Roboţi care prepară brânzeturi, servesc cafea şi culeg trandafiri, creaţi în Olanda

Mai multe tipuri de roboţi care sunt capabili să prepare brânzeturi, să servească cafea şi să culeagă trandafiri au fost creaţi de curând de un grup de studenţi din Olanda, informează AFP.
Robotul Moonlander poate să deplaseze cu uşurinţă o roată de caşcaval ce are greutatea de 12 kilograme. Acest robot, ce pare să fie rezultatul încrucişării dintre o farfurie zburătoare cu un crab, a fost construit de elevii olandezi pentru a uşura munca fermierilor.
Având potenţialul de a deveni un veritabil star în ţara produselor de tip "Gouda" (brânză olandeză, n.r.), Moonlander este capabil să colecteze cheagurile formate într-un vas după solidificarea laptelui, să deplaseze şi să întoarcă paletele grele în timpul etapei de presare şi să introducă apoi bucăţile de brânză în baia de saramură. Moonlander poate să devină astfel o veritabilă "mană cerească" pentru producătorii de brânzeturi.
Acest robot, la fel ca alţi şapte ce au fost prezentaţi de studenţii din al treilea an de licenţă de la Universitatea Delft, a fost conceput pentru companii publice şi private în cadrul unui curs de robotică.
"Moonlander se deplasează într-o manieră autonomă şi scanează încăperea, pentru a repera diversele amplasamente în care trebuie să transporte brânza", a declarat unul dintre creatorii lui, Timo van Frankenhuyzen.
Construit pe un eşafodaj triunghiular, robotul Roselia, al doilea prezentat în cadrul aceleiaşi serii, monitorizează şi veghează cu autoritate o mică parcelă de trandafiri cu flori albe şi roşii.
Oamenii au nevoie de mai multe luni pentru a învăţa arta recunoaşterii trandafirilor care sunt pregătiţi pentru a fi culeşi. Însă robotul Roselia deţine o eficienţă uluitoare. "Prin intermediul unei reţele de neuroni artificiali, studenţii au învăţat-o totul. Iar ea ştie acum să indice culegătorilor trandafirii care trebuie să fie recoltaţi", a declarat Martin Klomp, coordonatorul acestui curs de robotică.
Barrie, barmanul reinventat
În tot acest timp, barmanul-robot Barrie este foarte ocupat. Comenzile se înmulţesc, iar robotul nu mai face faţă acestui ritm. Un student de grăbeşte să deschidă o uşiţă din spatele robotului. Acolo, tânărul reglează câteva butoane, repune cablurile la locurile lor, iar cafeaua începe să curgă din nou în ceşti.
Barrie, un distribuitor automatizat de băuturi, este principala atracţie expusă în holul celei mai importante şi mai vechi universităţi de tehnologie din Olanda, apreciată pe plan mondial.
Creaţi în urma unui program de cinci luni, roboţii au fost construiţi de grupuri alcătuite din câte şase studenţi, selecţionaţi din rândul elitei studenţeşti de la Universitatea Delft.
"Am primit peste 100 de dosare de candidatură în acest an pentru a participa la cursul de robotică. I-am selectat doar pe cei mai buni şi pe cei mai motivaţi", a precizat profesorul Klomp.
"Barrie posedă o interfaţă ce permite afişarea unui joc pe un ecran tactil în timp ce băutura clientului este preparată", a explicat Joppe de Waart, student la design industrial. "Puteţi să comandaţi ceai, cafea şi sucuri de diverse sortimente", a adăugat el, în timp ce un copil încearcă pe acel ecran să prindă boabe de cafea într-un coş virtual.
Jonathan Raes, student la ştiinţe informatice, este încântat să îl prezinte pe Barrie familiei sale. "Nu ştiu cum funcţionează, nu înţeleg absolut nimic", a spus bunicul lui, care s-a declarat totuşi entuziasmat de această invenţie.
A urmat însă un nou capriciu al robotului Barrie, vedeta zilei, care a refuzat să servească o băutură răcoritoare unei fetiţe. "Este construit într-o manieră destul de primitivă...", a declarat, cu ironie, bunica lui Jonathan Raes.
Fizzy, mingea care "toarce"
Un etaj mai sus, Fizzy are încă puţină "febră". Acest robot a trebuit să suporte o intervenţie cu o zi în urmă, după defectarea uneia dintre piesele sale. "Nu am dormit prea mult în această noapte", a dezvăluit Tim Rietveld, creatorul său.
Prin această minge antomatizată, studenţii olandezi au inventat un prieten de joacă pentru copiii diagnosticaţi cu cancer. Eveline Drijver şi Tim Rietveld au dat curs unei comenzi primite de la centrul de oncologie pediatrică Prinses Maxima din Utrecht.
"Atunci când copilul se apropie de Fizzy, mingea începe să se rostogolească. Dacă acel copil o prinde, ea începe să vibreze. Şi dacă o mângâie, atunci toarce. În schimb, Fizzy începe să tremure atunci când are nevoie de atenţie", a explicat Eveline Drijver.
"E ganial pentru copiii spitalizaţi, nu-i aşa? Trebuie să mai facem câteva mici modificări pentru ca Fizzy să se rostogolească mai bine, dar copiii vor putea să se joace în curând cu el", a spus Tim Rietveld.
"Viitorul va fi în întregime robotizat", a adăugat tânărul student olandez. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Lava incandescentă se apropie de un oraș islandez în urma unei noi erupții vulcanice
Lava de un roșu aprins a țâșnit din nou din sol în Islanda în timpul unei noi erupții vulcanice care a început marți dimineață în Peninsula Reykjanes, la sud-vest de Reykjavík, lângă orașul-port pescăresc Grindavík, a declarat biroul local de meteorologie, transmite agenția DPA. Imagini transmi
Recordul de temperatură medie din Germania, depășit din nou, în 2024
Temperatura medie din Germania a atins anul trecut 10,9 grade Celsius, 2024 devenind cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, în 1881, a anunțat marți Serviciul German de Meteorologie (DWD), citat de agenția DPA. Această valoare de temperatură a depășit recordul anterior de 10,6 grade Celsius, stabilit cu doar un
Viitorul accelerator de particule european FCC, mai mare, mai performant, dar și mai controversat
Proiectul viitorului accelerator de particule al CERN pariază pe faptul că dimensiunile mai mari ale instalației vor permite explorarea mai în profunzime a lumii particulelor cuantice pentru a înțelege mai bine tainele Universului, transmite marți AFP care citează un comunicat al CERN. Un proiect pe termen lung cu un cost estimat l
Cutremurul din Myanmar ar fi putut fi rezultatul acumulării unei tensiuni subterane pe parcursul a 200 de ani (geofizician)
Decenii - posibil chiar două secole - de tensiune subterană au precedat puternicul seism care a lovit Asia de Sud-Est vineri, a declarat profesorul german de geofizică Martin Käser pentru agenția DPA. Junta militară aflată la putere în Myanmar a anunțat marți că
China expune mostre de sol prelevate de pe Lună în cadrul unei expoziții istorice
Eșantioane de sol selenar, prelevate atât de pe partea apropiată a Lunii, vizibilă de pe Pământ, cât și de pe cea îndepărtată, vor fi expuse în premieră împreună în cadrul unei expoziții inaugurate marți la în capitala Chinei, Beijing, transmite agenția Xinhua. Expoziția de la Muzeul Național al
Douăzeci de ani de observații cu telescopul Hubble au urmărit o schimbare de anotimp pe Uranus
O analiză a două decade de date colectate de telescopul spațial Hubble, aparținând NASA, a oferit noi informații cu privire la modificările complexe produse în atmosfera planetei Uranus sub acțiunea radiației solare, transmite marți
Indonezia/ Seism cu magnitudinea 6, în largul provinciei Maluku; nu a fost emisă alertă de tsunami
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs marți în largul provinciei Maluku din estul Indoneziei, fără a avea însă potențialul de a declanșa valuri mari, a declarat Agenția de Meteorologie, Climatologie și Geofizică a țării, transmite Xinhua. Magnitudinea înregistrată inițial a fost 6,3, însă agenția a retrogradat-o ulte
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul depășește 2.700 de morți; femeie salvată de sub dărâmături după 91 de ore
Bilanțul cutremurului din Myanmar a crescut la 2.719 morți, a anunțat junta militară marți, la patru zile după producerea puternicului seism care a lovit țara, transmite agenția DPA. Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a subliniat, însă, că bilanțul ar putea depăși 3.000 de morți. Peste 4.500 de persoane au fost rănite, iar a
O erupție de magmă vulcanică a început în Islanda
O erupție de magmă a început să se producă în subteran, marți, în apropiere de capitala Islandei, însă nu a ieșit deocamdată la suprafață sub forma unei erupții vulcanice explozive, a anunțat biroul de meteorologie din această țară, în contextul în care zona menționată a fost afectată și de câteva sute de cutremure de mică intensitat
Comisia Europeană a aprobat vaccinul Pfizer împotriva RSV pentru adulții cu risc crescut de îmbolnăvire
Comisia Europeană a aprobat vaccinul Pfizer împotriva virusului respirator sincițial (RSV) pentru prevenirea bolilor tractului respirator inferior cauzate de acest agent patogen la adulții cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani cu risc crescut de îmbolnăvire, au anunțat marți reprezentanții companiei americane, informează Reuters. Apr
Astronauții NASA care au participat la misiunea Starliner se readaptează la viața pe Terra și și-au reluat activitățile la Boeing
După nouă luni petrecute în spațiu, astronauții NASA Butch Wilmore și Sunita Williams se readaptează la viața pe Terra, ies la plimbare cu câinii lor de companie și își petrec timp alături de familiile lor, reluându-și în același timp activitățile în cadrul companiei Boeing dedicate testării capsulei din cauza căreia au rămas blocați pe St
VIDEO SpaceX a lansat prima misiune spațială cu echipaj privat care va survola polii Pământului
Compania SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, a lansat în noaptea de luni spre marți misiunea 'Fram2', care urmează să survoleze cei doi poli ai Pământului și care transportă un echipaj compus din patru astronauți neprofesioniști, marcând astfel un nou pas în explorarea comercială a spațiului, informează AFP. &
Furtuni puternice au provocat inundații în mai multe insule din Grecia
Furtuni puternice au provocat inundații în mai multe insule grecești din Marea Egee în cursul zilei de luni, informează DPA. Traficul a fost oprit temporar în mai multe insule elene, printre care Mykonos, Paros și Chios, din cauza inundațiilor. Școlile din aceste insule vor rămâne închise pe o perioadă nedeterminată, a relatat cot
OCDE cere o gestionare mai bună a oceanelor pentru a menține o 'economie durabilă'
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) face apel la 'consolidarea guvernanței oceanelor' pentru a ajuta la construirea 'unei economii maritime care să concilieze productivitatea și durabilitatea mediului' până în 2050, potrivit unui raport publicat luni cu ocazia summitului 'SOS Ocean' organizat la Paris, relat
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul deceselor în Thailanda crește la 19
Bilanțul deceselor din Thailanda ca urmare a impactului cutremurului cu magnitudinea 7,7 produs vineri în Myanmar a crescut la 19, după ce a fost găsit încă un cadavru, au anunțat luni salvatorii thailandezi, transmite agenția VNA. Grupul de salvatori voluntari Fire and Rescue Thailand a anunțat pe rețelele sociale că încă un