logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Bursa de peşte din Tulcea se pregăteşte să îşi diversifice oferta de produse

Image

Centrul de primă-vânzare a peştelui din Tulcea, cunoscut şi ca Bursa de peşte, inaugurat oficial în primăvară ca prima filială a Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea, se pregăteşte ca în perioada următoare să pună în funcţiune o instalaţie de congelare şi o linie de filetare a peştelui, investiţie care îi va permite să îşi diversifice oferta de produse din peşte şi să poată primi comenzi de la marii comercianţi de pe piaţa alimentară din România, adică să îşi îndeplinească practic scopul pentru care a fost creată.

Directorul Casei de Comerţ, Adrian Izvoranu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că au fost parcurse toate fazele premergătoare achiziţiei şi că s-au obţinut autorizaţiile necesare acestor instalaţii care costă până la 30.000 de euro.

"Probabil că luna viitoare vom aduce instalaţii de congelare, ceea ce înseamnă foarte mult, pentru că luna viitoare va fi o perioadă de vârf a pescuitului şi vom avea un aflux mare de peşte şi va fi şi cerere mare pe piaţă. Într-o lună, ar fi gata lucrările (de modernizare n.red.). Ca timp real de execuţie, nu uitaţi însă că acţiunea se petrece în România şi avem cadrul legislativ probabil cel mai sofisticat, firma este una de stat, iar decizia nu este luată de un întreprinzător, ci trebuie să treacă prin multe foruri de conducere", spune directorul Casei Unirea.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


Proiectul Bursei de peşte de la Tulcea a fost anunţat de autorităţi în urmă cu aproape zece ani, dar obiectivul realizat cu fonduri europene a fost inaugurat de către oficiali ai Guvernului de la Bucureşti abia în luna aprilie a acestui an, din cauza mai multor probleme semnalate de-a lungul timpului, una dintre ele fiind lipsa utilităţilor necesare funcţionării clădirii de pe malul Dunării. Bursa de peşte funcţionează ca filială a Companiei Naţionale Casa Româna de Comerţ Agroalimentar UNIREA S.A., aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi creată cu scopul "valorificării superioare a resurselor şi producţiei agricole naţionale".

"Bursa de peşte este foarte importantă, pentru că la ora actuală consumul de peşte din piaţa internă este asigurat în proporţie de 80% din import. Este absurd. Nu discutăm aici doar de potenţialul imens pe care-l reprezintă Delta, nu doar din punct de vedere cantitativ, cât mai ales de cel calitativ. Nu se compară nimic din ce produce Delta cu peşti similari ca specie aduşi din alte state. Este un peşte proaspăt, de calitate. Mai avem însă peste 800 de exploataţii, inclusiv ferme de acvacultură, în ţară. Când capacitatea noastră de aici va fi funcţională aşa cum ne-am planificat, vom avea nevoie de jumătate din peştele din România", argumentează directorul Izvoranu.

La sediul Bursei de peşte de la Tulcea au venit, marţi, şi reprezentanţi ai unui lanţ de supermarketuri pentru a stabili un parteneriat, cărora le-au fost prezentate capacităţile de procesare a peştelui de care dispune în prezent centrul, precum şi produsele pe care le poate oferi în prezent.

"Aceasta este instalaţia de sterilizat lăzile de peşte. Dacă vreţi să facem proba, o punem în funcţiune", a afirmat, în timpul vizitei, gestionarul depozitului din centru, Sorin Gavrilă. În timpul demonstraţiei, s-a folosit o ladă neutilizată încă în procesele din centru, un indiciu al faptului că deocamdată acesta nu funcţionează la parametrii maximi. "Astea sunt lăzi noi, nu au mai fost folosite până acum. Din acest motiv sunt pe jumătate pline cu apă, după sterilizare. Lăzile pe care le utilizăm în mod curent sunt acum la începutul liniei de producţie, acolo unde aţi văzut cum peştele este eviscerat", a explicat Gavrilă.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


Ulterior, reprezentanţii lanţului de magazine au fost invitaţi în sediul centrului să guste din preparatele pe care le-a pregătit Casa Unirea pentru a fi comercializate pe piaţă, care sunt făcute după reţete tradiţionale dunărene şi au o calitate superioară faţă de multe dintre produsele aduse din import şi care au inundat în ultimii ani pescăriile din pieţe şi supermarkerturile din România.

"Avem nişte produse. Ca să putem aviza investiţiile în forurile economice ale Casei este nevoie de nişte probe. Oamenii trebuie să vadă ce putem face, iar noi trebuie să vedem reacţia piaţei. Ne-am folosit deocamdată de procesatori terţi din judeţul Tulcea. Important este că produsele realizate acum sunt interesante pentru piaţă. Încercăm să le ambalăm skin, să le prelungim perioada de păstrare. Avem icre, avem peşte afumat, iar ceea ce facem e un produs de o foarte bună calitate. Produsele astea par a fi banale, dar nu sunt. Sunt produse adevărate faţă de foarte multe produse cu aceeaşi denumire care circ pe piaţa liberă fără discernământ, în sensul că scrie pe ele icre dar sunt două icre într-un borcan. Ce facem aici este un produs de foarte bună calitate, consistent, proaspăt şi sănătos, procesat după reţete tradiţionale dunărene. Toată marfa are un alt gust, conţinut şi siguranţă alimentară", a declarat directorul Izvoranu.

El a mai spus că reprezentantul lanţului de magazine de desfacere s-a arătat interesat de produse şi că urmează o campanie de promovare a produselor care vor fi realizate. "Este foarte mulţumit de ce a văzut. Sunt condiţii igienico-sanitare perfecte, tehnologiile sunt puse la punct, există voinţă, determinare, iar oamenii vor să cumpere de la noi", a menţionat Izvoranu.

Pe de altă parte, el a recunoscut că sucursala din Tulcea a Casei Unirea nu a efectuat până acum nicio tranzacţie.

"Bursa peştelui nu funcţionează în primul rând pentru că nu există cultura utilizării mecanismului de bursă. În România, nu e un lucru obişnuit să apelezi la bursă. Faţă de tranzitul de mărfuri din România de exemplu, bursa de mărfuri este aproape inexistentă. Şi nu din cauza oamenilor care lucrează acolo, ci din cauză că nu există tipul ăsta de cultură. Cei care au accesat bursa de peşte online dându-se cumpărători cred că au fost din presă. Nu facem control pe tranzacţie, nu ştim dacă se finalizează sau nu. La nivel fizic, noi am avea control atunci când vorbim de cantităţi mari de peşte care pot fi aduse la bursă. Noi eviscerăm peştele, îl punem la rece şi altcineva îl preia. Noi cumpărăm peşte în măsura în care avem client pentru această marfă. (...) Am realizat însă performanţa ca în etapa de investiţii să şi producem", explică directorul Izvoranu.

În opinia lui, centrul nu funcţionează în prezent la capacitate maximă şi din cauză că proiectul cu fonduri europene a fost tergiversat aproape un deceniu, timp în care piaţa a avut alte circuite, nu neapărat funcţionale şi eficiente.

"Bursa are acum 12 angajaţi, execută operaţiuni primare de procesare, ceea ce ne permite accesul pe piaţă. Deja marii comercianţi se interesează de produse. Circulaţia de peşte e curentă, în fiecare zi, nu sunt cantităţi impresionante, dar orice agent economic începe cu puţin, verifică piaţa şi vede nevoile de branding, de exemplu. Una peste alta, pot să vă spun că lucrurile au început să meargă şi ne apropiem încet de ce trebuie să realizăm, un obiectiv economic funcţional care să se susţină din punct de vedere financiar", mai adaugă directorul Casei Unirea.

Vizita reprezentanţilor agentului economic a avut în vedere şi curtea centrului de pe malul Dunării, unde aceştia s-au întâlnit cu un grup de 20 de turişti veniţi pentru a urca într-un hotel plutitor acostat la pontonul Centrului de primă vânzare a peştelui din Tulcea. Proprietarul hotelului plutitor, Iulian Diaconu, a menţionat că deţine contract legal pentru a acosta la pontonul de pe malul Dunării unde ar fi trebuit să se oprească cele trei nave ale centrului de peşte.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


Directorul Casei Unirea menţionează că acest contract încheiat cu societatea de turism care gestionează activitatea hotelului plutitor aduce totuşi un venit din închirierea pontonului, în condiţiile în care cele trei ambarcaţiuni achiziţionate pentru transportul peştelui din Deltă la Tulcea nu sunt încă folosite. "Navele au nevoie de dotări pentru navigaţie care nu au fost prevăzute în proiect, trebuie angajat personal, sunt multe lucruri de făcut", mai spune directorul Casei Unirea, Adrian Izvoranu.

În acelaşi timp, unii proprietari de cherhanale din Deltă susţin că nici nu ştiu că centrul din Tulcea funcţionează şi că poate prelua pentru vânzare din materia primă de care ei dispun.

"Nu ştiam că funcţionează. Noi nu avem probleme în distribuirea peştelui. Avem clienţi în alte judeţe, dar bursa peştelui ar putea fi clientul nostru principal", a declarat administratorul unei societăţi piscicole din satul Sfântu Gheorghe, Dumitrel Dimache, care îşi adaugă imediat şi nemulţumirea că în ultima perioadă chiar s-a constatat o reducere a capturilor de peşte.

Scăderea capturilor de peşte, lipsa unei etichete a peştelui din Deltă şi a promovării acestuia sunt probleme care trebuie rezolvate, ca şi în cazul altor produse româneşti care în prezent nu sunt valorificate adecvat, deşi mulţi consumatori de la noi din ţară şi nu numai îşi doresc să le găsească uşor pe piaţă, potrivit reprezentantului conducerii Casei Unirea.

"Obiectivul este de a crea un lanţ scurt de la consumatori la producătorii de legume şi fructe, producătorii de lână şi pescari. Ne-am luat libertatea să alegem soluţia optimă şi am identificat capacităţi industriale care nu activează, indiferent că au fost realizate pe fonduri europene sau private. Sunt primele pe care le-am căutat, pentru că sunt gata făcute şi se pot obţine la un preţ bun. Incluse într-un circuit economic sănătos, ele pot deveni funcţionale. Marea problemă este realizarea pieţei. Piaţa românească pentru producătorul autohton este pierdută, din neglijenţă, din stângăcii politice. Oamenii se chinuie, deşi sunt sprijiniţi de Guvern şi sunt bine intenţionaţi şi accesează fonduri europene. Se vede un salt în ceea ce priveşte producţia şi calitatea. Lipseşte însă veriga piaţă, iar Casa Unirea face această legătură", a afirmat directorul Izvoranu.

El a mai spus că problema micilor producători trebuie să fie în atenţia tuturor guvernelor indiferent de culoarea politică.

"Problemele astea nu au culoare politică. Indiferent de cine vine la guvernare, peştele trebuie capturat, procesat şi vândut, oaia trebuie tunsă, iar lâna valorificată. (...) Dacă mâine vin marţienii să ne conducă, vor trebui să facă ceva cu produsele româneşti, pentru că oamenii ăştia produc, pescarii prind peşte, oamenii cresc oi care fac lapte şi brânză şi avem producători de legume şi fructe. Ce facem cu ei? Lăsăm peştele să facă balet pe şosea, îi lăsăm pe oamenii ăştia cu roşiile şi brânza pe Dacii să le vândă? E şi asta o soluţie, dar dacă asta poate să facă România, atunci ar fi grav", a mai spus directorul Izvoranu.

Proiectul privind realizarea Bursei de peşte de la Tulcea a fost realizat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, având o finanţare iniţială de peste 10 milioane de euro, însă suma a scăzut ulterior la circa 5 milioane de euro. Proiectul a mai vizat şi amenajarea unui centru de primă-vânzare în satul Chilia Veche, achiziţia unor autovehicule pentru transport peşte şi a unor nave, precum şi în amenajarea sediului de la Tulcea, de pe malul Dunării.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


Printre obiectivele acestei Burse de peşte se numără eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peşte din Delta Dunării, sprijinirea pescarilor, precum şi exploatarea durabilă a resursei piscicole.

La finalul anului trecut, Guvernul a aprobat înfiinţarea companiei naţionale Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea S.A., instrument prin care se urmăreşte facilitarea legăturii dintre producătorii români şi cumpărători. Scopul acestei societăţi naţionale îl constituie, în principal, organizarea şi desfăşurarea comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, în depozite şi magazine specializate, pieţe şi târguri, cu mărfuri agricole: cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă şi altele asemenea, precum şi operaţiuni de import-export cu această categorie de mărfuri. Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea are în atribuţii organizarea de reţele proprii de achiziţie, procesare primară şi industrială, precum şi de centre logistice şi reţele de vânzare în ţară şi în străinătate.

Capitalul iniţial al acestei societăţi a fost de 100.000 de lei şi a fost majorat anul acesta cu 93 de milioane de lei, potrivit hotărârilor de Guvern făcute publice în Monitorul Oficial. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 05-04-2025 23:51

VIDEO Managera Spitalului Județean Constanța: Nu am vrut să fac discriminare când am schimbat-o din funcție pe șefa UPU

Managera Spitalului Județean Constanța, Raluca Ștefan, a afirmat, sâmbătă, că în declarațiile sale cu privire la schimbarea din funcție a șefei UPU, pentru care Departamentul pentru

Social 05-04-2025 18:17

VIDEO Prahova: Autobuz implicat într-un accident la Sinaia; este aşteptat elicopterul SMURD

Un autobuz în care se aflau 15 persoane a fost implicat, sâmbătă, într-un accident rutier care s-a produs pe raza orașului Sinaia, pe strada Mănăstirii, la fața locului fiind așteptat elicopterul SMURD. 'Din primele informații primite de la fața locului, a fost vorba despre o coliziune dintre un autoturism cu 2 ocupanți ș

Social 05-04-2025 17:56

Cod galben de averse, descărcări electrice și grindină, în București și în localități din județele Călărași și Ilfov

Meteorologii au emis, sâmbătă, o nouă avertizare nowcasting Cod galben de averse, descărcări electrice și grindină, în următoarea oră, în municipiul București și în zone din județele Călărași și Ilfov. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până la ora 18:30, în municipiul București se vor s

Social 05-04-2025 15:57

Raed Arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focșani, că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici. 'A fi pregătit nu înseamnă că noi știm că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundațiilor, există riscul fenomenelor meteo extr

Social 05-04-2025 15:12

Botoșani: Proiectil în perfectă stare de funcționare, descoperit de un culegător de ciuperci într-o pădure

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, duminică, într-o pădure din localitatea Băiceni, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, muniția a fost găsită de un bărbat care era la cules ciuperci, care, realizând pericolul,

Social 05-04-2025 14:31

VIDEO Vrancea: Noul sediu al ISU și al Detașamentului de Pompieri Focșani, inaugurat la Focșani

Noul sediu al al Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Anghel Saligny' al județului Vrancea și al Detașamentului de Pompieri Focșani, o investiție de peste 34 de milioane de lei, realizată în cadrul programului național de modernizare a infrastructurii pentru intervenții în situații de urgență, a fost inaugurat, sâmbătă, la Focșani.

Social 05-04-2025 12:23

Constanța: Femeie căzută într-o fântână adâncă de 18 metri, salvată de pompieri printr-o misiune contracronometru

Pompierii au reușit să salveze, sâmbătă, la Năvodari, o femeie care a căzut într-o fântână adâncă de circa 18 metri, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Dobrogea'. Femeia, în vârstă de 38 de ani, a fost scoasă din fântână după o intervenție care durat aproximativ o

Social 05-04-2025 10:27

Vreme rece în București până luni seara; temperatura maximă nu va depăși opt grade

Vremea va fi caldă în București, sâmbătă, dar apoi valorile termice vor scădea semnificativ și vor fi precipitații mixte, conform prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 5 aprilie, ora 10:00 - 6 aprilie, ora 9:00, în Capitală vremea va fi caldă. Cerul

Social 05-04-2025 10:19

ANM: Vreme deosebit de rece, precipitații mixte, intensificări ale vântului, până luni seara

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol, și două atenționări Cod galben de vânt, valabile în cea mai mare parte a țării.

Social 05-04-2025 07:26

Cutremur cu magnitudinea 3,9 în județul Vrancea, sâmbătă dimineața

Un cutremur cu magnitudinea 3,9 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 4:33, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 139,9 kilometri (km) în apropierea următoarelor

Social 04-04-2025 18:56

Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești

Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl

Social 04-04-2025 18:17

Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57

Social 04-04-2025 17:31

Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA

Administratie 04-04-2025 17:25

Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea

Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.

Social 04-04-2025 16:59

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent