logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

LIVE UPDATE VIDEO Parlament: Şedinţă pentru rectificarea bugetară

Imagine din galeria Agerpres

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, marţi, pentru a dezbate proiectele de lege privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020, care includ amendamentul PSD referitor la creşterea punctului de pensie cu 40%, în loc de 14%, potrivit propunerii Guvernului. 

 

 

* UPDATE ORA 14.39 VIDEO Parlament: Rectificarea bugetară - adoptată cu amendamentul PSD care se referă la majorarea cu 40% a punctului de pensie

 

Plenul Parlamentului a adoptat, marţi, rectificarea bugetară pe 2020 cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie. Au fost înregistrate 242 voturi ''pentru'', 147 ''împotrivă'' şi 11 abţineri.

 

* UPDATE ORA 14.23 Parlament/ Cîţu: Ceea ce se întâmplă în Legislativ este un act de agresiune la stabilitatea economiei României

 

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, senator PNL, a declarat, marţi, la dezbaterea în Parlament pe tema rectificării bugetare şi amendamentului PSD de majorare cu 40% a punctului de pensie, că acest lucru este un act de agresiune la stabilitatea economiei României.

"Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este un act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toată lumea se uită astăzi la noi, agenţiile de rating, Comisia Europeană, investitorii, toţi se uită şi ne judecă şi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer. Vom vota împotriva acestei rectificări bugetare şi ne vom opune şi garantăm românilor că nu vom arunca ţara în aer", a afirmat Cîţu.

El a spus că România abia a trecut, acum câteva luni, prin analiza Standard & Poor's şi atunci a fost greu să fie menţinut ratingul de ţară.

"M-am uitat la aceste rapoarte şi am văzut că în raportul comun nu este nicio sursă de finanţare pentru creşterea punctului de pensie. Legea din 2019 a pensiilor arată că pentru anul acesta de la buget, dacă am fi mers pe varianta de 40%, trebuiau alocaţi 24 miliarde de lei şi pentru anul viitor 58 miliarde de lei. Nici aici nu scrie nicio sursă. Sumele necesare se asigură pe creşterea deficitului bugetar. Legea a fost făcută fără surse de finanţare, totuşi în aceste condiţii am reuşit anul acesta să facem o creştere a punctului de pensie cu cea mai mare sumă care a fost până acum într-o perioadă de criză - 177 lei şi am reuşit şi să creştem alocaţiile cu 20%, chiar dacă nici acolo nu a fost prezentată nicio sursă de finanţare", a arătat Cîţu.

Liberalul a menţionat că fostul ministru de Finanţe în Guvernul Dăncilă a atras atenţia că majorarea punctului de pensie se poate face doar pe reducerea investiţiilor publice. "Deci, într-o perioadă de creştere, Guvernul PSD ştia că nu se poate să crească pensiile fără să creeze probleme", a susţinut Florin Cîţu.

 

* UPDATE ORA 14.17 Parlament/ Tanczos Barna: UDMR susţine majorarea pensiilor cu 40%; trebuie să luăm decizii asumate, responsabile

 

Senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat marţi, în plenul reunit al celor două Camere, că parlamentarii Uniunii vor vota pentru majorarea pensiilor cu 40%, din dorinţa de a respecta două principii - al consecvenţei şi al predictibilităţii.

"Sunt cel puţin două elemente care lipsesc cu desăvârşire din politicile publice din România: predictibilitatea şi consecvenţa. (...) Nu este o simplă rectificare de buget. Miza votului de astăzi este majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum s-a stabilit printr-un act normativ adoptat de Parlament, prin legea 27/2019, şi respectarea unei decizii luate de Parlament, chiar dacă situaţia de astăzi este mult diferită de situaţia bugetară de atunci, din momentul în care a fost decisă majorarea pensiilor cu 40%. Miza votului nostru de astăzi este respectarea celor două principii: al consecvenţei şi al predictibilităţii. Noi, cele două grupuri parlamentare UDMR din Senat şi Cameră, vom fi consecvenţi şi astăzi şi vom susţine majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum am susţinut de la bun început această decizie", a precizat el în cadrul şedinţei.

Senatorul a menţionat că reprezentanţii UDMR sunt conştienţi de "provocările crizei" generate de pandemie, dar trebuie căutate soluţii, astfel încât politicile publice din România "să devină odată pentru totdeauna consecvente şi predictibile".

"Suntem conştienţi de provocările crizei care a fost adusă de această pandemie, suntem conştienţi de faptul că situaţia bugetară este mult diferită faţă de momentul luării deciziei de majorare a pensiilor, dar trebuie să căutăm şi să găsim soluţii împreună, astfel încât politicile publice din România să devină odată pentru totdeauna consecvente şi predictibile. Şi, cu siguranţă, influenţa acestui grad de îndatorare despre care se vorbeşte în amendamentele admise în comisiile reunite de buget-finanţe este una majoră asupra bugetului şi, odată cu eliminarea acestei bariere, Guvernul va trebui să găsească o soluţie. Dacă consideră necesar, poate să vină înapoi în Parlament, ca decizia să fie luată împreună, în Parlament, să nu fie doar o decizie a Guvernului, doar o responsabilitate a ministrului de Finanţe. Dar susţinem în continuare că majorarea pensiilor trebuie să aibă loc cu procentul care s-a stabilit prin lege", a precizat Tanczos Barna.

Senatorul a adăugat că nu poate fi continuat "la nesfârşit şirul" deciziilor care se contrazic din şase în şase luni, de la un an la altul.

"Trebuie, odată pentru totdeauna, să luăm decizii asumate, responsabile şi să continuăm în această idee", a spus el.

Plenul Parlamentului s-a reunit marţi pentru dezbaterea proiectelor privind rectificarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe acest an, care includ amendamentul PSD referitor la creşterea punctului de pensie cu 40%.

Miercuri, Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare rectificării bugetare, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", aprobând un amendament al PSD care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% şi rămâne în vigoare creşterea acestuia cu 40%, prevăzută în legea sistemului public de pensii.

Alte amendamente ale PSD adoptate de comisii se referă la majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor; la suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii, precum şi la suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

 

* UPDATE ORA 14.14 Parlament/ Tăriceanu: I-aş ruga pe Iohannis, Orban, Cîţu să încerce să trăiască cu 1.000 de lei pe lună

 

Preşedintele ALDE, senatorul neafiliat Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi, în plenul Parlamentului, că nu va avea nici cea mai mică ezitare să voteze, împreună cu colegii din partid, majorarea pensiilor cu 40%.

"I-aş ruga pe Iohannis, pe Orban, pe Cîţu să încerce să trăiască cu 1.000 de lei pe lună, aşa cum au în ziua de astăzi 1,4 milioane de pensionari pensii până în 1.000 de lei pe lună şi să ne spună câte zile au rezistat. (...) Mi se pare degradantă această atitudine a guvernanţilor şi în ziua de astăzi, această atitudine de dispreţ faţă de categoria pensionarilor. Împreună cu colegii din ALDE, nu vom avea nici cea mai mică ezitare să votăm pentru majorarea pensiilor cu 40%", a precizat Tăriceanu, la dezbaterile privind rectificarea bugetară.

El a adăugat că majorarea cu 40% a pensiilor are o dimensiune morală, pentru că pensionarii au suferit cel mai mult după 1990 în privinţa puterii de cumpărare.

"Ce nu au mai înţeles Orban şi Cîţu este că această majorare a pensiilor cu 40% are o dimensiune morală, pentru că pensionarii au reprezentat categoria care a suferit cel mai mult după 1990 în privinţa puterii de cumpărare, care s-a erodat enorm din cauză că nu s-au făcut, aşa cum era normal, indexările de pensii", a susţinut liderul ALDE.

În opinia sa, premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis nu vor să majoreze pensiilor cu 40% din "calcul cinic", pentru că ştiu că pensionarii nu sunt entuziaşti în a vota PNL.

"Majorarea pensiilor are şi o dimensiune economică puternică de stimulare a consumului, pentru că cea mai mare parte din aceşti bani se va întoarce în economie. Se pare că domnul Cîţu şi domnul Orban, în loc să privească la soluţiile pe care le adoptă celelalte ţări europene, care au injectat masiv în economii pentru a le ajuta să iasă din starea de prăbuşire, refuză să facă acest lucru dintr-un motiv pe care îl intuim. Şi Orban şi Iohannis ştiu că pensionarii nu sunt cei mai entuziaşti în a vota PNL-ul la viitoarele alegeri locale şi parlamentare şi, atunci, un calcul cinic îi îndeamnă să nu le dea decât o majorare de 14% şi să-i lase în continuare să sufere", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu. 

 

* UPDATE ORA 14.00 Parlament/ Simonis: Orban ne anunţă cum dă bătălie după bătălie pentru a nu majora pensiile cu 40%

 

Liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a susţinut, marţi, în plenul Parlamentului, că, de câteva luni, liberalii s-au luat "la trântă cu bătrânii României", iar premierul Ludovic Orban anunţă cum dă "bătălie după bătălie" pentru a nu majora pensiile cu 40%.

"Aţi canalizat foarte multă energie în a bloca intrarea în vigoare a acestei legi. Practic, de câteva luni, asistăm cum v-aţi luat la trântă cu bătrânii României. Ludovic Orban şi guvernul său, în fiecare zi, ne anunţă cum dă bătălie după bătălie, e şi mândru de asta, pentru a nu intra în vigoare majorarea pensiilor cu 40%. Bătrânii României, oamenii care au clădit această ţară, părinţii şi bunicii noştri, oamenii datorită cărora această ţară e întreagă sau aproape întreagă, oamenii care muncit pe brânci pentru ca această ţară să se dezvolte şi să existe în forma în care există astăzi au nevoie de apreciere, de dragoste de recunoştinţă. În alte societăţi, bătrânii sunt veneraţi, stimaţi membri PNL şi USR, sunt apreciaţi, sunt îngrijiţi de generaţiile viitoare, cele de tineri. Voi vreţi să îi lăsaţi să se descurce singuri într-o epocă în care e din ce în ce mai greu să te descurci singur", a spus Simonis la dezbaterile din plenul reunit.

El a adăugat că "5 milioane de oameni aşteaptă dreptate".

"Înainte de a veni la putere, aţi anunţat - dumneavoastră şi guvernul dumneavoastră şi preşedintele României, că se susţine şi că veţi implementa această lege. Până aţi ajuns la putere, după care v-aţi răzgândit. Oamenii pe care dumneavoastră îi numiţi asistaţi sociali, unii dintre ei probabil că mai au câţiva ani, poate luni, gândiţi-vă la asta atunci când veţi vota şi veţi încerca să blocaţi în continuare bunăstarea măcar pentru câteva luni, ani pentru aceşti oameni. Opriţi-vă din furat dacă vreţi să aveţi bani! (...) În concluzie, PSD face ceea ce a anunţat în ultimii ani de zile şi a demonstrat de fiecare dată că se ţine de cuvânt atunci când a vorbit de majorări de pensii, de majorări de salarii, de alocaţii şi de alte cheltuieli. Astăzi e important cine nu susţine în Parlament această lege şi la finalul zilei vom trage concluzia, pentru că astăzi legea trece de Parlament. PSD împreună cu celelalte grupuri care susţin această lege o vor adopta şi veţi fi obligaţi să majoraţi pensiile cu 40%", a afirmat acesta.

 

* UPDATE ORA 13.59 Parlament/ Florin Roman: PSD - iresponsabil, aruncă în aer România; PNL va ataca la CCR rectificarea bugetară 

 

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat, marţi, la dezbaterile din Parlament privind rectificarea bugetară, că social-democraţii dau dovadă de iresponsabilitate şi PNL va ataca la Curtea Constituţională aceste proiecte.

"Sunt consternat că înainte de alegerile locale aţi luat această decizie care aruncă în aer România. Numele tău, PSD, este iresponsabilitate. Doriţi să transformaţi România în Grecia. Este un demers politic iresponsabil, nu ţine cont că România este în pandemie, că am avut cheltuieli enorme în pandemie având în vedere că aţi lăsat depozite de materiale zero. Aruncaţi România pe marginea prăpastiei", a transmis Florin Roman social-democraţilor.

El a susţinut că parlamentarilor PSD nu le pasă de România.

"Aţi demonstrat că nu vă pasă de România, de oameni (...). Regret că raţiunea nu a învins. Mă aşteptam de la Ponta care a fost premier să înţeleagă (...). Regret că PSD a luat decizia de a pârjoli ţara", a mai spus Roman.

Liderul deputaţilor liberali a anunţat că PNL va ataca la CCR aceste proiecte care includ amendamentele PSD.

"Vom ataca la CCR aceste proiecte şi vom face tot ce ţine de noi pentru a scăpa ţara de PSD. Duminică românii vor vota PNL pentru a scăpa de PSD", a mai spus Roman.

PNL a cerut, marţi, retrimiterea proiectului privind rectificarea bugetară la comisiile de resort pentru refacerea raportului, cu termen de redepunere în 30 de zile, dar plenul reunit a respins propunerea cu 225 de voturi "împotrivă", 175 "pentru" şi 6 abţineri.

 

* UPDATE ORA 13.53 Parlament/Dircă: USR nu va vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD şi de ALDE; aruncă ţara în criză economică 

 

Senatorul USR George Dircă a anunţat marţi, în plenul reunit al celor două Camere, că parlamentarii Uniunii Salvaţi România nu vor vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD şi de ALDE, apreciind că modificările propuse vor arunca ţara într-o criză economică.

"Proiectul de rectificare bugetară trimis de Guvern a fost înţesat cu amendamente de o majoritate toxică, de PSD-ALDE. A fost deturnat scopul acestei rectificări bugetare într-un act de populism ieftin şi o dovadă crasă de iresponsabilitate, iar rezultatele amendamentelor depuse nu fac altceva decât să arunce ţara într-o criză economică pe care cu greu am reuşit să o evităm în această perioadă. Prin urmare, grupurile parlamentare ale USR nu vor vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD şi de ALDE", a spus senatorul.

Plenul Parlamentului s-a reunit marţi pentru dezbaterea proiectelor privind rectificarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe acest an, care includ amendamentul PSD referitor la creşterea punctului de pensie cu 40%.

Miercuri, Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare rectificării bugetare, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", aprobând un amendament al PSD care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% şi rămâne în vigoare creşterea acestuia cu 40%, prevăzută în legea sistemului public de pensii.

Alte amendamente ale PSD adoptate de comisii se referă la majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor; la suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii, precum şi la suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. 

 

* UPDATE ORA 13.34 PNL a cerut retrimiterea la comisii a rectificării bugetare; plenul comun a respins propunerea

 

PNL a cerut, marţi, retrimiterea proiectului privind rectificarea bugetară la comisiile de resort pentru refacerea raportului, cu termen de redepunere în 30 de zile, iar plenul reunit a respins propunerea cu 225 de voturi "împotrivă", 175 "pentru" şi 6 abţineri.

"Este încălcat Regulamentul activităţilor comune. Acesta dispune că cele două comisii sesizate în fond întocmesc un raport cu amendamente admise şi respinse, cu o scurtă motivare a soluţiei adoptate. Fiind vorba însă de o dispoziţie specială, referitoare la modul de adoptare a legilor bugetare, aceasta trebuie coroborată cu dispoziţiile articolelor din Constituţie care obligă legiuitorul ca, atunci când adoptă legi cu impact bugetar, să aplice principiul colaborării loiale între puterile statului şi să solicite, procedură obligatorie, întocmirea de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor, a fişei financiare pentru fiecare amendament sau propunere care modifică conţinutul bugetului de stat. Şi cei care fac amendamente, spune Constituţia, trebuie să prezinte o declaraţie conform căreia majorarea de cheltuială se încadrează în strategia fiscal-bugetară în vigoare", a spus deputatul PNL Gabriel Andronache, cel care a cerut retrimiterea raportului la comisiile de specialitate.

Plenul Parlamentului s-a reunit, marţi, pentru dezbaterea proiectelor privind rectificarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe acest an, care includ amendamentul PSD referitor la creşterea punctului de pensie cu 40%. 

 

* ORA 13.13 Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, marţi, pentru a dezbate proiectele de lege privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020, care includ amendamentul PSD referitor la creşterea punctului de pensie cu 40%, în loc de 14%, potrivit propunerii Guvernului

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care conduce şedinţa, a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 264 parlamentari.

Miercuri, Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare rectificării bugetare, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", adoptând un amendament al PSD care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% şi rămâne în vigoare creşterea acestuia cu 40%, prevăzută în legea sistemului public de pensii. AGERPRES/(AS - autori: Alina Novăceanu, Dana Piciu, Irinela Vişan, Sorinel Peneş, editori: Florin Marin, Georgiana Tănăsescu, Claudia Stănescu, Mihai Simionescu, editori online: Anda Badea, Gabriela Bada)

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

** Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO  

 

Citiţi şi:

 

Florin Cîţu: Ce face PSD astăzi în Parlament este criminal; aruncă ţara în aer

 

Orban: Bugetul nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i