potrivit proiectului, se instituie ziua de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan
Abrudean: Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român; este un membru al diasporei românești în SUA
Omul de afaceri Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român, este un membru al diasporei românești din SUA, a încercat să facă lobby pentru România prin canalele pe care le are la dispoziție, dar 'în niciun caz' nu reprezintă poziția oficială a statului român, care face politica externă prin instituțiile abilita
Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo
Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România
Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.