Schimb de replici între parlamentari PSD şi PNL pe procedură la angajarea răspunderii Guvernului pe Legea bugetului de stat

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a invocat luni o decizie a Curţii Constituţionale şi a susţinut că Guvernul are numai atribuţia de a elabora şi de a prezenta Parlamentului proiectul legii bugetului de stat, forul legislativ fiind unica autoritate care dezbate şi aprobă acest act normativ.
"Aş dori să vă citez din decizia CCR nr. 1.657/2010, care spune foarte clar: Guvernul are numai atribuţia de a elabora şi de a prezenta Parlamentului proiectul legii bugetului de stat, iar acesta, ca unică autoritate legiuitoare a ţări, îl dezbate şi îl aprobă prin vot. Tot pe procedură, domnule Cîţu, cum puteţi fi dumneavoastră arhitectul acestui buget? Cât tupeu puteţi avea să vorbiţi tocmai dumneavoastră de buget, cu ce credibilitate? (...) Dacă dumneavoastră credeţi că Guvernul vine în Parlamentul României încălcând astfel Constituţia şi când un parlamentar doreşte să ia cuvântul, după ce am făcut vreo trei-patru pauze de consultări, pentru a avea timp dumneavoastră şi Guvernul să listaţi bugetul de stat, mi se pare că nu are nimic legătură cu democraţia", a spus deputatul PSD într-o intervenţie pe procedură.
El a susţinut că ministrul de Finanţe se comportă ca şi cum ar fi "stăpân pe banii românilor".
"V-am lăsat o ţară cu perspectivă stabilă şi în 60 de zile aţi strâns-o pe negativ. În fiecare zi auzim acelaşi lucru: Guvernul PNL taie, îngheaţă, desfiinţează sau se împrumută, nimic despre PNL care construieşte ceva, orice. Pe plus e doar clientela de partid, sponsorii PNL care primesc sute de milioane de euro de la stat şi toate rubedeniile plantate în funcţii publice pe bani grei. V-aţi împrumutat deja cu 13 miliarde, acum vreţi să luaţi şi bani de la oameni, să le creşteţi facturile la gaze şi curent, preţurile şi ratele. Cât de cinici puteţi fi să îngheţaţi pensia minimă? Un milion dintre cei mai amărâţi români, dintre cei care au muncit fără a le fi luată munca în considerare nu vor primi pensie mai mare", a mai spus Simonis.
Deputatul social-democrat a făcut un apel şi la premierul Ludovic Orban, căruia i-a cerut să supraimpoziteze pensiile speciale şi să nu mai mărească bugetele instituţiilor de forţă.
"Fac un apel la dumneavoastră: luaţi manşa Guvernului din dealul Cotroceniului şi asumaţi-vă funcţia de prim-ministru, altfel guvernarea se mută definitiv acolo, iar dumneavoastră, domnule Orban, veţi rămâne să puneţi în brad globuri şi să cântaţi colinde în Palatul Victoria!", a adăugat Simonis.
În replică, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a susţinut că această intervenţie a liderului grupului PSD trebuia să aibă loc la plenul dedicat declaraţiilor politice şi i-a transmis că Parlamentul nu este Curtea Constituţională.
"Dacă este să vorbim de cifre, să ne amintim de ceea ce s-a spus şi ceea ce am găsit. Am găsit la Ministerul Dezvoltării facturi de miliarde bune neachitate, facturi de miliarde bune neachitate pe concedii medicale, am găsit facturi de miliarde bune pentru fiecare minister pentru lucrări care au fost antamate şi neplătite. Guvernul liberal şi-a asumat responsabilitatea într-un moment dificil şi a venit şi a spus: 1. respectăm legea şi venim cu bugetul, 2. vom avea un buget până la sfârşitul anului, aşa cum este normal. (...) Dumneavoastră faceţi sesizare şi în democraţie aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale a României", a afirmat Roman.
Acesta a solicitat responsabilitate din partea parlamentarilor.
"Avem timp să ne războim politic un an de zile, însă sunt câteva lucruri cu care nu putem glumi, nu ne putem juca şi nu putem face politică pe seama lor, iar astăzi discutăm despre buget. Bugetul este al României, nu este al PNL, al PSD, al celor de la USR, PMP sau mai ştiu eu de unde şi facem un ultim apel către dumneavoastră, l-a făcut şi premierul, la responsabilitate. În 31 decembrie, dacă suntem responsabili, dacă toţi facem ceea ce trebuie pentru ţară, va trebui să avem un buget promulgat de către preşedintele României", a spus Roman.
"Vă rog frumos să-mi faceţi şi mie calendarul ţinând cont când a venit Guvernul cu bugetul şi spuneţi-mi cum se promulgă pe 31 decembrie. (...) Lăsaţi doritul. Eu vorbesc de Constituţie şi legile ţării", a replicat preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu.
Deputatul PNL Gabriel Andronache i-a transmis lui Alfred Simonis că decizia "corectă" a CCR se referă la angajarea răspunderii pe Legea învăţământului contestată de PSD.
"CCR a declarat inadmisibilă sesizarea dumneavoastră. Asta este realitatea. (...) CCR a scris în acea decizie că procedura angajării răspunderii este o procedură care implică ambele puteri, atât Guvernul, cât şi Parlamentul, (...) iar în momentul în care Birourile permanente reunite acceptă angajarea răspunderii, procedura este încheiată. Restul procedurilor decurgând din faza acceptării angajării răspunderii sunt proceduri tehnice. Aceasta este realitatea. Ca atare, atât timp cât CCR s-a pronunţat pe chestiunea aceasta printr-o decizie din 2011, nu putem decât să luăm act de jurisprudenţa existentă, anume că obiecţia dumneavoastră din 2011 a fost declarată inadmisibilă", a arătat Andronache.
"Eu nu am spus ce va face Curtea, am invocat o decizie a CCR", a replicat liderul deputaţilor PSD.
El i-a întrebat pe parlamentari dacă se simt utili în momentele în care Guvernul vine pentru prima dată în 30 de ani de democraţie cu angajarea răspunderii pe buget.
"Sunt convins că vă este şi dumneavoastră ruşine, cum îmi e şi mie", a afirmat Simonis.
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, i-a recomandat lui Alfred Simonis să nu mai intervină.
"Faptul că suntem utili l-au stabilit românii, domnule Simonis. L-au stabilit pe 26 mai, în noiembrie. (...) Dumneavoastră aţi câştigat alegerile parlamentare şi sunteţi în Opoziţie. Asta înseamnă că minţind românii, românii v-au trimis acolo unde trebuia să fiţi", a spus Fenechiu.
Deputatul PSD Florin Iordache a intervenit pentru a sublinia că dezbaterea bugetului trebuia să aibă loc în Parlament, afirmând că procedura angajării răspunderii Guvernului pe acest act normativ nu este o tocmai normală.
"Rugămintea noastră constituţională şi regulamentară era ca dezbaterea să aibă loc aici în Parlament", a spus Iordache.
După acest schimb de replici, plenul reunit al Parlamentului a luat o pauză la propunerea preşedintelui de şedinţă. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.
Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii
Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.
Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii
Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun
Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari
Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t
Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ
Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini
Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.
Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi
Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p
Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate
Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari
VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni
Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45
Camera Deputaților: Reglementări noi în privința cabinetelor medicale
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025 care reglementează formele de organizare, înființare, funcționare și control ale cabinetelor medicale. S-au înregistrat 220 de voturi 'pentru', două 'împotrivă' și 75 de abțineri. Cabinetul medical este unitatea,