ATUNCI ŞI ACUM: Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa"

Actualul Muzeu Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a fost fondat în anul 1834 ca "Muzeu Naţional de Istorie Naturală şi Antichităţi". Astfel, muzeul a luat fiinţă la 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnului Ţării Româneşti Alexandru Ghica (1834-1842), Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă, se menţionează pe site-ul Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", https://antipa.ro/.
Muzeul a fost găzduit de-a lungul timpului de diferite clădiri din Bucureşti. Primul sediu, începând din anul 1834, s-a aflat în clădirea Colegiului Sf. Sava, iar din anul 1864 colecţiile muzeului au fost mutate în clădirea Universităţii.
Colecţiile muzeului s-au îmbogăţit atât prin achiziţii, cât şi prin donaţii din ţară şi din străinătate. Cele mai importante donaţii au fost primite de la dr. Hilarie Mitrea, în perioada în care era director al muzeului profesorul Gregoriu Ştefănescu (1867-1893). Acestuia din urmă i se datorează şi descoperirea celei mai importante piese din colecţiile muzeului, scheletul de Deinotherium gigantissimum, potrivit https://antipa.ro/.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti (11 febr. 1961)
Foto: (c) Silviu Matei/AGERPRES FOTO
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti (iulie 2019)
Iniţiativa construirii unei clădiri destinate special unui astfel de muzeu a aparţinut reputatului savant biolog Grigore Antipa (1867-1944), căruia în 1893 i-au fost încredinţate colecţiile zoologice existente atunci şi care s-a îngrijit de îmbogăţirea acestora prin schimburi, achiziţii şi donaţii. În 1903, Grigore Antipa adresa guvernului un memoriu prin care cerea aprobarea construirii "unui Muzeu Naţional de Istorie Naturală, demn de capitala ţării". Construirea actualului sediu al muzeului din Şoseaua Kiseleff a început în 1904.
Inaugurarea oficială a Muzeului Naţional de Istorie Naturală în noua sa clădire a avut loc la 24 mai 1908. La acea dată, Grigore Antipa a rostit discursul de inaugurare, în prezenţa regelui Carol I, a familiei regale, a miniştrilor, a preşedintelui Academiei, Anghel Saligny, a numeroşi profesori universitari şi oameni de ştiinţă. Grigore Antipa a fost directorul acestui muzeu în perioada 1893-1944. Lui i se datorează şi realizarea primelor diorame biogeografice, model extins apoi şi la alte instituţii similare din lume (Berlin, Paris, New-York, Sankt Petersburg).
Foto: (c) SORIN LUPSA/Arhiva istorică AGERPRES
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti (1 iul. 1992)
Foto: (c) Silviu Matei/AGERPRES FOTO
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti (iulie 2019)
La 23 mai 1933, regele Carol al II-lea a decis ca, în semn de omagiu, muzeul să poarte numele organizatorului său, Grigore Antipa.
În 1996 au început lucrări de consolidare la clădirea muzeului. Ulterior, muzeul a fost redat circuitului pe etape: demisolul (1999), sălile de la parter (2000), primele două săli aflate la etaj (2001), sălile aflate la etaj (2002).
Foto: (c) VIRGIL PAVEL/Arhiva istorică AGERPRES
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti (15 nov. 1994)
Foto: (c) Silviu Matei/AGERPRES FOTO
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti (iulie 2019)
Muzeul a fost închis în februarie 2009, când a început un amplu proiect de modernizare. În septembrie 2011, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" şi-a redeschis porţile pentru publicul larg. În noua formulă, muzeul a fost dotat cu cinci săli destinate proiecţiilor de documentare, 66 de infotouch-uri, proiecţii 3D, plasme şi sisteme interactive de prezentare a exponatelor, spaţii destinate interactivităţii, săli multimedia şi compartimente amenajate ca laboratoare.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" deţine în prezent un patrimoniu excepţional, prin bogăţia colecţiilor şi raritatea unor exemplare. De menţionat este scheletul de deinoteriu (Deinotherium gigantissimum), elefant fosil descoperit în România, pe teritoriul actual al judeţului Vaslui, în 1890, de geologul şi paleontologul Gregoriu Ştefănescu. Muzeul găzduieşte diverse manifestări precum expoziţii temporare, expoziţii cu animale vii, ateliere şi programe educative destinate copiilor, dezbateri, conferinţe.
La 23 mai 2018, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, categoria E "Patrimoniul cultural naţional", Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", cu prilejul împlinirii a 110 ani de la înfiinţare, în semn de "apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite, de-a lungul timpului, în conservarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional, pentru implicarea activă în organizarea unor evenimente culturale de înaltă ţinută". AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; redactori Arhivă foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega; editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Explicaţie foto deschidere: Scheletul de Deinotherium gigantissimum de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti (23 iul. 2019)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Papa Francisc (fișă biografică)
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &