Valentin Șoneriu (FPIOR): Presiunile legate de taxare vor atrage o tendință de creștere de prețuri în 2025

Industria HORECA din România se află într-un moment de consolidare, iar această tendință va continua și în anii următori, însă presiunile legate de taxare vor atrage în acest an o creștere a prețurilor de până la 10%, susține președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), Valentin Șoneriu.
'Cred că în industria HORECA în toți anii care vor urma vor fi niște consolidări. Este un moment în care fără consolidare nu se va mai putea crește foarte ușor și nici nu vom mai putea fi foarte competitivi. Totodată, presiunile legate de taxare, de tot ceea ce înseamnă schimbarea legislației, vor atrage după sine, și doar din incertitudine, o oarecare tendință de creștere de prețuri, nu știu cât de mare, dar sigur va exista tendința aceasta. Anul acesta nu știu dacă depășim 10%, dar ne vom apropia sigur', a precizat Șoneriu.
În opinia sa, în 2025 nu se va întâmpla neapărat ceva spectaculos pe zona de consolidare, dar în timp vor fi operatori foarte mici și lanțuri foarte mari în această industrie.
'Eu nu cred că mai este momentul jucătorilor medii, care fie vor fi cumpărați de jucători mai mari, fie găsesc cumva o formă de asociere, pentru a putea beneficia de achiziții comune, de strategii de marketing comune, de experiența pe care poate nu o pot acumula de la un nivel mediu. Eu asta cred că se va întâmpla. (...) Cred că aceasta este tendința, însă nu se va întâmpla neapărat în 2025 ceva spectaculos, dar va fi o progresie lentă care va duce acolo. Atunci vom ajunge să avem operatori foarte mici și lanțuri mari de restaurante și nu numai', a explicat el.
Președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România a subliniat că industria HORECA este văzută încă de mulți dintre actualii decidenți drept 'copilul cel mic pus la colț', deși aceasta contribuie cu aproape 6% la PIB-ul țării.
'Vedem că încă suntem priviți ca și copilul cel mic pus la colț, deși dacă ne uităm la ponderea din PIB, noi discutăm de o industrie mult mai mare decât industria agricolă. Discutăm de aproape 6% din PIB și de o industrie care influențează multe vieți, influențează foarte mult în zona de bani a țării și aici, la un moment dat, va trebui să înceapă să existe și niște politici care să protejeze această industrie. Dacă mă gândesc, agricultura are 4,92% din PIB, dar și miliarde (de euro n.r.) pompate în ea și noi nu avem nici măcar un secretar de stat pe turism. Aici cumva cred că e mai degrabă rolul nostru să atragem atenția că suntem mai multe federații, organizații în industrie, dar mai ales că reprezentăm un tot foarte mare și nu cred că reușim să transmitem acest mesaj încă foarte bine și în mintea decidenților. Suntem în continuare cârciumarul ăla din colțul blocului, semi-evazionist sau știu eu ce altceva are fiecare în cap când ia o decizie pe lege sau în politică. Acolo cred că e de fapt problema reală a industriei. Toată lumea are probleme în toate industriile, dar noi avem o problemă și de percepție, chiar dacă suntem mari (...), suntem văzuți ca acum 10 ani', a precizat Șoneriu.
În legătură cu evaziunea fiscală din sector, președintele federației a subliniat că în momentul de față aceasta se află la un nivel marginal, care nu mai poate influența real imaginea pozitivă a industriei.
'Părerea mea este că, și dacă există, evaziunea fiscală este la un nivel care nu mai poate influența real o imagine care nu poate să fie decât pozitivă. E marginală și cred că și TVA, care a fost și mai mic de 9%, a ajutat la acest lucru. Și mai e o chestiune. Eu nu cred că vreun antreprenor din industria asta mai poate să se gândească că are un viitor pe termen lung făcând sau având un model de business bazat pe evaziune. Eu personal n-am mai fost, cred că dinainte de pandemie, în niciun local în care să nu primesc bon fiscal sau factură, dar asta nu înseamnă că nu există. Sigur au scos la lumină pe mulți și voucherele de vacanță, care au avut un un impact pozitiv pe acest segment', a adăugat el.
Potrivit sursei citate, acordarea voucherele de vacanță pentru bugetari a avut și plusuri și minusuri pentru industrie și pentru români.
'Plusul este că forțează cumva niște jucători să-și caute soluții și să investească mai mult în servicii. Minusul este că zona rurală va fi foarte afectată. Jucătorii aceia foarte greu vor putea găsi soluții reale, dar oricum noi trebuie să ne gândim că avem cel mai mare turism local dintre toate țările europene. Noi avem cel mai mare procent de oameni din țara noastră care vizitează țara noastră în comparație cu alte țări unde oamenii se mișcă. Românii sunt oameni mult mai fixați în țara lor ca turism decât cei din orice altă țară din Europa. În 2023 cred că era 47%, un procent foarte mare, dar asta nu înseamnă că trebuie neapărat să încercăm noi să-i fixăm cu niște vouchere de vacanță în România, pentru că acesta este unul dintre argumente că nu poate să cheltuie banii aceștia decât în România. Într-adevăr voucherele sunt benefice și pentru industrie, deci e și bine și rău. Cred că vor merge foarte bine și anul acesta, pentru că tot au 50% reducere', a subliniat președintele FPIOR.
Legat de lipsa forța de muncă din industria ospitalității, Șoneriu susține că nu există nicio o strategie pentru atragerea românilor în această industrie, cel mai important lucru fiind însă stabilitatea, indiferent de naționalitatea angajaților, în pofida faptului că pentru angajatori costurile sunt mai mari cu forța de muncă din afara țării.
'Nu există nicio strategie. Ce strategie să ai ca să faci un om să muncească? Nu vor să muncească, nu le place, se plimbă, nu mai sunt stabili. Asta e realitatea. Și atunci preferi să ai stabilitate și la un cost mai mare. Dacă costă mai mult un angajat străin? Mie nu mi se pare, sincer, dar și dacă ar costa mai mult e în firma mea. Prefer stabilitate, deoarece clientul ăla care intră în restaurant nu stă să zică că Șoneriu are numai români, hai că îi dau niște bani în plus. Nu, pe el îl interesează să iasă mâncarea repede, să fie servit foarte bine, nu cine și în ce formă e în bucătărie. Și atunci ce poți să faci când tu nu mai ai forță de muncă? Efectiv ai milioane de oameni plecați afară, dar noi n-avem cum să-i aducem înapoi', a atras atenția Valentin Șoneriu.
Acesta a precizat că intrarea deplină în Schengen nu a adus probleme din punct de vedere al plecării angajaților.'Noi n-am avut probleme și n-am auzit colegi de breaslă să aibă probleme pe subiectul acesta. Și înainte plecau și fără Schengen', a adăugat el.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a organizat marți, la hotel Peștera din județul Dâmbovița, Conferința Națională 'Tendințe în ospitalitate' unde s-au analizat temele prioritare ale industriei care ar trebui abordate cu actualii guvernanți. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Federația Patronatelor din Industria Ospitalității/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de la București a închis cu scăderi de aproape 3% pe majoritatea indicilor ședința de luni; tranzacțiile au depășit 133 milioane lei
Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de luni, prima după turul I al alegerilor prezidențiale, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 133,187 milioane de lei (26,758 milioane de euro), de la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), în ședința de vineri. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care incl
Apartamentele noi din București sunt mai scumpe cu 18% decât acum un an (analiză)
Apartamentele noi din Capitală au ajuns să fie scoase la vânzare cu suma de 2.173 euro/mp util și sunt, de asemenea, cu 18% mai scumpe decât acum un an, conform indicelui Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor noi din București nu doar că au revenit la nivelul dinainte de perioada marcată de incertitudinile apărute pe fond
Chiriac (CONAF): Orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaționiste pun în pericol ratingul, atragerea de investiții și chiar cursul valutar
Direcția politică a țării influențează direct capitalul, încrederea investitorilor și viitorul fiecărei afaceri, susține Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ea menționând că antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert.
FCI: Numărul total al investitorilor la sfârșitul primul trimestru a crescut la aproape 246.000
Numărul total al investitorilor raportați de participanții la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) la sfârșitul trimestrului I al anului 2025 era de 245.934, în creștere cu 8,79% față de sfârșitul trimestrului anterior, potrivit comunicatului trimestrial transmis luni de FCI. Astfel, conform analizei, un număr de 55.343 din numărul tot
Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute
Moneda națională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9775 lei, în creștere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9773 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3903 lei, în creștere cu 0,52 ban
Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor; volatilitatea s-ar putea menține în următoarele săptămâni (brokeri)
Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, însă nu putem vorbi de panică, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES. 'Ce se întâmplă acum pe piață este ca urmare a rezultatului alegerilor și îngrij
Report de peste 3,61 milioane de euro la Joker și de peste 1,72 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 8,6 milioane de lei (peste 1,72 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat de peste 13,74 milioane de lei (peste 2,76 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 18 milioane de lei (peste 3,61 milioane de euro), informează Loteria Rom&a
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până marți dimineața pe râuri din trei bazine hidrografice. Potrivit hidrologilor, în intervalul 5 mai, ora 13:00 - 6 mai, ora 9:00, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de luni; scăderi de până la 2,11% pe indicii bursieri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, iar rulajul se cifra la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,40%,
Statistică: Creștere de 11,3% a înmtriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în T1
Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 11,3%, în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce categoria de vehicule pentru transportul mărfurilor a raportat o creștere de 2,7%, arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).
Rata șomajului s-a redus la 5,5%, în martie; șomajul în rândul tinerilor s-a menținut la un nivel ridicat
Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% în luna martie 2025, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna februarie 2024, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare dec&aci
Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &
Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi
Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică
La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.
Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori
Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione