logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Expoziţia ''Mirrors of Brâncuşi'' - deschisă la MNŢR; Niţulescu: Brâncuşi - acelaşi, doar noi îl privim, cumva, altfel

Imagine din galeria Agerpres

Expoziţia multimedia "Mirrors of Brâncuşi", un proiect care urmăreşte să surprindă esenţa marelui sculptor, printr-o serie de instalaţii şi de experienţe bazate pe opera acestuia, s-a deschis miercuri seară la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Directorul MNŢR, Virgil-Ştefan Niţulescu, a declarat că "Mirrors of Brâncuşi" este o expoziţie în care "se vorbeşte despre Brâncuşi".

"Brâncuşi este acelaşi, doar noi îl privim cumva altfel. Şi asta pentru că Brâncuşi a ajuns atât de rar, că este atât de valoros, încât nu ne putem permite cu toţii să vedem originalul sau să mergem acolo unde este expus originalul. (...) Aici avem o expoziţie în care se vorbeşte despre Brâncuşi sau mai exact spus se imaginează despre Brâncuşi, pentru că este o expoziţie de imagine, de scenografie, de sunet şi lumină, realizată de un grup de artişti cu orientări şi background-uri diferite. Este, aşa cum îi arată şi numele - 'Oglinzile lui Brâncuşi' - o încercare de a înţelege cât de diferit îl putem percepe pe Brâncuşi fiecare dintre noi - evident, mă refer la opera lui - în funcţie de nivelul nostru de cultură, de educaţie, de experienţele de viaţă şi de câtă deschidere avem pentru a înţelege arta care, deja, nu mai este contemporană, ci artă modernă", a declarat Niţulescu pentru AGERPRES.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, a afirmat la vernisaj că expoziţia prezintă "un altfel de Brâncuşi" decât cel de la celebra expoziţie "Sublimarea formei", de anul trecut de la Bruxelles, "un moment de glorie al României".

"Vom vedea astăzi un altfel de Brâncuşi - la Bruxelles se vorbea despre 'Sublimarea formei' - vom vedea o altă sublimare a formei. Nu va fi culoare, nu va fi formă, va fi esenţă. Va fi o expoziţie despre esenţa lucrurilor şi cred eu că o esenţă de România", a spus Lazăr.

Ea a anunţat că organizatorii îşi doresc să itinereze expoziţia atât în ţară, cât şi la Bruxelles.

Preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, a afirmat că reinterpretarea valorilor noastre fundamentale trebuie să devină un brand cultural de ţară al României.

"Mă bucur că sunt aici, pentru că mă simt în largul meu acolo unde mesajele clasice sunt prezentate într-un context nou şi interpretate într-o formă contemporană. Pentru că valoarea lor ţine şi de modul în care noi putem să o metamorfozăm în momentul de faţă pentru a o face relevantă acum. Şi spun asta atât ca om politic care crede că nu caloriferul, nu frunza, nu oaia trebuie să devină sau să rămână un brand cultural sau de de diplomaţie culturală a României, ci reinterpretarea valorilor noastre fundamentale. Artiştii noştri care, iată, Brâncuşi, îşi iau seva dintr-o interpretare a simbolurilor satului românesc. Ajungem să devenim relevanţi în toată lumea (...) trăgându-ne seva din valorile noastre, nu încercând să creăm altele în mod artificial, care, evident, nu funcţionează", a spus Iulian Bulai.

Abordând noi tehnologii şi reinterpretând opere cunoscute şi mai puţin cunoscute ale lui Brâncuşi, expoziţia este o prezentare dinamică a unor întâmplări din viaţa artistului, a relaţiilor sale cu alţi artişti, precum şi a unor trăsături de caracter despre care se vorbeşte prea puţin.

Expoziţia dispune de o scenografie amplă, în care vizitatorul va putea experimenta cum e să fii parte dintr-o operă a lui Brâncuşi, se va oglindi într-o interpretare a unui modul în mărime naturală al Coloanei fără Sfârşit şi se va bucura de un scurt film dedicat vieţii inventatorului sculpturii moderne, cu informaţii concise şi alese cu grijă, precizează instituţia muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Proiectul a pornit de la o cercetare făcută pe un grup de persoane de vârste şi ocupaţii diferite, care a arătat că este diferit ceea ce mentalul colectiv şi-a însuşit despre Brâncuşi faţă de ceea ce a vrut în esenţă să transmită artistul. Pentru a schimba direcţia, creatorii proiectului au mers pe ideea de interactivitate şi de implicare a tehnologiei în procesul de creaţie, se arată în comunicatul citat.

Potrivit curatorului expoziţiei, Silvana Dulamă-Popa, "Mirrors of Brâncuşi" este o expoziţie în care s-a pornit de la public.

"Am pornit cu o micro-cercetare printre absolut toţi oamenii pe care îi cunoşteam şi, mai departe, printre oamenii pe care nu îi cunoşteam la care am putut ajunge în care i-am întrebat ce cred ei despre Brâncuşi. I-am rugat să ne spună primele trei cuvinte care le vin în minte atunci când se gândesc la Brâncuşi. Şi cumva, pe baza acestei cercetări, noi ne-am dat seama că există amănunte din viaţa lui cu care am putea să ne identificăm mult mai bine decât cu ceea ce ştiam poate deja şi că există loc de mai mult. Şi atunci, am gândit această expoziţie, repet, începând de la public către Brâncuşi şi ca un mod în care dumneavoastră să puteţi interacţiona cu operele lui, să puteţi interacţiona cu ceea ce a însemnat deja Brâncuşi şi să puteţi să vă priviţi în opera lui ca într-o oglindă, pentru că noi suntem de părere că Brâncuşi face parte din ADN-ul cultural al nostru şi cred că trebuie să ştim cât mai multe despre el", a spus curatoarea.

Organizat de Fundaţia Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activă şi Christian Westblink, cu sprijinul JTI şi al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, proiectul se desfăşoară în mai multe spaţii, prima expoziţie fiind la Bucureşti, la MNŢR, Sala Irina Nicolau.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 24 februarie, de marţi până duminică, în intervalul 10,00 - 18,00. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 11-04-2025 06:00

Expoziția 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' - vernisată vineri, la BMB

Expoziția 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' va fi vernisată vineri, de la ora 13:00, la Biblioteca Metropolitană București (BMB), sediul central 'Mihail Sadoveanu'. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, expoziția explorează legătura profundă dintre tradi

Cultura - Media 10-04-2025 21:32

Principele Radu, la centenarul Institutului Francez: O importantă pagină a istoriei noastre a fost scrisă alături de Franța

Institutul Francez din România este un spațiu cultural la care au contribuit două națiuni latine de la extremitățile continentului european, iar românii trebuie să fie recunoscători Franței pentru istoria ultimelor două secole, a declarat, joi, Principele Radu. Acesta a avut o intervenție în cadrul unui eveniment organizat de Casa Regală a Ro

Cultura - Media 10-04-2025 20:41

Smiley, Alex Velea și Connect-R au lansat melodia 'Nu mă ierta'

Smiley, Alex Velea și Connect-R au dat startul unui an-eveniment pentru carierele lor prin lansarea single-ului 'Nu mă ierta', o piesă cu un puternic impact emoțional, prima de pe albumul pe care l-au creat împreună și pe care îl vor dezvălui, piesă cu piesă, de-a lungul următoarelor luni. 'E un proiect eveniment pentru noi și o

Cultura - Media 10-04-2025 19:17

CNA: Realitatea Plus - amenzi și suspendarea emisiei; obligată să difuzeze, 10 minute, numai textul deciziei de sancționare

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, postul Realitatea Plus cu amenzi de 50.000 de lei și 10.000 de lei și cu obligarea de a difuza, timp de 10 minute, numai textul deciziei de sancționare din cauza încălcării legislației audiovizuale în domeniul publicității, pozitive sau negative, în legătură cu oameni politici, precum și în ceea

Cultura - Media 10-04-2025 17:29

Mureș: Tezaur dacic de argint descoperit de doi detectoriști în comuna Breaza

Primăria din Breaza a anunțat, joi, că pe teritoriul comunei a fost descoperit un tezaur dacic, compus din șase podoabe de port, constând într-o brățară de argint, trei fibule, un lanț pentru gât și o centură de brâu, valoarea descoperirii fiind confirmată de Muzeul Județean Mureș.

Cultura - Media 10-04-2025 16:31

Prahova: Mormânt preistoric, salvat de arheologi după ce un cioban a găsit oseminte în zonă

Un mormânt preistoric a cărui vechime este de circa cinci milenii a fost salvat de arheologii prahoveni după ce un cioban a găsit în zonă oseminte, el nefiind la prima descoperire de acest gen. Conform informațiilor postate, joi, pe pagina de Facebook a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, mormântul a fost descoperit în l

Cultura - Media 10-04-2025 15:53

România secolului XIX în gravurile unui artist francez - de săptămâna viitoare la Palatul Suțu

Expoziția 'Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot în Țările Române', un proiect care aduce în prim-plan o selecție valoroasă de gravuri realizate de artistul francez Auguste Dieudonne Lancelot (1823 - 1895) în timpul călătoriei sale prin spațiul românesc, se va deschide, pe 16 aprilie, la Palatul Suțu. Potrivit unui

Cultura - Media 10-04-2025 14:50

România - la Festival du Livre de Paris; Matei Vișniec, Doina Lemny și Laure Hinckel - printre invitații ICR

România va fi prezentă la Festival du Livre de Paris, cel mai important eveniment internațional dedicat cărții din capitala Franței, scriitorul și jurnalistul Matei Vișniec, istoricul de artă Doina Lemny ori jurnalista, traducătoarea și scriitoarea Laure Hinckel numărându-se printre invitații Institutului Cultural Român (ICR). Potrivit unui c

Cultura - Media 10-04-2025 14:18

Spectacolul 'Aer' în regia Letei Popescu - premieră la Teatrul Metropolis

Spectacolul 'Aer' după 'Airswimming' de Charlotte Jones, cu inserții documentare de Roxana Piticari și Liliana Oprea, în regia Letei Popescu, va fi prezentat în premieră, sâmbătă și duminică, de la ora 19:30, la sala Mică a Teatrului Metropolis. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, spectacolul 'Aer' este un

Cultura - Media 10-04-2025 12:50

Actrița Ioana Pavelescu și directorul de imagine Florin Mihăilescu - premii pentru întreaga carieră la Premiile Gopo

Actrița Ioana Pavelescu și directorul de imagine Florin Mihăilescu vor primi Premiul pentru întreaga carieră, respectiv Premiul pentru întreaga activitate, la Gala Premiilor Gopo 2025, informează site-ul premiilegopo.ro. * Ioana Pavelescu, fiica actriței Corina Constantinescu, a

Cultura - Media 10-04-2025 11:51

Prahova: Expoziția itinerantă 'Retrospectiva anului 1989' - la Muzeul Memorial 'Nicolae Iorga' din Vălenii de Munte

Expoziția itinerantă 'Retrospectiva anului 1989', care conține imagini și documente istorice provenite din arhivele CNSAS și din fondurile AGERPRES, va fi vernisată, joi după-amiază, la Muzeul Memorial 'Nicolae Iorga' din Vălenii de Munte. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Secur

Cultura - Media 10-04-2025 11:46

Noaptea Dansului - ediție de primăvară, duminică, pe Calea Victoriei

Noaptea Dansului revine în 2025 cu o premieră, prima ediție de primăvară sub umbrela 'Noaptea Dansului - Bucureștiul Dansează', care va avea loc duminică, pe Calea Victoriei, în fața Muzeului Național de Istorie a României. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, ediția din 13 aprilie va aduce împreună,

Cultura - Media 10-04-2025 10:54

Bihor: Evenimente Oradea Heritage dedicate Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor Arheologice

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) organizează, în perioada 11 - 18 aprilie, mai multe evenimente dedicate arhitecturii, cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor Arheologice, a informat joi, într-un comunicat, fundația. Potrivit sursei citate, primul eveniment ce va f

Cultura - Media 10-04-2025 06:00

Eveniment dedicat Centenarului Institutului Francez - joi, la Palatul Regal

Majestatea Sa Custodele Coroanei, Margareta, găzduiește, joi, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară regală dedicată Centenarului Institutului Francez din România. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, alături de Majestatea Sa va lua parte Alteța Sa Regală Principele Radu. La eveniment, care va &icir

Cultura - Media 09-04-2025 16:32

CNDB: 11 spectacole de dans contemporan și performance, în perioada 24 - 27 aprilie

Semimaratonul de dans contemporan & perfomance 'Dans.Context.Showcase', eveniment care prezintă unele dintre cele mai relevante producții de dans ale ultimilor ani din România, va fi organizat de Centrul Național al Dansului București (CNDB) în perioada 24-27 aprilie. Vor fi 11 spectacole de dans contemporan și performance, în pat