logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cameră/ Dispute la dezbaterile pe proiectul de lege privind declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon

Imagine din galeria Agerpres

Deputaţii UDMR, susţinuţi şi de cei ai PNL şi USR, au solicitat, marţi, amânarea dezbaterii proiectului privind declararea date de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon, invocând faptul că raportul comisiei la acest proiect a fost adoptat neregulamentar, dar cererea a fost respinsă în plen prin vot.

Deputaţii PSD şi PMP s-au exprimat în favoarea adoptării acestui proiect, în timp ce reprezentanţii UDMR s-au poziţionat împotrivă, fiind mai multe schimburi de replici pe această temă.

Marton Arpad, deputat UDMR, a spus că şedinţa Comisiei de cultură, sesizată în fond cu cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a acestui proiect, a fost convocată neregulamentar de către comitetul liderilor de grup.

"Solicit să retrimitem la comisie, ca această lege să nu fie adoptată împotriva prevederilor regulamentare şi să fie atacabilă la Curtea Constituţională", a spus Marton Arpad. Solicitarea a fost susţinută şi de reprezentanţii PNL şi USR, care au apreciat că e evident că această şedinţă a fost neregulamentară.

Cererea a fost însă respinsă prin vot, reprezentanţii PMP şi cei ai PSD fiind împotriva acestui demers.

La dezbaterile generale, liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a spus că proiectul de lege a fost adoptat de Parlament în luna iunie, iar preşedintele României, din motive inexplicabile şi neavenite, a sesizat Curtea Constituţională.

"Evident, CCR a respins obiecţiunile de neconstituţionalitate. Ulterior, preşedintele a retrimis la Parlament proiectul. Vă întreb: ce înţelegeri politice de culise cu politicenii supăraţi pe istorie ai UDMR pot prevala istoriei şi intereselor României? Cine are interesul să-şi bată joc de memoria şi faptele de glorie ale înaintaşilor noştri, aruncând la gunoi, prin trocuri politice prezente, chiar evenimentele care au condus la recunoaşterea internaţională a graniţelor României? Tratatul de la Trianon din 1920 s-a parafat în urma mişcărilor de emancipare naţională şi drept consecinţă a aplicării principiului autodeterminării naţionale, considerat pilon al doctrinei păcii la sfârşitul Primului Război Mondial", a afirmat Paşcan.

Liderul grupului UDMR, Benedek Zacharie, a spus că acest proiect constituie o temă de campanie, menţionând că trecutul trebuie lăsat în urmă.

"Ca în toate campaniile electorale, fără excepţie, de la Revoluţie încoace, asistăm la iniţiative parlamentare cu iz naţionalist, patriotard. Sloganul 'nicio campanie fără propagandă antimaghiară' a devenit un principiu fără de care alegerile ar fi ca mâncarea fără sare şi piper şi salata fără dressing. Trec peste neregulile cu care a fost dezbătută această propunere legislativă în comisie, dar UDMR nu va vota această propunere legislativă şi vă rog să nu votaţi nici dumneavoastră. Am obosit să subliniem că aceste demersuri sunt simple iniţiative politicianisme, care sună bine şi dau bine, dar în realitatea României moderne sunt fără semnificaţie, că trecutul este trecut şi ar trebui lăsat în urmă", a arătat acesta.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că nu înţelege 'agresivitatea' în a bloca această lege, menţionând că iniţiativa nu este din campanie, ci are 2 ani.

"Nu venim să facem nimic împotriva nimănui, dar aşa cum statul maghiar a considerat că această zi pentru naţiunea maghiară este o zi tragică şi are o lege care se numeşte aşa, 'Ziua tragediei naţiunii maghiare', şi respectăm acest drept al dânşilor de a avea regrete în legătură cu acea zi, aşa avem şi noi dreptul, cei care dorim, să putem sărbători această perioadă, acel tratat. Suntem la 100 de ani. Nu vreau să mă gândesc de unde vine şi ce este în spatele acestei agresivităţi a celor de la PNL, a celor de la USR, care nu doresc nicicum ca această lege să ajungă la votul final. Până la urmă, astăzi suntem în faza următoare, în faza votării acestei legi, şi anume de a acorda dreptul statului român de a sărbători de fiecare dată ziua de 4 iunie ca ziua Trianon-ului sau votaţi împotrivă şi să interziceţi statului român să sărbătorească această zi. De aceea, astăzi poate fi un moment istoric în Parlament. Stimaţi membri ai grupului USR şi PNL, vă rog să nu ascultaţi consemnul de vot dat din partea liderilor grupurilor dumneavoastră, dacă acesta este de vot împotriva acestei legi", a susţinut Simonis.

Florin Roman, de la PNL, a declarat că reprezentanţii PSD dau dovadă de ipocrizie.

"Mândri că sunt români, acesta era sloganul PSD. Şi în perioada aceea, PSD împreună cu cei de la UDMR şi cu dumneavoastră, domnul Iordache, măcelăreaţi Codul penal, Codul de procedură penală, adoptaţi recursul compensatoriu, 20.000 de criminali, de violatori şi de tâlhari erau lăsaţi liberi pe stradă (...) Despre ce vorbim? Cât populism, câtă ipocrizie, câtă demagogie!", a spus Roman.

Camera Deputaţilor urmează să voteze, marţi, asupra cererii preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii pentru declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i