Urbanowski (CIECH Soda) Suntem pregătiţi pentru orice soluţie;varianta cea mai bună ar fi un joint-venture pentru o nouă sursă de energie
Compania CIEH Soda este pregătită pentru orice soluţie în ceea ce priveşte fabrica de sodă de la Vâlcea, varianta cea mai bună fiind realizarea unui joint-venture, împreună cu Consiliul Judeţean şi Chimcomplex, pentru construirea unei noi surse de energie, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România
"Suntem pregătiţi pentru orice soluţie. Azi tot este încă posibil. Putem opri pentru un moment. O să discut şi cu firma mamă. Raportăm fiecare eveniment şi suntem pregătiţi şi...şi. Am muncit mult şi pentru pregătire de continuare şi pentru pregătire de eventuală oprire. O să o ţinem oprită cel mai scurt timp posibil, dar ştiţi cât durează până la construirea unei surse de energie nouă. Pot fi câţiva ani buni.(...) Cea mai preferată (soluţie - n. r.) de către noi este împreună cu toţi, pentru că Vâlcea are nevoie de o sursă de energie nouă şi noi vrem să fim parte de joint-venture: proprietarul de termoficare ca sursă e Consiliul judeţean, într-un fel, dar şi oraşul e parte firească de joint-venture, şi Chimcomplex, care are nevoie de abur pentru producţia sa. Cealaltă variantă ar fi să construim noi o unitate mai mică. Fiecare fabrică de sodă are sursa de energie proprie. Soluţia cea mai bună ar fi un joint-venture. Împărţim şi profiturile şi riscurile", a explicat Urbanowski.
El a precizat că nu se pune problema închiderii fabricii, ci, dacă va fi cazul, se va opri temporar activitatea.
"Nu folosim cuvântul se închide. Dacă se întâmplă o să fie stop temporar, mentenanţă prelungită. CIEH este hotărâtă să stea în România. Vede perspective", a spus oficialul CIEH Soda.
Conducerea companiei CIEH Soda România, deţinătoarea singurei uzine de sodă din ţară, a anunţat în urmă cu o lună că, începând din septembrie, va opri producţia în unitatea din Vâlcea, sute de angajaţi fiind în pericol să fie disponibilizaţi.
Reprezentanţii societăţii cu capital polonez au informat că principalul motiv pentru care sunt nevoiţi să ia o astfel de măsură este majorarea preţului la aburul industrial de către furnizorul CET Govora, societate aflată în insolvenţă.
Astfel, potrivit datelor prezentate luni, în conferinţa de presă, cu toate că a trecut printr-o reorganizare profundă şi a crescut cifra de afaceri cu 50% între 2014-2018, preţul aburului propus de unicul său furnizor, CET Govora, afectează negativ compania, până în punctul în care afacerea va deveni una nesustenabilă.
Începând cu 18 septembrie 2019, preţul aburului va creşte cu 135% comparativ cu anul trecut. Ponderea aburului în cheltuielile totale de exploatare a crescut constant, de la 34% (în 2018), la 44% (în primul semestru din 2019) şi urmează să depăşească 50% după 18 septembrie.
Actualul contract, denunţat unilateral de către CET, abia fusese semnat la 1 aprilie 2019. Preţul aburului era negociat să fie valabil până la sfârşitul anului 2020, iar CIECH a fost de acord să plătească certificatele CO2.
"Acum, în absenţa unui contract valid pentru aprovizionarea cu abur după 18 septembrie, CIECH Soda România analizează diferite soluţii pentru a rezolva problema aprovizionării cu abur. Însă, până la o decizie definitivă privind operaţiunile sale din România, după cum a anunţat deja, compania este nevoită să demareze procesul de oprire a producţiei în data de 18 septembrie", au precizat reprezentanţii companiei.
Potrivit unui raport EY, peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România, în 2018, ca urmare a activităţilor CIECH. Pe lângă cei 637 de angajaţi ai companiei, alte 3.776 de locuri de muncă sunt susţinute în mod indirect. Sectoarele care beneficiază cel mai mult de activitatea operaţională a Grupului CIECH în termeni de locuri de muncă sunt: sectorul agricol, comerţul, electricitatea, gaze, abur, apă, deşeuri şi reciclare şi minerit şi cariere.
Raportul semnalează că efectul operaţiunilor CIECH la nivelul economiei naţionale este: fiecare 1 milion lei generaţi la PIB în mod direct a atras alte 3,3 milioane lei în restul economiei; fiecare loc de muncă creat a atras altele 6 la nivel naţional; fiecare 1 milion lei din taxe a atras la bugetul de stat alţi 3 milioane lei.
"Suntem printre cei mai mari investitori polonezi din România, iar acest raport arată amploarea pe care o au activităţile noastre. Facem parte dintr-un circuit economic, iar evoluţia noastră, eforturile făcute, se văd foarte bine în aceste date. Avem parte de tot sprijinul din partea Grupului, însă avem nevoie de perspective clare, de soluţii pentru viitor. Dincolo de cifre, vorbim despre mii de români, oameni care vor să creadă în viitorul lor", a afirmat Witold Urbanowski.
Prin activităţile sale, Grupul CIECH a contribuit la bugetul de stat cu 98,4 milioane lei, din care 46,5 milioane la sectorul asigurărilor sociale, 42,5 milioane la bugetul central, 9,4 milioane la nivelul unităţilor locale. Totodată, a contribuit cu 286 milioane lei (excedent comercial) la balanţa de plăţi externe a României.
CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce priveşte veniturile şi al 5-lea cel mai mare angajator privat din judeţul Vâlcea. Conform datelor din raportul EY, la nivelul anului 2018, compania susţinea prin toate activităţile sale 2.160 de locuri de muncă la nivel local.
De asemenea, avea o contribuţie de 260 milioane lei la PIB-ul regiunii, mai bine de jumătate din valoarea adăugată la nivel naţional.
În perioada 2014 - 2018, compania a investit aproape 150 de milioane de lei în optimizarea instalaţiilor, modernizarea acestora, diverse înlocuiri şi alte îmbunătăţiri. În acelaşi timp, capacitatea de producţie a crescut cu 30%, ajungând la 540.000 tone pe an, în timp ce numărul pieţelor de export a ajuns la 72.
Grupul CIECH, acţionarul majoritar al CSR, este un holding internaţional din industria chimică cu o prezenţă în peste 100 de ţări şi venituri în 2018 echivalente cu 1 miliard de dolari. (AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: ciechgroup.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Energiei: Sumă record, de 880 milioane lei, pentru reabilitarea conductelor de termoficare din trei municipii și o comună
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat marți șase noi contracte de finanțare pentru proiecte cu o valoare totală de 871,875 milioane lei (175,314 milioane euro), din care valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 521,718 milioane lei (104,904 milioane euro euro), pentru reabilitarea conductelor de termoficare din municipiile Ploiești, Cluj-N
Acțiuni din perioada cuponiadei din anii '90, pretext pentru o campanie de fraudă prin apeluri telefonice
Campania de fraudă prin apeluri telefonice din partea unor infractori care spun că sunt reprezentanți ai Bursei de Valori sau ai SIF Muntenia continuă, aceștia folosind drept pretext presupuse acțiuni vechi pe care victima le-ar deține din perioada cuponiadei din anii '90, dar despre care a uitat, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
Valentin Șoneriu (FPIOR): Presiunile legate de taxare vor atrage o tendință de creștere de prețuri în 2025
Industria HORECA din România se află într-un moment de consolidare, iar această tendință va continua și în anii următori, însă presiunile legate de taxare vor atrage în acest an o creștere a prețurilor de până la 10%, susține președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), Valentin Șoneriu.
Valentin Ștefan (Poșta Română): Nu mai este nevoie de reorganizarea companiei, ci doar de optimizare de personal
Poșta Română nu are nevoie de reorganizare, ci doar de o optimizare de personal, a declarat, marți, directorul general al companiei, Valentin Ștefan, într-o conferință de presă, menționând că procesul ar putea viza 15-20% din personalul administrativ. 'Planurile de reorganizare de-a lungul anilor au fost aprobate în Consiliul de Adm
Federația Silva: Statutul Personalului Silvic, o lege adoptată în unanimitate în Parlament
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a cerut, marți, o întâlnire cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în contextul recentelor afirmații ale demnitarului cu privire la situația Romsilva. Sindicaliștii au arătat, într-o scrisoare deschisă intitulată 'Stopați denigrarea Romsilva!', că Statutul Persona
Peste jumătate dintre români plănuiesc să își petreacă vacanța de iarnă la munte (sondaj)
Peste jumătate dintre români plănuiesc, în acest an, să își petreacă vacanța de iarnă la munte, iar 3 din 4 vor plăti digital, relevă un sondaj realizat de o companie de plăți. Potrivit cercetării Visa, trei sferturi dintre românii care merg în vacanță vor să plătească cu cardul, smartphone-ul sau ceasul inteligent, iar aproape ju
Ștefan (Poșta Română): Anul trecut a fost cel mai bun an al Poștei din ultimii 35
Poșta Română a avut în 2024 cel mai bun an din ultimii 35 de ani, a anunțat, marți, directorul general al operatorului poștal de stat, Valentin Ștefan, într-o conferință de presă, în condițiile în care compania a realizat venituri totale în valoare de 1,78 miliarde de lei, în creștere cu 9% față de anul anterior.
Ministerul Energiei a inițiat demersurile pentru reforma companiilor de stat;sunt vizate economii de peste 1 miliard de lei
Ministerul Energiei a demarat un amplu proces de eficientizare și de restructurare a companiilor de stat din domeniu, fiind vizate economii totale de peste un miliard de lei, fără afectarea bunei funcționări a activității de producție și a planurilor de investiții în curs, conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES. 'În cont
Directorul general al Bergenbier, Mihai Voicu, a fost ales, pentru a doua oară, președinte al Asociației Berarii României
Membrii Asociației Berarii României l-au ales în funcția de președinte pe Mihai Voicu, director general Bergenbier S.A., companie parte a grupului Molson Coors Beverage Company. Potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES, începând cu 1 ianuarie 2025, Mihai Voicu a preluat această poziție de la Michal Mrowiec, preșe
Ministerul Finanțelor a atras, marți, 32 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni
Ministerul Finanțelor a atras, marți, 32 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni, când a împrumutat 400 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 123 luni, la un randament mediu de 7,83% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 60
Tricomserv listează obligațiuni de 2,5 milioane de lei pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al BVB
Tricomserv, companie românească specializată în producția industrială și fabricarea echipamentelor destinate sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, debutează pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al Bursei de Valori București (BVB) cu prima listare a unei emisiuni de obligațiuni corporative, garantate, neconvertibile, în valoare de 2,5
RetuRO: Peste 3,36 miliarde de ambalaje au fost returnate de către consumatori până la finalul anului 2024
Peste 3,36 miliarde de ambalaje au fost returnate de către consumatori, de la lansarea celui mai mare proiect de economie circulară din România până la finalul anului 2024, iar RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a predat către reciclatori o cantitate de 231.300 de tone de ambalaje. Potrivit unui comunicat al
Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, valori satisfăcătoare în toate zonele agricole al țării (agrometeo)
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, până la apropiate de optim și optime, în toate zonele agricole ale țării, iar pe fondul temperaturilor medii diurne ridicate din aer și sol, la speciile de orz și grâu de toamnă vor fi posibile reluări lente de vegetație în
UNSAR: București și județul Ilfov, regiunea de dezvoltare cu cele mai multe locuințe ce dețin o asigurare facultativă
Regiunea de dezvoltare formată din Municipiul București și din județul Ilfov are cele mai multe locuințe protejate printr-o asigurare facultativă, cu o pondere de 29% din total, relevă datele publicate, marți, de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Practic, trei din zece locuințe amplasate &i
Fișierele executabile și tip arhivă - cel mai popular mod de livrare de malware, în T3 din 2024 (raport)
Cel puțin una din zece (11%) amenințări transmise prin e-mail, identificate cu tehnologia HP Sure Click, a ocolit unul sau mai multe instrumente de securitate destinate protejării poștei electronice, arată cel mai recent raport Threat Insights, elaborat de HP Inc. Conform datelor publicate marți, în trimestrul al treilea din 2024, fișier