Unelte făcute din oase de elefant și de hipopotam vorbesc despre ingeniozitatea hominizilor pre-sapiens

Uneltele confecționate din oase de elefant și de hipopotam, datând de aproximativ 1,5 milioane de ani și descoperite în Tanzania oferă noi date cu privire la un important pas evolutiv al hominizilor pre-sapiens, și anume manufacturarea sistematică a unor unelte din alte materiale decât piatra, conform unui nou studiu, transmite miercuri Reuters.
Cele 27 de unelte ce au fost descoperite în abundentul sit paleoantropologic din Defileul Olduvai au fost probabil create de Homo erectus, o specie hominidă timpurie ce avea proporțiile corpului similare ce cele ale speciei noastre, Homo sapiens, conform cercetătorilor.
Uneltele, ce au până la 37,5 centimetri lungime, erau folosite, probabil, pentru a tăia și rupe sau sfărâma carcase și părți din carcase de animale pentru hrană.
Folosirea uneltelor reprezintă zorii tehnologiei, iar cele mai vechi unelte din piatră cunoscute datează de cel puțin 3,3 milioane de ani. Au existat exemple de folosire sporadică a uneltelor făcute din os ce datează de aproximativ 2 milioane de ani, dar descoperirea realizată în Defileul Olduvai reprezintă cel mai vechi exemplu de producție sistematică a unor astfel de unelte.
Uneltele din os descoperite în Defileul Olduvai au fost găsite lângă unelte din piatră datând din aceeași perioadă.
Adăugarea uneltelor din os la arsenalul de unelte al hominizilor a reprezentat un moment important, conform cercetătorilor, pentru că reflectă progrese cognitive și abilități tehnologice în creștere, precum și recunoașterea faptului că animalele pot oferi o sursă nu numai de carne, ci și de materii prime.
Acești hominizi aveau 'cunoștințe anatomice de precizie și înțelegeau morfologia și structura oaselor, după cum reiese din faptul că preferau oasele groase ale membrelor', conform arheologului Ignacio de la Torre din cadrul Consiliului Național de Cercetare Spaniol (CNCS), coordonatorul studiului publicat miercuri în jurnalul Nature. Oasele membrelor au cea mai ridicată densitate și sunt cele mai puternice.
Defileul Olduvai străbate câmpiile de sud-est ale regiunii Serengeti, în nordul Tanzaniei. Homo erectus, probabil creatorul acestor unelte, ducea o existență de vânător-culegător într-un mediu extrem de abundent în animale. Uneltele de diferite tipuri - spre exemplu pentru tăiere și pentru zdrobire - erau de o importanță deosebită pentru hominizi.
Aceste unelte din os au fost realizate folosindu-se o tehnică similară prelucrării celor din piatră - prin cioplirea la capete pentru a forma extremități ascuțite.
'Studiul indică faptul că acești hominizi foloseau tehnici subtil diferite pentru a crea unelte din diferite materiale. Acest lucru sugerează un nivel de abilitate cognitivă despre care nu aveam dovezi că ar fi fost întâlnit în acea perioadă', a declarat arheologul Renata Peters, de la University College London, co-autoare a studiului.
'Spre exemplu, atunci când au cioplit uneltele pe care le-am analizat, osul probabil că încă mai conținea colagen și apă. Colagenul îi conferă osului elasticitate și îl face mai ușor de cioplit decât piatra. Încă osul se poate și rupe dacă este lovit cu prea mare forță', explică Peters.
Colagenul este o proteină fibroasă care servește ca principală componentă structurală a oaselor, precum și a mușchilor și a pielii.
În plus, straturile exterioare ale oaselor sunt dure, în timp ce cele interioare - cu aspect spongios - sunt mai moi. 'Aceste caracteristici înseamnă că dacă produci unelte din os ai nevoie de tehnici de prelucrare diferite față de uneltele din piatră sau din lemn, spre exemplu', a mai susținut ea.
Lemnul este mai puțin rezistent decât piatra sau osul, iar uneltele realizate din lemn se descompun rapid și nu rezistă suficient pentru a fi descoperite de arheologi.
Numărul mare de unelte, atât din os cât și din piatră, descoperite în acest sit paleoantropologic din Defileul Olduvai sugerează faptul că era des frecventat de hominizi. Aceste unelte datează dintr-o perioadă de tranziție de la uneltele simple, aparținând tehnologiei Oldowan, către uneltele mai avansate aparținând tehnologiei Acheulean - unde apar primele topoare de mână.
Douăzeci și șase dintre cele 27 de unelte descoperite sunt făcute din oase de elefant și de hipopotam. Hipopotamii erau prezențe obișnuite în regiune, dar elefanții nu erau, ceea ce înseamnă că probabil oasele lor erau aduse în Defileul Olduvai din alte părți, conform cercetătorilor.
În sit nu au fost găsite fosile de hominizi. Paleoantropologii consideră că Homo erectus este cel mai vechi hominid care putea confecționa unelte din os, dar în acea perioadă de timp, în această regiune mai trăia o specie de hominizi denumită Paranthropus boisei. 'Nu există o dovadă directă cu privire la cine a creat aceste unelte din os', a precizat de la Torre. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027
India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost
Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai
Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor
O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink
O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli
ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA
Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare
Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)
Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Sute de artefacte vechi de peste 3 milenii, descoperite sub un deal vulcanic din vestul Ungariei
Populația care trăia pe teritoriul Ungariei de astăzi în jurul secolului XV î.Hr. a ascuns cel puțin șase tezaure de obiecte metalice în jurul unei așezări antice aflate pe dealul vulcanic singuratic Somló, aflat în vestul Ungariei, transmite duminică
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un 'plasture' pentru organe, care facilitează administrarea medicamentelor
V-ați întrebat vreodată cum își găsesc medicamentele drumul prin corpul unui pacient? Metodele tradiționale de administrare a medicamentelor funcționează ca și cum un pachet ar fi expediat într-un oraș necunoscut, pierzându-se adeseori sau ajungând în locul greșit. Dar acum, cercetătorii chinezi au dezvoltat 'plasturi' inte
În Texas, Elon Musk a reușit să transforme sediul companiei SpaceX într-o localitate oficială
Multimiliardarul Elon Musk a reușit sâmbătă să creeze un mic oraș în Texas în jurul complexului industrial al companiei sale spațiale SpaceX, după ce aproximativ 300 dintre angajații săi au votat aproape în unanimitate în favoarea proiectului, informează AFP. Majoritatea celor 283 de persoane chemate la urne, anga
Trump vrea ca NASA să acorde prioritate trimiterii de oameni pe Lună și pe Marte, nu programelor științifice
Trimiterea de astronauți pe Lună și pe Marte cu prețul sacrificării unor programe științifice importante: vineri, Casa Albă a prezentat bugetul celebrei agenții spațiale americane, NASA, pe care intenționează să o pună la 'dietă', informează AFP. La fel ca multe ministere și agenții federale americane, NASA ar trebui să își vadă
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis