Percheziţii de amploare la Universitatea Spiru Haret
Procurorii DIICOT efectuează miercuri zeci de percheziţii la sediul Universităţii Spiru Haret din Capitală, dar şi la filiale ale unităţii de învăţământ din mai multe judeţe, într-un caz de fraudare a examenelor de licenţă şi master.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac 76 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Braşov, Bistriţa-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Vaslui, Satu Mare, Ialomiţa, Timişoara, Dâmboviţa, Botoşani, Cluj şi Mureş, dintre care 13 la sediile unor instituţii de învăţământ superior, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie, abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz în serviciu, fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă.
Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile vizează şi locuinţele unuia dintre prorectorii universităţii, secretari ai unor facultăţi, profesori, dar şi studenţi.
Conform DIICOT, pe parcursul anului universitar 2018 - 2019, unul dintre prorectorii instituţiei de învăţământ, împreună cu secretari ai unor facultăţi din cadrul universităţii, angajaţi care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universităţii, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenţilor, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informaţii nepublice, însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie.
"Prin această activitate infracţională vastă, membrii grupării infracţionale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulţi studenţi/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante, cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă şi master, organizate pe parcursul anului universitar 2018 - 2019. Astfel, în schimbul obţinerii de diverse foloase materiale, au procedat la îndeplinirea defectuoasă, neîndeplinirea sau îndeplinirea unor acte contrare ce ţin de îndatoririle de serviciu, facilitând promovarea frauduloasă a examenelor susţinute de foarte mulţi studenţi ai universităţii, atât cu ocazia susţinerii anumitor examene restanţe/credite, cât şi cu ocazia organizării sesiunii de licenţă/master aferente anului universitar 2018 - 2019 din toamna anului curent", spun procurorii.
DIICOT susţine că, pe parcursul anchetei, au rezultat date de natură să ateste faptul că astfel de activităţi infracţionale sunt derulate în cadrul universităţii de foarte mulţi ani (cel puţin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licenţă, cât şi a examenelor obişnuite aferente anilor universitari, existând situaţii când studenţii, viitori licenţiaţi, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi.
În raport de poziţia de conducere ocupată în cadrul universităţii şi de influenţa pe care o putea exercita atât asupra angajaţilor acesteia, cât şi asupra cadrelor didactice/profesori, prorectorul instituţiei de învăţământ superior coordona în mod direct activităţile infracţionale.
Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, răspundeau şi erau implicaţi de regulă, după caz, în facilitarea obţinerii grilelor cu întrebările şi răspunsurile de la examen, traficarea influenţei pe lângă anumiţi profesori pentru promovarea frauduloasă a examenelor restante/credite, facilitarea obţinerii de lucrări de licenţă deja întocmite etc.
În continuare, grilele cu întrebări/răspunsuri, precum şi lucrările de licenţă/master ajungeau în posesia prorectorului, care, mai departe, contrar legii şi atribuţiilor prevăzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenţi/persoane intermediare), în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licenţă).
Astfel, s-a constatat că, pentru fraudarea efectivă a probei I scrise a examenului de licenţă, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaţilor (care procedau la învăţarea şi memorarea acestora sau procedau la salvarea acestora în telefon şi, ulterior, în timpul examenului, accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicaţi de supraveghetori, ci, dimpotrivă, fiind aşezaţi în anumite locuri prestabilite pentru a putea acţiona fără probleme), fie studenţii candidaţi erau direct ajutaţi în timpul examenului scris de către anumiţi supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licenţă.
În ceea ce priveşte proba a II-a, orală, de susţinere a examenului de licenţă/master, prorectorul era de regulă cel care după obţinerea lucrării de licenţă o trimitea mai departe studentului prin intermediul poştei electronice, cu foarte puţin timp (doar câteva zile) înainte de susţinerea şi prezentarea efectivă a lucrării, studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi şi a-şi însuşi conţinutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.
Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăşi întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultăţii, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licenţă o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză.
În cauză vor fi puse în aplicare 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi audiate la sediul DIICOT - Structura Centrală şi la sediul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vâlcea: Şase persoane, reţinute într-un dosar privind furtul sumei de 12.000 de euro dintr-o casă
Şase persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani au fost reţinute într-un dosar privind furtul sumei de 12.000 de euro dintr-o locuinţă din localitatea Alunu, judeţul Vâlcea. "Poliţiştii Poliţiei Oraşului Berbeşti, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu, au reţinut, pen
Maramureş: Patru tineri, reţinuţi de poliţişti în urma altercaţiei de la Ieud, când un alt tânăr, de 23 de ani, a murit
Patru tineri au fost reţinuţi de poliţişti în urma altercaţiei care a avut loc în comuna Ieud, când un tânăr de 23 de ani a decedat, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Florina Meteş. "În baza probatoriului administrat privind actele de violenţă exercitate în noaptea de 4 spre 5 ianuarie a.c.,
Suceava: Şase persoane rănite într-un accident rutier la Fântâna Mare
Şase persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs, duminică, pe raza localităţii Fântâna Mare din judeţul Suceava, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Potrivit acestora, la faţa locului au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare şi o ambulanţ
Alba: Persoane rămase înzăpezite cu autoturismul pe un drum forestier, salvate de jandarmi şi sancţionate
Două persoane care au rămas înzăpezite cu autoturismul pe un drum forestier din Apuseni au fost sancţionate cu avertisment scris după ce au fost salvate de către jandarmii montani, a căror intervenţie a fost una dificilă, având în vedere condiţiile meteo şi faptul că în zonă stratul de zăpadă era consistent, potrivit unui comunicat transmis du
VIDEO Incendiu la o clădire a Liceului Timpuri Noi din Calea Dudeşti; pompierii au intervenit
Pompierii ISUBIF intervin, duminică, pentru stingerea unui incendiu produs la o clădire a Liceului Timpuri Noi (în prezent dezafectat), din Calea Dudeşti, iar arderea se manifestă la acoperiş şi în interiorul construcţiei, pe o suprafaţă de peste 500 metri pătraţi.
MAI: Peste 1.400 de poliţişti rutieri - prezenţi pe drumurile publice pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor
Peste 1.400 de poliţişti rutieri sunt prezenţi pe drumurile publice pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor, iar aproximativ 5.000 de pompieri sunt în serviciu pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, inclusiv cele de tip medical, în perioada minivacanţei. "În ultimele 24 de ore, angajaţii Ministerulu
IGPR: Poliţiştii au intervenit la peste 2.400 de solicitări ale cetăţenilor, în ultimele 24 de ore
Poliţiştii au intervenit, în ultimele 24 de ore, la peste 2.400 de solicitări ale cetăţenilor, au constatat peste 6.300 de fapte contravenţionale, iar 447 de permise de conducere au fost reţinute. "În ultimele 24 de ore, poliţiştii au intervenit la peste 2.400 de solicitări ale cetăţenilor, au fost constatate peste 6.300 de fa
Trei persoane, rănite într-un accident pe DN14, la ieşirea din Sibiu spre Şura Mare
Trei persoane au fost transportate duminică dimineaţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cu diverse traumatisme, după ce au fost rănite într-un accident care a avut loc pe DN14, la ieşirea din municipiul Sibiu spre Şura Mare, unde maşina în care se aflau s-a răsturnat în şanţ, într-o curbă, potrivit Poliţiei şi Inspectoratului pentru Situ
IGPR: În 2024 au fost luate în supraveghere 19.118 persoane, faţă de care s-au dispus măsuri preventive
Inspectoratul General al Poliţiei Române a precizat că în anul 2024 au fost luate în supraveghere 19.118 persoane, faţă de care organele judiciare au dispus măsuri preventive. "În anul 2024, în urma activităţilor desfăşurate de Poliţia Română, au fost luate în supraveghere 19.118 persoane, faţă de
Incendiu Alba/ În apropierea halei erau 4 tone de îngrăşământ cu azotat; focul a fost stins
Incendiul izbucnit, sâmbătă, la o hală aflată în localitatea Obreja, comuna Mihalţ, a fost stins de pompieri, informează ISU Alba. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alex Crişan, în apropierea halei erau depozitate aproximativ 4.000 de kg de îngrăşământ
Iaşi: Salvatorii de la ISU, solicitaţi în trei localităţi pentru ridicarea muniţiei de război neexplodată
Pirotehniştii din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Iaşi au fost solicitaţi, de la începutul anului, să intervină pentru ridicarea a 17 elemente de muniţii rămase neexplodate din Al Doilea Război Mondial, în trei localităţi din judeţul Iaşi. Potrivit unei informări primite de la ISU Iaşi, solicitările au fost făcute de localnici
Alba: O hală şi patru utilaje agricole, cuprinse de flăcări
O hală în interiorul căreia se aflau mai multe utilaje agricole a fost cuprinsă de flăcări sâmbătă în localitatea Obreja, comuna Mihalţ. "Incendiul se manifestă generalizat la o hală pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp şi patru utilaje agricole care se află în interiorul halei", a transmis purtătorul de cuv&a
IGPR: Peste 15.500 de persoane dispărute, găsite anul trecut de poliţişti
Peste 15.500 de persoane dispărute, dintre care aproape 10.000 de minori, au fost găsite, pe parcursul anului trecut, de poliţiştii de investigaţii criminale. Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de IGPR, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2024, în urma activităţilor desfăşurate de către poliţiştii de investigaţii cr
Poliţia Capitalei: O femeie, reţinută pentru distrugere după ce ar fi incendiat o maşină
O femeie, în vârstă de 30 de ani, a fost reţinută, vineri, de poliţişti, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru infracţiunea de distrugere după ce ar fi incendiat o maşină. Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, transmis sâmbătă, poliţişti din cadrul Secţiei 12 Poliţie au fost sesizaţi,
Maramureş: Doi ucraineni, recuperaţi din munte; starea de sănătate a acestora, bună
Cei doi ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost recuperaţi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a informat directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga. "Cei doi ucraineni cu vârsta de 24 şi 35 ani au fost găsiţi pe traseul indicat. Ucrainenii vene