Ministrul Educaţiei, despre moţiunea liberalilor: Simplistă; absenţa argumentelor - suplinită prin violenţă de limbaj
Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a afirmat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că moţiunea pe Educaţie iniţiată de liberali este "simplistă", cuprinde "atacuri şi etichetări", iar lipsa argumentelor este suplinită prin violenţă de limbaj.
"Am fost surprins să citesc o moţiune simplistă, cuprinzând atacuri şi etichetări la adresa sistemului de învăţământ şi la adresa conducerii acestuia. Absenţa argumentelor analitice este suplinită prin violenţă de limbaj, una improprie educaţiei, şi prin politicianism. Ţinta autorilor moţiunii nu este rezolvarea problemelor din învăţământ, ci identificarea cu orice preţ a unor situaţii particulare care, generalizate, pripit şi forţat, să poată deveni reproşuri la adresa modului în care actuala guvernare PSD-ALDE abordează învăţământul. Această ţintă este exprimată prin chiar tendenţiosul titlu al moţiunii: 'Educaţi România, nu o pesedizaţi' '', a declarat ministrul Educaţiei.
El a menţionat că autorii textului nu operează cu date şi informaţii verificate, ci doar cu supoziţii luate din retorica anti-pesedistă.
"Nu am văzut o analiză pertinentă, ci doar acuzaţii luate la întâmplare prin aşa-zise semnale culese din sistemul de învăţământ, până la speculaţii contradictorii. Sursa tuturor aspectelor presupus negative ar fi în concepţia autorilor moţiunii: PSD. După părerea mea, Educaţia este chiar modul prin care putem depăşi nivelul cel mai de jos al retoricii politicianiste, propunând argumente valabile şi soluţii adecvate. (...) Să dăm la o parte speculaţiile politicianiste şi să inventariem împreună problemele reale ale învăţământului asupra cărora trebuie să ne aplecăm", a adăugat ministrul.
În opinia sa, evaluarea pe care au realizat-o semnatarii moţiunii indică faptul că aceştia nu au "citit cu atenţie programul de guvernare".
"În programul de guvernare sunt prevăzute 53 de măsuri, a căror realizare necesită eforturi şi resurse importante financiare, umane şi de timp, pentru a putea rezolva măcar într-o anumită proporţie problemele cronice ale sistemului de învăţământ românesc, acumulate ani în şir. Pentru corecta dumneavoastră informare, vă comunic că 45 de măsuri din programul de guvernare sunt în curs de realizare, opt sunt îndeplinite şi alte opt se realizează prin abordare integrată cu alte ministere", a precizat el.
Ministrul a răspuns şi acuzaţiilor de "politizare a sistemului de educaţie", atrăgând atenţia că din totalul de 8.632 de funcţii de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar (directori, directori adjuncţi) sunt ocupate prin concurs 7.164.
"O astfel de legitimitate a 83% din funcţiile de conducere ale unităţilor de învăţământ preuniversitar asigură stabilitatea şi continuitatea activităţii manageriale. Vă spun sincer că nu vă înţeleg. În guvernarea PDL am avut numeroase situaţii cu doi sau chiar trei directori pe acelaşi post, ca urmare a destituirilor abuzive operate de cei de atunci, în încercarea de a-şi impune favoriţii politici", a precizat Popa.
Ministrul a contrazis şi ipoteza unor "experimente pe elevi", subliniind că în actele normative s-au operat doar modificări necesare pentru corectarea unor disfuncţionalităţi.
"În ceea ce priveşte aşa-zisele experimente pe elevi, menţionăm că în actele normative s-au operat doar acele modificări necesare pentru corectarea disfuncţionalităţilor introduse de Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 sau pentru adaptarea acestor prevederi legale, care nu corespundeau nevoilor reale. De exemplu, introducerea învăţământului profesional şi tehnic cu durata de doi ani nu a fost în deplină concordanţă cu cerinţele angajatorilor, astfel încât a fost necesar să operăm mai multe modificări şi completări ale legii", a explicat acesta.
Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă depusă de liberali şi intitulată "Educaţi România, nu o pesedizaţi". Votul asupra moţiunii va fi dat miercuri. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Deputatul Mihai Weber va iniția un proiect de modificare a Legii privind materialele explozive: Siguranța cetățenilor - o prioritate
Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, social-democratul Mihai Weber, anunță că va iniția o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind regimul materiilor explozive, în contextul numărului tot mai mare de incidente grave provocate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice,
Parlament - învestitură/ Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului
Senatorii şi deputaţii au acordat, luni, în şedinţă comună, votul de încredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu. S-au înregistrat 240 de voturi "pentru" şi 143 de voturi "împotrivă", a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului.
Parlament - învestitură Guvern/ S-a încheiat votul pe învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu
Votul parlamentarilor asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu s-a încheiat. Votul a fost secret, exprimat cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS
Parlament - învestitură Guvern/Pambuccian: Drumul spre un stat puternic nu este cel al xenofobiei şi antisemitismului
Grupul minorităţilor naţionale din Parlament doreşte ca "România să fie iarăşi un stat puternic şi drumul către un stat puternic este privind spre Vest", a declarat luni, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian. "Ideologiile pentru România au însemnat
Parlament - învestitură Guvern/Romaşcanu: Lecţii primim doar de la poporul român; ne-a dat o lecţie şi am înţeles-o
Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni că partidele coaliţiei de guvernare nu primesc lecţii de la alte formaţiuni, ci doar de la poporul român, care le-a dat o lecţie cu puţină vreme în urmă şi au înţeles-o. "Nu primim lecţii nici de la domnii de aici şi, cu respect, nici de la dumneavoastră (adresându-se
Parlament - învestitură Guvern/ A început votul privind învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu
Parlamentarii au început, luni, votul asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Votul este secret cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS - autor:
Parlament - învestitură Guvern/ Bolojan: Executivul pe care ne propunem să îl învestim este o necesitate pentru România
Preşedintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan, a declarat, luni, că Guvernul propus pentru învestire este "o necesitate pentru România", menţionând că "aici nu mai e vorba de simpatii sau antipatii sau de animozităţi care ţin de trecutul apropiat, aici este vorba de responsabilitate pentru ţară". "Gu
Parlament: A început şedinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, luni, pentru dezbaterea şi votul asupra învestirii Guvernului propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Marcel Ciolacu. Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional. Lucrările sunt conduse de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, ca
LIVE UPDATE Parlament: Miniştrii propuşi în noul Guvern, audiaţi în comisii de la ora 13,00; plen reunit - ora 17,00
Miniştrii propuşi în noul Guvern Ciolacu au fost audiaţi luni în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Toţi cei 16 membri propuşi să facă parte din noul Guvern au primit luni aviz favorabil după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului. În noul Guvern vor fi 16 ministere - 8 cu miniştri PSD, 6 - PNL şi 2 - UDMR.
Hotărârile privind alegerea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, publicate în Monitorul Oficial
Hotărârile privind alegerea preşedintelui Senatului şi, respectiv, alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor au fost publicate luni în Monitorul Oficial. Preşedinte al Senatului a fost ales, luni dimineaţă, liderul interimar al PNL,
Moşteanu: USR nu va vota Cabinetul Ciolacu
USR nu va vota Cabinetul Ciolacu şi în acest moment nu există o şansă să-l susţină pe
Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut ca Ilie Bolojan să preia interimar funcţia de preşedinte al României
Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut, luni, să se constate funcţia vacantă de preşedinte al României, iar noul preşedinte al Senatului, Ilie Bolojan, să preia interimar această funcţie. "Nu aş vrea să fac din asta o dispută cu dumneavoastră, însă vreau să supun atenţiei dumneavoastră să se constate, la ora actuală, funcţia vacantă de preşedint
Şerban: În cazul agresării jurnaliştilor, vom aplica Regulamentul aşa cum se cuvine
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban, a declarat luni că va fi aplicat 'aşa cum se cuvine' Regulamentul în cazul în care se vor repeta incidentele care au avut loc în prima zi a noului Parlament, atunci când Diana Şoşoacă a agresat verbal o ziaristă. Şerban a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce nu s-
Moşteanu: 20 de voturi pentru Ciprian Şerban de la deputaţi AUR, SOS, POT; probabil vor trece la PSD
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, că preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Ciprian Şerban, a fost ales în funcţie şi cu voturi de la partidele "izolaţioniste" AUR, SOS şi POT,
Cameră: Ştefan Ovidiu Popa - noul lider al grupului parlamentar PSD
Ştefan Ovidiu Popa este noul lider al grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaţilor. Deputatul PSD Daniel Suciu a anunţat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că Ştefan Ovidiu Popa este noul lider al grupului deputaţilor social-democraţi. "Având în vedere că funcţia de lider de grup a fost vacantată ca urmare a aleg