Populația de fluturi a scăzut cu 22% în Statele Unite începând din anul 2000

Populația de fluturi - frumoasele insecte care joacă un rol vital în polenizare și în sănătatea ecosistemelor - s-a redus în Statele Unite cu peste o cincime în acest secol, potrivit unei cercetări care a inclus sute de specii, de la fluturele-amiral-roșu la American lady și fluturele-alb-al-verzei, informează Reuters.
Date provenite de la 76.000 de studii despre fluturi realizate de diferite asociații și care documentează milioane de insecte reprezentând 554 de specii au arătat că numărul acestora a scăzut cu 22% în intervalul 2000-2020 în Statele Unite, potrivit cercetătorilor. Oamenii de știință au atribuit această diminuare unor factori precum pierderea habitatului, utilizarea pesticidelor și schimbările climatice.
Un declin mai semnificativ s-a înregistrat în regiunea sud-vestică a Statelor Unite, care include statele federale Arizona, New Mexic, Oklahoma și Texas.
Printre cele 342 de specii de fluturi documentate în studiu și care au prezentat suficiente date pentru a permite analiza tendinței numerice, 114 dintre ele - circa o treime din total - au suferit pierderi, dintre care 107 specii au scăzut cu peste 50% și 22 de specii s-au redus cu peste 90%. Populația a patru specii de fluturi - Appias drusilla, Lycaena hermes, Eurema proterpia, Neonympha mitchellii - s-a redus cu peste 99%. Nouă specii - circa 3% din total - au înregistrat creșteri.
Printre speciile comune, exemplarele de amiralul-roșu au scăzut cu 58%, fluturele-alb-al-verzei a scăzut cu 50%, iar American lady și-a redus populația cu 44%.
''Rezultatele acestui studiu sunt destul de deprimante. Fluturii au însă capacitatea de a se redresa dacă le îmbunătățim condițiile'', a declarat ecologistul Collin Edwards, care a activat anterior la Universitatea de Stat din Washington, iar acum lucrează la Departamentul pentru pești și faună al statului Washington, fiind totodată autorul principal al studiului publicat joi în revista Science.
''Fluturii au cicluri de viață rapide - cel puțin o generație în decursul unui an, adeseori două sau trei generații. Și fiecare dintre aceste generații depun o mulțime de ouă. Asta înseamnă că, dacă facem ca lumea să fie un loc mai ospitalier pentru fluturi, speciile de fluturi au capacitatea de a răspunde foarte rapid și de a profita de toate eforturile noastre'', a adăugat Collin Edwards.
Studiul i-a inclus și pe fluturii-monarh. Însă, întrucât cea mai clară dovadă a declinului populației acestei specii provine din teritoriile unde aceștia iernează, în Mexic, iar cercetătorii au folosit doar date colectate pe teritoriul Statelor Unite, studiul nu a identificat o tendință clară pentru acești fluturi.
''Am pierdut unul din cinci fluturi în doar 20 de ani. Asta înseamnă că dacă ai ieșit să admiri fluturi în anul 2000 și ai văzut 100 de fluturi, în 2020 ai văzut doar 80. Este o pierdere uluitoare într-o perioadă atât de scurtă de timp'', a declarat Eliza Grames de la Universitatea Binghamton din New York, biolog specialist în conservare și coautoare a studiului.
''Există diverși factori de stres care afectează populația de fluturi și este greu să menționăm doar unul. În sud-est, de exemplu, seceta este probabil o mare amenințare. În Midwest, insecticidele sunt principala cauză a pierderii biodiversității fluturilor. În alte regiuni, cauzele nu sunt atât de clare și este vorba probabil despre o combinație de factori de stres antropogenici, care determină declinul drastic la care asistăm'', a explicat Eliza Grames.
Deși informații fiabile despre tendințele globale ale populațiilor de fluturi lipsesc, studii realizate în alte țări au documentat declinuri la aproximativ aceeași rată ca cele indicate de datele colectate în Statele Unite.
Fluturii sunt insectele cele mai sistematic monitorizate în Statele Unite. Cercetătorii au calculat că există 650 de specii de fluturi al căror areal se intersectează cu teritoriul Statelor Unite, existând date de monitorizare pentru 554 dintre acestea.
Scăderea populației fluturilor, care locuiesc pe Terra de peste 100 de milioane de ani, reprezintă încă un element din fenomenul în plină desfășurare al declinului biodiversității, pierderile în rândul insectelor fiind deosebit de preocupante având în vedere rolul crucial al acestora în multe procese ecologice.
''Ecologiștii folosesc fluturii asemenea unui canar într-o mină de cărbune. Rezultatele studiului sugerează că ar putea exista declinuri în rândul multor specii de insecte pentru care nu avem date adecvate'', a declarat profesorul Edwards.
''Pentru mine, fluturii sunt importanți pentru că sunt frumoși și ne inspiră. Merită să existe doar pentru simplul fapt de a exista. În ceea ce privește funcția lor în ecosistem, fluturii sunt importanți polenizatori, erbivori și servesc, de asemenea, drept pradă pentru viețuitoarele insectivore'', în special păsări, a adăugat Eliza Grimes. AGERPRES/(AS-redactor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O stea s-a apropiat prea mult de o gaură neagră și astronomii observă ultimii săi ani de viață
O stea din galaxia LEDA 3091738 aflată la 300 de milioane de ani lumină s-a apropiat prea mult de gaura neagră supermasivă din centrul acestei galaxii și, conform astronomilor, în mai puțin de 6 ani ar putea fi complet distrusă de aceasta, transmite luni Space.com. Conform studiului publicat de astronomi în numărul din 6 mai al The
Cimpanzeii formează legături care le asigură succesul parental și starea de bine (studiu)
Relația dintre copii și părinți joacă un rol esențial în dezvoltarea personală, dar oare același lucru este valabil și în cazul rudelor noastre cele mai apropiate, cimpanzeii? Potrivit unui studiu condus de Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, publicat luni în jurnalul Nature Human Behaviour și citat de agenția
O moleculă care blochează moartea celulară în bolile Parkinson și Alzheimer, descoperită de cercetători australieni
Oamenii de știință au identificat o mică moleculă care blochează moartea celulară, oferind speranțe pentru tratamente care ar putea încetini sau stopa progresia bolilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer, a anunțat luni un important institut medical australian, transmite agenția Xinhua. 'În prezent, nu există trata
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
'Mărgelele de sticlă' colectate de misiunea selenară chineză Chang'e-5 dezvăluie secrete din interiorul Lunii
Micile 'mărgele de sticlă' de culoare verde colectate în timpul misiunii selenare chineze Chang'e-5 le oferă oamenilor de știință informații fără precedent despre interiorul ascuns al Lunii, au anunțat luni cercetători chinezi și australieni, transmite agenția Xinhua. Spre deosebire de sticla obișnuită de pe Lună, formată &ic
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
O sondă spațială sovietică de aproape 500 kg, lansată în 1972, a revenit pe Pământ
Sonda spațială sovietică Cosmos 482, lansată în martie 1972 pentru explorarea planetei Venus, a reintrat în atmosfera terestră și a căzut în Oceanul Indian, au confirmat sâmbătă autoritățile ruse, potrivit DPA. Agenția spațială Roscosmos a declarat că sonda spațială a intrat în atmosfera terestră la 06:24 GMT, &ic
O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn
Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.
A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri
Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.
India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027
India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost
Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai
Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor