Creierul unui tânăr a fost vitrificat, probabil în timpul erupției vulcanului Vezuviu (studiu)

Un tânăr se odihnea în patul său atunci când un nor de cenușă fierbinte s-a răspândit asupra orașului antic Herculaneum în urma erupției vulcanului Vezuviu și i-a transformat creierul în cioburi de sticlă, în urmă cu aproape 2.000 de ani, informează AFP.
Aceasta este teoria propusă joi de oamenii de știință italieni pentru a explica strania descoperire făcută în craniul unui tânăr roman, care ar reprezenta prima atestare a unui țesut uman vitrificat.
În anul 79 d.Hr., erupția cataclismică a Vezuviului a acoperit orașele Pompeii și Herculaneum sub un strat gros de roci, gaze și cenușă fierbinte, într-un fenomen denumit 'nor de foc'.
Soarta lor a rămas învăluită în mister până la săpăturile arheologice începute în anii 1700. De atunci, săpăturile au scos la lumină mii de trupuri ale foștilor localnici, dintre care mulți au murit pe loc.
Cel al unui tânăr de aproximativ 20 de ani a fost descoperit în anii 1960, zăcând calcinat pe un pat de lemn într-o clădire din Herculaneum dedicată cultului împăratului Augustus.
Foto: (c) Pier Paolo Petrone/Handout via REUTERS
Antropologul italian Pier Paolo Petrone a remarcat în 2018 un aspect straniu. 'Am văzut ceva strălucind în craniul sfărâmat', a declarat acest coautor al unui studiu publicat în revista Scientific Reports.
Rămășițele creierului acelui tânăr au fost transformate în fragmente de sticlă neagră.
Fragmentele aveau o lățime de până la un centimetru, a adăugat vulcanologul Guido Giordano, principalul autor al studiului.
Examinarea lor la un microscop electronic a dezvăluit 'un lucru uimitor, cu adevărat neașteptat', a mai spus el. Rețelele complexe de neuroni, axoni și măduva spinării erau în mod clar vizibile în acea sticlă, potrivit noului studiu.
Foto: Pier Paolo Petrone/Handout via REUTERS
Rezultatul are toate ingredientele unui mister. Sticla apare arareori în mod natural în natură. Pentru ca ea să se formeze, este nevoie de o temperatură foarte ridicată, urmată de o răcire foarte rapidă, pentru a evita cristalizarea.
Un astfel de fenomen ar putea fi cauzat, de exemplu, de impactul unui meteorit, de un fulger sau de lavă. Însă el are slabe șanse să funcționeze asupra unui țesut uman, care este în mare parte compus din apă.
Creierul tânărului roman este 'unicul exemplu de pe Terra' al unui țesut din regnul animal transformat în sticlă, potrivit autorilor studiului.
Ei au stabilit că organul vitrificat ar fi trebuit să fie expus la o temperatură care a depășit 510 grade Celsius. Dincolo de cele 465 de grade Celsius ale norului de foc care a înghițit fostul oraș antic.
Așadar, creierul ar fi trebuit să se răcească rapid după primul șoc de temperatură și înainte de răcirea norului de foc, cunoscut și sub numele de nor piroclastic.
Prin urmare, 'singurul scenariu posibil' este că Vezuviul a expulzat un nor inițial de cenușă fierbinte, care s-a disipat rapid.
Această teorie este susținută de prezența unui strat subțire de cenușă care a acoperit orașul înainte ca acesta să fie îngropat de 'norul de foc'. Asta sugerează că norul de cenușă și nu 'norul de foc' a fost cel care i-a decimat pe locuitorii din Herculaneum.
Foarte puțin studiați
Guido Giordano speră că noul studiu va duce la realizarea unor cercetări despre pericolul reprezentat de norii de cenușă fierbinte, care sunt 'foarte puțin studiați', întrucât lasă puține urme.
Un astfel de nor i-ar fi ucis, după părerea lui, și pe vulcanologii francezi Katia și Maurice Krafft, care au murit în urma unui nor de foc în 1991.
La fel s-ar fi întâmplat și cu cele 215 victime ale erupției din 2018 a vulcanului Fuego din Guatemala.
'Există o nișă de supraviețuire' în fața unor astfel de fenomene, afirmă același vulcanolog, sugerând, de exemplu, instalarea în apropierea vulcanilor a unor clădiri care pot rezista la astfel de temperaturi.
Însă de ce tânărul roman din Herculaneum a fost aparent singurul care a avut o astfel de soartă?
Spre deosebire de Pompeii, locuitorii din Herculaneum au avut ceva mai mult timp la dispoziție pentru a fugi spre Marea Mediterană, situată în apropiere. Iar corpurile lor au fost găsite în acea direcție.
Tânărul roman, despre care se presupune că trebuia să păzească clădirea în care a fost găsit, a rămas pe patul său și a fost lovit în mod direct de norul de cenușă.
'Poate că era beat', a glumit Guido Giordano. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Chiar și la 1,5 grade de încălzire, creșterea nivelului mării ar putea fi dramatică (studiu)
Creșterea nivelului mării va testa sever rezistența umanității până la sfârșitul secolului și mai departe, chiar dacă încălzirea globală nu depășește 1,5°C, au avertizat marți cercetători, relatează AFP. Rata de creștere a nivelului mării s-a dublat în trei decenii ajungând la 10 centimetri și, dacă tendința actuală continuă,
Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul coastelor din Papua Noua Guinee
Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,6 s-a produs marți în largul coastelor nordice din Papua Noua Guinee, a anunțat Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), citat de AFP. Seismul s-a produs la adâncimea de 52,7 kilometri, la o distanță de aproximativ 117 kilometri de orașul Angoram. Centrul Național de A
Pakistan/ Canicula duce la închiderea anticipată a școlilor în Punjab
Creșterea temperaturilor în Punjab, cea mai populată provincie din Pakistan, a determinat marți guvernul acestei provincii să închidă toate școlile publice și private pentru vacanța de vară cu patru zile mai devreme decât era prevăzut, informează AFP. Ministrul Educației la nivel de provincie, Rana Sikander Hayat, a declarat că vacanța de var
China se pregătește să lanseze o sondă spațială într-o misiune care vizează un asteroid
China va lansa în curând prima sa misiune spațială ce vizează prelevarea unor eșantioane de materie de pe un asteroid situat în proximitatea Pământului, a raportat luni presa de stat chineză, citată de DPA. Sonda Tianwen-2 urmează să fie lansată de la Centrul Spațial Xichang din provincia Sichuan la sfârșitul luni
Mai multe seisme s-au produs pe insula elenă Evia, fiind afectate peste 50 de locuințe
Mai multe seisme cu magnitudine de până în 4,7 au lovit nordul insulei Evia, cea de-a doua cea mai mare insulă a arhipelagului elen, în ultimele 24 de ore, transmite luni DPA. Cutremurele au fost simțite până la Atena, la aproximativ 130 de kilometri distanță. Seismologii greci au anunțat că monitorizează
O nouă erupție a vulcanului Lewotobi Laki-Laki din Indonezia
Un vulcan din estul Indoneziei a intrat de luni în erupție aruncând nori de gaze și cenușă vulcanică până la altitudinea de 1 kilometru și determinând autoritățile să ridice nivelul de alrtă la maxim, transmite AFP. Muntele vulcanic Lewotobi Laki-Laki (1584 de metri înălțime) de pe insula turistică Flores a intrat
Cel puțin 27 de persoane au murit în statele americane Kentucky și Missouri din cauza furtunilor puternice
Furtunile puternice au provocat moartea a cel puțin 27 de persoane în statele americane Missouri și Kentucky, au anunțat sâmbătă autoritățile, informează DPA. În Kentucky s-au înregistrat cel puțin 18 decese, a anunțat pe rețeaua X guvernatorul Andy Beshear. Devastarea este cutremurătoare, a scris Beshear
Ninsoare rară în Letonia la sfârșit de primăvară
Ninsoarea care s-a abătut în noaptea de joi spre vineri asupra regiunii Vidzeme din nord-estul Letoniei este una dintre cele mai târzii ninsori de primăvară înregistrate vreodată în această țară, au anunțat meteorologii, informează Xinhua. Potrivit acestora, a fost raportată ninsoare vineri dimineață și în regiune
Spațiu: Echipamente de la legendarul cosmodrom Baikonur vor fi vândute la licitație
Kazahstanul și Rusia vor scoate la licitație echipamente provenite de la legendarul, dar învechitul cosmodrom Baikonur, al cărui rol crucial pentru industria aerospațială sovietică și apoi rusă este contestat de alte proiecte, informează AFP. Situat în stepele Kazahstanului, o țară imensă din Asia Centrală, cosmodromul Baikonur este închiriat
Cercetătorii de la CERN au transformat plumbul în aur, îndeplinind astfel visul alchimiștilor medievali
Oamenii de știință de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au realizat o adevărată performanță științifică: transformarea plumbului în aur. Transformarea a fost realizată în cadrul experimentelor desfășurate cu ajutorul Marelui Accelerator de Hadroni (Large Hadron Collider - LHC), unul dintre cele mai puternice instrumente științifice din lum
Un rover al NASA a observat pentru prima dată o auroră pe Marte în spectrul vizibil
Roverul Perseverance, construit de NASA, a observat pentru prima dată o auroră pe Marte în spectrul luminos vizibil, care a făcut ca cerul marțian să strălucească ușor în verde, în timpul primei vizionări a unei aurore de pe o altă suprafață planetară decât cea a Pământului, informează Reuters. Oamenii de știință americani au prec
Premieră medicală: Un bebeluș american a fost tratat printr-o terapie genică personalizată
Un bebeluș american care suferea de o boală rară și incurabilă a devenit primul pacient din lume care a beneficiat de o terapie genică personalizată, a anunțat joi o echipă medicală din Statele Unite, marcând astfel o performanță care a revitalizat speranțele legate de crearea unor tratamente și pentru alte patologii, informează AFP. Bebelușul KJ Muldoon
Pisicile portocalii sunt unice din punct de vedere genetic, potrivit oamenilor de știință
Oamenii de știință au obținut confirmarea că portocalii roșcate au ceva unic. Conform unui studiu recent, o echipă de cercetători de la Stanford Medicine a descoperit o mutație genetică ce determină culoarea roșcată a unora dintre pisici, care se pare că nu este întâlnită la niciun alt mamifer, relatează joi Phys.org și agenția EFE.
Încălzirea apei Atlanticului de Nord semnalează că am putea avea o vară fierbinte în Europa (studiu)
Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepțional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA. Valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în preala
Lansarea primei rachete australiene, amânată din cauza unei probleme tehnice
Prima lansare orbitală a unei rachete construite în Australia, prevăzută pentru joi, a fost amânată cu o zi din cauza unei probleme tehnice externe, a anunțat compania Gilmour Space Technologies, care coordonează acest proiect spațial, informează AFP. Racheta cu trei trepte, denumită Eris, trebuia să fie lansată de la o bază situat