Creierul unui tânăr a fost vitrificat, probabil în timpul erupției vulcanului Vezuviu (studiu)

Un tânăr se odihnea în patul său atunci când un nor de cenușă fierbinte s-a răspândit asupra orașului antic Herculaneum în urma erupției vulcanului Vezuviu și i-a transformat creierul în cioburi de sticlă, în urmă cu aproape 2.000 de ani, informează AFP.
Aceasta este teoria propusă joi de oamenii de știință italieni pentru a explica strania descoperire făcută în craniul unui tânăr roman, care ar reprezenta prima atestare a unui țesut uman vitrificat.
În anul 79 d.Hr., erupția cataclismică a Vezuviului a acoperit orașele Pompeii și Herculaneum sub un strat gros de roci, gaze și cenușă fierbinte, într-un fenomen denumit 'nor de foc'.
Soarta lor a rămas învăluită în mister până la săpăturile arheologice începute în anii 1700. De atunci, săpăturile au scos la lumină mii de trupuri ale foștilor localnici, dintre care mulți au murit pe loc.
Cel al unui tânăr de aproximativ 20 de ani a fost descoperit în anii 1960, zăcând calcinat pe un pat de lemn într-o clădire din Herculaneum dedicată cultului împăratului Augustus.
Foto: (c) Pier Paolo Petrone/Handout via REUTERS
Antropologul italian Pier Paolo Petrone a remarcat în 2018 un aspect straniu. 'Am văzut ceva strălucind în craniul sfărâmat', a declarat acest coautor al unui studiu publicat în revista Scientific Reports.
Rămășițele creierului acelui tânăr au fost transformate în fragmente de sticlă neagră.
Fragmentele aveau o lățime de până la un centimetru, a adăugat vulcanologul Guido Giordano, principalul autor al studiului.
Examinarea lor la un microscop electronic a dezvăluit 'un lucru uimitor, cu adevărat neașteptat', a mai spus el. Rețelele complexe de neuroni, axoni și măduva spinării erau în mod clar vizibile în acea sticlă, potrivit noului studiu.
Foto: Pier Paolo Petrone/Handout via REUTERS
Rezultatul are toate ingredientele unui mister. Sticla apare arareori în mod natural în natură. Pentru ca ea să se formeze, este nevoie de o temperatură foarte ridicată, urmată de o răcire foarte rapidă, pentru a evita cristalizarea.
Un astfel de fenomen ar putea fi cauzat, de exemplu, de impactul unui meteorit, de un fulger sau de lavă. Însă el are slabe șanse să funcționeze asupra unui țesut uman, care este în mare parte compus din apă.
Creierul tânărului roman este 'unicul exemplu de pe Terra' al unui țesut din regnul animal transformat în sticlă, potrivit autorilor studiului.
Ei au stabilit că organul vitrificat ar fi trebuit să fie expus la o temperatură care a depășit 510 grade Celsius. Dincolo de cele 465 de grade Celsius ale norului de foc care a înghițit fostul oraș antic.
Așadar, creierul ar fi trebuit să se răcească rapid după primul șoc de temperatură și înainte de răcirea norului de foc, cunoscut și sub numele de nor piroclastic.
Prin urmare, 'singurul scenariu posibil' este că Vezuviul a expulzat un nor inițial de cenușă fierbinte, care s-a disipat rapid.
Această teorie este susținută de prezența unui strat subțire de cenușă care a acoperit orașul înainte ca acesta să fie îngropat de 'norul de foc'. Asta sugerează că norul de cenușă și nu 'norul de foc' a fost cel care i-a decimat pe locuitorii din Herculaneum.
Foarte puțin studiați
Guido Giordano speră că noul studiu va duce la realizarea unor cercetări despre pericolul reprezentat de norii de cenușă fierbinte, care sunt 'foarte puțin studiați', întrucât lasă puține urme.
Un astfel de nor i-ar fi ucis, după părerea lui, și pe vulcanologii francezi Katia și Maurice Krafft, care au murit în urma unui nor de foc în 1991.
La fel s-ar fi întâmplat și cu cele 215 victime ale erupției din 2018 a vulcanului Fuego din Guatemala.
'Există o nișă de supraviețuire' în fața unor astfel de fenomene, afirmă același vulcanolog, sugerând, de exemplu, instalarea în apropierea vulcanilor a unor clădiri care pot rezista la astfel de temperaturi.
Însă de ce tânărul roman din Herculaneum a fost aparent singurul care a avut o astfel de soartă?
Spre deosebire de Pompeii, locuitorii din Herculaneum au avut ceva mai mult timp la dispoziție pentru a fugi spre Marea Mediterană, situată în apropiere. Iar corpurile lor au fost găsite în acea direcție.
Tânărul roman, despre care se presupune că trebuia să păzească clădirea în care a fost găsit, a rămas pe patul său și a fost lovit în mod direct de norul de cenușă.
'Poate că era beat', a glumit Guido Giordano. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cutremur în Myanmar/ Cel puțin 2.056 de morți, anunță junta militară
Bilanțul cutremurului din Myanmar a crescut la cel puțin 2.056 de morți și peste 3.900 de răniți, a anunțat luni junta militară, transmite AFP. Un purtător de cuvânt al regimului militar aflat la guvernare în Myanmar a indicat într-un comunicat că 270 de persoane sunt în continuare date dispărute, la trei zile după cutr
Un proiect chinez ce vizează implanturile cerebrale accelerează testele pe oameni după un prim succes
Un parteneriat între un institut de cercetare chinez și o companie de tehnologie a anunțat luni că intenționează să implanteze cipul său cerebral la 13 persoane până la sfârșitul acestui an, într-o inițiativă care ar putea să îl ajute să depășească proiectul Neuralink al miliardarului Elon Musk în ceea ce privește colectarea datelo
SpaceX lansează luni prima misiune spațială cu echipaj care va survola polii Pământului
Compania SpaceX va lansa luni prima misiune spațială cu echipaj care va survola polii Pământului, o misiune privată la care vor participa patru astronauți, informează AFP. Misiunea a fost numită 'Fram2', în semn de omagiu adus unei nave care a participat la expedițiile de explorare polară din secolul al XIX-lea. &
UPDATE Un seism de magnitudine 7 a lovit Insulele Tonga și a fost emisă avertizare de tsunami
Un seism de magnitudine 7 s-a produs duminică în Oceanul Pacific, la est de Insulele Tonga, conform unui anunț al Centrului german de cercetări Geofizice (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, conform datelor GFZ. Inițial, GFZ a anunțat o magnitudine de 6,6. Agenția spaniolă EFE c
O treime dintre speciile de arbori din lume sunt amenințate, avertizează FAO
O treime dintre speciile de arbori din lume sunt amenințate, avertizează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) într-un raport care subliniază urgența conștientizării acestei situații, relatează AFP. Acest raport este primul de la lansarea în 2013 a Planului de acțiune global pentru a garanta conservar
Seism în Myanmar: UE este gata să acorde un ajutor de urgență (von der Leyen)
Uniunea Europeană este gata să furnizeze un ajutor de urgență Myanmarului și Thailandei după 'scenele sfâșietoare' provocate de seism, a anunțat vineri președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, transmite AFP. 'Scene sfâșietoare în Myanmar și Thailanda după cutremurul devastator. Gândurile mele se &i
Mormântul unui faraon neidentificat, descoperit în apropierea orașului Abydos din Egipt
O echipă de arheologi a descoperit o mare cameră mortuară din calcar datând de aproximativ 3.600 de ani, dintr-o perioadă tulbure din istoria Egiptului Antic, în apropierea orașului Abydos, transmite vineri Reuters. Camera mortuară aparține unui faraon încă neidentificat. Descoperirea acestui mormânt la a
Cutremur în Myanmar: Numeroase victime tratate într-un spital din Naypyidaw și o clădire cu 30 de etaje prăbușită în Bangkok
Un important spital din Naypyidaw, capitala Myanmarului, tratează 'numeroase victime', după puternicul cutremur cu magnitudinea de 7,7 care a lovit vineri centrul țării, în timp ce în capitala Thailandei, Bangkok, o clădire cu 30 de etaje aflată în construcție s-a prăbușit, un om pierzându-și viața și 43 de muncitori fiind dați dispăru
Un seism extrem de puternic produs în Myanmar a provocat panică până la Bangkok
Un seism extrem de puternic s-a produs vineri în Myanmar, fiind resimțit până în China și producând panică și la Bangkok, capitala Thailandei vecine, transmit agențiile internaționale de presă. Conform Centrului german pentru Geoștiințe (GFZ), seismul a avut magnitudinea de 6,9. Institutul Geologic american (USGS) a anu
Final de misiune pentru telescopul spațial Gaia
Telescopul spațial Gaia și-a încheiat misiunea de cartografiere a Căii Lactee, joi, odată cu transmiterea unei comenzi care îl va trimite pe 'o orbită de retragere', potrivit unui comunicat publicat de Agenția Spațială Europeană (ESA), chiar dacă exploatarea datelor sale științifice va continua până în 2030, informează AFP. &Ici
Organizația ecologistă Just Stop Oil anunță sfârșitul acțiunilor sale șocante
Organizația ecologistă britanică Just Stop Oil, ai cărei activiști s-au făcut remarcați după ce au stropit cu supă de roșii mai multe tablouri pictate de Van Gogh, a anunțat joi că va pune capăt 'până la sfârșitul lunii aprilie' acțiunilor sale șocante, informează AFP. 'Cererea inițială formulată de Just Stop Oil de a se renunța
O eclipsă parțială de Soare va fi vizibilă sâmbătă în emisfera nordică
Luna va acoperi o parte din discul solar sâmbătă în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, care, deși nu va întuneca cerul, va trebui totuși să fie urmărită cu ajutorul unor dispozitive de protecție, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va
Pentru prima dată, un ficat de porc a fost transplantat unui pacient uman
Un ficat de porc a fost transplantat pentru prima dată unui pacient uman, au anunțat miercuri cercetătorii chinezi care au realizat această performanță medicală, în contextul în care și alte transplanturi experimentale de la animale la oameni au fost deja realizate cu succes în ultimii ani, informează AFP. Noua performanță, descrisă pe larg &
O albire fără precedent a coralilor, observată în largul coastei de vest a Australiei (ONG)
O albire fără precedent a coralilor a fost observată în largul coastei de vest a Australiei, după ce un val de căldură marină i-a 'opărit' la propriu, în timpul verii australe, a avertizat miercuri un ONG local, informează AFP. Reciful Ningaloo, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO și cunoscut mai ales ca habitat pentru rechini
Oamenii de știință au înregistrat primele dovezi că rechinii emit sunete
Oamenii de știință au înregistrat primele dovezi că rechinii nu sunt niște pești tăcuți, ci sunt capabili să emită sunete, conform unui nou studiu, transmite miercuri DPA. Cercetătorii au înregistrat rechinii de estuar (Mustelus lenticulatus), rechini de dimensiuni mici care trăiesc în apele de coastă din jurul Noii Zeelande, în timp ce