logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Expunerea la radiaţia din timpul zborurilor spaţiale, testată cu ajutorul unor senzori şi manechine

Image

Cu ajutorul unor manechine denumite Helga şi Zohar şi al unor senzori plasaţi în interiorul unui vehicul spaţial, oamenii de ştiinţă au colectat date valoroase despre expunerea la radiaţiile cu care se confruntă astronauţii aflaţi în afara câmpului magnetic protector al Pământului şi au obţinut astfel o nouă perspectivă asupra modului în care aceştia ar putea fi protejaţi în timpul unor călătorii îndelungate în spaţiu, aşa cum vor fi cele spre planeta Marte, informează Reuters.

Cercetătorii au publicat măsurătorile iniţiale ale nivelurilor de radiaţie experimentate în interiorul capsulei NASA Orion în timpul zborului său de 25 de zile şi fără echipaj realizat de misiunea Artemis 1 în 2022 în jurul Lunii şi, apoi, în timpul întoarcerii sale pe Terra. Datele vizând radiaţia continuă au fost obţinute folosind instrumente precum sistemul HERA dezvoltat de NASA şi sensorii EAD concepuţi de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Pericolul generat de radiaţie este un motiv major de îngrijorare care trebuie remediat înainte ca astronauţii să participe la misiuni îndelungate dincolo de orbita Terrei. Programul Artemis are obiectivul de a transporta din nou astronauţi pe suprafaţa Lunii în acest deceniu şi de a amenaja acolo o bază de cercetare, ca un avanpost pentru viitoarele explorări ale planetei Marte de către oameni.

Surse precum razele cosmice galactice şi particulele expulzate în spaţiu în timpul exploziilor solare ar putea să îi plaseze pe astronauţi în faţa unor riscuri sporite de sindrom al iradierii acute, risc crescut de cancer pe parcursul vieţii, probleme ale sistemului nervos central şi boli degenerative.

Manechinele Helga şi Zohar, proiectate pentru a reprezenta trupuri umane feminine, s-au aflat în capsula Orion pe post de înlocuitori ai astronauţilor reali, cu senzori încorporaţi care au măsurat expunerea la radiaţii pe piele şi la nivelul organelor interne. Zohar a purtat o vestă protectoare împotriva radiaţiilor. Helga nu a purtat vesta de protecţie.

"Helga şi Zohar sunt 'fantome ale radiaţiei' - manechine sofisticate care imită reacţia organismului uman la radiaţie, echipate cu senzori peste tot pentru a măsura dozele de radiaţii primite de diverse organe", a declarat fizicianul Stuart George de la Space Radiation Analysis Group din cadrul Centrului Spaţial Johnson pe care NASA îl administrează în oraşul Houston, unul dintre autorii studiului publicat în revista Nature.

"Aceste fantome au fost proiectate pentru a reprezenta corpuri feminine, întrucât femeile prezintă, în general, o sensibilitate mai mare la radiaţie decât bărbaţii. Datele colectate de la aceste fantome ne oferă o perspectivă valoroasă asupra modului în care radiaţia este depozitată în organism, mai ales în timpul tranzitării Centurii de radiaţii Van Allen şi în timpul zborurilor interplanetare", a adăgat el.

Două regiuni cu radiaţii, denumite Centura Van Allen, înconjoară Terra.

"În prezent, lucrăm la datele finale de evaluare pentru Helga şi Zohar, iar setul complet de date va fi publicat în lunile următoare", inclusiv cele despre eficienţa protecţiei oferite de vesta purtată de Zohar, a declarat fizicianul radiolog şi autorul principal al studiului, Thomas Berger, de la Institutul de Medicină Aerospaţială din cadrul Centrului Aerospaţial German din Koln.

Zonele din interiorul capsulei ce au fost proiectate pentru a beneficia de cel mai bun scut împotriva radiaţiei, inclusiv "un adăpost de furtună" pentru astronauţi în timpul unor evenimente spaţiale cum ar fi exploziile solare, au arătat că oferă o protecţie de patru ori mai mare decât zonele cel mai puţin protejate ale vehiculului spaţial. Această descoperire a validat designul capsulelor pentru misiunile viitoare, a explicat Thomas Berger.

Expunerea la razele cosmice galactice în interiorul capsulei Orion - particule de energie care traversează Universul - a fost cu 60% mai mică decât expunerea măsurată la bordul unor precedente sonde interplanetare fără echipaj, evidenţiind avantajele aduse de un vehicul spaţial ce a fost proiectat pentru a oferi protecţie împotriva radiaţiei.

"Aceste raze cosmice interplanetare sunt interesante, deoarece ele formează majoritatea expunerii la care sunt supuse zborurile spaţiale pe termen lung, aşadar această măsurare este importantă pentru şederile lungi pe Lună şi viitoarele călătorii spre Marte", a declarat Stuart George.

Orientarea capsulei Orion în timpul zborului a influenţat expunerea la radiaţie, care a scăzut cu 50% atunci când capsula a efectuat o întoarcere la 90 de grade în timp ce zbura pe lângă Centura Van Allen interioară.

"S-a întâmplat astfel deoarece Centura de radiaţii Van Allen este destul de direcţională, iar manevra de întoarcere a adus un scut mai mare în calea radiaţiei", a precizat Stuart George.

Câmpul magnetic al Pământului asigură o anvelopă protectoare în jurul planetei noastre împotriva radiaţiei spaţiale. Staţia Spaţială Internaţională orbitează Terra în interiorul câmpului magnetic. În timpul misiunii Artemis 1, capsula Orion a călătorit în spaţiu mai departe decât a făcut-o oricare alt vehicul spaţial fabricat pentru a găzdui oameni la bord, aventurându-se cu mult dincolo de câmpul magnetic al Terrei. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 74

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 09-05-2025 12:16

O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn

Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri

Stiinta 09-05-2025 10:25

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.

Stiinta 09-05-2025 08:27

A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri

Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.

Stiinta 08-05-2025 14:34

India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027

India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost

Stiinta 07-05-2025 14:42

Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai

Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor

Stiinta 07-05-2025 10:54

O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink

O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli

Stiinta 06-05-2025 15:08

ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA

 Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Stiinta 06-05-2025 10:15

Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare

Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Stiinta 05-05-2025 14:02

Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto

Stiinta 05-05-2025 10:46

Sute de artefacte vechi de peste 3 milenii, descoperite sub un deal vulcanic din vestul Ungariei

Populația care trăia pe teritoriul Ungariei de astăzi în jurul secolului XV î.Hr. a ascuns cel puțin șase tezaure de obiecte metalice în jurul unei așezări antice aflate pe dealul vulcanic singuratic Somló, aflat în vestul Ungariei, transmite duminică

Planeta 05-05-2025 08:57

Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria

Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz

Stiinta 04-05-2025 16:38

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un 'plasture' pentru organe, care facilitează administrarea medicamentelor

V-ați întrebat vreodată cum își găsesc medicamentele drumul prin corpul unui pacient? Metodele tradiționale de administrare a medicamentelor funcționează ca și cum un pachet ar fi expediat într-un oraș necunoscut, pierzându-se adeseori sau ajungând în locul greșit. Dar acum, cercetătorii chinezi au dezvoltat 'plasturi' inte