INTERVIU/Judo: Florin Bercean - Nu le-am promis marea cu sarea alegătorilor, ci lucruri care pot da rod rapid

Noul președinte al Federației Române de Judo, Florin Bercean, a declarat, vineri, într-un interviu pentru AGERPRES, că nu le-a promis reprezentanților cluburilor înainte de a fi ales lucruri pe care nu le poate duce la îndeplinire în acest mandat, ci doar obiective care 'pot da rod cât mai repede posibil'.
Strategia sa cuprinde mărirea bazei de selecție a sportivilor, chiar dacă judoul românesc se confruntă, ca și celelalte discipline, cu o rată ridicată a abandonului după mai mulți ani de practicare a acestei discipline.
Oficialul FRJ speră să poată implica mai mult autoritățile locale în proiecte de dezvoltare a judoului și cu ajutorul unor tehnicieni mai tineri și devotați muncii lor.
Florin Bercean își dorește să facă uitat diferendul dintre fostul președinte Cozmin Gușă și președintele federației internaționale, Marius Vizer, și să pună relația dintre cele două instituții pe un făgaș normal.
Întrebat când va câștiga judoul românesc următoarea medalie olimpică, Bercean a spus că în 2028 ar fi o ocazie senzațională pentru sportivii românii să repete performanța de la Los Angeles 1984, când Mircea Frățică și Mihai Cioc au obținut primele medalii olimpice pentru această disciplină.
AGERPRES: A fost o ședință a Adunării Generale foarte lungă...
Florin Bercean: Nu a fost o simplă sedință, a fost o Adunare Generală Ordinară, combinată cu o Adunare Generală de alegeri. Și sigur că a fost lungă. Făceam un schimb de conducere la federație, au fost mulți participanți și atunci sigur că a durat foarte mult. A fost încinsă, dar totuși civilizată. S-a desfășurat în condiții foarte frumoase. A fost o luptă până în ultimul moment.
AGERPRES: Ce le-ați promis alegătorilor dumneavoastră? Care este planul dumneavoastră pentru conducerea federației în următorii patru ani?
Florin Bercean: În primul rând, nu le-am promis lucruri care nu le pot duce la îndeplinire în timp. Și în primul rând vreau să duc proiectul meu, început cu Cozmin Gușă acum 8 ani, mai departe. Am început niște lucruri foarte importante și foarte serioase pentru Federația Română de Judo și le-am promis că voi continua în același timp și foarte hotărât în sensul rezolvării problemelor respective. Oamenii au înțeles. Nu le-am promis marea cu sarea pentru că sunt un om normal, un om obișnuit. În primul rând nu pot să promit decât ceea ce pot realiza. Și atunci oamenii au înțeles. În primul și în primul rând mă voi ocupa de o mai bună selecție. Am promis să mă ocup în continuare de reorganizarea teritorială a loturilor. Am început anul trecut să constitui niște loturi pe euroregiuni. Noi am împărțit teritoriul României în 8 regiuni și am pornit un proces de selecție și alcătuirea unor loturi regionale. De acolo să se înceapă selecția. Vă dați seama, cele patru centre olimpice pe teritoriul României vor concura cu celelalte 8 euroregiuni. Asta ca să ajungă la selecție cât mai mulți copii. Plus implicarea în pregătirea acestor copii a 16 antrenori, că am doi pe euroregiune. Plus directorul de euroregiune, plus un arbitru. Adică mă ocup și de promovarea antrenorilor. Pentru că vedeți, una din problemele în România e lipsa specialiștilor. Și atunci am marșat pe treaba asta, oamenilor le place. Avem un specialist, un francez senzațional de bun, pe care l-am convins să vină director tehnic. Deci lucrurile normale, zic eu, care pot să dea rod cât mai repede posibil.
AGERPRES: Spuneți-mi, vă rog, care credeți că sunt primele trei mari probleme cu care se confruntă judoul în România în momentul de față? Care sunt prioritățile?
Florin Bercean: Prioritățile sunt mult mai multe, dar trebuie să le luăm de la ușor la greu, de la simplu la complex. V-am spus că una din priorități ar fi treaba cu selecția. O altă prioritate este asigurarea unui cadru de pregătire mult mai performant pentru antrenori, care se leagă de treaba cu selecția. Pe urmă, asigurarea unor fonduri necesare pentru o bună desfășurare a activității. Și aici, sigur că ne axăm pe bugetul pe care-l primim de la Agenția Națională pentru Sport și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, dar vreau să implic mai mult autoritățile locale prin tot felul de proiecte pe care le putem porni împreună, să atragem fonduri externe. Și inclusiv sponsorizările, care aici vor fi cel mai complicat și cel mai greu, datorită situației economice din țară. Foarte complicat e când oamenii pierd bani, cei care au firme pierd bani, tu nu poți să mergi să le ceri sprijin. Dar ne străduim să atragem fonduri pe care să le dirijăm în mod eficient pentru buna desfășurare a activității noastre.
AGERPRES: Ați amintit de antrenori, cum veți reuși să măriți numărul de tehnicieni, pentru că în primul rând de asta e nevoie, nu?
Florin Bercean: Deci hai să vă spun ceva: noi avem antrenori în România. Avem înregistrați la federație peste 220 de antrenori. Și eu cred că ajungem undeva dacă se înscriu toți în programul nostru. Am creat un program special pentru sportivi și pentru antrenori. Noi avem în jur de 350-400 de specialiști. Dar trebuie să-i convingem că pregătirea este foarte importantă. Pregătirea lor personală. Implicarea în pregătirea sportivilor, nu numai a tehnicilor, ci a unei echipe tehnice. Și nu doar la nivel de lot. Un club serios trebuie să aibă medici, un club serios trebuie să aibă psiholog. Dar e complicat și greu. Dar sunt deja câțiva antrenori mai tineri, care sunt destul de implicați. Și pe aia marșez, că se vor dezvolta, se vor perfecționa și vom putea, noi ca federație, să ne bazăm pe buna lor pregătire, pe conștiinciozitate, pe seriozitate, pe dorința de a realiza rezultate excepționale. E greu, dar nu ne lăsăm.
AGERPRES: Se confruntă judoul și cu abandonul, așa cum se întâmplă în alte sporturi? Îi puteți convinge pe copii să nu mai renunțe la sport?
Florin Bercean: E o situație foarte complicată și foarte grea la toate ramurile de sport. Noi, de exemplu, avem acum, la federație, peste 4.100 de legitimări. Stăm foarte bine la categoria de vârstă U12, să zic. Problema este mai sus. Sigur, copiii sunt altfel decât acum 10 ani, 20-30 de ani. Nu ne mai putem compara o generație cu alta. Dar ne străduim. Judo este un sport extraordinar de bun pentru copiii, un sport educativ. Și atunci avem concursul părinților, care văd că noi disciplinăm. La noi se pune problema că vii la antrenamente doar dacă ești bun și la carte. Și atunci avem noroc că părinților le convine educația care o primesc copiii lor în cadrul judoului. Sigur că avem pierdere. Avem pierderi pe toate ramurile de sport și avem pierdere și după 8-10 ani de judo. Terminând liceul, băieții, majoritatea pleacă, se angajează își caută locuri de muncă. Pe vremuri Ministerul de Interne îți dădea un loc de muncă, dacă erai la Dinamo și toată lumea dorea să ajungă la Dinamo, la Steaua. Până și aceste două simboluri ale sportului românesc au probleme. Locuri de muncă, ce patron îți dă ție loc de muncă, să nu mergi la muncă, să-ți dea salariu și să faci judo? Nu mai există așa ceva în România. Trebuie să căutăm și să găsim alte soluții. E greu, e foarte greu, dar eu tot trag speranța că ne vom despărți în curând de Facebook, de telefon și ne întoarcem acolo unde trebuie să fie omul, la mișcare, la sănătate.
AGERPRES: Care va fi planul dumneavoastră în privința colaborării cu Federația Internațională de Judo?
Florin Bercean: Păi, în primul și în primul rând, Florin Bercean și Federația Română de Judo nu au nicio problemă în rezolvarea conflictului în care unii rău intenționați au dirijat federația. E o dispută care nu este a noastră. Eu am încercat să mediez disputa care a existat între președintele Federației Române de Judo, domnul Cozmin Gușă, și președintele Federației Internaționale de Judo. Eu sper că o să-l conving pe Marius Vizer că judoul românesc n-are nicio legătură cu anumite dispute care ar trebui făcute în afara sportului judo. În perioada imediat următoare, nu pot să vă dau o dată exactă, o să încerc să ajung la domnul președinte Marius Vizer și să punem relația Federației Române de Judo pe alt făgaș. Cred că o să reușim, pentru că chiar nu este bine ce se întâmplă. Majoritatea antrenorilor din România își doresc liniște, își doresc pace, își doresc colaborare, chiar dacă sunt puncte de vedere aproape diametral opuse. Performanța trebuie să ne adune, să ne strângă la un loc.
AGERPRES: Mai am o ultimă întrebare, spuneți-mi când va lua România următoarea medalie la Jocurile Olimpice?
Florin Bercean: Asta e cea mai grea întrebare pe care mi-o puneți. Eu sper că la următoarea ediție. Nu avem sportivi foarte mulți, dar avem sportivi valoroși, care sunt în creștere. Din păcate, săptămâna trecută, Șulcă Adrian, care era unul dintre sportivi noștri de top, a fost operat la genunchi. Acum doi ani a fost operat la umăr. Judoul este foarte greu și depinzi de tot ce se întâmplă în jurul tău. Schimbarea categoriei de greutate nu te avantajează. Am trecut și prin treaba asta. Iar accidentările ne pun la pământ. Dar cu puțin noroc și cu puțină șansă eu sper că la Los Angeles, unul dintre sportivi noștri să ne facă mândri. Mai ales că se împlinesc 44 de ani de la ediția Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, unde Mircea Frățică și Mihai Cioc au luat primele două medalii olimpice pentru România, de bronz. Ar fi o ocazie senzațională să se repete rezultatul din trecut.
AGERPRES: Să înțeleg că Federația Română de Judo va avea ca obiectiv o medalie la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice...
Florin Bercean: Păi nu avem cum să nu ne stabilim obiective. Că dacă nu îți stabilești obiective, nu te zbați. Pe când dacă ai obiective clare, acele obiective te obligă să te concentrezi un pic altfel pe muncă, pe seriozitate, pe tot.
Tehnicianul Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo, în cadrul Adunării Generale de alegeri care are loc la Râmnicu Vâlcea.
El a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.
Cei 5 vicepreședinți ai Federației Române de Judo, aleși în Adunarea Generală de joi sunt Andreea Chițu, Andrei Gușă, Adrian Szekely, Dragoș Bolbose și Lucian Barna.
Florin Bercean, care ocupa până în acest moment funcția de vicepreședinte al FRJ, îl înlocuiește astfel în funcția de președinte pe Cozmin Gușă, care a condus federația timp de două mandate, din 20 februarie 2017, dar care nu a mai dorit să candideze.
În vârstă de 62 de ani, Florin Bercean a coordonat activitatea lotului olimpic de judo al României în perioada 1997-2021, cea mai importantă realizare a sa fiind medalia de aur câștigată de Alina Dumitru, la Jocurile Olimpice din 2008.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sursa foto: (c) Florin Bercean - Antrenor Emerit/Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Înot: David Popovici a renunțat la finala probei de 100 m liber la Naționale
Campionul olimpic David Popovici a renunțat la finala probei de 100 de metri liber, sâmbătă, la Campionatele Naționale de înot în bazin de 50 m, găzduite de Complexul Sportiv de Natație din Otopeni, din cauza unei probleme medicale. El fusese cel mai rapid din serii, cu timpul de 47 sec 30/100. ''Astăzi
Volei masculin: SCM 'U' Craiova a câștigat medaliile de bronz în Divizia A1
SCM ''U'' Craiova a câștigat medaliile de bronz în Divizia A1 la volei masculin, după ce a învins-o pe SCM Zalău cu scorul de 3-0 (26-24, 25-19, 25-23), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Gheorghe Tadici'', în al treilea meci al seriei pentru locul al treilea. Echipa din Bănie s-a
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe s-a calificat în finala Ligii Naționale
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe s-a calificat în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce s-a impus cu scorul de 59-52 (14-16, 17-10, 11-10, 17-16) în meciul al treilea al semifinalei cu FCC Baschet UAV Arad, sâmbătă, pe teren propriu. Sepsi-SIC a câștigat seria cu scorul general de 2-1, după 74-66 î
Fotbal: Dinamo, la prima sa victorie în play-off-ul Superligii, 4-2 cu 'U' Cluj
Dinamo București a obținut prima sa victorie din play-off-ul Superligii de fotbal, 4-2 (3-2) cu Universitatea Cluj, sâmbătă seara, pe Cluj Arena, în etapa a patra. ''U'' a deschis scorul prin ivorianul Issouf Macalou (14), cu șut la colțul scurt, la capătul unui contraatac. Dinamo a reușit să în
Auto: Simone Tempestini, lider în Raliul Harghitei, după prima zi
Pilotul Simone Tempestini, cu nouă titluri de campion național, este lider în Raliul Harghitei, prima etapă a Campionatului Național de Raliuri, după cele cinci probe speciale desfășurate sâmbătă. Echipajul Simone Tempestini/Carmen Poenaru (Porsche 997 RGT) a fost cronometrat cu timpul de 28 min 17 sec 4/10, fiind urmat de Andrei G
Handbal masculin: CS Dinamo București a câștigat Cupa României pentru a noua oară
CS Dinamo București a cucerit Cupa României la handbal masculin pentru a noua oară după ce a învins-o pe AHC Potaissa Turda cu 39-27 (20-15), sâmbătă, în finala desfășurată în Sala Dinamo. Potaissa conducea în min. 13 cu 8-5, dar a primit patru goluri consecutive și Dinamo a avut avantaj până la final,
Fotbal: Victorie importantă pentru Farul în deplasare, 4-1 cu Sepsi OSK, în play-out
Farul Constanța a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 4-1 (0-1), sâmbătă, în deplasare, într-un meci din etapa a patra a fazei play-out a Superligii de fotbal. Farul, inspirată de Denis Alibec, cu un gol și două pase decisive, a făcut o repriză secundă excelentă, cu patru goluri marcate într-o
Baschet masculin: CSM Oradea și-a consolidat poziția de lider al campionatului
CSM CSU Oradea și-a consolidat poziția de lider al Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o pe SCM ''U'' Craiova cu scorul de 87-84, vineri, în Bănie, într-un meci din etapa a 27-a. Diferența a fost făcută de Kristopher Jameil Richard, cu un coș de trei puncte reușit când mai erau 9 secund
Volei masculin: CS Dinamo București, campioană națională după o pauză de 30 de ani
CS Dinamo București a devenit campioană națională la volei masculin după o pauză de 30 de ani, vineri seara, după ce a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 3-2 (25-22, 18-25, 36-34, 23-25, 15-9), în deplasare, în al treilea meci al finalei Diviziei A1 la volei masculin. Dinamo, care se impusese cu 3-0 și 3-2 în pr
Înot: CSA Steaua a obținut trei noi titluri naționale
CSA Steaua București a obținut, vineri, trei noi titluri la Campionatele Naționale de înot în bazin de 50 m, găzduite de Complexul Sportiv de Natație din Otopeni. Rebecca Aimee Diaconescu a obținut două titluri, unul la 400 m liber individual, iar celălalt cu ștafetă de 4x100 m liber (Denisa Bacalu, Rebeca Andreea Craioveanu,
Fotbal: FC Hermannstadt a smuls egalul cu Petrolul Ploiești (1-1), în play-out
FC Hermannstadt a remizat cu Petrolul Ploiești, 1-1 (0-1), vineri seara, la Sibiu, într-un meci din etapa a patra a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oaspeții au marcat prin Gheorghe Grozav (36), cu un șut deviat de Ionuț Stoica, la capătul unui contraatac, declanșat după greșeala lui Florin Bejan. Sibienii au egalat
Fotbal: Poli Iași a câștigat la Buzău, 1-0 cu Gloria, în play-out
Poli Iași a învins-o pe Gloria Buzău cu scorul de 1-0 (1-0), vineri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a patra a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unicul gol al partidei a fost reușit de albanezul Xhuljano Skuka, după 109 de secunde de joc, în urma unei gafe uriașe a fundașului belgian Alessandro Ciranni.
Fotbal: Vladimir Screciu (Universitatea Craiova) - Avem obiectiv să nu plece niciun punct de pe terenul nostru
Jucătorul Vladimir Screciu a declarat, vineri, într-o conferință de presă prilejuită de partida cu FCSB, din etapa a 4-a a play-off-lui, că echipa de fotbal Universitatea Craiova are ca obiectiv să nu piardă niciun punct în meciurile disputate pe teren propriu. 'Suntem conștienți că ne așteaptă un meci destul de greu, cum sunt
Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Pentru mine nu este o finală meciul cu FCSB
Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, că partida cu FCSB, din etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal, nu este o finală în ceea ce privește lupta pentru câștigarea titlului de campioană. 'Cred că va fi un meci așteptat de ambele părți, un meci foarte
Constantina Diță, aleasă în funcția de președinte al Federației Române de Atletism
Fosta campioană olimpică la maraton Constantina Diță a fost aleasă, vineri, în funcția de președinte ale Federației Române de Atletism, cu prilejul Adunării Generale de alegeri, găzduită de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală. Diță a fost aleasă cu o majoritate de 125 de voturi, în timp ce Mădălin Badea a primit