logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cazanciuc: Plenul Senatului va dezbate joi proiectul privind carantinarea şi izolarea

Imagine din galeria Agerpres

Plenul Senatului va dezbate joi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Cazanciuc a menţionat că se face o trecere în revistă a articolelor proiectului de lege, aşa cum au fost discutate în cadrul Comisiei juridice miercuri, o primă lectură de principiu.

"Urmează (...) o citire tehnică de către stafful comisiei şi probabil în această seară, când va fi gata, o să dăm un vot pe raportul Comisiei juridice, în aşa fel încât mâine să poată fi înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, care va avea loc la ora 10, 12, o să stabilim de comun acord cu ceilalţi colegi, dar mâine în mod cert o să avem vot în plenul Senatului", a afirmat el.

El a precizat că s-a introdus o procedură obligatorie referitoare la medici. "Sunt mai multe lucruri care au fost (...) îmbunătăţite faţă de varianta venită de la Guvern sau de la Cameră. (...) Am introdus o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apelare la o structură militară, dacă va fi cazul şi în ultimă instanţă, dacă nici cele două (...) soluţii nu pot să aducă pe cineva într-un spital care are o criză la un moment dat, să se poată apela la o detaşare, cu o compensare destul de importantă, de până la o jumătate din salariu plus o diurnă (...) pentru cei care merg în asemenea misiuni", a spus Cazanciuc.

Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie. "Practic, un număr de cadre medicale se înscriu pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când ţara are nevoie de ei sunt cu arma la picior", a precizat Cazanciuc.

Potrivit acestuia, în prima etapă pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală care poate să dureze până la 48 de ore, făcută cu acordul său.

"Dacă pacientul nu este de acord, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate (...) la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească", a explicat Cazanciuc.

El a precizat că soluţia primei instanţe este executorie.

"DSP-ul poate propune această măsură de izolare într-o unitate spitalicească sau asociată, poate fi şi un hotel sau alte unităţi de cazare, nu e obligatoriu neapărat în spital. (...) Dacă după 48 de ore nu sunt simptome care să arate o agravare a bolii, pacientului i se recomandă să meargă la domiciliu sau într-un loc unde se poate izola, dacă (...) îşi poate asuma răspunderea că în acea locaţie unde vrea să meargă are câteva condiţii sanitare, adică (...) o încăpere singur, o baie la care să aibă acces permanent, să aibă substanţe dezinfectante, practic, va primi de la DSP o conduită de urmat", a precizat Cazanciuc.

Persoana respectivă va semna o declaraţie pe propria răspundere, a adăugat el.

Cazanciuc a subliniat că persoanele care au fost informate să aibă o anumită conduită şi nu o respectă riscă sancţiuni contravenţionale sau penale. Organe ale statului, precum Poliţia Locală, Poliţia Naţională, alte autorităţi, pot să verifice, informate fiind de DSP că o anumită persoană trebuie să aibă o anume conduită.

Întrebat de jurnalişti dacă o persoană care nu respectă izolarea va fi carantinată, Cazanciuc a răspuns: "Poate fi şi o asemenea etapă ulterioară, dacă nu respectă regula".

În ceea ce priveşte minorii confirmaţi cu noul coronavirus, el a menţionat că s-a găsit o formulă să rămână împreună cu familia. El a precizat că familia este cea care decide în legătură cu copilul, indiferent de situaţie.

"Familia e asistată de medici pentru a avea cea mai bună conduită de urmat pentru minor şi pentru familie, deci familia decide în primul rând, nu statul", a afirmat Cazanciuc. AGERPRES/(AS-autor: Iulia Carciog, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

* Senat - Comisia juridică/ Legea carantinării: INSP are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor retestate

 

* Senat - Comisia juridică/ Legea carantinării: Ordinele şefului DSU sau persoanei desemnate de acesta - aplicate de urgenţă

 

* Senat - Comisia juridică/ Legea carantinării: Persoanele care contestă carantinarea sau izolarea - monitorizate medical

 

* Senat: Comisia juridică a votat pe articole proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 15-01-2025 19:16

POT: Până în acest moment, 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea lui Klaus Iohannis

Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, miercuri, că, până în acest moment, 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Potrivit POT, toți parlamentarii partidului au semnat pentru această inițiativă a formațiunii, precum și 91 de parlamentari AUR, un parlamentar USR - Emanuel Ungureanu și doi parlamentari de l

Viata Parlamentara 14-01-2025 18:04

AUR solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20 - 24 ianuarie, pentru 'a cere socoteală' Guvernului, care 's-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD - PNL care a prăbușit România', dar și pentru a putea începe procedura de suspendare a pr

Viata Parlamentara 10-01-2025 14:29

Deputatul Mihai Weber va iniția un proiect de modificare a Legii privind materialele explozive: Siguranța cetățenilor - o prioritate

Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, social-democratul Mihai Weber, anunță că va iniția o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind regimul materiilor explozive, în contextul numărului tot mai mare de incidente grave provocate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice,

Viata Parlamentara 23-12-2024 20:05

Parlament - învestitură/ Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului

Senatorii şi deputaţii au acordat, luni, în şedinţă comună, votul de încredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu. S-au înregistrat 240 de voturi "pentru" şi 143 de voturi "împotrivă", a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului.

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:47

Parlament - învestitură Guvern/ S-a încheiat votul pe învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Votul parlamentarilor asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu s-a încheiat. Votul a fost secret, exprimat cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:24

Parlament - învestitură Guvern/Pambuccian: Drumul spre un stat puternic nu este cel al xenofobiei şi antisemitismului

Grupul minorităţilor naţionale din Parlament doreşte ca "România să fie iarăşi un stat puternic şi drumul către un stat puternic este privind spre Vest", a declarat luni, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian. "Ideologiile pentru România au însemnat

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:14

Parlament - învestitură Guvern/Romaşcanu: Lecţii primim doar de la poporul român; ne-a dat o lecţie şi am înţeles-o

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni că partidele coaliţiei de guvernare nu primesc lecţii de la alte formaţiuni, ci doar de la poporul român, care le-a dat o lecţie cu puţină vreme în urmă şi au înţeles-o. "Nu primim lecţii nici de la domnii de aici şi, cu respect, nici de la dumneavoastră (adresându-se

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:04

Parlament - învestitură Guvern/ A început votul privind învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Parlamentarii au început, luni, votul asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Votul este secret cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS - autor:

Viata Parlamentara 23-12-2024 18:29

Parlament - învestitură Guvern/ Bolojan: Executivul pe care ne propunem să îl învestim este o necesitate pentru România

Preşedintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan, a declarat, luni, că Guvernul propus pentru învestire este "o necesitate pentru România", menţionând că "aici nu mai e vorba de simpatii sau antipatii sau de animozităţi care ţin de trecutul apropiat, aici este vorba de responsabilitate pentru ţară". "Gu

Viata Parlamentara 23-12-2024 17:18

Parlament: A început şedinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, luni, pentru dezbaterea şi votul asupra învestirii Guvernului propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Marcel Ciolacu. Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional. Lucrările sunt conduse de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, ca

Viata Parlamentara 23-12-2024 13:10

LIVE UPDATE Parlament: Miniştrii propuşi în noul Guvern, audiaţi în comisii de la ora 13,00; plen reunit - ora 17,00

Miniştrii propuşi în noul Guvern Ciolacu au fost audiaţi luni în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Toţi cei 16 membri propuşi să facă parte din noul Guvern au primit luni aviz favorabil după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului. În noul Guvern vor fi 16 ministere - 8 cu miniştri PSD, 6 - PNL şi 2 - UDMR.

Viata Parlamentara 23-12-2024 12:12

Hotărârile privind alegerea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, publicate în Monitorul Oficial

Hotărârile privind alegerea preşedintelui Senatului şi, respectiv, alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor au fost publicate luni în Monitorul Oficial. Preşedinte al Senatului a fost ales, luni dimineaţă, liderul interimar al PNL,

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:55

Moşteanu: USR nu va vota Cabinetul Ciolacu

USR nu va vota Cabinetul Ciolacu şi în acest moment nu există o şansă să-l susţină pe

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:50

Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut ca Ilie Bolojan să preia interimar funcţia de preşedinte al României

Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut, luni, să se constate funcţia vacantă de preşedinte al României, iar noul preşedinte al Senatului, Ilie Bolojan, să preia interimar această funcţie. "Nu aş vrea să fac din asta o dispută cu dumneavoastră, însă vreau să supun atenţiei dumneavoastră să se constate, la ora actuală, funcţia vacantă de preşedint

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:43

Şerban: În cazul agresării jurnaliştilor, vom aplica Regulamentul aşa cum se cuvine

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban, a declarat luni că va fi aplicat 'aşa cum se cuvine' Regulamentul în cazul în care se vor repeta incidentele care au avut loc în prima zi a noului Parlament, atunci când Diana Şoşoacă a agresat verbal o ziaristă. Şerban a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce nu s-