logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mormântul unui faraon neidentificat, descoperit în apropierea orașului Abydos din Egipt

Image

O echipă de arheologi a descoperit o mare cameră mortuară din calcar datând de aproximativ 3.600 de ani, dintr-o perioadă tulbure din istoria Egiptului Antic, în apropierea orașului Abydos, transmite vineri Reuters.

Camera mortuară aparține unui faraon încă neidentificat.

Descoperirea acestui mormânt la adâncimea de 7 metri sub necropola antică de la Muntele lui Anubis a fost anunțată de Muzeul Universității din Pennsylvania și de către arheologi egipteni. Acesta este cel de-al doilea mormânt regal antic descoperit în acest an în Egipt.

Camera mortuară descoperită în ianuarie la Abydos, un oraș important în Egiptul antic, aflat la aproximativ 10 km de apele Nilului, este goală - probabil fiind jefuită în urmă cu mult timp de hoți de morminte. Numele regelui ce a fost odată îngropat acolo a fost inițial scris în hieroglife pe cărămizile tencuite de la intrarea în cameră, alături de scene pictate înfățișându-le pe zeițele surori Isis și Nephthys.

'Numele său a fost inscripționat dar nu a supraviețuit distrugerilor produse de hoții de morminte. Ar putea fi vorba de unul dintre faraonii Senaiib sau Paentjeni, cunoscuți de pe alte monumente din Abydos - care au condus în această regiune - dar ale căror morminte nu au fost găsite', conform lui Josef Wegner, profesor de arheologie egipteană de la Universitatea din Pennsylvania. Wegner este unul dintre coordonatorii săpăturilor arheologice din sit.

Pe lângă intrarea decorată, camera mortuară cuprinde și o serie de alte mici încăperi, acoperite de bolți înalte de 5 metri, construite din cărămizi de lut.

Mormântul datează din A Doua Perioadă Intermediară a Egiptului, între anii 1640 - 1540 î.Hr., perioadă care marchează trecerea de la epoca Regatului de Mijloc la epoca Noului Regat, epocă de apogeu a puterii faraonilor.

'Istoria politică a acestei perioade este fascinantă și incomplet cunoscută, fiind marcată de conflicte între diferite facțiuni ce au dat naștere în cele din urmă Noului Regat egiptean', susține Wegner, curator al secțiunii dedicate Egiptului Antic de la Muzeul Universității din Pennsylvania.

Printre aceste facțiuni s-a numărat Dinastia din Abydos, formată dintr-o serie de regi care au condus părți ale Egiptului superior și regiunea de sud a Egiptului.

'Egiptul era fragmentat, la un moment dat, în patru regate rivale, printre care și regatul Hyksos din Delta Nilului. Dinastia din Abydos era unul dintre acestea. Cum s-a fragmentat (Egiptul n.r.) și apoi s-a reunificat ridică întrebări importante cu privire la schimbările sociale, politice și tehnologice' ale vremii, conform lui Wegner.

Mormântul regelui neidentificat este construit în cadrul necropolei extinse a puternicului faraon Neferhotep I. Arhitectura sa face conexiunea între mormintele Regatului de Mijloc timpuriu și mormintele regale ale celei de-a Doua Perioade Intermediare, conform lui Wegner.

'Pare să fie cel mai mare și mai vechi (mormânt n.r.) din grupul Dinastiei din Abydos. Ar putea fi și altele în aceeași zonă din apropierea mormântului lui Neferhotep I', a adăugat Wegner, a cărui echipă a descoperit în 2014 și mormântul unui alt rege al Dinastiei din Abydos, pe nume Seneb-Kay.

'Acest mormânt este ca un predecesor al mormântului lui Seneb-Kay. Sunt și altele în această zonă. Activitatea în aceste necropole regale se desfășoară lent, cu minuțiozitate așa că durează până pot fi anunțate rezultate', a mai precizat arheologul.

A Doua Perioadă Intermediară a început la aproape un mileniu după construcția piramidelor din Giza în care se află mormintele unor faraoni ai Vechiului Regat. Numeroși faraoni ai Noului Regat sunt îngropați în Valea Regilor din apropiere de Luxor, printre care și copilul faraon Tutankhamon, al cărui mormânt din secolul XIV î.Hr. a fost descoperit în 1922.

Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a anunțat la 18 februarie că o echipă de arheologi britanico-egipteană a identificat un mormânt descoperit lângă Luxor și datând din secolul XV î.Hr. ca aparținând faraonului din Noul Regat Tutmes al II-lea.AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 417

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 10-05-2025 17:40

O sondă spațială sovietică de aproape 500 kg, lansată în 1972, a revenit pe Pământ

Sonda spațială sovietică Cosmos 482, lansată în martie 1972 pentru explorarea planetei Venus, a reintrat în atmosfera terestră și a căzut în Oceanul Indian, au confirmat sâmbătă autoritățile ruse, potrivit DPA. Agenția spațială Roscosmos a declarat că sonda spațială a intrat în atmosfera terestră la 06:24 GMT, &ic

Stiinta 09-05-2025 12:16

O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn

Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri

Stiinta 09-05-2025 10:25

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.

Stiinta 09-05-2025 08:27

A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri

Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.

Stiinta 08-05-2025 14:34

India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027

India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost

Stiinta 07-05-2025 14:42

Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai

Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor

Stiinta 07-05-2025 10:54

O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink

O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli

Stiinta 06-05-2025 15:08

ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA

 Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Stiinta 06-05-2025 10:15

Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare

Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Stiinta 05-05-2025 14:02

Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto

Stiinta 05-05-2025 10:46

Sute de artefacte vechi de peste 3 milenii, descoperite sub un deal vulcanic din vestul Ungariei

Populația care trăia pe teritoriul Ungariei de astăzi în jurul secolului XV î.Hr. a ascuns cel puțin șase tezaure de obiecte metalice în jurul unei așezări antice aflate pe dealul vulcanic singuratic Somló, aflat în vestul Ungariei, transmite duminică

Planeta 05-05-2025 08:57

Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria

Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz