Roboţi care prepară brânzeturi, servesc cafea şi culeg trandafiri, creaţi în Olanda

Mai multe tipuri de roboţi care sunt capabili să prepare brânzeturi, să servească cafea şi să culeagă trandafiri au fost creaţi de curând de un grup de studenţi din Olanda, informează AFP.
Robotul Moonlander poate să deplaseze cu uşurinţă o roată de caşcaval ce are greutatea de 12 kilograme. Acest robot, ce pare să fie rezultatul încrucişării dintre o farfurie zburătoare cu un crab, a fost construit de elevii olandezi pentru a uşura munca fermierilor.
Având potenţialul de a deveni un veritabil star în ţara produselor de tip "Gouda" (brânză olandeză, n.r.), Moonlander este capabil să colecteze cheagurile formate într-un vas după solidificarea laptelui, să deplaseze şi să întoarcă paletele grele în timpul etapei de presare şi să introducă apoi bucăţile de brânză în baia de saramură. Moonlander poate să devină astfel o veritabilă "mană cerească" pentru producătorii de brânzeturi.
Acest robot, la fel ca alţi şapte ce au fost prezentaţi de studenţii din al treilea an de licenţă de la Universitatea Delft, a fost conceput pentru companii publice şi private în cadrul unui curs de robotică.
"Moonlander se deplasează într-o manieră autonomă şi scanează încăperea, pentru a repera diversele amplasamente în care trebuie să transporte brânza", a declarat unul dintre creatorii lui, Timo van Frankenhuyzen.
Construit pe un eşafodaj triunghiular, robotul Roselia, al doilea prezentat în cadrul aceleiaşi serii, monitorizează şi veghează cu autoritate o mică parcelă de trandafiri cu flori albe şi roşii.
Oamenii au nevoie de mai multe luni pentru a învăţa arta recunoaşterii trandafirilor care sunt pregătiţi pentru a fi culeşi. Însă robotul Roselia deţine o eficienţă uluitoare. "Prin intermediul unei reţele de neuroni artificiali, studenţii au învăţat-o totul. Iar ea ştie acum să indice culegătorilor trandafirii care trebuie să fie recoltaţi", a declarat Martin Klomp, coordonatorul acestui curs de robotică.
Barrie, barmanul reinventat
În tot acest timp, barmanul-robot Barrie este foarte ocupat. Comenzile se înmulţesc, iar robotul nu mai face faţă acestui ritm. Un student de grăbeşte să deschidă o uşiţă din spatele robotului. Acolo, tânărul reglează câteva butoane, repune cablurile la locurile lor, iar cafeaua începe să curgă din nou în ceşti.
Barrie, un distribuitor automatizat de băuturi, este principala atracţie expusă în holul celei mai importante şi mai vechi universităţi de tehnologie din Olanda, apreciată pe plan mondial.
Creaţi în urma unui program de cinci luni, roboţii au fost construiţi de grupuri alcătuite din câte şase studenţi, selecţionaţi din rândul elitei studenţeşti de la Universitatea Delft.
"Am primit peste 100 de dosare de candidatură în acest an pentru a participa la cursul de robotică. I-am selectat doar pe cei mai buni şi pe cei mai motivaţi", a precizat profesorul Klomp.
"Barrie posedă o interfaţă ce permite afişarea unui joc pe un ecran tactil în timp ce băutura clientului este preparată", a explicat Joppe de Waart, student la design industrial. "Puteţi să comandaţi ceai, cafea şi sucuri de diverse sortimente", a adăugat el, în timp ce un copil încearcă pe acel ecran să prindă boabe de cafea într-un coş virtual.
Jonathan Raes, student la ştiinţe informatice, este încântat să îl prezinte pe Barrie familiei sale. "Nu ştiu cum funcţionează, nu înţeleg absolut nimic", a spus bunicul lui, care s-a declarat totuşi entuziasmat de această invenţie.
A urmat însă un nou capriciu al robotului Barrie, vedeta zilei, care a refuzat să servească o băutură răcoritoare unei fetiţe. "Este construit într-o manieră destul de primitivă...", a declarat, cu ironie, bunica lui Jonathan Raes.
Fizzy, mingea care "toarce"
Un etaj mai sus, Fizzy are încă puţină "febră". Acest robot a trebuit să suporte o intervenţie cu o zi în urmă, după defectarea uneia dintre piesele sale. "Nu am dormit prea mult în această noapte", a dezvăluit Tim Rietveld, creatorul său.
Prin această minge antomatizată, studenţii olandezi au inventat un prieten de joacă pentru copiii diagnosticaţi cu cancer. Eveline Drijver şi Tim Rietveld au dat curs unei comenzi primite de la centrul de oncologie pediatrică Prinses Maxima din Utrecht.
"Atunci când copilul se apropie de Fizzy, mingea începe să se rostogolească. Dacă acel copil o prinde, ea începe să vibreze. Şi dacă o mângâie, atunci toarce. În schimb, Fizzy începe să tremure atunci când are nevoie de atenţie", a explicat Eveline Drijver.
"E ganial pentru copiii spitalizaţi, nu-i aşa? Trebuie să mai facem câteva mici modificări pentru ca Fizzy să se rostogolească mai bine, dar copiii vor putea să se joace în curând cu el", a spus Tim Rietveld.
"Viitorul va fi în întregime robotizat", a adăugat tânărul student olandez. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Oameni de știință din mai multe țări pot accesa eșantioanele din cadrul misiunii Chang'e-5
Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a anunțat joi că oameni de știință de la institute din Franța, Germania, Japonia, Pakistan, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii vor primi acces la eșantioanele de regolit selenar adunate în cadrul misiunii Chang'e-5, în scopuri de cercetare, transmite Xinhua. Î
Racheta misiunii Shenzhou-20 a decolat spre stația spațială chineză
O rachetă chineză care transportă trei astronauți spre stația spațială chineză Tiangong a decolat joi de la centrul său de lansare, au constatat jurnaliștii AFP. Într-un nor de flăcări și fum, racheta Long March-2F a părăsit platforma de lansare de la centrul de lansare spațială din Jiuquan, situat în deșertul din nord-vestul Chinei, marcând
Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate
Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian
Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2
O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după
Peste 50 de replici la Istanbul după seismul de magnitudine 6,2
Peste 50 de replici s-au produs după seismul de magnitudine 6,2 înregistrat miercuri la Istanbul, a anunțat ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, transmite AFP. 'Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs în Marea Mar
Google nu renunță la cookie-urile publicitare
Google a anunțat marți că nu va renunța la utilizarea, în browserul său Chrome, a cookie-urilor, care permit urmărirea utilizatorilor pe site-urile pe care le vizitează, la cinci ani după ce a promis că le va elimina treptat, transmite AFP. Începând din 2022, gigantul californian și-a exprimat intenția de a realiza o tranziți
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit orașul Istanbul miercuri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în ultimii ani în orașul cu 16 milioane de locuitori, transmite Reuters. În urm
Climă/ Albirea coralilor la nivel global doboară record după record
Episodul masiv de albire a coralilor din ultimii doi ani continuă să doboare recorduri, circa 84% dintre recifele de corali de pe planetă fiind în prezent afectate, ceea ce pune în pericol supraviețuirea acestor ecosisteme esențiale pentru viața marină și pentru sute de milioane de persoane, notează AFP. Coralii sunt extrem de vuln
China va trimite un nou echipaj către stația sa spațială
China a dezvăluit miercuri echipajul, care include un astronaut experimentat, ce va decola săptămâna aceasta către stația sa spațială Tiangong - o nouă etapă importantă în obiectivul acestei țări de a trimite o misiune cu echipaj uman pe Lună până în 2030, informează AFP. Misiunea Shenzhou-20 va decola joi la ora locală
SUA/ Mii de evacuări în statul New Jersey din cauza unui incendiu de pădure
Circa 3.000 de locuitori ai statului american New Jersey au fost nevoiți să își părăsească casele din cauza extinderii rapide a unui incendiu de pădure, care a mistuit deja peste 3.000 de hectare și amenință peste 1.300 de clădiri, au anunțat marți autoritățile, informează miercuri AFP. La ora locală 22:30 marți (02:30 GMT miercuri), inc
India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir
Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de
Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi
Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Un astronaut american și doi cosmonauți ruși au revenit pe Pământ după șapte luni pe ISS
Un american și doi ruși au revenit în siguranță pe Pământ după șapte luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), transmite duminică agenția DPA. Capsula Soiuz care i-a transportat pe astronautul Don Pettit și pe cosmonauții Alexei Ovchinin și Ivan Wagner a aterizat duminică, la ora 01:30 GMT, în apropiere