Stephen Hauser și Alberto Ascherio, recompensați cu Premiul Breakthrough pentru cercetări revoluționare privind scleroza multiplă

Doctorii Stephen Hauser și Alberto Ascherio au fost recompensați sâmbătă cu prestigiosul Premiu Breakthrough, supranumit 'Oscarul științei', pentru cercetările lor care au revoluționat fiecare în parte studiul sclerozei multiple, o boală neurodegenerativă care afectează circa 3 milioane de persoane în întreaga lume, informează AFP.
Premiul este o recunoaștere a deceniilor de muncă dedicate de neurologul american și de epidemiologul italian acestei boli autoimune, mult timp considerată un mister total.
Amândoi au extins granițele înțelegerii sclerozei multiple: unul a elucidat răspunsul imun care stă la originea ei, deschizând calea spre tratamente, iar celălalt a confirmat implicarea unui virus.
Povestea începe cu mai bine de 45 de ani în urmă, odată cu întâlnirea cu o pacientă numită Andrea, 'o tânără femeie extraordinar de talentată, care era deja avocată și lucra la Casa Albă', a povestit Hauser pentru AFP.
'Apoi, scleroza multiplă a apărut brusc și i-a distrus viața', a adăugat el. 'Îmi amintesc că am văzut-o incapabilă să vorbească, paralizată pe partea dreaptă, incapabilă să înghită și, în scurt timp, incapabilă să respire singură, și m-am gândit că este cel mai nedrept lucru pe care l-am văzut vreodată în medicină'.
Un moment revelator pentru medicul care avea atunci 27 de ani și care a decis să își dedice viața studierii acestei boli.
- 'Neverosimil' -
'La acea vreme nu aveam niciun tratament pentru scleroza multiplă și domnea un oarecare pesimism cu privire la posibilitatea de a dezvolta unul', își amintește cercetătorul, care are acum 74 de ani și este directorul Institutului de Neuroștiințe de la Universitatea din California (UCSF).
Se știa deja că această boală, care afectează sistemul nervos central și provoacă perturbări motorii și cognitive debilitante, este cauzată de o reacție exagerată a sistemului imunitar, însă comunitatea științifică considera că limfocitele T, un tip de globule albe, sunt singurele 'vinovate'.
Această ipoteză avea să fie pusă sub semnul întrebării de Hauser. Desfășurând, împreună cu colegii săi cercetări pe marmosete, el a reușit să reproducă leziuni neurologice identice cu cele observate la oameni, datorită ideii unui coleg de a studia rolul limfocitelor B, un alt tip de globule albe.
O implicare 'biologic neverosimilă', le-a replicat agenția americană responsabilă cu cercetarea medicală, care le-a respins cererea de finanțare pentru un studiu clinic.
Convinși însă de idee, Hauser și echipa sa au reușit totuși să realizeze studiul cu sprijinul laboratorului farmaceutic Genentech, iar în vara anului 2006, au apărut rezultatele: tratamentele administrate pacienților, care ținteau limfocitele B, au produs o 'reducere spectaculoasă, de peste 90%, a inflamației cerebrale'.
Această revoluție a deschis calea pentru comercializarea unor tratamente care încetinesc progresia bolii la numeroși pacienți, însă a ridicat și multe alte întrebări, în special privind mecanismul prin care globulele albe ajung să se întoarcă împotriva organismului.
- Boală a emisferei nordice -
Această întrebare s-a aflat în centrul preocupărilor doctorului Alberto Ascherio, în prezent profesor la prestigioasa Universitate Harvard, care a investigat prevalența cazurilor de scleroză multiplă în emisfera nordică.
'Distribuția geografică a cazurilor de scleroză este destul de frapantă', a explicat el pentru AFP, boala fiind 'foarte puțin răspândită în țările tropicale și apropiate de Ecuator'. Întrebându-se asupra motivelor unei asemenea disparități, Ascherio a avansat ipoteza implicării unui virus. O teorie care s-a dovedit a fi corectă.
După ce a urmărit timp de peste 20 de ani milioane de tineri înrolați în armata americană, echipa condusă de el a confirmat în 2022 legătura dintre scleroza multiplă și virusul Epstein-Barr, un virus foarte comun, responsabil și de mononucleoza infecțioasă.
Deși 'majoritatea persoanelor infectate cu virusul Epstein-Barr nu vor dezvolta niciodată scleroză multiplă, (...) boala apare doar la indivizi care au fost infectați anterior cu acest virus', a rezumat profesorul de 72 de ani.
Infecția este, așadar, necesară, dar nu este suficientă pentru declanșarea bolii. Această descoperire reaprinde speranțele privind dezvoltarea de noi tratamente și metode de prevenție. Până în prezent, scleroza multiplă nu poate fi vindecată, iar tratamentele care îi încetinesc progresia nu sunt eficace la toți pacienții.
Un progres care ar putea fi benefic și pentru studierea altor patologii. 'Încercăm acum să extindem investigația noastră pentru a studia rolul infecțiilor virale în alte boli neurodegenerative, precum Alzheimer sau boala Charcot', a explicat Ascherio. O legătură încă teoretică, dar care dispune de 'anumite elemente' în favoarea sa, dă asigurări epidemiologul.AGERPRES/ (AS - editor: Ana Alecu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA/ Cel puțin 20 de morți în urma furtunilor puternice
Bilanțul furtunilor puternice înregistrate în vestul mijlociu (Midwest) și sudul Statelor Unite a urcat la cel puțin 20 de decese, conform media locale, transmite luni agenția DPA. În statul Georgia, un tată și fiul său au murit duminică după ce un copac a căzut și i-a lovit pe un teren de golf, a relatat postul de televiziun
Republica Democratică Congo/ Bilanțul ploilor torențiale crește la 33 de morți în capitala Kinshasa
Cel puțin 33 de persoane au fost confirmate decedate în urma ploilor abundente care au inundat Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo (RDC), au anunțat autoritățile locale luni dimineață, transmite agenția Xinhua. Vicepremierul și ministrul de Interne Jacquemain Shabani a declarat că ploile torențiale din noaptea de vineri spre
Nordul Greciei, afectat de un scurt episod de iarnă
Temperaturile din nordul Greciei au scăzut în cursul nopții cu până la 20 de grade Celsius, iar în numeroase zone au fost înregistrate precipitații sub formă de ninsoare, inclusiv în Salonic, transmite luni agenția DPA care citează postul ERTnews. În Salonic, temperatura a coborât până la minus 2
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul depășește pragul de 3.500 de morți; ploaia îngreunează intervențiile
Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 care a lovit Myanmar în urmă cu 10 zile a crescut la cel puțin 3.514 morți, alte 210 persoane fiind în continuare date dispărute, conform cifrelor publicate luni de guvernul militar, transmite agenția DPA. Cele mai multe victime au fost raportate în Mandalay și în &ic
VIDEO Misiunea privată circumpolară Fram2 a SpaceX s-a încheiat cu succes
Cei patru astronauți ai misiunii private Fram2, lansată de SpaceX, au revenit vineri pe Pământ după aproape 4 zile în care s-au aflat pe o orbită circumpolară, o premieră pentru zborurile spațiale orbitale, transmite Reuters. Cei patru membri ai echipajului au ieșit din capsulă fără a avea nevoie de ajutor. Aceasta a fost cea de-a 6-a m
Seism cu magnitudinea 6,9 în Papua Noua Guinee
Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în largul insulei New Britain, în Papua Noua Guinee, a anunțat sâmbătă dimineața Institutul geologic american (USGS), relatează AFP. Cutremurul de mică adâncime a declanșat o alertă de tsunami, care a fost ulterior ridicată de Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific (PTWC
Sonda solară Parker, aparținând NASA, a trecut cu bine prin cel de-al doilea survol solar
Sonda solară Parker, aparținând NASA, a încheiat cu succes cel de-al doilea survol al Soarelui, conform unui anunț făcut de agenția spațială americană, transmite vineri Live Science. Sonda de dimensiunea unui autoturism a trecut la distanța de 6,1 milioane de kilometri de suprafața solară cu viteza de 692.000 de kilometri pe oră.
Serbia a semnat un acord pentru a achiziționa un al doilea supercomputer
Biroul pentru IT și eGovernment al Guvernului de la Belgrad a semnat vineri un acord în valoare de 50 de milioane de euro cu compania franceză Bull SAS - parte a Eviden Group - pentru achiziția unui computer HPC (high-performance computing) și dezvoltarea AI, transmite agenția Tanjug. Această tranzacție face parte dintr-un acord major &i
Scurta erupție vulcanică din Islanda a durat doar câteva ore
Cea mai recentă erupție vulcanică care s-a produs în peninsula Reykjanes din Islanda a durat doar câteva ore, potrivit Biroului de meteorologie din Islanda, informează DPA. Deși s-au înregistrat în continuare mici seisme în regiune, probabilitatea ca solul de deasupra camerei magmatice subterane să se redeschidă e
'Cântecele' stelelor dezvăluie evoluția Căii Lactee (studiu)
Un nou studiu australian a deschis noi perspective asupra evoluției stelare prin analizarea 'sunetelor' stelelor dintr-un roi stelar aflat la 2,700 de ani-lumină distanță, a transmis joi Xinhua. Publicată miercuri în revista Nature, această descoperire oferă astrofizicienilor o nouă tehnică de a cartografia istoria și viitorul Că
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul a urcat la 3.145 de morți
Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 din Myanmar a crescut la 3.145 de morți, 4.589 de răniți și 221 de dispăruți, a anunțat joi Myanmar Radio and Television (MRTV), transmite agenția Xinhua. Departamentul de pompieri din Myanmar, în colaborare cu echipele internaționale de intervenție, a continuat operațiunile de căutare
Capitala Nepalului, acoperită de o ceață toxică provocată de incendiile de pădure
O ceață densă, cu miros înțepător, a acoperit joi capitala Nepalului, Kathmandu, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, alimentată de incendiile de pădure care fac ravagii în întreaga țară, informează AFP. Potrivit experților, numeroase incendii, amplificate de o iarnă excepțional de secetoasă și de condiții atmosferice
Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată (servicii meteo)
Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată, a anunțat joi un reprezentant al serviciilor meteorologice de pe insula-continent, care a fost afectată și de inundații violente, cicloane și de un vast fenomen de albire a coralilor, informează AFP. Între aprilie 2024 și martie 2025, temperatura medie în
Ediția 2025 a salonului parizian de tehnologie VivaTech își propune să concretizeze inteligența artificială
Aplicațiile concrete ale inteligenței artificiale (AI) în domenii precum comerț, sănătate sau cultură se vor afla în centrul salonului VivaTech, cel mai mare eveniment tehnologic european, care va avea loc în iunie la Paris, într-o perioadă în care sectorul se află în centrul unor tensiuni geopolitice intense, transmite AFP.