LIVE UPDATE VIDEO Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună; pe ordinea de zi - încuviinţarea stării de alertă
Parlamentul se reuneşte miercuri, în şedinţă comună, pentru a vota hotărârea Guvernului privind încuviinţarea stării de alertă, au decis Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
* UPDATE ORA 17.51 VIDEO Parlament/Benedek Zacharie: Avem în faţă un tablou sumbru; nu credem că măsurile nu vor fi urmate de haos şi nemulţumiri
Liderul deputaţilor UDMR, Benedek Zacharie, a afirmat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului care a dezbătut încuviinţarea stării de alertă, că există "un tablou sumbru" în care sunt evidenţiate neîncrederea, nesiguranţa, "bâlbele" Guvernului şi a arătat că nu crede că măsurile nu vor fi urmate de haos şi de nemulţumiri.
* UPDATE ORA 16.52 VIDEO Parlament/Tăriceanu: ALDE nu va vota pentru o stare de alertă la nivel naţional
ALDE nu va vota pentru o stare de alertă la nivel naţional, deoarece costurile economice şi democratice sunt mult prea mari, a anunţat, miercuri, în plenul Parlamentului, preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu.
* UPDATE ORA 16.46 VIDEO Parlamentul a încuviinţat starea de alertă
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Parlamentului a adoptat, miercuri, hotărârea de încuviinţare a instituirii stării de alertă pe teritoriul României. S-au înregistrat 372 voturi pentru, 37 împotrivă şi şapte abţineri.
* UPDATE ORA 16.32 VIDEO Parlament/Movilă: PMP va vota hotărârea privind declararea stării de alertă
Parlamentarii PMP vor vota hotărârea privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, a anunţat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului, deputatul Petru Movilă.
* UPDATE ORA 16.29 VIDEO Parlament/Barna: De la începutul crizei n-a existat predictibilitate şi această stare de fapt trebuie să înceteze
Uniunea Salvaţi România votează pentru încuviinţarea stării de alertă, dar apreciază că, de la începutul crizei create de epidemia de coronavirus, nu a existat predictibilitate, iar această "stare de fapt" trebuie să înceteze, a afirmat miercuri preşedintele Uniunii, deputatul Dan Barna.
* UPDATE ORA 16.17 VIDEO Parlament/Ponta: Pro România va vota împotriva stării de alertă
Pro România va vota împotriva instituirii stării de alertă, a anunţat miercuri, în plenul Parlamentului, preşedintele partidului, Victor Ponta.
* UPDATE ORA 15.48 VIDEO Parlament/Arafat: Sunt în curs de elaborare ordinele miniştrilor care vor implementa măsurile privind starea de alertă
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, miercuri, că sunt în curs de elaborare ordinele de miniştri prin care se vor implementa măsurile din Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind instituirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile.
* ORA 15.23 VIDEO Şedinţa Parlamentului privind încuviinţarea stării de alertă a început
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Şedinţa Parlamentului în care se va vota solicitarea premierului Ludovic Orban privind încuviinţarea stării de alertă pe teritoriul României a început miercuri. Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor.
***
Birourile reunite au aprobat marţi scrisoarea premierului Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Potrivit legii, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, şi nu poate depăşi 30 de zile, însă, pentru motive temeinice, poate fi prelungită pentru încă 30 de zile. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului.
Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.
"În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3, din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, vă supunem spre încuviinţare Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19", se arată în scrisoarea trimisă Parlamentului de premierul Ludovic Orban
Potrivit hotărârii Guvernului, începând cu data de 18 mai 2020 se instituie starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, pe o durată de 30 de zile.
La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri încetează aplicabilitatea Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 24/2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, se arată în document.
Actele emise în temeiul Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 24/2020 rămân aplicabile în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei hotărâri în ceea ce priveşte măsurile propuse, până la adoptarea actelor în temeiul Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. AGERPRES/(A - autori: Cătălina Matei, Alina Novăceanu, Livia Popescu, Sorinel Peneş, editori: Mihai Simionescu, Claudia Stănescu, editori online: Alexandru Cojocaru, Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
** UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Parlament - buget2025/ Bugetul Ministerului Public, aprobat de Comisiile de buget-finanțe
Comisiile parlamentare de buget-finanțe au aprobat, marți, bugetul pe anul 2025 al Ministerului Public. S-au înregistrat 26 de voturi 'pentru' și 19 contra. Ministerul Public are propuse pentru anul 2025 credite de angajament în valoare de 2.145.416.000 lei, în descreștere cu 17,57%, iar credite bugetare în valoar
Senat: Plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe 2025, aprobate
Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025. Proiectul a fost adoptat cu 64 de voturi ''pentru'', 60 ''împotrivă'' și o abținere. Actul normativ precede dezbaterea pr
Parlamentul a aprobat componența Comisiei SRI; președinte - Eugen Bejinariu (PSD)
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, luni, componența nominală a Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informații, iar președintele comisiei a fost ales deputatul PSD Eugen Bejinariu. Deputații și senatorii i-au ales ca membri ai Comisiei de control SRI pe următorii parlamentari: deputatul PS
Membrii Comisiei parlamentare de control a SIE - aleși; Alexandru Muraru (PNL) - președinte
Plenul Parlamentului i-a ales, luni, pe membrii Comisiei speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe, stabilind ca deputatul PNL Alexandru Muraru să fie președinte. Votul a fost secret cu buletine. Din comisia SIE vor face parte Alexandru Muraru (deputat PNL) - președinte, Felix Stroe (s
Senatul și-a adoptat bugetul pentru acest an
Senatul și-a adoptat, luni, bugetul pe anul 2025, înregistrându-se 65 de voturi ''pentru'', 38 ''împotrivă'' și 16 abțineri. Potrivit proiectului de hotărâre, bugetul Senatului României pe anul 2025, finanțat din resurse de la bugetul de stat, se stabilește la suma de 277.940.000 le
Pavel Popescu: ANCOM are un plan bine definit cu privire la viitoarele alegeri
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) are un plan ''bine definit'' cu privire la ceea ce se va întâmpla la următoarele alegeri din România, a afirmat, luni, vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu. ''În primul rând, ANCOM, ca și coordonator al s
Senat: A fost adoptată noua structură a serviciilor instituției
Proiectul de hotărâre privind structura serviciilor Senatului, prin care se vor reduce numărul de posturi bugetate din instituție, a fost adoptat, luni, în plenul Camerei superioare. Au fost înregistrate 78 de voturi ''pentru'', 41 de voturi ''împotrivă'' și patru abțineri.
Parlament/ AUR, POT și S.O.S. au solicitat discutarea cererii de suspendare a președintelui Iohannis; propunerea - respinsă
Reprezentanții AUR, POT și S.O.S. România au solicitat, luni, în plenul Parlamentului, discutarea cererii privind suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, propunerea fiind respinsă. Solicitarea nu a fost suspusă la vot, președintele de ședință, Daniel Suciu, precizând că este neregulamentară.
Camera Deputaților/ Bugetul propriu pe 2025 - adoptat
Camera Deputaților și-a aprobat, luni, bugetul propriu pe anul 2025, fiind în sumă de 562.929.000 lei credite de angajament și 551.000.000 lei credite bugetare. S-au înregistrat 153 voturi ''pentru'' și 131 ''contra''. ''Proiectul de buget al Camerei Deputațilo
Doi senatori au demisionat din S.O.S. România - Ionel Carp și Paul Gheorghe
Senatorii Ionel Carp și Paul Gheorghe și-au anunțat, luni, în plen, demisia din grupul S.O.S. România, urmând să activeze ca parlamentari neafiliați. Cei doi au informat, de la tri
Ponta: Premierul mi-a explicat situația politică, că se supără partenerii liberali și evident că am înțeles
Deputatul PSD Victor Ponta a declarat, luni, că are în continuare ''tot respectul și prietenia'' pentru premierul Marcel Ciolacu, menționând că a înțeles că a fost demis din funcția de consilier onorific al acestuia pentru a nu ''se supăra'' partenerii liberali. ''M-a sunat dimineață pr
Protest AUR în prima zi a sesiunii parlamentare; Simion: AUR nu va vota proiectul de buget, vine cu un buget alternativ
Parlamentarii AUR vor vota împotriva propunerii de buget a Guvernului, a anunțat, luni, președintele partidului, George Simion, într-o conferință de presă organizată în fața sălii de plen a Camer
Senatul a votat noul Birou permanent
Senatul a votat, luni, componența Biroului permanent pentru prima sesiune ordinară din acest an. Biroul permanent este format din președintele Senatului, ales pentru întreaga legislatură la începutul acest
Camera Deputaților și-a ales Biroul permanent pentru actuala sesiune parlamentară
Camera Deputaților a aprobat, luni, componența noului Birou permanent pentru prima sesiune ordinară a anului. Decizia a fost luată cu 251 de voturi ''pentru'', 21 '&
Camera Deputaților: Patru deputați S.O.S. România și-au anunțat demisia din partid; vor fi neafiliați
Deputații S.O.S. România Ecaterina-Mariana Szoke, Cosmin Andrei, Ștefan-Alexandru Băișanu și Alexandrin Moiseev și-au anunțat, luni, în plen, demisia din grupul parlamentar, urmând să activez