Stephen Hauser și Alberto Ascherio, recompensați cu Premiul Breakthrough pentru cercetări revoluționare privind scleroza multiplă

Doctorii Stephen Hauser și Alberto Ascherio au fost recompensați sâmbătă cu prestigiosul Premiu Breakthrough, supranumit 'Oscarul științei', pentru cercetările lor care au revoluționat fiecare în parte studiul sclerozei multiple, o boală neurodegenerativă care afectează circa 3 milioane de persoane în întreaga lume, informează AFP.
Premiul este o recunoaștere a deceniilor de muncă dedicate de neurologul american și de epidemiologul italian acestei boli autoimune, mult timp considerată un mister total.
Amândoi au extins granițele înțelegerii sclerozei multiple: unul a elucidat răspunsul imun care stă la originea ei, deschizând calea spre tratamente, iar celălalt a confirmat implicarea unui virus.
Povestea începe cu mai bine de 45 de ani în urmă, odată cu întâlnirea cu o pacientă numită Andrea, 'o tânără femeie extraordinar de talentată, care era deja avocată și lucra la Casa Albă', a povestit Hauser pentru AFP.
'Apoi, scleroza multiplă a apărut brusc și i-a distrus viața', a adăugat el. 'Îmi amintesc că am văzut-o incapabilă să vorbească, paralizată pe partea dreaptă, incapabilă să înghită și, în scurt timp, incapabilă să respire singură, și m-am gândit că este cel mai nedrept lucru pe care l-am văzut vreodată în medicină'.
Un moment revelator pentru medicul care avea atunci 27 de ani și care a decis să își dedice viața studierii acestei boli.
- 'Neverosimil' -
'La acea vreme nu aveam niciun tratament pentru scleroza multiplă și domnea un oarecare pesimism cu privire la posibilitatea de a dezvolta unul', își amintește cercetătorul, care are acum 74 de ani și este directorul Institutului de Neuroștiințe de la Universitatea din California (UCSF).
Se știa deja că această boală, care afectează sistemul nervos central și provoacă perturbări motorii și cognitive debilitante, este cauzată de o reacție exagerată a sistemului imunitar, însă comunitatea științifică considera că limfocitele T, un tip de globule albe, sunt singurele 'vinovate'.
Această ipoteză avea să fie pusă sub semnul întrebării de Hauser. Desfășurând, împreună cu colegii săi cercetări pe marmosete, el a reușit să reproducă leziuni neurologice identice cu cele observate la oameni, datorită ideii unui coleg de a studia rolul limfocitelor B, un alt tip de globule albe.
O implicare 'biologic neverosimilă', le-a replicat agenția americană responsabilă cu cercetarea medicală, care le-a respins cererea de finanțare pentru un studiu clinic.
Convinși însă de idee, Hauser și echipa sa au reușit totuși să realizeze studiul cu sprijinul laboratorului farmaceutic Genentech, iar în vara anului 2006, au apărut rezultatele: tratamentele administrate pacienților, care ținteau limfocitele B, au produs o 'reducere spectaculoasă, de peste 90%, a inflamației cerebrale'.
Această revoluție a deschis calea pentru comercializarea unor tratamente care încetinesc progresia bolii la numeroși pacienți, însă a ridicat și multe alte întrebări, în special privind mecanismul prin care globulele albe ajung să se întoarcă împotriva organismului.
- Boală a emisferei nordice -
Această întrebare s-a aflat în centrul preocupărilor doctorului Alberto Ascherio, în prezent profesor la prestigioasa Universitate Harvard, care a investigat prevalența cazurilor de scleroză multiplă în emisfera nordică.
'Distribuția geografică a cazurilor de scleroză este destul de frapantă', a explicat el pentru AFP, boala fiind 'foarte puțin răspândită în țările tropicale și apropiate de Ecuator'. Întrebându-se asupra motivelor unei asemenea disparități, Ascherio a avansat ipoteza implicării unui virus. O teorie care s-a dovedit a fi corectă.
După ce a urmărit timp de peste 20 de ani milioane de tineri înrolați în armata americană, echipa condusă de el a confirmat în 2022 legătura dintre scleroza multiplă și virusul Epstein-Barr, un virus foarte comun, responsabil și de mononucleoza infecțioasă.
Deși 'majoritatea persoanelor infectate cu virusul Epstein-Barr nu vor dezvolta niciodată scleroză multiplă, (...) boala apare doar la indivizi care au fost infectați anterior cu acest virus', a rezumat profesorul de 72 de ani.
Infecția este, așadar, necesară, dar nu este suficientă pentru declanșarea bolii. Această descoperire reaprinde speranțele privind dezvoltarea de noi tratamente și metode de prevenție. Până în prezent, scleroza multiplă nu poate fi vindecată, iar tratamentele care îi încetinesc progresia nu sunt eficace la toți pacienții.
Un progres care ar putea fi benefic și pentru studierea altor patologii. 'Încercăm acum să extindem investigația noastră pentru a studia rolul infecțiilor virale în alte boli neurodegenerative, precum Alzheimer sau boala Charcot', a explicat Ascherio. O legătură încă teoretică, dar care dispune de 'anumite elemente' în favoarea sa, dă asigurări epidemiologul.AGERPRES/ (AS - editor: Ana Alecu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Meta lansează o aplicație distinctă de AI generativă, Meta AI
Meta a anunțat marți lansarea Meta AI, un asistent personal bazat pe inteligență artificială generativă (AI), o aplicație separată de platformele sale de socializare Facebook și Instagram, transmite AFP. Acest pas o pune în concurență directă cu ChatGPT și Gemini. Compania cu sediul în Menlo Park, California, a chelt
Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită
Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut
Racheta Vega C decolează cu misiunea de a plasa pe orbită satelitul Biomass pentru studierea pădurilor
O rachetă Vega C a decolat marți de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză pentru a plasa pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite EFE. Racheta și-a început zborul la ora locală 06:15 (09:15 GMT) pentru a plasa pe orbită satelitul, la o altitudine de
China amână revenirea pe Pământ a capsulei cu echipaj uman Shenzhou-19 din cauza vremii nefavorabile
China a amânat revenirea pe Pământ a capsulei spațiale Shenzhou-19, programată inițial pentru marți, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile de la locul de aterizare, în regiunea Dongfeng din Mongolia Interioară, în nordul Chinei, a anunțat Agenția spațială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite Xinhua.
Amazon a lansat primii sateliți din constelația sa Kuiper
Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, a lansat luni seară primii sateliți din constelația sa Kuiper, care își propune să ofere servicii de internet de mare viteză din spațiu și să concureze cu rețeaua Starlink a unui alt multimiliardar, Elon Musk, informează AFP. Cu câțiva ani întârziere față de rivalul său, gigantul amer
Compania Amazon pregătește lansarea primilor săi sateliți din constelația de comunicații Kuiper
Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, se pregătește să lanseze luni primii sateliți din constelația sa de comunicații Kuiper, care promite să ofere o conexiune la internet de foarte mare viteză și să concureze cu rețeaua gigantică Starlink a companiei rivale SpaceX, deținută de Elon Musk, transmite AFP. Cu câțiva ani mai t
SpaceX a încheiat cu succes cea de-a 250-a lansare pentru dezvoltarea constelației Starlink
SpaceX a încheiat cu succes duminică seară cea de-a 250-a lansare de sateliți pe orbită pentru dezvoltarea constelației Starlink, transmite luni Space.com. O rachetă Falcon 9 a transportat pe orbită 23 de sateliți Starlink. Racheta a fost lansată de la baza spațială Cape Canaveral, din Florida, duminică la ora locală 22:09 (luni 02:09 GM
Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani
Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în
VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei
Cel mai mare telescop solar din lume, dotat cu un nou instrument pentru observații de detaliu
Performanțele Telescopului Solar Daniel K. Inouye, amplasat pe vârful unui munte de pe insula hawaiană Maui, și deja cunoscut pentru capacitatea sa de a obține imagini de mare detaliu ale suprafeței solare, au fost îmbunătățite prin adăugarea unui nou instrument, Visible Tunable Filtergraph (VTF), transmite vineri agenția WAM. Acest observa
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil
India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților
În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș
Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării
Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car
VIDEO Capsula misiunii chineze cu echipaj uman Shenzhou-20 a andocat la stația spațială Tiangong
Capsula chineză a misiunii Shenzhou-20, cu trei astronauți la bord, a andocat cu succes la modulul central, Tianhe, al stației spațiale Tiangong, a anunțat vineri Agenția spațială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite EFE.
VIDEO Arheologie/ Rămășițele unei femei care ar fi aparținut civilizației Caral, descoperite în Peru
O echipă de arheologi a anunțat joi că a descoperit în Peru rămășițele unei femei, datând de aproximativ 5.000 de ani, care ar fi aparținut civilizației Caral, cea mai veche din America, informează AFP. Această descoperire recentă prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, deoarece ar constitui dovada că femeile jucau