Dolj: Colegiul Naţional ''Carol I'' din Craiova a sărbătorit online 194 de ani de existenţă

Colegiul Naţional ''Carol I'' din Craiova, una dintre cele mai vechi vechi şi prestigioase instituţii de învăţământ din ţară, a sărbătorit împlinirea a 194 de ani de existenţă în mediul online, pe pagina de Facebook a colegiului şi pe google classroom, unde au fost prezentate mesajele omagiale trimise de ambasadori, academicieni, oficialităţi, foşti şi actuali elevi.
În actualul context, elevii şi profesorii au realizat un program artistic, iar actorul Emil Boroghină, societar de onoare al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, a prezentat online spectacolul "Sunt suflet din sufletul neamului meu. Limba română este patria mea". De asemenea, ultimul număr al revistei de matematică a Colegiului Naţional "Carol I" este dedicat învăţământului online, fiind conceput ca o culegere de materiale care să vină atât în sprijinul cadrelor didactice, cât şi al elevilor, cu seturi de probleme de antrenament şi modele de teste pentru pregătirea examenelor naţionale.
"Educaţia înseamnă şi adaptabilitate: este esenţial să continuăm şcoala, chiar şi în contextul pandemiei actuale! Numărul actual al revistei de matematică a Colegiului Naţional "Carol I" din Craiova este unul dedicat învăţământului online, fiind conceput ca o culegere de materiale care să vină atât în sprijinul cadrelor didactice, cât şi al elevilor. Astfel, acest număr conţine seturi de probleme de antrenament şi modele de teste pentru pregătirea examenelor naţionale, lecţii şi probleme propuse pentru a continua studiul matematicii şi a ne bucura de frumuseţea unei rezolvări ingenioase. Sunt prezentate, ca în fiecare an, rezultatele elevilor carolişti la ultima fază a olimpiadei de matematică, în acest an fiind doar faza locală, următoarele faze fiind suspendate din motive bine cunoscute. Sărbătorim astfel împreună 194 de ani de existenţă a Colegiului Naţional "Carol I", au scris reprezentanţii colegiului pe pagina de Facebook.
Printre cei care au transmis mesaje de felicitare s-au numărat mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, prefectul Doljului, Nicuşor Roşca, ambasadorul Spaniei în România, Manuel Larrotcha Parada, care s-a adresat în mod special elevilor secţiei bilingve de spaniolă, ataşatul pentru cooperare educativă al Ambasadei Franţei în România, Michel Monsauraet, istoricul craiovean Toma Rădulescu, actorul Angel Rababoc.
"Şcoala în Craiova are un început străvechi. Prima şcoală a funcţionat în clădirile Mănăstirii Obedeanu, apoi în cele de la Biserica Madona Dudu. Din 1842 începe ctitorirea şcolii în centrul Craiovei, iar în 1885, printr-un decret regal, primeşte numele principelui Carol I al României. Între 1893 şi 1895 s-a construit actuala clădire a colegiului, care în scurt timp se va impune ca un centru de cultură şi un etalon al învăţământului oltean. Preocuparea pentru învăţământ, cultură şi morală a animat bunul nume al unor personalităţi ilustre care au absolvit colegiul dumneavoastră. Numele atâtor bărbaţi iluştri întregesc tradiţia performanţei în colegiul dumneavoastră. Un număr de 52 de personalităţi de prim rang ale culturii, diplomaţi, politicieni, oameni ai ştiinţelor, cercetători sau artişti celebri, se numără printre elevii care au studiat în acest leagăn de formare a educaţiei şi marilor caractere, devenind, pentru realizările lor, membri ai Academiei Române. Amintim de personalităţi ca: Theodor Aman, Corneliu Baba, Alexandru Macedonski, Gheorghe Tătărăscu, Nicolae Titulescu. Tradiţia performanţei în acest colegiu - şi astăzi vedem personalităţi precum Tudor Gheorghe, Valer Delacheza sau Daniela Crăsnaru, care se laudă cu faptul că au muncit, au învăţat şi au absolvit această prestigioasă instituţie de învăţământ oltean", a transmis ÎPS Irineu.
Primarul Craiovei a făcut referire şi la clădirea colegiului, care se află în stare avansată de degradare şi pentru care de 20 de ani proiectul de reabilitare a tergiversat.
"Numele mari care au stat în băncile Colegiului Naţional "Carol I" sunt dovada vie a excelenţei promovate de-a lungul istoriei de dascălii unităţii de învăţământ craiovene. (...) Pentru aceşti mari oameni, dar şi pentru generaţiile ce vor urma, cu toţii avem datoria ca acest edificiu să rămână un punct de referinţă în educaţie. Chiar dacă astăzi se văd urmele trecerii timpului pe clădirea devenită simbol al Cetăţii Banilor, noi, autorităţile locale, avem cu atât mai mult responsabilitatea ca această instituţie de învăţământ să-şi recapete splendoarea de altădată. Iar acest lucru este posibil graţie eforturilor depuse, în ultimii doi ani, de specialiştii din Primăria Craiova. Seriozitatea cu care s-a lucrat în tot acest timp a făcut ca documentaţia privind reabilitarea clădirii centrale să ajungă pe masa Guvernului. Aşteptăm, aşadar, hotărârea executivului pentru ca forurile abilitate să demareze cât mai repede procedurile de achiziţie şi, implicit, să dea startul lucrărilor de consolidare pentru corpul central", a transmis Mihail Genoiu.
Potrivit datelor istorice postate pe site-ul colegiului, la început, elevii şi profesorii şi-au derulat activitatea în chiliile Bisericii Obedeanu, apoi şcoala s-a mutat la Biserica Madona Dudu. În 1832, în urma donaţiei vornicului Iordache Otetelişanu, se cumpără terenul pe care funcţionează şi astăzi liceul, iar pe acest teren este construit un edificiu care adăposteşte instituţia de învăţământ. Această construcţie este imortalizată de pictorul Theodor Aman în faimoasa lucrare Hora Unirii la Craiova (1857).
"Pe lângă valorile umane cultivate de spiritul colegiului de-a lungul zbuciumatei sale istorii, se remarcă în aceeaşi măsură interesul de a înnobila acest spaţiu aparte şi prin valorile materiale, create cu migală, răbdare şi dragoste de artă şi de ştiinţă. Picturi, piese de mobilier, colecţii rare de fluturi şi de roci, remarcabile valori de patrimoniu, întregesc unicitatea acestei catedrale a culturii, ce iese astfel din tiparele obişnuite ale unei simple instituţii de învăţământ. Douăzeci şi patru de roci descoperite pentru prima dată pe teritoriul României se află la Colegiul Naţional 'Carol I'. Această colecţie a fost realizată de învăţătorii Dumitru şi Ştefania Alexandrescu între 1900 şi 1982 şi donată colegiului în 1985. Rocile sunt adunate din minele de la Cavnic, fostele mine aurifere de la Baia Sprie, Herja, Ruşchiţa şi din munţii Gutâi. Printre ele se numără diamantul de Maramureş, marcasita, cuarţul ametistizat, blenda neagră, cuarţ de Cavnic, cuarţ cu calcită, pirită, ametist, azurit, stribină cu barită. De asemenea, 5.700 de exemplare exotice şi 2.000 de microlepidoptere autohtone se află în colecţia de fluturi adăpostită de Colegiul Naţional 'Carol I'. În 1974, colecţia de fluturi Adriana şi Ioana Rusescu a completat colecţia Claudia şi Ion Stănoiu, reunind astfel exemplare din toate zonele globului", precizează reprezentanţii colegiului.
Biblioteca Colegiului Naţional "Carol I" este una dintre cele mai valoroase din ţară, prin vechime şi prin tezaurul pe care îl deţine. Mai mult decât "un templu al culturii", cum o numea Nicolae Titulescu, fost elev al liceului, biblioteca "Mihail Strajan" are o identitate, o valoare şi o biografie "regeşti": a luat naştere la 18 octombrie 1836 şi conţine cărţi rare, tipărite cu mai bine de patru secole în urmă. Cele 40 de volume sunt legate în coperţi verzi, scrise cu auriu şi datează din 1826, chiar anul înfiinţării colegiului. Cea mai valoroasă carte românească existentă în bibliotecă este Biblia de la Bucureşti, unul dintre puţinele exemplare păstrate în ţară. O altă valoare adăpostită la Colegiul "Carol I" este Ecorşeul lui Brâncuşi, lucrarea de absolvire a Şcolii de Belle Arte din Bucureşti. Replica aflată în laboratorul de biologie de la Colegiul Naţional "Carol I" este una dintre cele patru existente în lume. Sursa de inspiraţie pentru Ecorşeu a fost mulajul lui Hermes, aflat în Muzeul Capitolin din Roma.
De-a lungul timpului, rezultatele deosebite ale elevilor au consacrat Colegiul Naţional "Carol I" la nivel internaţional, elevii, îndrumaţi de profesori de excepţie, obţinând 52 de premii internaţionale: 17 medalii de aur, 22 de medalii de argint şi 13 medalii de bronz. O serie întreagă de absolvenţi au devenit mari personalităţi în diferite domenii, dintre care 52 au ajuns membri ai Academiei Române. De asemenea, foarte mulţi absolvenţi ai Colegiului Naţional "Carol I" au fost admişi la prestigioase instituţii de învăţământ superior din străinătate, unde sunt apreciaţi pentru rezultatele obţinute. AGERPRES / (AS - autor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
România a obținut locul al V-lea la Olimpiada internațională de Limba latină
România a obținut locul al V-lea la Olimpiada internațională de Limba latină Certamen Ciceronianum Arpinas, desfășurată în Italia, prin Luca Georgescu de la Liceul 'Miguel de Cervantes' din București. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, România a fost reprezentată de un lot format din șase elevi: Luca Georg
Prezidențiale2025/Iași: Campanie de informare și conștientizare a importanței votării tinerilor, lansată de elevii celor două echipe de robotică de la LIIS
Elevii care fac parte din echipele de robotică ale Liceului Teoretic de Informatică 'Grigore Mosil' din Iași, premiați în mai multe rânduri la nivel mondial, au demarat o campanie de informare și conștientizare a tinerilor asupra importanței votării. Căpitanii și membrii celor două echipe de robotică ale Liceului Teoretic d
Iași: Sculptura 'Regina Nordului', o prezență mistică în peisajul Universității de Științele Vieții
'Regina Nordului', o sculptură de 2,6 metri înălțime, din fibră de sticlă, cu nervuri translucide care luminează în întuneric va putea fi admirată, timp de un an, la Universitatea de Științele Vieții 'Ion Ionescu de la Brad' (USV) Iași. Sculptura este realizată de peisagistul Claudiu Ivașcu și artista plastică
Politehnica București lansează o campanie de strângere de semnături pentru lansarea unui nou program spațial național
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București a anunțat începerea unei campanii de strângere de semnături pentru lansarea unui nou program spațial național, cu obiectivul de a pregăti următorul astronaut român și de a poziționa România în 'avangarda inovației' aerospațiale europene. 'În c
Mureș: Cămin studențesc realizat printr-o investiție de 5,8 milioane de euro, inaugurat la UMFST de ministrul Dezvoltării
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, marți, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade' din Târgu Mureș primul cămin studențesc nou, construit în urma unei investiții de circa 5,8 milioane de euro, derulată prin Compania Națională de Investiții (CNI).
Începe Evaluarea Națională la clasa a II-a; marți - prima probă
Elevii de clasa a II-a susțin în această săptămână Evaluarea Națională, prima probă având loc marți. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a II-a este următorul: * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) - Limba română * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) -
Tulcea: Elevi din nouă licee din județ participă la Maratonul de educație antreprenorială
Elevi din nouă licee din județul Tulcea participă, luni, la Teatrul 'Jean Bart' din municipiu, la Maratonul educației antreprenoriale, eveniment organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Universitatea de Vest din Timișoara. În cele două ediții anterioare ale evenimen
MEC: Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025
Olimpicii români participanți la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Arabia Saudită, au reușit performanța obținerii a șapte medalii - două de aur, două de argint și trei de bronz, precum și o mențiune de onoare, țara noastră având statut de invitat la această competiție, informează, duminică, Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală
Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f
Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii
Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.
Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte
Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.
Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'
Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara
Timiș: Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei, dirijați de primarul Dominic Fritz
Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei - creația beethoveniană 'Odă Bucuriei', dirijați de primarul municipiului Timișoara, în deschiderea Olimpiadei Naționale a Corurilor, care se desfășoară pentru prima dată în orașul de pe Bega. 'Le mulțumesc pentru invitația de a veni alături de ei și a dirija. Azi, de Ziu
Bihor: Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține conferința 'Niceea 1700', la Oradea
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține pe 15 mai, la Oradea, conferința 'Niceea 1700', eveniment cuprins în calendarul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit informării transmise vineri de conducerea muzeului, conferința are ca scop să exploreze contextul istoric, originile, influențele juridice și r
Astronauți celebri, prezenți la SpaceFEST 2025 - Politehnica București
SpaceFEST - ediția a treia, la care și-au anunțat prezența și astronauți cunoscuți la nivel mondial, va avea loc, de vineri până duminică, în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Evenimentul este organizat de Politehnica, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu A