logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Expoziţia Art Safari dedicată artistului Marcel Iancu, la Galeria Cetăţii Medievale din Târgu Mureş

Image

Expoziţia dedicată artistului Marcel Iancu din cadrul celei de-a 9-a ediţii Art Safari, realizată în parteneriat cu Janco Dada Museum, Ein Hod - Israel, Ambasada Israelului şi Uniunea Arhitecţilor din România, a început itinerariul prin ţară, prima oprire fiind la Galeria Cetăţii Medievale Târgu Mureş, unde poate fi vizitată până în luna decembrie.

"Galeria Cetăţii Medievale Târgu Mureş găzduieşte între 25 august şi 4 decembrie expoziţia 'Marcel Iancu. Reconstruind artele România - Israel', curatoriată de Raya Zommer-Tal, directorul Muzeului Janco Dada, şi organizată de Art Safari, în cadrul ediţiei a 9-a, încheiate în 7 august. Proiectul este susţinut de Primăria Târgu Mureş. Marcel Iancu a fost un artist fenomen al secolului XX, care şi-a împărţit cariera artistică în două perioade - primii 46 de ani în Europa, urmaţi de 43 de ani în Israel. Expoziţia organizată de Art Safari este cea mai amplă de până acum prezentă pe teritoriul ţării noastre, unde s-a născut, şi a fost organizată în parteneriat cu Janco Dada Museum, Ein Hod, Israel, Ambasada Israelului şi Uniunea Arhitecţilor din România", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Primăria Târgu Mureş.

Potrivit municipalităţii, continuarea acestei expoziţii realizate în premieră naţională de Art Safari la Târgu Mureş reprezintă o premieră pentru ţara noastră şi deschide calea spre noi astfel de parteneriate care permit realizarea de expoziţii itinerante.

"Marcel Iancu a fost un artist cu vocaţie multiplă, pictor, arhitect, grafician, lăsându-ne o moştenire impresionantă pe care publicul a descoperit-o iniţial în Centrul Vechi al Bucureştiului, la Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului Bucureşti), iar de pe 25 august şi în Galeria Cetăţii medievale Târgu Mureş. Este o expoziţie care a trezit foarte multă admiraţie şi pe care trebuie să o vedeţi la Târgu Mureş", a afirmat managerul general al Art Safari, Ioana Ciocan.

Primarul din Târgu Mureş, Soós Zoltán, a precizat că doreşte ca acest municipiu să devină un oraş deschis spre marea cultură şi să nu rateze nicio ocazie de a cinsti memoria marilor artişti.

"Marcel Iancu, marele nonconformist al secolului XX, alături de Tristan Tzara şi Ion Vinea, este unul dintre fondatorii mişcării dadaiste, un curent universal atât de răspândit în toată Europa. Este o mare oportunitate pentru târgumureşeni să poată admira aici acasă operele marelui artist avangardist, deoarece ştim că de-a lungul timpului a expus la New York, Paris sau Milano. Îmi doresc ca Târgu Mureş să devină un oraş deschis spre marea cultură şi să nu ratăm nicio ocazie de a cinsti memoria marilor noştri artişti. De aceea, mă bucur de oportunitatea de a colabora cu Art Safari în acest sens", a subliniat primarul din Târgu Mureş, Soós Zoltán.

Marcel Iancu (1895 Bucureşti - 1984 Ein Hod, Israel) a fost un artist-fenomen al secolului XX, atât pentru arta românească, cât şi pentru cea universală, fiind un pictor, arhitect, grafician şi eseist care a avut legătură cu toţi marii artişti revoluţionari ai vremii.

"Mă simt onorată că am oportunitatea de a expune, pentru a doua oară în România şi prima dată în Târgu Mureş, lucrările lui Marcel Iancu din ambele perioade: cea petrecută în ţara natală şi cea din Israel, colecţia Muzeului Janco Dada. Sunt încrezătoare că această expoziţie itinerantă la Târgu Mureş va fi o experienţă inedită atât pentru mine, cât şi pentru locuitorii oraşului", a spus curatorul expoziţiei, Raya Zommer-Tal, directorul Muzeului Janco Dada.

Artistul s-a născut la Bucureşti, în 1895, într-o familie de origine evreiască, în 1914 a plecat în Elveţia să studieze, începând cu matematica dar, după un an, a renunţat în favoarea arhitecturii, pe care a studiat-o în cadrul Academiei Polytechnikum din Zürich.

"Creaţia lui Marcel Iancu a trecut prin mai multe perioade, în funcţie de influenţele curentelor de avangardă la care lua parte. În perioada de la Zurich şi cea imediat următoare, a îmbrăţişat experimentul Dadaist, dar odată ce acesta s-a orientat către o afiliere cu Suprarealismul, Iancu s-a îndepărtat de mişcare şi a migrat către un limbaj plastic Cubist-Constructivist. În 1941, odată cu legea anti-semită din România, Marcel Iancu s-a mutat cu familia în Israel, unde şi-a continuat cariera artistică, cu acelaşi succes. Iancu a devenit unul dintre cei mai importanţi artişti ai Israelului, cu 30 de expoziţii personale în Tel Aviv, Haifa, New York, Paris, Zurich, Basel, Milano. Pentru a-i onora şi continua moştenirea artistică de mare importanţă pentru istoria artelor, a fost inaugurat Muzeul Janco-Dada la Ein Hod în Israel, în anul 1983, cu un an înainte de moartea sa", se mai arată în comunicat.

În perioada petrecută la Bucureşti, mai subliniază documentul, Marcel Iancu şi-a explorat talentul de arhitect, iar în anii '30 a proiectat numeroase clădiri moderniste, şocante pentru peisajul bucureştean al vremii. Inspirat de revoluţia lui Le Corbusier şi de tendinţele funcţionaliste care se afirmau, au apărut construcţii precum Vila Fuchs (Fuchs Villa) sau Casa Juster (Juster House).

Marcel Iancu a fost cel care a adus spiritul arhitecturii moderne în România (principalul arhitect modernist al Bucureştiului). Între 1922 şi 1938 a proiectat în Bucureşti peste 40 de clădiri, în mare case pentru o familie.

Expoziţia "Marcel Iancu. Reconstruind artele România - Israel", curatoriată de Raya Zommer-Tal, va putea fi vizitată în perioada 25 august - 4 decembrie, de marţi până duminică, între orele 12,00 şi 20,00 la Galeria Cetăţii Medievale din Târgu Mureş, accesul fiind gratuit. AGERPRES/(AS- autor: Dorina Matiş, editor: Anamaria Constantin, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 29-05-2025 17:09

Timiș/ Muzicianul Ioan Holender, sărbătorit de municipalitatea timișoreană la împlinirea a 90 de ani

Municipalitatea îl va celebra, la împlinirea a 90 de ani, pe timișoreanul Ioan Holender, personalitate emblematică a culturii europene, cel mai longeviv dirijor al Operei de Stat din Viena. Pe 7 iunie, de la ora 18:00, la Cinema Timiș, va avea loc un eveniment aniversar, organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Munic

Cultura - Media 29-05-2025 16:45

'Străzi deschise' cu spectacole, ateliere și jocuri pe Calea Victoriei și str. Bârcă

Spectacole, ateliere și activități sportive fac parte din programul 'Străzi deschise', desfășurat sâmbătă și duminică, pe Calea Victoriei, dar și pe strada Bârcă, din Sectorul 5. Sâmbătă, la atelierul coordonat de Brândușa Oancă, în Piața Revoluției, copiii sunt invitați să-și creeze păpuși textile. Tot ai

Cultura - Media 29-05-2025 15:43

Prahova: Premiera spectacolului 'TOMA - Un tribut Toma Caragiu', la 100 de ani de la nașterea marelui actor

Premiera spectacolului 'TOMA - Un tribut Toma Caragiu' va avea loc, vineri, la teatrul din municipiul Ploiești, în anul centenarului nașterii marelui actor. Potrivit unui comunicat al Teatrului 'Toma Caragiu' Ploiești, prima reprezentație a celei mai recente producții a secției Teatrul de Revistă Majestic va avea loc de l

Cultura - Media 29-05-2025 15:40

Sibiu: Programul complet al Festivalului Internațional de Teatru cuprinde 841 de evenimente

Peste 5.000 de artiști din 82 de țări vor prezenta publicului 841 de evenimente culturale care vor avea loc, între 20 și 29 iunie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), a anunțat joi președintele festivalului, actorul Constantin Chiriac, director general al Teatrului Național 'Radu Stanca' din municipiul reședință de j

Cultura - Media 29-05-2025 08:20

Buzău: 'Muzeul Din Cutie' și expoziție VR pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, de auz sau de vedere

Muzeul Județean Buzău vine în sprijinul persoanelor cu deficiențe locomotorii, de auz sau de vedere, prin organizarea unei expoziții tactile intitulate 'Muzeul Din Cutie' și a unei expoziții VR (virtual reality) în cadrul proiectului 'Muzeul Hightech', astfel încât accesul la patrimoniul cultural să fie deschis pentru toți vizitatorii.

Cultura - Media 29-05-2025 06:00

Volume de istorie și memorialistică și o masă rotundă dedicată lui Mario Vargas Llosa - joi, la Bookfest

Volume de istorie și memorialistică, lansarea unor cărți pentru copii și o masă rotundă dedicată lui Mario Vargas Llosa se regăsesc printre evenimentele programate, joi, în cea de-a doua zi a Salonului Internațional de Carte Bookfest. La standul Editurii Vremea va fi prezentat cel mai recent volum al lui Coriolan Babeți, 'Hoinar prin

Cultura - Media 28-05-2025 19:05

Iași: Cea mai valoroasă pictură din România poate fi admirată în cadrul campaniei ''Rubens la Palat'' (GALERIE FOTO)

Managerul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a dat startul campaniei ''Rubens la Palat'', în cadrul căreia iubitorii de artă pot admira pictura în ulei ''Cezar primind capul lui Pompei''.    Foto: (C)&n

Cultura - Media 28-05-2025 16:40

Alegeri la Academia Română: Matei Vișniec, Sanda Golopenția și Valentina Sandu-Dediu - printre noii membri

Adunarea Generală a Academiei Române a decis, miercuri, prin vot secret, alegerea a trei membri corespondenți și șapte membri de onoare, poetul și dramaturgul Matei Vișniec, lingvista și memorialista Sanda Golopenția și muzicologul și pianista Valentina Sandu-Dediu numărându-se printre noii membri. Potrivit unui comunicat al A

Cultura - Media 28-05-2025 15:51

Festivalul ''Săptămâna Haferland'' - între 31 iulie și 3 august, în zece sate din Țara Ovăzului

Festivalul ''Săptămâna Haferland'', ediția a XIII-a, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii și tradițiilor sașilor din Transilvania, se va desfășura în perioada 31 iulie - 3 august, a anunțat, miercuri, președintele Fundației M&V Schmidt, Michael Schmidt, în cadrul unei conferințe de presă susțin

Cultura - Media 28-05-2025 14:28

Bihor: Ziua Mondială Art Nouveau în Oradea, sub genericul internațional ''Culoarea''

Orădenii și turiștii în oraș vor putea sărbători, în 8 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau (10 iunie) printr-o serie de evenimente organizate de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage). Foto: (

Cultura - Media 28-05-2025 14:14

S-a deschis Bookfest; Intotero: Doar împreună putem să contribuim la atragerea copiilor, a tinerilor către lectură (GALERIE FOTO)

Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest s-a deschis, miercuri, în Pavilionul B2 de la Romexpo, în prezența ministrului Culturii, Natalia Intotero, care a remarcat numeroasele evenimente dedicate copiilor care vor fi găzduite de târg, menite să încurajeze atragerea acestora spre lectură. '

Cultura - Media 28-05-2025 13:32

Neamț: Meșteri consacrați participă la sfârșitul săptămânii la Festivalul de Artă Populară 'Lada cu zestre''

Piatra-Neamț, 28 mai /Agerpres/ - Peste 60 de meșteri consacrați, între care și tezaure umane vii, participă în perioada 30 mai - 1 iunie la a 19-a ediție a Festivalului de Artă Populară 'Lada cu zestre', ce are loc în Parcul Tineretului din Piatra-Neamț. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către organizatori, vor fi prezenți

Cultura - Media 28-05-2025 13:21

Bihor/ Victoria Balint (Teatrul Regina Maria Oradea): Tănărul regizor Alex Ianăși e un mare creator

Tânărul regizor Alex Ianăși, premiat de UNITER pentru 'Cel mai bun debut', este un mare creator, despre care se va vorbi în România și nu numai, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul Teatrului Regina Maria, Victoria Balint. Alex Ianăși a debutat în teatrul orădean la invitația Victoriei Balint, după ce i-a văzut specta

Cultura - Media 28-05-2025 13:19

Cluj: Peste 15.000 de participanți, așteptați la Jazz in the Park

Aproximativ 5.500 de participanți sunt așteptați, zilnic, în cele trei zile ale festivalului Jazz in the Park, care va avea loc în perioada 6-8 iunie în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca. 'Pentru noi este un an destul de special, fiindcă am făcut niște schimbări majore. Este pentru prima dată când organizăm festivalul în perio

Cultura - Media 28-05-2025 12:58

Prahova: Biletele la castelele Peleș și Pelișor - achiziționate pe intervale orare în limita a 2.000, respectiv 1.500 persoane pe zi

Biletele de intrare la castelele Peleș și Pelișor din stațiunea Sinaia se achiziționează pe intervale orare, în limita a 2.000 de persoane/zi la Peleș și a 1.500 persoane/zi la Pelișor, se arată pe site-ul oficial al muzeului. Potrivit sursei citate, cele două castele sunt cele mai vizitate monumente istorice din România, iar pentru protejarea aces