logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Facebook: Dintr-o cameră de cămin de la Harvard la un fenomen global

Image

De la un album online cu fotografii ale studenţilor la gigantul din domeniul tehnologiei şi publicităţii pe internet din ziua de azi, iată câtva repere din istoria Facebook, care marchează duminică 20 de ani de existenţă, informează AFP.

Camera de cămin

Pe 4 februarie 2004, Mark Zuckerberg, în vârstă de 19 ani, student la Harvard, a lansat, alături de colegii de cameră, TheFacebook (un album cu poze), o reţea de socializare care s-a extins rapid şi în alte universităţi americane.

 


Foto: (c) Evelyn Hockstein / REUTERS


În acelaşi an, tânărul patron s-a mutat în Silicon Valley.

Invidii

Compania primeşte 500.000 de dolari de la investitorul Peter Thiel, sumă urmată, anul următor, de o investiţie de 12,7 milioane de dolari din partea Accel Partner.

Rebotezată Facebook, reţeaua a stârnit invidia Viacom şi Yahoo, care au încercat în 2006 să o preia contra a 1,5 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard de dolari. Fără rezultat.

Este momentul apariţiei primelor polemici. În decembrie, Mark Zuckerberg îşi cere iertare pentru ''erorile'' în materie de confidenţialitate legate de un nou sistem de publicitate, Beacon.

Milioane de utilizatori

La jumătatea anului 2008, Facebook afişează 100 de milioane de membri, detronând MySpace din palmaresul reţelelor de socializare.

Platforma lansează versiuni în spaniolă, germană şi franceză şi intră în epoca smartphone odată cu prima sa aplicaţie pentru mobil, lansată anul următor.

Revendicând în septembrie 2009 300 de milioane de membri, compania anunţă că a eliberat suficiente lichidităţi pentru a-şi acoperi costurile de exploatare.

Confidenţialitate

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor internauţilor au depus o plângere la sfârşitul lui 2009 împotriva Facebook pe tema lipsei de confidenţialitate.

În faţa criticilor, Mark Zuckerberg a recunoscut în 2010 ''un pachet de erori'', iar reţeaua semnează un acord la sfârşitul lui 2011 cu autorităţile americane.

Cinema

Filmul ''The Social Network'', în regia lui David Fincher, care a avut premiera în octombrie 2010, îi face lui Mark Zuckerberg un portret care nu-l flatează şi descrie cum acesta şi-a trădat colegii, în special pe gemenii Winklevoss, alături de care a creat Facebook. Justiţia va valida anul viitor un acord de 65 de milioane de dolari încheiat de Zuckerberg cu acuzatorii săi.

În decembrie 2010, Mark Zuckerberg a fost desemnat personalitatea anului de revista ''Time'', întrucât ''a transformat viaţa de zi cu zi''.

În 2011, platforma a jucat un rol-cheie în timpul revoltelor primăverii arabe.

Listare la bursă

Reţeaua de socializare a achiziţionat în 2012 platforma de distribuire de fotografii Instagram contra sumei de un miliard de dolari. În 2014, a achiziţionat aplicaţia de mesagerie mobilă WhatsApp contra sumei de 19 miliarde de dolari.

 


Foto: (c) Dado Ruvic / REUTERS


Pe 18 mai 2012, Facebook a obţinut 16 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică iniţială efectuată vreodată de o companie din sectorul tehnologiei şi a fost evaluată la 104 miliarde de dolari. Însă la începutul lui septembrie în acelaşi an, acţiunile au scăzut până la un minim istoric de 17,73 de dolari. Preţul acţiunilor se redresează rapid, atingând un maxim de 380 de dolari în septembrie 2021, echivalentul unei capitalizări de 1.000 de miliarde de dolari.

Facebook depăşeşte pragul de un miliard de membri la finele lui 2012.

Manipulări

În 2016, Faecbook e acuzat că ar fi permis Rusiei să influenţeze alegerile din Statele Unite. Sute de profiluri false ruseşti ar fi cumpărat publicitate pentru a spori tensiunile dinaintea alegerilor prezidenţiale americane, în urma cărora Donald Trump a ieşit învingător.

În 2018 a izbucnit scandalul supranumit ''Cambridge Analytica'' şi care se referă la o companie britanică care ar fi folosit, la rândul ei, datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru a favoriza victoria lui Trump.

După aceste revelaţii, Mark Zuckerberg a promis în faţa Congresului american, în aprilie 2018, să combată mai bine dezinformarea şi discursul urii.

Meta

La finele anului 2021, compania-mamă a Facebook este rebotezată Meta. Meta vine de la cuvântul grec ''dincolo'', dar şi de la ''metavers'', viitorul internetului în viziunea lui Zuckerberg, un melanj de realitatea fizică şi virtuală.

 


Foto: (c) Dado Ruvic / REUTERS


Abandonată de tineri în favoarea unor aplicaţii precum Snapchat şi Tiktok, Facebook a recunoscut în februarie 2022 că a pierdut un milion de utilizatori activi zilnic. Are însă în continuare 1,96 de miliarde de utilizatori, echivalentul unui sfert din populaţia mondială.

După ce a anunţat un profit în scădere şi o încetinire a creşterii, Meta a pierdut pe 3 februarie 2022 peste un sfert din valoarea companiei la Bursă, echivalentul unei pierderi de 200 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă, incident fără precedent pe Wall Street.

Căderea a continuat pe parcursul întregului an, urmată de o revenire spectaculoasă în 2023.

La începutul lui 2024, compania a revenit la o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari.

Versiune plătită

Pentru a face faţă competiţiei X (fostă Twitter), ce a fost achiziţionată de miliardarul Elon Musk, Meta a lansat aplicaţia Threads, în vara lui 2023.

Din noiembrie anul trecut, Facebook şi Instagram propun o versiune fără publicitate, în schimbul unui abonament plătit (între 10 şi 13 euro pe lună) europenilor care refuză să ofere acces la datele lor personale. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 03-04-2025 19:12

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul a urcat la 3.145 de morți

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 din Myanmar a crescut la 3.145 de morți, 4.589 de răniți și 221 de dispăruți, a anunțat joi Myanmar Radio and Television (MRTV), transmite agenția Xinhua. Departamentul de pompieri din Myanmar, în colaborare cu echipele internaționale de intervenție, a continuat operațiunile de căutare

Planeta 03-04-2025 17:57

Capitala Nepalului, acoperită de o ceață toxică provocată de incendiile de pădure

O ceață densă, cu miros înțepător, a acoperit joi capitala Nepalului, Kathmandu, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, alimentată de incendiile de pădure care fac ravagii în întreaga țară, informează AFP. Potrivit experților, numeroase incendii, amplificate de o iarnă excepțional de secetoasă și de condiții atmosferice

Planeta 03-04-2025 16:33

Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată (servicii meteo)

Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată, a anunțat joi un reprezentant al serviciilor meteorologice de pe insula-continent, care a fost afectată și de inundații violente, cicloane și de un vast fenomen de albire a coralilor, informează AFP. Între aprilie 2024 și martie 2025, temperatura medie în

Stiinta 03-04-2025 15:09

Ediția 2025 a salonului parizian de tehnologie VivaTech își propune să concretizeze inteligența artificială

Aplicațiile concrete ale inteligenței artificiale (AI) în domenii precum comerț, sănătate sau cultură se vor afla în centrul salonului VivaTech, cel mai mare eveniment tehnologic european, care va avea loc în iunie la Paris, într-o perioadă în care sectorul se află în centrul unor tensiuni geopolitice intense, transmite AFP.

Planeta 03-04-2025 14:37

Peste o sută de organizații de mediu solicită interzicerea explorării combustibililor fosili din oceane

Peste 100 de organizații de mediu solicită impunerea imediată a unei interdicții asupra explorării resurselor de petrol și de gaze din oceane în anticiparea Conferinței ONU pentru oceane (UNO3) din iunie, a transmis joi dpa. Căutarea continuă de combustibili fosili în fundul mării amenință ecosistemele marine, subliniază cele 111 o

Stiinta 03-04-2025 11:07

Amazon va lansa primii sateliți din constelația sa furnizoare de internet

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, se pregătește să lanseze primii sateliți din constelația sa care va furniza acces din spațiu la internet și care va concura cu Starlink, constelația rivalului său, Elon Musk, informează AFP. Misiunea intitulată 'Kuiper Atlas 1' prevede lansarea unui set de 27 de sateliți cu ajutorul

Planeta 03-04-2025 08:56

Seism în Myanmar: Bilanțul morților a depășit pragul de 3.000, potrivit juntei

Peste 3.000 de persoane au murit în Myanmar în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,7 care a lovit țara în urmă cu șase zile, potrivit unui nou bilanț al deceselor, anunțat joi de junta din această țară, informează AFP. Un purtător de cuvânt al armatei aflate la putere, Zaw Min Tun, a declarat că au fost conf

Planeta 02-04-2025 20:04

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul deceselor se apropie de 3.000

Bilanțul puternicului cutremur produs în urmă cu cinci zile în Myanmar a urcat la 2.886 de decese, a anunțat miercuri junta militară aflată la putere, alte peste 4.600 de persoane fiind rănite și aproximativ 370 fiind în continuare date dispărute, transmite agenția DPA. Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat miercuri că

Planeta 02-04-2025 19:50

Guvernul slovac a aprobat împușcarea a 350 de urși după ce un bărbat a fost ucis săptămâna trecută

Guvernul slovac a aprobat miercuri împușcarea a 350 de urși în acest an, în urma creșterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populație s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico, informează Reuters. Această țară din Europa Centrală găzduiește, în numeroasele sale regiuni muntoa

Planeta 02-04-2025 18:51

Cutremur cu magnitudinea 6 în largul Japoniei; nu a fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea preliminară 6 s-a produs miercuri în largul coastei estice a Peninsulei Osumi din Japonia, a anunțat agenția de meteorologie a țării, transmite Xinhua. Seismul a avut loc în jurul orei locale 23:04, la o adâncime de 40 de kilometri, având magnitudinea 4 pe scara japoneză de intensitate seismi

Stiinta 02-04-2025 15:53

Astronauții misiunii Starliner ar accepta oricând o nouă misiune cu capsula Boeing, în pofida problemelor tehnice înregistrate

Astronauții NASA Suni Williams și Butch Wilmore au declarat la unison că ar accepta o nouă misiune la bordul capsulei Starliner construită de Boeing, în pofida problemelor tehnice cu care s-au confruntat cei doi în primul zbor de încercare al acestei capsule, transmite miercuri

Planeta 02-04-2025 14:42

Intensitatea erupției vulcanice din Islanda scade, dar activitatea seismică persistă

Cea mai recentă erupție vulcanică de pe Peninsula Reykjanes din Islanda a scăzut rapid în intensitate, miercuri nemaifiind vizibilă nicio activitate în zona fisurii apărute la sud-vest de Reykjavík, transmite agenția DPA. În câmpul de lavă pot fi văzuți doar niște cărbuni incandescenți, izolați, a anunțat Biroul

Planeta 02-04-2025 10:25

Seism în Myanmar: Un bărbat a fost găsit în viață după cinci zile petrecute sub dărâmături

Un bărbat a fost găsit în viață în noaptea de marți spre miercuri în Myanmar, au anunțat pompierii locali, la cinci zile după puternicul seism care a ucis cel puțin 2.700 de persoane în această țară, informează bfmtv.com. Tânărul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost găsit de o echipă de salvatori birmanezi și tu

Planeta 01-04-2025 20:07

Lava incandescentă se apropie de un oraș islandez în urma unei noi erupții vulcanice

Lava de un roșu aprins a țâșnit din nou din sol în Islanda în timpul unei noi erupții vulcanice care a început marți dimineață în Peninsula Reykjanes, la sud-vest de Reykjavík, lângă orașul-port pescăresc Grindavík, a declarat biroul local de meteorologie, transmite agenția DPA. Imagini transmi

Planeta 01-04-2025 19:07

Recordul de temperatură medie din Germania, depășit din nou, în 2024

Temperatura medie din Germania a atins anul trecut 10,9 grade Celsius, 2024 devenind cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, în 1881, a anunțat marți Serviciul German de Meteorologie (DWD), citat de agenția DPA. Această valoare de temperatură a depășit recordul anterior de 10,6 grade Celsius, stabilit cu doar un