logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Populația de fluturi a scăzut cu 22% în Statele Unite începând din anul 2000

Imagine din galeria Agerpres

Populația de fluturi - frumoasele insecte care joacă un rol vital în polenizare și în sănătatea ecosistemelor - s-a redus în Statele Unite cu peste o cincime în acest secol, potrivit unei cercetări care a inclus sute de specii, de la fluturele-amiral-roșu la American lady și fluturele-alb-al-verzei, informează Reuters.

Date provenite de la 76.000 de studii despre fluturi realizate de diferite asociații și care documentează milioane de insecte reprezentând 554 de specii au arătat că numărul acestora a scăzut cu 22% în intervalul 2000-2020 în Statele Unite, potrivit cercetătorilor. Oamenii de știință au atribuit această diminuare unor factori precum pierderea habitatului, utilizarea pesticidelor și schimbările climatice.

Un declin mai semnificativ s-a înregistrat în regiunea sud-vestică a Statelor Unite, care include statele federale Arizona, New Mexic, Oklahoma și Texas.

Printre cele 342 de specii de fluturi documentate în studiu și care au prezentat suficiente date pentru a permite analiza tendinței numerice, 114 dintre ele - circa o treime din total - au suferit pierderi, dintre care 107 specii au scăzut cu peste 50% și 22 de specii s-au redus cu peste 90%. Populația a patru specii de fluturi - Appias drusilla, Lycaena hermes, Eurema proterpia, Neonympha mitchellii - s-a redus cu peste 99%. Nouă specii - circa 3% din total - au înregistrat creșteri.

Printre speciile comune, exemplarele de amiralul-roșu au scăzut cu 58%, fluturele-alb-al-verzei a scăzut cu 50%, iar American lady și-a redus populația cu 44%.

''Rezultatele acestui studiu sunt destul de deprimante. Fluturii au însă capacitatea de a se redresa dacă le îmbunătățim condițiile'', a declarat ecologistul Collin Edwards, care a activat anterior la Universitatea de Stat din Washington, iar acum lucrează la Departamentul pentru pești și faună al statului Washington, fiind totodată autorul principal al studiului publicat joi în revista Science.

''Fluturii au cicluri de viață rapide - cel puțin o generație în decursul unui an, adeseori două sau trei generații. Și fiecare dintre aceste generații depun o mulțime de ouă. Asta înseamnă că, dacă facem ca lumea să fie un loc mai ospitalier pentru fluturi, speciile de fluturi au capacitatea de a răspunde foarte rapid și de a profita de toate eforturile noastre'', a adăugat Collin Edwards.

Studiul i-a inclus și pe fluturii-monarh. Însă, întrucât cea mai clară dovadă a declinului populației acestei specii provine din teritoriile unde aceștia iernează, în Mexic, iar cercetătorii au folosit doar date colectate pe teritoriul Statelor Unite, studiul nu a identificat o tendință clară pentru acești fluturi.

''Am pierdut unul din cinci fluturi în doar 20 de ani. Asta înseamnă că dacă ai ieșit să admiri fluturi în anul 2000 și ai văzut 100 de fluturi, în 2020 ai văzut doar 80. Este o pierdere uluitoare într-o perioadă atât de scurtă de timp'', a declarat Eliza Grames de la Universitatea Binghamton din New York, biolog specialist în conservare și coautoare a studiului.

''Există diverși factori de stres care afectează populația de fluturi și este greu să menționăm doar unul. În sud-est, de exemplu, seceta este probabil o mare amenințare. În Midwest, insecticidele sunt principala cauză a pierderii biodiversității fluturilor. În alte regiuni, cauzele nu sunt atât de clare și este vorba probabil despre o combinație de factori de stres antropogenici, care determină declinul drastic la care asistăm'', a explicat Eliza Grames.

Deși informații fiabile despre tendințele globale ale populațiilor de fluturi lipsesc, studii realizate în alte țări au documentat declinuri la aproximativ aceeași rată ca cele indicate de datele colectate în Statele Unite.

Fluturii sunt insectele cele mai sistematic monitorizate în Statele Unite. Cercetătorii au calculat că există 650 de specii de fluturi al căror areal se intersectează cu teritoriul Statelor Unite, existând date de monitorizare pentru 554 dintre acestea.

Scăderea populației fluturilor, care locuiesc pe Terra de peste 100 de milioane de ani, reprezintă încă un element din fenomenul în plină desfășurare al declinului biodiversității, pierderile în rândul insectelor fiind deosebit de preocupante având în vedere rolul crucial al acestora în multe procese ecologice.

''Ecologiștii folosesc fluturii asemenea unui canar într-o mină de cărbune. Rezultatele studiului sugerează că ar putea exista declinuri în rândul multor specii de insecte pentru care nu avem date adecvate'', a declarat profesorul Edwards.

''Pentru mine, fluturii sunt importanți pentru că sunt frumoși și ne inspiră. Merită să existe doar pentru simplul fapt de a exista. În ceea ce privește funcția lor în ecosistem, fluturii sunt importanți polenizatori, erbivori și servesc, de asemenea, drept pradă pentru viețuitoarele insectivore'', în special păsări, a adăugat Eliza Grimes. AGERPRES/(AS-redactor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 276

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 17-04-2025 19:21

Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali

Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&

Planeta 17-04-2025 12:45

Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției

Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul

Stiinta 17-04-2025 11:57

Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă

O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți

Stiinta 16-04-2025 09:34

Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții

Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de

Planeta 15-04-2025 10:11

Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință

Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.

Stiinta 14-04-2025 16:33

Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)

Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători

Stiinta 14-04-2025 14:06

Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)

Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i

Stiinta 11-04-2025 20:22

'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)

Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac

Planeta 11-04-2025 16:12

O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei

O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano

Stiinta 11-04-2025 15:15

O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia

Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.

Stiinta 11-04-2025 08:50

În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână

Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con

Planeta 10-04-2025 18:47

BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic

Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C

Stiinta 10-04-2025 13:18

Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii

Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi

Stiinta 10-04-2025 12:09

Imensul deșert al Arabiei a fost odată un ținut luxuriant (studiu)

Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a găzduit cândva un lac vast și un sistem de râuri, a dezvăluit o echipă internațională de cercetători într-un studiu publicat miercuri, transmite agenția DPA. Cercetări recente au sugerat că Rub al-Khali (''Pătrimea goală''), vastul deșert al Peninsulei Arabice, ex

Planeta 10-04-2025 11:19

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&