logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Percheziţii de amploare la Universitatea Spiru Haret

Imagine din galeria Agerpres

Procurorii DIICOT efectuează miercuri zeci de percheziţii la sediul Universităţii Spiru Haret din Capitală, dar şi la filiale ale unităţii de învăţământ din mai multe judeţe, într-un caz de fraudare a examenelor de licenţă şi master.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac 76 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Braşov, Bistriţa-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Vaslui, Satu Mare, Ialomiţa, Timişoara, Dâmboviţa, Botoşani, Cluj şi Mureş, dintre care 13 la sediile unor instituţii de învăţământ superior, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie, abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz în serviciu, fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile vizează şi locuinţele unuia dintre prorectorii universităţii, secretari ai unor facultăţi, profesori, dar şi studenţi.

Conform DIICOT, pe parcursul anului universitar 2018 - 2019, unul dintre prorectorii instituţiei de învăţământ, împreună cu secretari ai unor facultăţi din cadrul universităţii, angajaţi care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universităţii, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenţilor, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informaţii nepublice, însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie.

"Prin această activitate infracţională vastă, membrii grupării infracţionale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulţi studenţi/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante, cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă şi master, organizate pe parcursul anului universitar 2018 - 2019. Astfel, în schimbul obţinerii de diverse foloase materiale, au procedat la îndeplinirea defectuoasă, neîndeplinirea sau îndeplinirea unor acte contrare ce ţin de îndatoririle de serviciu, facilitând promovarea frauduloasă a examenelor susţinute de foarte mulţi studenţi ai universităţii, atât cu ocazia susţinerii anumitor examene restanţe/credite, cât şi cu ocazia organizării sesiunii de licenţă/master aferente anului universitar 2018 - 2019 din toamna anului curent", spun procurorii.

DIICOT susţine că, pe parcursul anchetei, au rezultat date de natură să ateste faptul că astfel de activităţi infracţionale sunt derulate în cadrul universităţii de foarte mulţi ani (cel puţin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licenţă, cât şi a examenelor obişnuite aferente anilor universitari, existând situaţii când studenţii, viitori licenţiaţi, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi.

În raport de poziţia de conducere ocupată în cadrul universităţii şi de influenţa pe care o putea exercita atât asupra angajaţilor acesteia, cât şi asupra cadrelor didactice/profesori, prorectorul instituţiei de învăţământ superior coordona în mod direct activităţile infracţionale.

Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, răspundeau şi erau implicaţi de regulă, după caz, în facilitarea obţinerii grilelor cu întrebările şi răspunsurile de la examen, traficarea influenţei pe lângă anumiţi profesori pentru promovarea frauduloasă a examenelor restante/credite, facilitarea obţinerii de lucrări de licenţă deja întocmite etc.

În continuare, grilele cu întrebări/răspunsuri, precum şi lucrările de licenţă/master ajungeau în posesia prorectorului, care, mai departe, contrar legii şi atribuţiilor prevăzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenţi/persoane intermediare), în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licenţă).

Astfel, s-a constatat că, pentru fraudarea efectivă a probei I scrise a examenului de licenţă, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaţilor (care procedau la învăţarea şi memorarea acestora sau procedau la salvarea acestora în telefon şi, ulterior, în timpul examenului, accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicaţi de supraveghetori, ci, dimpotrivă, fiind aşezaţi în anumite locuri prestabilite pentru a putea acţiona fără probleme), fie studenţii candidaţi erau direct ajutaţi în timpul examenului scris de către anumiţi supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licenţă.

În ceea ce priveşte proba a II-a, orală, de susţinere a examenului de licenţă/master, prorectorul era de regulă cel care după obţinerea lucrării de licenţă o trimitea mai departe studentului prin intermediul poştei electronice, cu foarte puţin timp (doar câteva zile) înainte de susţinerea şi prezentarea efectivă a lucrării, studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi şi a-şi însuşi conţinutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.

Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăşi întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultăţii, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licenţă o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză.

În cauză vor fi puse în aplicare 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi audiate la sediul DIICOT - Structura Centrală şi la sediul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 14-02-2025 17:03

Tablouri și ceasuri de lux - descoperite la perchezițiile DNA în dosarul în care ar fi vizat generalul Zisu (surse)

Tablouri și ceasuri de lux au fost găsite de procurorii anticorupție în urma perchezițiilor efectuate, vineri, într-un dosar în care ar fi vizat comandantul Logisticii Armatei Române, generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Potrivit surselor citate, tablourile au fost descoperite

Justitie si interne 14-02-2025 14:50

PG neagă că ar fi criticat deciziile instanțelor, dar spune că achitările au avut repercusiuni asupra 'fermității' anchetelor

Procurorul general Alex Florența susține că afirmațiile sale de la prezentarea raportului de activitate al DIICOT nu reprezintă critici la adresa hotărârilor judecătorești, însă spune că soluțiile de achitare date de instanțe 'au avut repercusiuni în privința fermității și operativității urmăririi penale cauzate de imprevizibilitatea practicii j

Justitie si interne 14-02-2025 14:35

Poliția Rutieră anunță acțiuni preventive pentru depistarea conducătorilor auto băuți sau drogați

Polițiștii rutieri vor desfășura, în weekend, acțiuni preventive pentru depistarea conducătorilor auto care se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. 'Acest tip de activitate se desfășoară atât în mediul rural, urban, dar și pe autostrăzi și are ca principal scop creșterea siguranței rutie

Justitie si interne 14-02-2025 13:14

CSM: Declarațiile procurorului general la prezentarea Raportului de activitate al DIICOT - un atac la independența judecătorilor

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis, vineri, că afirmațiile procurorului general Alex Florența în contextul prezentării Raportului de activitate al DIICOT pentru anul trecut constituie 'un atac inadmisibil' la independența judecătorilor învestiți cu soluționarea cauzelor penale. Potri

Justitie si interne 14-02-2025 13:10

Mureș: Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală; trei mandate de aducere - puse în executare

Anchetatorii din Mureș au efectuat, vineri, șapte percheziții domiciliare în județ într-un dosar de evaziune fiscală, trei mandate de aducere fiind puse în executare. Descinderile au fost efectuate de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, s

Justitie si interne 14-02-2025 12:43

Olt: Deficitul de personal la ISU este de aproximativ 30%; în martie vor fi încadrați 32 de noi angajați

Un număr de 32 de noi angajați vor fi încadrați în subunitățile de pompieri din județul Olt în perioada următoare, pentru a acoperi din deficitul de personal care în prezent este de aproximativ 30%, a declarat vineri, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, Adrian Tănase.

Justitie si interne 14-02-2025 12:28

Dosar Nordis/Laura Vicol și Vladimir Ciorbă vor fi puși în libertate

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus vineri ca fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, să fie eliberați din arest preventiv. Decizia instanței este definitivă. Laura Vicol nu are nicio măsură preventivă sau restricție, în timp ce Vladimir Ciorbă a fost plasat sub control judiciar pe

Justitie si interne 14-02-2025 11:42

Timiș: Bărbat reținut pentru infracțiuni cinegetice, după percheziții ale polițiștilor

Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore, după ce polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase al Poliției Timiș, sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Deta, au efectuat mai multe percheziții domiciliare, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru infracțiuni de nerespectarea regimului a

Justitie si interne 14-02-2025 10:53

DNA: Percheziții într-un dosar în care se investighează infracțiuni comise de militari (oficial)

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează, vineri, percheziții în Capitală și în alte două județe într-un dosar privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție comise de militari, în perioada 2022 - 2023. Potrivit unui comunicat al DNA transmit AGERPRES, vineri, ca urmare a obținerii autorizărilor leg

Justitie si interne 14-02-2025 10:21

Jandarmeria Capitalei: Dosare penale pentru alte două persoane care au participat la protestul din 10 februarie

Organele de urmărire penală au mai întocmit dosare pentru alte două persoane participante la protestul neautorizat din Piața Victoriei de pe data de 10 februarie, cercetate pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. 'În total, au fost întocmite șase acte de sesizare a organelor de urmărire penală, cu ș

Justitie si interne 14-02-2025 08:57

Buzău: 'Lover Boy', metoda 'îndrăgostitului' folosită în cele mai multe cazuri de proxenetism

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, în anul 2024 au fost înregistrate 24 de dosare pentru proxenetism, principala metodă folosită de către persoanele cercetate fiind 'Lover Boy', cea a 'îndrăgostitului', prin care câștigă încrederea victimelor oferindu-le o viață mai bună, ulterior exploatând

Justitie si interne 14-02-2025 08:54

Percheziții DNA la Comandamentul Logistic Întrunit al Armatei; dosarul ar viza un contract de extindere a Cimitirului Ghencea Militar (surse)

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează, vineri, percheziții în peste 20 de locații, printre care se numără și Comandamentul Logistic Întrunit al Armatei, au informat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Potrivit surselor citate, ar fi vizate 21 de persoane într-un dosar în care se investighează infracțiuni

Justitie si interne 13-02-2025 23:13

Constanța: Un tânăr de 19 ani, depistat că a folosit spray lacrimogen în magazinul din Medgidia, cercetat penal

Un tânăr de 19 ani a fost depistat de polițiști ca fiind persoana care a pulverizat un spray iritant lacrimogen, joi seară, într-un magazin din Medgidia, incident în urma căruia a fost activat de către autorități Planul roșu de intervenție. 'Tânărul de 19 ani a fost condus la sediul poliției pentru audieri', a t

Justitie si interne 13-02-2025 19:18

Constanța: Polițiștii îl caută pe bărbatul care a folosit sprayul lacrimogen la Medgidia; Planul Roșu - dezactivat

Polițiștii constănțeni fac cercetări, joi seară, pentru identificarea bărbatului care a folosit un spray lacrimogen într-un magazin din Medgidia, incident în urma căruia a fost activat

Justitie si interne 13-02-2025 18:30

UPDATE/Constanța: O persoană a folosit un spray lacrimogen într-un magazin din Medgidia; a fost activat Planul Roșu

Planul Roșu de Intervenție a fost activat, joi seară, după ce o persoană a folosit un spray lacrimogen într-un magazin din Medgidia, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța.   Conform s