logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

LIVE UPDATE Moţiunea de cenzură ''Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti'' - dezbătută şi votată în Parlament

Imagine din galeria Agerpres

Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", iniţiată de PSD, a fost adoptată, miercuri, de Parlament.

S-au înregistrat 261 de voturi "pentru" şi 139 - ''împotrivă''.

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit miercuri, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură depusă de PSD după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

 

UPDATE ORA 18:36 Preşedintele Iohannis convoacă partidele la consultări

 

UPDATE ORA 17:54 Grupul S&D din PE: Românii au nevoie de un guvern stabil, care respectă democraţia şi statul de drept

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 17:08 Turcan: Parlamentul a votat împotriva unui principiu democratic important - reprezentativitate autentică pentru aleşii locali

 

UPDATE ORA 17:01 Radu Magdin, despre moţiunea de cenzură: Rezultatul actual este bun şi pentru PNL şi pentru PSD

 

UPDATE ORA 16:57 Barna: Nu vom vota în Parlament niciun guvern, pentru a putea ajunge la anticipate

 

UPDATE ORA 16:52 Petrache (PNL): A picat Guvernul; s-a făcut primul pas pentru anticipate

 

UPDATE ORA 16:38 Pieleanu, după adoptarea moţiunii: E o concordie la nivel de partide pentru alegeri parlamentare anticipate

 

UPDATE ORA 16:32 Firea: A căzut cel mai duşmănos Guvern faţă de români

 

UPDATE ORA 16:23 Decizia Parlamentului privind adoptarea moţiunii de cenzură - publicată în Monitorul Oficial

 

UPDATE ORA 16:23 Chirieac, după adoptarea moţiunii: Totul se mută înapoi în mâna preşedintelui; cred că se va merge pe anticipate

 

UPDATE ORA 16:00 Orban, după adoptarea moţiunii de cenzură: Guvernul cade în picioare

Parlamentul este dominat de ''forţe retrograde'', care au călcat în picioare democraţia, dar Guvernul cade în picioare, a declarat miercuri premierul Ludovic Orban, după adoptarea de către Parlament a moţiunii de cenzură.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 15:59 Ciolacu: Guvernul Orban a căzut; este un pas foarte mare pentru democraţia României

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că adoptarea moţiunii de cenzură este 'un pas foarte mare pentru democraţia României', mai ales pentru sănătatea românilor.

 

UPDATE ORA 15:54 Parlament - moţiune de cenzură/ USR: Alegerea primarilor în două tururi, sacrificată pentru declanşarea alegerilor anticipate

Uniunea Salvaţi România a apreciat, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată de către Parlament, că alegerea primarilor în două tururi a fost sacrificată pentru declanşarea alegerilor anticipate.

 

UPDATE ORA 15:41 Parlament - moţiune de cenzură/ Orban către social-democraţi: Aţi promovat un fake news

Premierul Ludovic Orban i-a acuzat pe social-democraţi că au făcut în ultimul timp o campanie în care practic s-au ''dezis'' de şeful lor, ''promovând un fake news''.

 

* UPDATE ORA 15:41 Parlament: Moţiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament

Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", iniţiată de PSD, a fost adoptată, miercuri, de Parlament.

 

* UPDATE ORA 15:32 Parlament - moţiune de cenzură: Votul s-a încheiat

 

* UPDATE ORA 15:15 Parlament - moţiune de cenzură/Tăriceanu: ALDE nu votează, pentru că nu vrea să asfalteze drumul către anticipate

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri că parlamentarii formaţiunii sale nu votează moţiunea de cenzură pentru că susţin alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi pentru că nu vor "să asfalteze" drumul către anticipate care s-ar deschide prin adoptarea acesteia.

 

* UPDATE ORA 14:47 Parlament - moţiune de cenzură/Nicuşor Dan: Voi fi consecvent şi voi vota azi pentru alegerea în 2 tururi

Votul în două tururi la alegerile locale este opţiunea democratică, afirmă deputatul independent Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei la următoarele alegeri.

 

* UPDATE ORA 14:47 Parlament - moţiune de cenzură/ Orban, către PSD: Aţi pus credite pe spinarea copiilor şi nepoţilor

Premierul Ludovic Orban a acuzat, miercuri, PSD că, în perioada în care a fost la guvernare, "a pus pe spinarea copiilor şi nepoţilor" credite pe care aceştia trebuie să le ramburseze.

 

* UPDATE ORA 14:42 Parlament-moţiune de cenzură/Corlăţean, către liberali: Aveţi o sete de putere absolută, vreţi să luaţi cu japca şi administraţia locală

Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Titus Corlăţean, a criticat miercuri PNL, despre care a spus că are o "sete de putere absolută, cel mai grav risc pentru orice democraţie europeană", că doreşte să "ia cu japca" şi administraţia locală, după ce au preşedinte, guvern, prim-ministru, o majoritate în Parlament şi un comisar european.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

 

* UPDATE ORA 14:46 Parlament - moţiune de cenzură: A început votul

 

* UPDATE ORA 14:38  Parlament - moţiune de cenzură/ Florin Roman către PSD: Este rândul nostru, iar voi - în opoziţie

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat miercuri că moţiunea de cenzură este una ''scrisă pe genunchi'' şi le-a transmis social-democraţilor că trebuie să stea în opoziţie.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

 

* UPDATE ORA 14:29 Parlament - moţiune de cenzură/Ciolacu: În trei luni, acest Guvern a adus haos şi instabilitate

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că, de trei luni, Guvernul Orban a adus "haos" şi "instabilitate" şi, de aceea, trebuie să plece.

 

* UPDATE ORA 14:15 Tăriceanu cere preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să sesizeze CCR pentru conflict interinstituţional Guvern-Parlament

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a solicitat preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să sesizeze CCR pentru conflict interinstituţional Guvern-Parlament în urma adoptării de către Executiv, în şedinţa de luni, a "unei căruţe de ordonanţe de urgenţă".

 

* UPDATE ORA 14:13 Parlament - moţiune de cenzură/Simonis către Orban: Aţi fost parlamentar din pixul preşedintelui PSD în 2012

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, i-a transmis miercuri premierului Ludovic Orban că a fost parlamentar "din pixul" preşedintelui PSD, Liviu Dragnea în 2012, când a candidat pentru USL.

 

* UPDATE ORA 13: 57 Parlament - moţiune de cenzură/Ponta către Orban: Dragă Ludovic, să ştii că eu m-am operat la picior, nu am fost la dezalcoolizare

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului, că el s-a operat la picior într-o clinică privată, nu a fost la "o cură de dezalcoolizare".

 

* UPDATE ORA 13: 56 Parlament - moţiune de cenzură/Paşcan: PMP nu va participa la un vot odios, un vot împotriva românilor şi a României

Parlamentarii PMP nu vor participa la "un vot odios" care va duce la "destabilizarea ţării", a afirmat miercuri liderul grupului deputaţilor formaţiunii, Marius Paşcan, care a spus că succesul moţiunii de cenzură riscă să îndatoreze ţara şi mai mult.

 

* UPDATE ORA 13: 38Parlament - moţiune de cenzură/Ponta: Voi vota moţiunea de cenzură 

Liderul grupului parlamentar PRO Europa, Victor Ponta, a declarat miercuri, în plenul reunit al Legislativului, că va vota moţiunea de cenzură, adăugând, totodată, că nu vrea să se implice în "înţelegerile" făcute ca PNL "să scape" de Ludovic Orban "cu ajutorul PSD".

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

 

* UPDATE ORA 13:31 Parlament - moţiune de cenzură/Barna către PSD şi UDMR: Discutăm despre o mână de primari fricoşi 

Preşedintele USR, Dan Barna, le-a reproşat miercuri reprezentanţilor PSD şi UDMR că miza moţiunii de cenzură o reprezintă ''o mână de primari fricoşi'' care vor să îşi păstreze privilegiile.

 

UPDATE ORA 13:28 Parlament - moţiune de cenzură/Victor Paul Dobre: O moţiune a inepţiilor şi a fricii 

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a catalogat, miercuri, moţiunea de cenzură depusă de PSD drept una a "inepţiilor" şi a "fricii" şi le-a transmis semnatarilor că deschid calea alegerilor anticipate şi vor pierde aşa cum nu au pierdut niciodată în 30 de ani.

 

UPDATE ORA 13:09 Parlament - moţiune de cenzură/Bodog: Un Guvern care dă vina pe Parlament pentru propria incompetenţă trebuie să plece 

Senatorul PSD Florian Bodog a declarat miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că un Guvern care dă vina pe Parlament pentru propria incompetenţă trebuie să plece.

 

UPDATE ORA 13:03 Parlament - moţiune de cenzură/Manole a sărit pagini la citirea în plen a documentului; Andronache: Se încalcă regulamentul 

Deputatul PSD Florin Manole, care a citit, miercuri, în Parlament, moţiunea de cenzură, a sărit mai multe pagini, iar liberalul Gabriel Andronache i-a atras atenţia că este o încălcare a regulamentului.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO  

 

UPDATE ORA 12:57 Parlament - moţiune de cenzură/Orban: Nu mă las judecat de voi; sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea  

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că nu se lasă judecat de parlamentarii PSD care sunt ''născuţi din pixul lui Liviu Dragnea'' şi nu au adus nimic bun României.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO 

 

ORA 12:21 - Şedinţa Parlamentului în care se dezbate moţiunea de cenzură a început

 

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit miercuri, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură depusă de PSD după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 350 de parlamentari.

Sunt prezenţi premierul Ludovic Orban şi miniştrii Cabinetului.


Potrivit deciziei Birourilor permanente, la dezbaterea moţiunii de cenzură Guvernul va avea la dispoziţie 60 de minute, iar grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat astfel: PSD - 34 de minute, PNL - 18 minute, USR - 7 minute, Pro Europa - 4 minute, UDMR - 5 minute, PMP - 2 minute, Grupul minorităţilor naţionale - 3 minute, deputaţi şi senatori neafiliaţi - 6 minute.

Moţiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti" a fost semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR.

Potrivit semnatarilor, Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la Putere.

"Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!", susţin aceştia.

"Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. (...) Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rugăm să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!", mai arată semnatarii moţiunii.

Pentru a trece moţiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. Votul la moţiunea de cenzură va fi secret cu bile.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editori online: Gabriela Badea, Anda Badea)

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO  

 

*** LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei. 

 

Citiţi şi:

 

 Calendarul formării unui nou guvern (procedură)

 

Moţiunea de cenzură ''Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti'' - dezbătută şi votată miercuri în Parlament 

 

DOCUMENTAR: Moţiunile de cenzură depuse din 1990 până în prezent 

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i