Valentin Șoneriu (FPIOR): Presiunile legate de taxare vor atrage o tendință de creștere de prețuri în 2025
Industria HORECA din România se află într-un moment de consolidare, iar această tendință va continua și în anii următori, însă presiunile legate de taxare vor atrage în acest an o creștere a prețurilor de până la 10%, susține președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), Valentin Șoneriu.
'Cred că în industria HORECA în toți anii care vor urma vor fi niște consolidări. Este un moment în care fără consolidare nu se va mai putea crește foarte ușor și nici nu vom mai putea fi foarte competitivi. Totodată, presiunile legate de taxare, de tot ceea ce înseamnă schimbarea legislației, vor atrage după sine, și doar din incertitudine, o oarecare tendință de creștere de prețuri, nu știu cât de mare, dar sigur va exista tendința aceasta. Anul acesta nu știu dacă depășim 10%, dar ne vom apropia sigur', a precizat Șoneriu.
În opinia sa, în 2025 nu se va întâmpla neapărat ceva spectaculos pe zona de consolidare, dar în timp vor fi operatori foarte mici și lanțuri foarte mari în această industrie.
'Eu nu cred că mai este momentul jucătorilor medii, care fie vor fi cumpărați de jucători mai mari, fie găsesc cumva o formă de asociere, pentru a putea beneficia de achiziții comune, de strategii de marketing comune, de experiența pe care poate nu o pot acumula de la un nivel mediu. Eu asta cred că se va întâmpla. (...) Cred că aceasta este tendința, însă nu se va întâmpla neapărat în 2025 ceva spectaculos, dar va fi o progresie lentă care va duce acolo. Atunci vom ajunge să avem operatori foarte mici și lanțuri mari de restaurante și nu numai', a explicat el.
Președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România a subliniat că industria HORECA este văzută încă de mulți dintre actualii decidenți drept 'copilul cel mic pus la colț', deși aceasta contribuie cu aproape 6% la PIB-ul țării.
'Vedem că încă suntem priviți ca și copilul cel mic pus la colț, deși dacă ne uităm la ponderea din PIB, noi discutăm de o industrie mult mai mare decât industria agricolă. Discutăm de aproape 6% din PIB și de o industrie care influențează multe vieți, influențează foarte mult în zona de bani a țării și aici, la un moment dat, va trebui să înceapă să existe și niște politici care să protejeze această industrie. Dacă mă gândesc, agricultura are 4,92% din PIB, dar și miliarde (de euro n.r.) pompate în ea și noi nu avem nici măcar un secretar de stat pe turism. Aici cumva cred că e mai degrabă rolul nostru să atragem atenția că suntem mai multe federații, organizații în industrie, dar mai ales că reprezentăm un tot foarte mare și nu cred că reușim să transmitem acest mesaj încă foarte bine și în mintea decidenților. Suntem în continuare cârciumarul ăla din colțul blocului, semi-evazionist sau știu eu ce altceva are fiecare în cap când ia o decizie pe lege sau în politică. Acolo cred că e de fapt problema reală a industriei. Toată lumea are probleme în toate industriile, dar noi avem o problemă și de percepție, chiar dacă suntem mari (...), suntem văzuți ca acum 10 ani', a precizat Șoneriu.
În legătură cu evaziunea fiscală din sector, președintele federației a subliniat că în momentul de față aceasta se află la un nivel marginal, care nu mai poate influența real imaginea pozitivă a industriei.
'Părerea mea este că, și dacă există, evaziunea fiscală este la un nivel care nu mai poate influența real o imagine care nu poate să fie decât pozitivă. E marginală și cred că și TVA, care a fost și mai mic de 9%, a ajutat la acest lucru. Și mai e o chestiune. Eu nu cred că vreun antreprenor din industria asta mai poate să se gândească că are un viitor pe termen lung făcând sau având un model de business bazat pe evaziune. Eu personal n-am mai fost, cred că dinainte de pandemie, în niciun local în care să nu primesc bon fiscal sau factură, dar asta nu înseamnă că nu există. Sigur au scos la lumină pe mulți și voucherele de vacanță, care au avut un un impact pozitiv pe acest segment', a adăugat el.
Potrivit sursei citate, acordarea voucherele de vacanță pentru bugetari a avut și plusuri și minusuri pentru industrie și pentru români.
'Plusul este că forțează cumva niște jucători să-și caute soluții și să investească mai mult în servicii. Minusul este că zona rurală va fi foarte afectată. Jucătorii aceia foarte greu vor putea găsi soluții reale, dar oricum noi trebuie să ne gândim că avem cel mai mare turism local dintre toate țările europene. Noi avem cel mai mare procent de oameni din țara noastră care vizitează țara noastră în comparație cu alte țări unde oamenii se mișcă. Românii sunt oameni mult mai fixați în țara lor ca turism decât cei din orice altă țară din Europa. În 2023 cred că era 47%, un procent foarte mare, dar asta nu înseamnă că trebuie neapărat să încercăm noi să-i fixăm cu niște vouchere de vacanță în România, pentru că acesta este unul dintre argumente că nu poate să cheltuie banii aceștia decât în România. Într-adevăr voucherele sunt benefice și pentru industrie, deci e și bine și rău. Cred că vor merge foarte bine și anul acesta, pentru că tot au 50% reducere', a subliniat președintele FPIOR.
Legat de lipsa forța de muncă din industria ospitalității, Șoneriu susține că nu există nicio o strategie pentru atragerea românilor în această industrie, cel mai important lucru fiind însă stabilitatea, indiferent de naționalitatea angajaților, în pofida faptului că pentru angajatori costurile sunt mai mari cu forța de muncă din afara țării.
'Nu există nicio strategie. Ce strategie să ai ca să faci un om să muncească? Nu vor să muncească, nu le place, se plimbă, nu mai sunt stabili. Asta e realitatea. Și atunci preferi să ai stabilitate și la un cost mai mare. Dacă costă mai mult un angajat străin? Mie nu mi se pare, sincer, dar și dacă ar costa mai mult e în firma mea. Prefer stabilitate, deoarece clientul ăla care intră în restaurant nu stă să zică că Șoneriu are numai români, hai că îi dau niște bani în plus. Nu, pe el îl interesează să iasă mâncarea repede, să fie servit foarte bine, nu cine și în ce formă e în bucătărie. Și atunci ce poți să faci când tu nu mai ai forță de muncă? Efectiv ai milioane de oameni plecați afară, dar noi n-avem cum să-i aducem înapoi', a atras atenția Valentin Șoneriu.
Acesta a precizat că intrarea deplină în Schengen nu a adus probleme din punct de vedere al plecării angajaților.'Noi n-am avut probleme și n-am auzit colegi de breaslă să aibă probleme pe subiectul acesta. Și înainte plecau și fără Schengen', a adăugat el.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a organizat marți, la hotel Peștera din județul Dâmbovița, Conferința Națională 'Tendințe în ospitalitate' unde s-au analizat temele prioritare ale industriei care ar trebui abordate cu actualii guvernanți. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Federația Patronatelor din Industria Ospitalității/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Muncii a discutat miercuri cu delegații de tineret ai României la ONU
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a discutat miercuri cu delegații de tineret ai României la ONU despre parcursul acestora, despre dezvoltarea programului și impactul pe care acesta îl poate avea în rândul tinerilor.
Pistol: Ritm bun de lucru pe șantierul lotului 1 al autostrăzii Focșani - Bacău (A7)
Progresul fizic pe șantierul lotului 1 Focșani - Domnești Târg al autostrăzii Focșani - Bacău (A7) a ajuns la 42%, circulația trebuind deschisă până la finalul anului, a anunțat miercuri directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol. 'Ritm bun de lucru pe șantierul
Tanczos Barna: Acest buget se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări
Bugetul de stat pentru 2025 este unul cumpătat, care se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în plenul Parlamentului, la dezbaterile privind proiectul de buget pentru 2025. 'Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2025 prevede î
AMOFM: 8.113 de locuri de muncă disponibile în București, în perioada 5-12 februarie
Un număr de 8.113 locuri de muncă sunt disponibile la nivelul Municipiului București, în perioada 5 - 12 februarie, potrivit datelor furnizate de către agenții economici, aflați în evidența Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Munca București (AMOFM). Astfel, din totalul posturilor vacante, 574 sunt destinate persoanelor c
Boloș: Fără fonduri europene, nu am fi avut atâtea proiecte de infrastructură, investiții în educație și sănătate, finanțări pentru afaceri românești
Fără fonduri europene nu am fi avut atâtea proiecte de infrastructură, investiții în educație și sănătate, finanțări pentru afaceri românești, și, de aceea, România nu își permite să se îndepărteze de acest drum, consideră ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'FMI confirmă ceea
Daraban (CCIR): România și India trebuie să continue colaborarea în sectoare economice cu potențial mare de dezvoltare
România și India au o tradiție, care trebuie continuată, în ceea ce privește colaborarea în sectoare economice cu potențial mare de dezvoltare, precum industria IT&C, cu accent pe dezvoltarea segmentului reprezentat de inteligența artificială, de industria aerospațială, precum și de cea aeronautică civilă și militară, potrivit președintelui Came
Conducerea ANAF a dispus declanșarea unui control de către DGI la grupul de firme Nordis
Conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a dispus declanșarea unui control de către Direcția Generală de Integritate (DGI) la grupul de firme Nordis, a anunțat, miercuri, ANAF. 'În urma informațiilor prezentate în spațiul public, conducerea ANAF s-a autosesizat și a dispus declanșarea unui control de către D
Capitala este lider național în vânzările din retail; femeile generează 60% din totalul tranzacțiilor (analiză)
Bucureștiul este lider național în materie de vânzări în retail, cu 10,49% din total, urmat de Timișoara (7,23%) și de Cluj-Napoca (4,58%), conform unei analize de specialitate, publicată miercuri. Cercetarea realizată de Footprints AI arată că femeile generează aproape 60% din tranzacțiile din retailul românesc, iar segmentul 3
Erbașu: Contribuția industriei construcțiilor la PIB este de 8%, în creștere cu aproape 35% față de 2019
Contribuția industriei construcțiilor la PIB-ul României este astăzi de 8% față de 6%, cât era în 2019, crescând cu aproape 35%, a declarat Cristian Erbașu, CEO Construcții Erbașu, la o conferință organizată miercuri de Bursa de Valori București împreună cu BERD. 'În ultimii 20 de ani, industria construc
ASF: Cererile de plată înregistrate la FGA pentru creditorii City și Euroins, plătite în proporție de 80-85% până în octombrie
Cererile de plată înregistrate la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru creditorii societăților City și Euroins ar putea fi achitate în proporție de 80-85% până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, restul plăților fiind programate să fie efectuate în prima jumătate a anului 2026, conform unui comunicat de presă al Autorit
Irlanda și România au avut cele mai importante scăderi ale prețurilor producției industriale din UE în decembrie
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au înregistrat, în luna decembrie 2024, comparativ cu luna anterioară, o creștere de 0,4% atât în Uniunea Europeană (UE) cât și în zona euro, însă România se situează printre țările unde prețurile producției industriale au scăzut de la o lună la alta, conform
Comisia Europeană a rambursat oficial României peste 168,6 milioane euro (APIA)
Comisia Europeană a rambursat oficial României peste 168,6 milioane euro, sume provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), conform unui comunicat de presă al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 'În conformitate cu declarația de cheltuieli FEGA, transmisă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultu
Curtea de Conturi a transmis premierului Ciolacu principalele recomandări formulate la ultimele misiuni de audit desfășurate la ministere
Curtea de Conturi a României a transmis premierului Marcel Ciolacu și membrilor Guvernului o sinteză a principalelor recomandări formulate de instituție la ultimele misiuni de audit desfășurate la ministere și entitățile subordonate. 'Am decis, alături de colegii mei din plen, să venim în sprijinul domnului prim-ministru Marcel Ciolacu și echip
Florin Spătaru: România și Europa nu trebuie să renunțe la obiectivele industriale verzi
România și Europa nu trebuie să renunțe la obiectivele industriale verzi, a declarat miercuri Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, la o conferință organizată miercuri de Bursa de Valori București împreună cu BERD. 'Strategia industrială a României pentru perioada 2024 - 2030 trebuie completată cu planul referi
Instituțiile de stat au deschis 872 de poziții pentru angajare în ianuarie, cele mai multe în învățământ (analiză)
Instituțiile de stat au deschis 872 de poziții pentru angajare în prima lună a anului, în creștere cu 33% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, iar cel mai mare angajator a fost sistemul de învățământ, potrivit datelor unei platforme de locuri de muncă. Astfel, sistemul de învățământ a generat o treime din numărul tota