logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Deputaţii au votat ca pensiile de peste 7.001 lei să fie impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte această sumă

Imagine din galeria Agerpres

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.

Au fost înregistrate 307 de voturi "pentru" şi unul 'împotrivă'.

Conform unui amendament de la PSD, PNL şi USR, "pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei".

Proiectul, adoptat de Senat în 2019, a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare şi introduce noţiunea de "taxă pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă".

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a solicitat introducerea la plenul reunit de joi a acelui articol din lege care se referă strict la parlamentari.

"Pentru a nu exista niciun dubiu de neconstituţionalitate, propun ca mâine, la plenul reunit, să introducem acest proiect strict pentru articolul care face referire la parlamentari, pentru că, aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice statutul parlamentarilor. (...) Pentru acest articol, plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională, prin care eliminăm toate pensiile speciale din România", a spus Simonis.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a condus şedinţa, a anunţat că joi dimineaţă va fi o şedinţă video a Birourilor permanente reunite pe acest subiect.

Deputatul USR Claudiu Năsui a amintit, în cadrul dezbaterilor, că în urmă cu trei ani a iniţiat, împreună cu grupul USR, un proiect de desfiinţare a pensiilor speciale, care propunea impozitarea unui prag de peste 3.500 de lei, apreciind că şi acest proiect este unul bun, pentru că "pensiile speciale sunt unele furate".

"Susţinem principiul. (...) Dar ideea era să nu-l facem pe genunchi. Azi am aflat că vine acest proiect pe ordinea de zi, azi a fost o şedinţă fulger a Comisiei de buget (...) Nu ăsta este un mod corect de a impozita pensiile speciale, dar e bine că le impozităm. Pensiile speciale sunt un furt. Cei care le-au luat au avut suficientă influenţă prin PSD, PNL", a susţinut Năsui, care a acuzat că sistemul actual de pensii nu funcţionează.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a subliniat că toate partidele au căzut de acord în comisie că este necesară impozitarea pensiilor speciale.

"Din punctul nostru de vedere, legea este constituţională, pentru că am respectat prevederile din legea pensiilor publice, în sensul că şi pe aceste legi se urmăreşte practic aceeaşi impozitare până la pragul de 7.000 de lei", a spus fostul ministru al Muncii.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a afirmat că "lucrurile nu puteau continua la nesfârşit aşa şi a adăugat că impozitarea pensiilor speciale "afectează şefimea".

"Poate că nu ştiu dacă e important sau nu, faptul că există şi o schimbare de gardă la nivelul conducerii grupurilor şi sunt oameni ceva mai tineri, poate a contat şi astăzi luarea acestei decizii, care ne pune în cap, cu siguranţă, şi unii colegi, Dar cred că ceea ce se întâmplă astăzi nu trebuia să ţină de colegi, de şefi, de prieteni, trebuia să ţină de poporul român. (...) E miercurea albă, Parlamentul a recâştigat încrederea românilor", a spus Florin Roman.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Liderul Pro România, Victor Ponta, a susţinut că i-a avertizat pe cei de la USR că proiectul lor a fost neconstituţional "şi că sunt păcăliţi de colegii de la PSD". "Singura soluţie corectă este impozitarea, o soluţie progresivă de centru-stânga, aşa cum se aplică în toate ţările moderne. (...) Prin acest proiect se elimină mari discrepanţe", a declarat Ponta.
 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Deputatul UDMR Csoma Botond a amintit că parlamentarii Uniunii au susţinut desfiinţarea indemnizaţiilor speciale şi a adăugat că subiectul pensiilor speciale a fost folosit până acum mai mult în lupta politică internă.

"De foarte mult timp am insistat în legătură cu desfiinţarea indemnizaţiilor speciale şi a pensiilor de serviciu, după aceea am discutat şi despre această taxare sau impozitare a acestor pensii speciale şi pensii de serviciu, dar de multe ori am observat că acest subiect a fost utilizat de către partidele politice mai mult în lupta politică internă. Şi, de fapt, partidele nu aveau acest interes de a rezolva odată pentru totdeauna această problemă. Acum am ajuns la un consens pe marginea acestui subiect. (...) Mă bucur că astăzi am ajuns la acest consens şi adoptăm o decizie care prezintă un interes major pentru societatea românească", a arătat deputatul UDMR.

Viceliderul deputaţilor PMP, Petru Movilă, a amintit că parlamentarii formaţiunii au susţinut o astfel de iniţiativă şi au avut în acest sens un proiect de lege depus încă din 2016.

"Proiectul nostru de lege nu a ajuns niciodată la plen. Dar astăzi avem cu toţii aceeaşi poziţie datorită CCR, care a spus că pensiile speciale sunt constituţionale, un drept câştigat nu poate fi luat. (...) Poate cu această decizie se pune capăt populismului", a spus deputatul PMP.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a susţinut că acest tip de indemnizaţii şi pensii există în toată lumea democratică "şi au un sens". "În ceea ce priveşte felul în care s-a ajuns la discrepanţe enorme, chiar la nivelul acestor pensii speciale, aici suntem absolut de acord cu o formulă de tipul impozitării progresive", a adăugat deputatul.

Principiul impozitării din legea pensiilor speciale trebuie extins şi în alte domenii, a declarat deputatul neafiliat Adrian Dohotaru.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea va fi transmisă spre promulgare. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citiţi şi:

 

Instanţa supremă stabileşte joi dacă este oportună sesizarea CCR în legătură cu legea privind impozitarea pensiilor 

 

Tomac: Singurii cetăţeni care merită să beneficieze de o indemnizaţie specială sunt militarii români  

 

Claudiu Năsui (USR): Proiectul referitor la impozitarea pensiilor speciale nu se aplică pensiilor contributive 

 

Ciolacu, către premier: De acum are resursa necesară pentru dublarea alocaţiilor şi mărirea pensiilor 

 

Deputatul Căprar, după ce a votat împotriva impozitării pensiilor speciale: Nu se joacă acest lucru la păcănele 

 

Barna: Pensiile speciale ale parlamentarilor, un beneficiu necuvenit, o sfidare 

 

Cameră - Comisie: Pensiile de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă 

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 10-01-2025 14:29

Deputatul Mihai Weber va iniția un proiect de modificare a Legii privind materialele explozive: Siguranța cetățenilor - o prioritate

Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, social-democratul Mihai Weber, anunță că va iniția o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind regimul materiilor explozive, în contextul numărului tot mai mare de incidente grave provocate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice,

Viata Parlamentara 23-12-2024 20:05

Parlament - învestitură/ Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului

Senatorii şi deputaţii au acordat, luni, în şedinţă comună, votul de încredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu. S-au înregistrat 240 de voturi "pentru" şi 143 de voturi "împotrivă", a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului.

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:47

Parlament - învestitură Guvern/ S-a încheiat votul pe învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Votul parlamentarilor asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu s-a încheiat. Votul a fost secret, exprimat cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:24

Parlament - învestitură Guvern/Pambuccian: Drumul spre un stat puternic nu este cel al xenofobiei şi antisemitismului

Grupul minorităţilor naţionale din Parlament doreşte ca "România să fie iarăşi un stat puternic şi drumul către un stat puternic este privind spre Vest", a declarat luni, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian. "Ideologiile pentru România au însemnat

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:14

Parlament - învestitură Guvern/Romaşcanu: Lecţii primim doar de la poporul român; ne-a dat o lecţie şi am înţeles-o

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni că partidele coaliţiei de guvernare nu primesc lecţii de la alte formaţiuni, ci doar de la poporul român, care le-a dat o lecţie cu puţină vreme în urmă şi au înţeles-o. "Nu primim lecţii nici de la domnii de aici şi, cu respect, nici de la dumneavoastră (adresându-se

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:04

Parlament - învestitură Guvern/ A început votul privind învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Parlamentarii au început, luni, votul asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Votul este secret cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS - autor:

Viata Parlamentara 23-12-2024 18:29

Parlament - învestitură Guvern/ Bolojan: Executivul pe care ne propunem să îl învestim este o necesitate pentru România

Preşedintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan, a declarat, luni, că Guvernul propus pentru învestire este "o necesitate pentru România", menţionând că "aici nu mai e vorba de simpatii sau antipatii sau de animozităţi care ţin de trecutul apropiat, aici este vorba de responsabilitate pentru ţară". "Gu

Viata Parlamentara 23-12-2024 17:18

Parlament: A început şedinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, luni, pentru dezbaterea şi votul asupra învestirii Guvernului propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Marcel Ciolacu. Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional. Lucrările sunt conduse de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, ca

Viata Parlamentara 23-12-2024 13:10

LIVE UPDATE Parlament: Miniştrii propuşi în noul Guvern, audiaţi în comisii de la ora 13,00; plen reunit - ora 17,00

Miniştrii propuşi în noul Guvern Ciolacu au fost audiaţi luni în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Toţi cei 16 membri propuşi să facă parte din noul Guvern au primit luni aviz favorabil după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului. În noul Guvern vor fi 16 ministere - 8 cu miniştri PSD, 6 - PNL şi 2 - UDMR.

Viata Parlamentara 23-12-2024 12:12

Hotărârile privind alegerea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, publicate în Monitorul Oficial

Hotărârile privind alegerea preşedintelui Senatului şi, respectiv, alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor au fost publicate luni în Monitorul Oficial. Preşedinte al Senatului a fost ales, luni dimineaţă, liderul interimar al PNL,

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:55

Moşteanu: USR nu va vota Cabinetul Ciolacu

USR nu va vota Cabinetul Ciolacu şi în acest moment nu există o şansă să-l susţină pe

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:50

Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut ca Ilie Bolojan să preia interimar funcţia de preşedinte al României

Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut, luni, să se constate funcţia vacantă de preşedinte al României, iar noul preşedinte al Senatului, Ilie Bolojan, să preia interimar această funcţie. "Nu aş vrea să fac din asta o dispută cu dumneavoastră, însă vreau să supun atenţiei dumneavoastră să se constate, la ora actuală, funcţia vacantă de preşedint

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:43

Şerban: În cazul agresării jurnaliştilor, vom aplica Regulamentul aşa cum se cuvine

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban, a declarat luni că va fi aplicat 'aşa cum se cuvine' Regulamentul în cazul în care se vor repeta incidentele care au avut loc în prima zi a noului Parlament, atunci când Diana Şoşoacă a agresat verbal o ziaristă. Şerban a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce nu s-

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:40

Moşteanu: 20 de voturi pentru Ciprian Şerban de la deputaţi AUR, SOS, POT; probabil vor trece la PSD

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, că preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Ciprian Şerban, a fost ales în funcţie şi cu voturi de la partidele "izolaţioniste" AUR, SOS şi POT,

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:05

Cameră: Ştefan Ovidiu Popa - noul lider al grupului parlamentar PSD

Ştefan Ovidiu Popa este noul lider al grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaţilor. Deputatul PSD Daniel Suciu a anunţat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că Ştefan Ovidiu Popa este noul lider al grupului deputaţilor social-democraţi. "Având în vedere că funcţia de lider de grup a fost vacantată ca urmare a aleg