ProEtnica 2024 - un adevărat maraton al convieţuirii interetnice, susţine directorul festivalului, Volker Reiter

Directorul Festivalului Intercultural ProEtnica Sighişoara, Volker Reiter, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că a XX-a ediţie a manifestării, derulată pe parcursul a cinci zile, a fost "un adevărat maraton al convieţuirii interetnice", cu peste 40 de ore de program pe scenă şi cu un program de conferinţe de circa zece ore pe zi.
"Suntem în ultima zi a festivalului ProEtnica, ediţia a XX-a, şi ceea ce am creionat înainte de festival a prins contur, a prins viaţă şi totul a funcţionat conform planurilor. Asta înseamnă că am fost realişti în ceea ce ne-am propus şi chiar am depăşit un pic indicatorii: un festival de 5 zile, cu peste 40 de ore de program pe scenă, cu un program de conferinţe de zece ore pe zi. A fost un adevărat maraton al convieţuirii interetnice. Publicul, din câte am văzut, a fost foarte mulţumit şi foarte implicat. A interacţionat extraordinar de bine cu formaţiile, care au coborât pe scenă şi din vizitatori au devenit artişti. În timpul festivalului am avut şi o secţiune de expoziţii", a declarat organizatorul Festivalului Intercultural ProEtnica, Volker Reiter.
Ediţia din acest an a ProEtnica s-a bucurat, pentru a doua oară, după cea din 2016, de Înaltul Patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis, conferit ca o "recunoaştere a bunei organizări, a calităţii manifestării culturale şi o apreciere în cel mai înalt grad a faptului că ProEtnica fructifică una dintre marile valori ale ţării noastre - diversitatea culturală, dialogul interetnic".
"Cred că o mai mare apreciere din partea autorităţilor nu există. Festivalul nu este gândit numai să ne simţim bine, să dansăm, să prezentăm cultura. Festivalul chiar are un mesaj: să promovăm pacea împreună, să consolidăm pacea interetnică în societate, astfel încât minorităţile să devină o resursă pentru progresul societăţii. Dacă începem să devenim naţionalişti, oprim progresul şi intrăm într-o situaţie pe am trăit-o destul de des prin războaiele din Iugoslavia. Şi cred că şi războiul din Ucraina, la urma urmei, este bazat pe teme interetnice şi, pentru ca să nu se mai întâmple acest lucru, trebuie să muncim şi trebuie să începem să gândim viitorul", a afirmat Reiter.
Directorul ProEtnica a subliniat că, pe plan instituţional, în România nu mai există un festival cu atâţia parteneri implicaţi, începând cu cele 20 de etnii, organizaţii şi instituţii ale statului.
În acest an, pentru prima oară, Academia Interculturală ProEtnica, organizată până acum de Asociaţia Divers, a fost preluată de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului, a precizat Volker Reiter.
"Dacă instituţiile statului vin către cetăţeni, fac parteneriat cu ONG-urile, cu cetăţenii, atunci creşte şi încrederea cetăţenilor în sistem şi nu mai există aceste bariere absurde (...). Am avut o deschidere şi mai mare, chiar o iniţiativă din partea Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Culturii este un partener de foarte mulţi ani, iar, astfel, oamenii devin palpabili şi implicaţi şi asta e o mare bucurie", a mai spus Volker Reiter, directorul Centrului Cultural Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) din Sighişoara.
Expertul în politici publice, gen şi minorităţi, Fatma Ruxandra Yîlmaz, a arătat, în cadrul dezbaterii "Reprezentarea politică a femeilor aparţinând minorităţilor entice", că Academia Interculturală ProEtnica, organizată în cadrul Festivalului ProEtnica, dă speranţă comunităţilor, întrucât există "deschidere spre cunoaştere, disponibilitate de a-l înţelege pe celălalt".
"Pentru mine, Academia are atât o valoare intelectuală, cât şi sentimental-emoţională datorită prezenţei diverse, interculturală şi multiculturală. Mi-a plăcut să văd atât implicarea tinerilor, cât şi a lectorilor, aducând în discuţie nu doar teme interesante, ci şi teme care ne preocupă şi care au dat o valoare substanţială tuturor întâlnirilor. Ne aflăm într-o perioadă în care, de multe ori, discursurile noastre sunt aproape lipsite de speranţă, defetiste, într-un context internaţional din ce în ce mai trist şi, totuşi, discuţiile din cadrul Academiei de vară ProEtnica ne-au dat speranţă. O speranţă legată de faptul că există deschidere spre cunoaştere, disponibilitate de a-l înţelege pe celălalt. Uneori, aceste disponibilităţi sunt posibile tocmai pentru că oamenii dintr-o zonă instituţională înţeleg să facă posibile aceste poduri ale dialogului", a afirmat Fatma Ruxandra Yîlmaz.
Pe scena Festivalului Intercultural ProEtnica 2024 au evoluat peste 700 de artişti aparţinând comunităţilor entice din România, Uniunea Elenă din România având o delegaţie de 300 de artişti amatori, cu 17 ansambluri folclorice şi două coruri.
Principalii finanţatori ai ediţiei a XX-a a Festivalului ProEtnica au fost Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii şi Ambasada Republicii Federale Germania, în colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş, cu sprijinul Municipiului Sighişoara, al Agenţiei Naţionale pentru Romi şi al Centrului Naţional de Cultură Romano-Kher.
Organizatorii ProEtnica susţin că această manifestare este o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în ţară şi este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă şi democratică.
Ediţia a XX-a a Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighişoara se încheie duminică seara cu un concert de muzică folk susţinut de Adrian Ivaniţchi şi de formaţia Desperado. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Diana Dumitru, editor online: Andreea Preda)
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bucharest Opera Festival - în perioada 15 - 24 iunie
Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va alterna producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă în concert prezentate de mai multe companii, printre care două din afara țării - Teatrul Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu' din Chișinău și Opera din Ruse, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie.
Festivalul Filmului European începe pe 8 mai în București și alte nouă orașe din țară
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la București și va fi urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. În Buc
Reprezentațiile teatrelor bucureștene vor fi precedate, sâmbătă, de momente de reculegere în semn de omagiu față de Papa Francisc
Teatrele bucureștene și-au adaptat programul de spectacole pentru sâmbătă, zi declarată de Guvernul României, prin Hotărârea nr 403/24.04.2025, Zi de doliu național, în semn de omagiu față de sanctitatea sa Papa Francisc. * Teatrul Național 'I.L. Caragiale' a anunțat că sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul R
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia
Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția
Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice
Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania
Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent
Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală
Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și
Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean
Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu
Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor
Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin
Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground
Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici
Academie/Mircea Martin, discurs de recepție: Nuanța - reverența lucidității față de adevăr; radicalitatea singură îl poate deforma
Nuanța este reverența pe care luciditatea o face unui adevăr pe care radicalitatea singură riscă să îl deformeze prin însăși impetuozitatea exercițiului său, a afirmat, joi, academicianul Mircea Martin, în discursul său de recepție în Academia Română. 'Nu cred în radicalitatea fără nuanțe. Nu concep radi
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a