SUA: Celule cerebrale umane, implantate în şoareci pentru a analiza tulburările psihiatrice, într-un studiu coordonat de un român
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/fFszTHXkdfdsgfdgsdfh.jpg)
Oamenii de ştiinţă din Statele Unite, coordonaţi de un cercetător româno-american, au reuşit să implanteze un tip de celule cerebrale umane, denumite organoide, în exemplare tinere de şoareci pentru a studia tulburări psihiatrice complexe, precum schizofrenia, şi pentru a experimenta o serie de tratamente, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP.
Tulburările mintale sunt foarte greu de studiat pentru că animalele nu le resimt în acelaşi fel ca oamenii, iar aceştia din urmă nu pot face obiectul unor experimente in vivo.
Cercetătorii practică deja tehnica plasării în cultură, în vase Petri, a unor ţesuturi de creier uman obţinute din celule stem. Dar, în laborator, "neuronii nu ajung la mărimea pe care ar avea-o într-un creier uman adevărat", a explicat Sergiu Paşca, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite şi principal autor al studiului publicat în revista Nature.
În plus, aceste ţesuturi plasate în cultură în afara corpului uman nu permit studierea simptomelor pe care le generează un defect apărut în funcţionarea lor.
O soluţie ar consta în implantarea acestor ţesuturi de creier uman, denumite organoide, în creierele unor exemplare tinere de şoareci. Vârsta este importantă, întrucât creierul unui animal adult încetează să se mai dezvolte, fapt care ar afecta integrarea celulelor umane.
Transplantându-le într-un animal tânăr, "am constatat că organoidele pot să devină destul de mari şi vascularizate" şi, deci, să fie alimentate de reţeaua sangvină a şoarecelui, ajungând să ocupe până la aproximativ o treime din emisfera creierului" animalului, a detaliat cercetătorul româno-american Sergiu Paşca.
Autorii studiului au testat buna implantare a organoidelor suflând un curent de aer spre mustăţile şoarecelui, fapt care a dus la o activitate electrică în neuronii de origine umană - semn că ei jucau bine rolul de receptori ai unui stimul extern.
Apoi, cercetătorii au vrut să afle dacă acei neuroni puteau să transmită un semnal către corpul şoarecelui. Pentru a face acest lucru, oamenii de ştiinţă au implantat organoide modificate în prealabil în laborator pentru a reacţiona la o lumină albastră. Apoi, i-au antrenat pe şoareci să bea apă dintr-o canulă atunci când lumina albastră stimula organoidele prin intermediul unui cablu conectat la creierele lor. Manevra s-a dovedit eficientă în două săptămâni.
Chestiuni etice
Echipa de la Universitatea Stanford a utilizat într-un final noua sa tehnică folosind organoide prelevate de la pacienţi diagnosticaţi cu o boală genetică, sindromul Timothy. Cercetătorii au observat că în creierul acelui şoarece organoidele creşteau mai puţin repede şi aveau o activitate mai redusă în comparaţie cu organoidele provenite de la pacienţi sănătoşi.
Pe termen lung, noua tehnică ar putea fi utilizată pentru a testa o serie de medicamente noi, au declarat doi oameni de ştiinţă care nu au participat la acest studiu, dar care au comentat concluziile sale în revista Nature.
Studiul recent "duce într-un teritoriu necunoscut capacitatea noastră de a studia dezvoltarea, evoluţia şi bolile creierului uman", au precizat Gray Camp, de la Institutul Roche pentru Bioinginerie Translaţională din Elveţia, şi Barbara Treutlein, de la Ecole Polytechnique din Zurich (ETH).
Tehnica ridică şi întrebări de natură etică, mai ales pe aceea de a şti până în ce punct implantarea unor ţesuturi umane într-un animal poate să modifice natura sa profundă.
Profesorul Sergiu Paşca a infirmat un astfel de risc pentru şoarecele studiat, datorită rapidităţii cu care se dezvoltă creierul său în raport cu cel uman. Sergiu Paşca a calificat drept "barieră naturală" funcţionarea cortexului şoarecelui, care nu ar dispune de timpul necesar pentru a integra în profunzime neuroni de origine umană.
O astfel de barieră ar putea, în schimb, să nu mai existe în cazul speciilor mai apropiate de om, spune Sergiu Paşca. Cercetătorul româno-american se opune utilizării acestei metode asupra primatelor.
El subliniază "imperativul moral" ca oamenii să poată să studieze mai bine şi, eventual, să trateze tulburările psihiatrice, ţinând cont în acelaşi timp de proximitatea faţă de oameni a modelului animal utilizat.
"Tulburările psihiatrice umane sunt în foarte mare măsură specifice omului. De aceea noi trebuie să reflectăm cu prudenţă (...) până în ce punct vrem să lucrăm asupra unora dintre aceste modele", a avertizat Sergiu Paşca.
Sergiu Paşca, născut pe 30 ianuarie 1982, este un medic şi om de ştiinţă româno-american, care lucrează în prezent ca profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite.
Născut la Cluj-Napoca, Sergiu Paşca şi-a petrecut copilăria în Aiud în perioada ultimilor ani ai comunismului din România. A manifestat un interes deosebit faţă de chimie încă de la o vârstă fragedă şi şi-a amenajat primul laborator ştiinţific la vârsta de 11 ani în subsolul casei părinţilor săi. În ultimul an de liceu, a câştigat un premiu la Olimpiada naţională de chimie, obţinând astfel o bursă şi dreptul de a se înscrie la orice facultate dorea din ţara noastră. În 2001, s-a înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca.
În acelaşi timp, a studiat electrofiziologia la Institutul Max Plack pentru Cercetări în domeniul Creierului din Frankfurt. După ce a obţinut diploma de medic în 2007, Sergiu Paşca s-a înscris la studii post-doctorale la Universitatea Stanford în 2009. La această universitate americană, el a dezvoltat metode pentru a obţine neuroni din celule stem pluripotente induse (iPSC) şi pentru a folosi acele culturi de neuroni cu scopul de a identifica fenotipurile celulare asociate unor maladii cerebrale, precum Sindromul Timothy şi Sindromul Dravet.
Sergiu Paşca a fost inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de Vizionari în Medicină şi Ştiinţe şi este câştigătorul din 2018 al Premiului Vilcek pentru Promisiune Medicală Creativă, atribuit de Fundaţia Vilcek. În 2022, cercetătorul româno-american a susţinut un discurs în cadrul celebrelor conferinţe TED despre ingineria inversată a creierului uman în condiţii de laborator. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: quantamagazine.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan
Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul
NASA și General Atomics testează combustibil nuclear pentru viitoare misiuni pe Lună și Marte
Un nou combustibil pentru motoare de rachetă cu reactor nuclear a fost testat de compania General Atomics și de NASA la începutul acestei luni la Centrul Spațial Marshall din Alabama, o bornă importantă pe drumul spre construcția rachetelor cu propulsie termonucleară (NTP) care ar putea reprezenta viitorul misiunilor cu echipaj uman spre Lună și Marte, transmit
Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini
Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ
BTA/ Steagul Universității Tehnice din Sofia, arborat la baza bulgară din Antarctica, de pe insula Livingston
Inginerul de telecomunicații Ivaylo Nachev de la Universitatea Tehnică din Sofia a arborat steagul universității sale la Baza bulgară din Antarctica St. Kliment Ohridski de pe Insula Livingston. Nachev face parte din cea de-a 33-a expediție bulgară în Antarctica, care are drept scop finalizarea a peste 25 de proiecte de cercetare, a anun
UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan
O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa
Cutremur puternic în Marea Caraibilor
Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă
AI: Noi centre de date în Franța în 35 de locații, pe lângă cel 'gigantic' anunțat la Paris
Ministrul francez responsabil cu AI, Clara Chappaz, a anunțat că 35 de locații sunt 'gata de utilizare' pentru a găzdui noi centre de date pe întreg teritoriul Franței, transmite vineri AFP din cea de-a doua zi a summitului mondial cu privire la inteligența artificială (AI) desfășurat în capitala Franței. Aceste locații aco
Cutremur cu magnitudinea 6 în Insulele Fiji
Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji vineri, la ora locală 22:27, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează agenția Xinhua. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul seismului, localizat la o adâncime de 59,2 km, a fost determinat la 23,918
Kârgâzstan: Vidra din Asia Centrală este o specie aproape dispărută
Vidra din Asia Centrală a dispărut sau este aproape dispărută din Kârgâzstan, au anunțat vineri autoritățile și oamenii de știință din această țară, în contextul în care specia menționată, aflată într-un declin continuu în întreaga regiune începând din secolul al XX-lea, a fost o victimă a activităților umane, inf
Prim-ministrul Greciei spune că autoritățile elene monitorizează seismele din Santorini și îndeamnă la calm
Autoritățile din Grecia sunt în alertă și monitorizează activitatea seismică crescută din insula Santorini, a declarat vineri prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, îndemnând oamenii să rămână calmi și să urmeze recomandările serviciului de protecție civilă, informează Reuters. Grecia a declarat stare de urgență &icir
Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale
Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu
Roverul privat FLIP înlocuiește roverul NASA VIPER pentru misiunea selenară din acest an
Compania americană Astrobotic din Pittsburgh a găsit un înlocuitor pentru roverul VIPER, construit de NASA pentru căutarea gheții pe Lună, optând pentru un alt model de rover, FLIP, care va fi folosit în misiunea de aselenizare Griffin, ce va fi lansată în acest an către polul sud selenar, transmite SPACE.com. Modulul d
Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalele legislații în domeniu în lume
De la 'Vestul Sălbatic' american la cadrul juridic complex al Uniunii Europene, reglementarea inteligenței artificiale (AI) are loc în moduri diferite în lume, notează AFP, care face o trecere în revistă a principalelor legislații în acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris din 10-11 februarie.
Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalii actori din domeniu
După lansarea ChatGPT la sfârșitul anului 2022, inteligența artificială (AI) generativă s-a extins rapid în jurul marilor companii americane, concurate de câțiva rivali europeni și chinezi, notează AFP, care face o trecere în revistă a celor mai importanți actori din acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris, care va avea
Rusia: Kremlinul numește un nou șef în fruntea agenției spațiale Roscosmos
Kremlinul l-a revocat joi pe șeful agenției spațiale a Rusiei, Roscosmos, după un mandat de mai puțin de trei ani marcat de eșecul spectaculos al primei misiuni rusești pe Lună din ultimii 47 de ani, informează Reuters. Într-un comunicat, Kremlinul a anunțat că Iuri Borisov, care conducea Roscosmos din iulie 2022, a fost eliberat din funcție, făr