Energia întunecată pare să evolueze în timp, bulversând viziunea oamenilor de știință asupra Universului

Energia întunecată, forța motrice teoretică din spatele expansiunii Universului, despre care se credea că este legată de o constantă cosmologică, pare să evolueze în timp, un comportament care ar putea duce la o regândire a înțelegerii noastre asupra cosmosului, informează AFP.
'Ceea ce vedem ne intrigă profund' și 'ne aflăm, poate, în zorii unei descoperiri majore' despre natura fundamentală a Universului nostru, a declarat miercuri într-un comunicat Alexie Leauthaud-Harnett, un purtător de cuvânt al proiectului internațional DESI, care reunește 70 de instituții - inclusiv Comisariatul pentru Energie Atomică (CEA) - în jurul Berkeley Lab din Statele Unite.
Instalat pe un telescop care îi este dedicat în vârful observatorului american Kitt Peak din Arizona, Instrumentul Spectroscopic pentru Energie Întunecată (DESI) are misiunea de a-i ajuta pe cercetători să înțeleagă această forță din Univers, considerată una dintre marile enigme ale fizicii.
Fibrele sale optice, fine și robotizate, observă simultan timp de 20 de minute aproximativ 5.000 de galaxii și quasari - obiecte cosmice foarte strălucitoare, care au în centrul lor o gaură neagră. Acest lucru este utilizat pentru a calcula vârsta și distanța acestora, apoi pentru a cartografia Universul în 3D și pentru a detecta modele care permit reconstituirea istoriei sale.
Se cunoaște deja de un secol că Universul este în expansiune după nașterea sa: roiurile de galaxii continuă să se îndepărteze unele de altele. Iar în anii 1990 s-a descoperit că această expansiune s-a accelerat net în urmă cu aproximativ 6 miliarde de ani (Universul are 13,8 miliarde de ani).
Pentru a explica acest fenomen, a cărui descoperire a fost încununată cu un premiu Nobel, fizicienii au postulat existența unei energii de respingere: energia întunecată. Efectele ei sunt parțial compensate de materia obișnuită și o ipotetică materie întunecată.
Teoria dominantă ce descrie structura și evoluția cosmosului stipulează că Universul observabil este constituit în procent de 70% din energie întunecată, 25% din materie întunecată și doar 5% din materie obișnuită.
'Moment de răscruce'
În acest 'model cosmologic standard', denumit Lambda-CDM, Lambda desemnează constanta asociată cu energia întunecată, o idee introdusă inițial de Einstein în teoria sa a relativității generale.
Or, deși acest model standard este considerat 'satisfăcător', au început 'să existe anumite tensiuni' în raport cu observațiile, a explicat Arnaud de Mattia, un fizician de la CEA care a participat la analiza datelor furnizate de DESI.
Alături de alte măsurători - asupra luminii primordiale a Universului, despre supernove sau despre modul în care gravitația deformează lumina galaxiilor -, ele sugerează tot mai mult că energia întunecată nu este constantă.
Impactul ei 'ar putea scădea de-a lungul timpului', au subliniat reprezentanții proiectului DESI într-un comunicat ce însoțește prezentarea făcută la Conferința societății americane de fizică, organizată în orașul californian Anaheim, a studiilor bazate pe trei ani de observații ce au vizat 15 milioane de galaxii și quasari.
'Dar atunci când combini toate datele cosmologice, acestea favorizează o accelerare a expansiunii Universului mai întâi ușoară, apoi mai importantă, în urmă cu aproximativ 7 miliarde de ani', a detaliat Arnaud de Mattia. Iar acea accelerare 'are tendința să se diminueze' de 2,5 miliarde de ani încoace.
Însă, pentru moment, 'nu există o certitudine absolută', a precizat același cercetător.
Pentru a o obține, va fi nevoie de noi date de la DESI și de cele furnizate de alte instrumente, cum ar fi telescopul european Euclid sau viitorul telescop staționar Nancy Grace Roman și viitorul observator Vera Rubin din Chile. 'Ar trebui să avem un punct de vedere mai clar peste cinci ani', a declarat Etienne Burtin, un fizician tot de la CEA.
'Acea nouă generație de anchete va tranșa chestiunea. Va transforma aceste indicii într-o descoperire. Sau poate ne va arăta că ne aflam pe o pistă greșită și că energia întunecată este într-adevăr constantă', a declarat Joshua Friman, cofondator al programului Dark Energy Survey (DES) și fost colaborator la DESI, care evocă 'un moment de răscruce'.
Confirmarea unei energii întunecate 'dinamice' ar fi 'o revoluție de nivelul celei care s-a petrecut odată cu descoperirea accelerării expansiunii Universului', a subliniat Etienne Burtin.
În acest caz, 'modelul cosmologic standard va fi trebui să fie diferit', a adăugat el.
Cercetătorii vor trebui atunci să verifice dacă teoriile alternative existente pot reproduce mai bine observațiile. Sau să elaboreze unele noi. Pentru a face un pas mai departe în înțelegerea Universului. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: lbl.gov
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn
Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.
A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri
Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.
India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027
India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost
Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai
Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor
O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink
O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli
ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA
Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare
Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)
Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Sute de artefacte vechi de peste 3 milenii, descoperite sub un deal vulcanic din vestul Ungariei
Populația care trăia pe teritoriul Ungariei de astăzi în jurul secolului XV î.Hr. a ascuns cel puțin șase tezaure de obiecte metalice în jurul unei așezări antice aflate pe dealul vulcanic singuratic Somló, aflat în vestul Ungariei, transmite duminică
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un 'plasture' pentru organe, care facilitează administrarea medicamentelor
V-ați întrebat vreodată cum își găsesc medicamentele drumul prin corpul unui pacient? Metodele tradiționale de administrare a medicamentelor funcționează ca și cum un pachet ar fi expediat într-un oraș necunoscut, pierzându-se adeseori sau ajungând în locul greșit. Dar acum, cercetătorii chinezi au dezvoltat 'plasturi' inte