logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UPDATE Guvernul a aprobat proiectul de lege privind combaterea violenţei în familie; se introduce ordinul de protecţie provizoriu

Imagine din galeria Agerpres

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, proiectul de lege privind combaterea violenţei în familie, prin care se introduce un ordin de protecţie provizoriu ce permite poliţistului să acţioneze imediat pentru protejarea victimei şi înlăturarea agresorului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

"Sunt modificate două legi, pe lângă 217/2003, mai este vorba şi despre Legea 202/2002. Prin acest proiect de lege adoptat astăzi în Guvernul României, practic, se reglementează un ordin de protecţie provizoriu, un instrument care îi va permite poliţistului să ia nişte măsuri speciale, într-un mod rapid, astfel încât victimele violenţei domestice să fie protejate în timp cât mai scurt. Prin acest ordin de protecţie provizoriu, care este un document, un instrument, dacă vreţi, poliţistul respectiv poate să asigure şi securitatea victimei în cazul în care aceasta se află într-un pericol iminent desigur, şi să înlăture îndată agresorul din domiciliu", a precizat Nelu Barbu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a explicat că acest ordin de protecţie provizoriu este complementar ordinului de protecţie deja existent în legislaţie încă din 2012, deci "vine să ajute cumva instituirea ordinului de protecţie".

"Se emite de către poliţist, este un lucru foarte important, se emite de îndată, are caracter executoriu, nu are un termen anume, nu are somaţie, are valabilitate cinci zile, cu posibilitatea de prelungire până la emiterea ordinului de protecţie. Cu alte cuvinte, după ce poliţistul emite acest ordin de protecţie provizorie, documentul trebuie confirmat de un procuror, într-un termen anume - de 24 de ore -, pe baza declaraţiilor, evident, şi a probelor adunate de poliţist la faţa locului. Ulterior, procurorul va avea obligaţia să transmită acest ordin de protecţie provizoriu judecătorului, cu tot cu dovezile existente, şi acesta se va pronunţa pentru emiterea sau nu a unui ordin de protecţie", a precizat Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a adăugat că, practic, prin această reglementare, "poliţistul va avea dreptul şi obligaţia să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar şi cu forţa, şi să emită acest ordin de protecţie provizoriu prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar şi în condiţiile în care agresorul este titularul contractului de proprietate unde are loc agresiunea".

"Se face, bineînţeles, cercetarea la faţa locului, asta e de la sine înţeles, dar există şi o fişă de risc sau un formular de risc prin care poliţistul stabileşte un grad de risc în baza evaluării în momentul în care ajunge. Sunt şi câteva criterii în acest formular pe care poliţistul le are în vedere în legătură cu agresivitatea, cu violenţa, persoane care ar fi în dificultate în locuinţa respectivă şi pe baza acestui formular poate emite acest ordin de protecţie provizoriu şi poate dispune şi măsuri pentru agresor. De exemplu: evacuarea din domiciliu cu interdicţia de a reveni pe toată durata valabilităţii ordinului de protecţie, stabilirea unei distanţe minime de apropiere de victimă, de domiciliu, de locul de muncă, de şcoală, în funcţie de ce întâmplă, se confiscă cheile de la locuinţa respectivă, dacă se ia măsura să fie scos din locuinţă, şi, bineînţeles, dacă există arme", a precizat Nelu Barbu.

El a adăugat că se instituie în lege în mod clar că ordinul de protecţie provizoriu şi ordinul de protecţie vor fi monitorizate de poliţist, iar nerespectarea măsurilor dispuse prin cele două instrumente constituie infracţiune.

"Există aşadar posibilitatea să fie considerată infracţiune şi e prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la o lună la un an. În acest proces de monitorizare, poliţistul, practic, poate face tot felul de verificări, (...) toate aceste măsuri pe care le iau poliţiştii pentru a se asigura că persoana respectivă nu încalcă ordinul de protecţie provizoriu. Este foarte importantă această precizare pentru că, prin această lege, pentru agresor se introduce obligaţia de a purta permanent sistem electronic de supraveghere, sau brăţara electronică cum o mai ştim noi în limbajul curent. Dar trebuie să fie îndeplinite anumite condiţii. (...) Agresorul trebuie să fi fost obligat să păstreze o distanţă minimă determinată faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de rudele acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate. Agresorului trebuie să îi fi fost interzis a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic", a explicat Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că prin acest act normativ au fost reglementate şi profesiile de expert şi de tehnician în egalitate de şanse.

"Practic, se modifică Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. (...) Actul acesta normativ stabileşte că persoanele juridice din sectorul public sau din sectorul privat care au peste 50 de salariaţi vor avea posibilitatea de a angaja un expert sau un tehnician în egalitate de şanse în limita bugetului destinat cheltuielilor salariale. Repet, vor avea posibilitatea, nu este o măsură obligatorie, este la latitudinea angajatorului şi tot angajatorul poate decide dacă persoana respectivă poate fi reîncadrată din angajaţii pe care deja îi are, adică nu trebuie neapărat să angajeze, poate să îşi trimită pe cineva la cursuri", a arătat Nelu Barbu.

Pe marginea proiectului de lege adoptat joi de Guvern, într-un comunicat al Biroului de presă al Executivului este prezentată şi o situaţie statistică în domeniul violenţei în familie, potrivit IGPR, aferentă anilor 2016 şi 2017.

Astfel, conform comunicatului, în anul 2016 s-au înregistrat "36.664 de victime ale violenţei în familie, 191 decese precizate de Ministerul Public şi 2.574 de ordine de protecţie emise, dintre care 743 sunt încălcate".

De asemenea, sursa citată precizează că, în anul 2017, au fost înregistrate la nivel naţional "20.617 victime ale violenţei în familie, 84 de decese, peste 3.000 de ordine de protecţie emise de instanţă şi 1.011 - ordine de protecţie încălcate".AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 17-01-2025 22:26

Prezidențiale2025/ OUG privind organizarea și desfășurarea scrutinului din luna mai, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, la alegerile pentru președintele României din anul 2025, în ziua de duminică, vot

Politic 17-01-2025 20:21

Hurezeanu, la o reuniune în Lituania; s-a referit la încălcarea spațiului aerian, în urma atacurilor ruse de la granița cu Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a participat, joi și vineri, la reuniunea informală Snow Meeting, desfășurată în Lituania, prilej cu care s-a referit la cele mai recente încălcări ale spațiului aerian național după atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii fluviale ucrainene de la graniță, în urma cărora specialiștii români au găs

Politic 17-01-2025 19:19

AUR: Decizia ICCJ privind alegerile prezidențiale sfidează milioane de români

AUR consideră că decizia de vineri a Instanței supreme prin care a fost respinsă definitiv acțiunea deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale 'sfidează' milioane de r

Politic 17-01-2025 15:08

Elena Lasconi cere demisia lui Toni Greblă din fruntea AEP

Președinta USR, Elena Lasconi, cere demisia lui Toni Greblă din fruntea Autorității Electorale Permanente (AEP). Este 'inacceptabil' ca Toni Greblă, 'care încasează vreo patru pensii speciale', să fie lăsat să organizeze încă o rundă de alegeri în România, scrie lidera USR, vineri, pe Facebook. 'Aleger

Politic 17-01-2025 14:28

Greblă: Cetățenii fără legături comerciale cu candidații pot să-și exprime liber opțiunea pe platforme; nu e contravenție

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a afirmat, vineri, că toate materiale de propagandă politică din campania electorală trebuie să aibă un semn care să identifice candidatul și mandatarul financiar, menționând că nu sunt vizați simplii cetățeni care nu au legături comerciale cu candidații și care pot să-și promoveze opțiunea politică, inclusiv

Politic 17-01-2025 14:10

Ciolacu: Democratic e când se închide votul în țara unde sunt alegerile, se închide votul peste tot

Românii din diaspora au drept de vot timp de trei zile, în comparație cu românii din România, iar democratic este atunci când se închide ora de vot în țara unde sunt alegerile, în acel moment se închide votul peste tot, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu. El a fost întrebat, într-

Politic 17-01-2025 13:23

VIDEO Ciolacu: Inițiativa de suspendare a lui Iohannis nu va avea succes, e un demers politic populist

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că nu crede că demersul inițiat de partidele de opoziție POT și AUR în vederea suspendării președintelui Klaus Iohannis va avea succes, catalogându-l ca fiind ''un demers politic populist''. El a răspuns pe această temă într-o conferință de presă su

Politic 17-01-2025 13:20

Expert Forum solicită abrogarea prevederilor privind închiderea secțiilor de votare, duminică, la prezidențialele din 2025

Expert Forum solicită Guvernului și Parlamentului să abroge articolul 5 din OUG privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2025, care stabilește că în ziua de duminică votarea începe la ora locală 7,00 și se încheie la ora locală 21,00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21,00, deoarece introduce o politică care discriminea

Politic 17-01-2025 13:17

Ciolacu: Problema orelor suplimentare lucrate sâmbătă și duminică în domeniul ordinii publice va fi reglată cu prioritate în Parlament

Premierul Marcel Ciolacu a precizat vineri că problema plății orelor suplimentare lucrate sâmbătă și duminică în domeniul ordinii publice va fi reglată cu prioritate, la începutul lunii februarie, în Parlament. Afirmația a fost făcută într-o conferință de presă susținută după vizita de lucru efectuată la Ministerul Agriculturii, u

Politic 17-01-2025 12:40

VIDEO Ciolacu: Guvernul va continua politicile țintite în domeniul produselor agroalimentare, pentru a reduce deficitul comercial

Guvernul va continua politicile țintite în domeniul produselor agroalimentare, având ca obiective reducerea deficitului comercial și creșterea gradului de acces al românilor la cât mai multe produse românești fabricate și procesate în România, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Premierul a efect

Politic 17-01-2025 12:13

VIDEO Ciolacu: România nu a fost pusă în pericol de drona rusească ale cărei rămășițe au căzut în zona localității Plauru

România nu a fost pusă în pericol în niciun moment de drona rusească ale cărei rămășițe au căzut în zona localității Plauru din județul Tulcea, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Premierul a făcut precizarea, vineri, într-o conferință de presă, după vizita de lucru efectuată la Ministerul Agriculturii, &ici

Politic 17-01-2025 12:07

Legea pentru aprobarea ordonanței privind gestionarea veniturilor bugetului prin implementarea proiectelor de digitalizare, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare. Legea are ca obiect de reglementare instituirea unor

Politic 17-01-2025 09:44

MAE: Agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei generează riscuri pentru întreaga regiune

Ministerul Afacerilor Extene (MAE) condamnă cu fermitate atacurile iresponsabile ale forțelor ruse care încalcă toate normele dreptului internațional și subliniază că agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei generează riscuri pentru întreaga regiune. Declarația este făcută în contextul în care

Politic 16-01-2025 22:03

4 mai - alegeri locale parțiale în localități din 13 județe; Hotărârea Guvernului - publicată în Monitorul Oficial

Hotărârea Guvernului care stabilește ziua de 4 mai ca dată pentru organizarea alegerilor locale parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 17 localități a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial. Hotărârea intră în vigoare la data de 30 martie. Potrivit actului nor

Politic 16-01-2025 21:49

Hotărârea privind stabilirea pe 4 mai a datei alegerilor prezidențiale, publicată în Monitorul Oficial

Hotărârea Guvernului privind stabilirea datei alegerilor pentru președintele României a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial. ''Se stabilește ziua de duminică, 4 mai, ca dată pentru alegerea președintelui României din anul 2025. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 18 februarie 2025'', se ar