Fotbal feminin: Răzvan Burleanu - FRF era o organizație misogină până acum 10 ani

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a afirmat, marți, la Mogoșoaia, cu ocazia cursului de fotbal feminin Girls' Football Coaching Course (GFCC), demarat în parteneriat cu federațiile din Norvegia și Ucraina, că instituția pe care o conduce era o organizație misogină până acum 10 ani.
'Până în anii 75, dacă nu greșesc, fotbalul feminin era interzis în Norvegia. Nu putem spune că în România s-a bucurat de o altă susținere. Chiar putem spune despre noi că eram o organizație oarecum misogină până acum 10 ani. Știți foarte bine că avem o sală de aproximativ 300 locuri, imaginați-vă că toate fetele și femeile din România care jucau fotbal până acum 10 ani încăpeau în acea sală. Asta era realitatea fotbalului românesc. Astăzi umplem mai bine de două arene naționale. Cam asta e dezvoltarea fotbalului feminin', a declarat Burleanu.
'În acest proiect, care a început în luna mai anul trecut și în implementare din octombrie 2024, ne-am propus să contribuim la dezvoltarea fotbalului feminin în România, dar și în Ucraina, prin invitarea a 13 antrenoare din Ucraina să ni se alăture în acest proiect. Prin această inițiativă ne dorim să avem un impact în ceea ce privește accesibilitatea fotbalului feminin, astfel încât într-adevăr să facem fotbalul cât mai accesibil pentru fiecare fetiță din România și astfel încât să oferim șanse egale tuturor copiilor, bineînțeles de data aceasta fetelor, de a avea acces la un teren de fotbal, de a lua parte la antrenamente. Totodată, prin acest proiect, am reușit să contribuim la pregătirea a 16 antrenoare, care vor lucra exclusiv în zona de Grassroots, în zona de fotbal de bază, în fotbalul feminin. Deci 16 antrenoare din România și 13 antrenoare din Ucraina vor fi de astăzi adevărate ambasadoare pentru fotbalul feminin. E o diplomă similară cu licența C și toate antrenoarele vor fi, practic, angrenate în toate proiectele Federației Române de Fotbal în zona aceasta de Grassroots. După cum știți, în momentul de față, între vârsta 5 și 8 ani, lucrăm cu peste 10.000 de fetițe', a completat oficialul FRF.
Președinta federației norvegiene de fotbal, Lise Klaveness, este cea care a reușit să obțină finanțare pentru acest proiect de la guvernul țării nordice.
'Federația Norvegiană de Fotbal a derulat proiecte în 15 țări diferite timp de 20 de ani - în Orientul Mijlociu, Balcani, Africa - și acum, după ce l-am întâlnit pe Răzvan Burleanu, acum mulți ani, mi-am dat seama că este un lider vizionar și prietenos, care vorbea mult și despre fotbalul feminin. Astfel, acum câțiva ani, am decis personal că îmi doresc să fac ceva împreună cu Răzvan Burleanu și România, să construim și să-l ajut să dezvolte fotbalul feminin, dar și să ne inspirăm reciproc. Apoi l-am întâlnit și pe Andrei Șevcenko și am simțit același lucru. Așa că ne-am dus la ambasada și guvernul nostru pentru a vedea dacă putem obține finanțare pentru a face acest lucru împreună. Iar acum suntem aici, ceea ce este uimitor. A fost un mare succes și sperăm cu adevărat să putem continua, pentru a dezvolta fotbalul feminin și egalitatea, dar și pentru a promova pacea, nu prin arme sau soluții de moment, ci prin distracție și jocuri', a declarat Klaveness.
Ea consideră că secretul succesului fotbalului feminin din Norvegia constă în faptul că s-a început dezvoltarea lui în anii '70.
'Cred că am început devreme, în anii '70-'80, și am avut câțiva pionieri importanți. A fost o luptă în fiecare țară, inclusiv în Norvegia - oamenii au trebuit să lupte pentru acceptare, dar lupta a început mai devreme. La fel fac și Răzvan Burleanu și Andrei Șevcenko acum, pentru că facem parte dintr-un sistem patriarhal. Să ai jucătoare profesioniste într-un sport care a fost considerat masculin este întotdeauna o provocare, dar fotbalul este cel mai mare sport din lume pentru fete, cel mai mare sport din Europa pentru fete. Încă există prejudecăți, în toată Europa, dar în ultimii 10 ani lucrurile s-au schimbat. Înainte, era mai dezvoltat în Europa de Vest, acum și în Nordul Europei, iar în mod clar în SUA, Canada, Australia. Dar în Europa de Est este foarte dificil. Printre cei mai vizionari lideri pe care i-am întâlnit în acest domeniu sunt Răzvan Burleanu și Andrei Șevcenko. Acum 10 ani, acest progres nu ar fi fost posibil, dar schimbarea a fost radicală. România a crescut de la 300 de jucătoare de fotbal acum 10 ani la peste 100.000 în prezent. Nu este ușor, este multă muncă, dar și cu resurse mici poți obține rezultate spectaculoase. În următorul deceniu, va deveni din ce în ce mai mare, iar ceea ce fac acum este o investiție foarte inteligentă', a adăugat aceasta.
Fostul mare fotbalist Andrei Șevcenko, acum președinte al federației din Ucraina, a afirmat că este important pentru tinerii din țara sa să continue să joace fotbal mai ales în perioada războiului.
'Cred că inițiativa de astăzi este foarte importantă. Vreau să mulțumesc Federației Norvegiene de Fotbal și ambasadorului pentru că au creat această oportunitate pentru fetele din Ucraina, viitori antrenori, de a veni și de a avea această oportunitate extraordinară de a obține o diplomă. De asemenea, vreau să-i mulțumesc lui Răzvan, președintele Federației Române de Fotbal, pentru că ne-a găzduit și pentru că ne-a oferit această oportunitate incredibilă. Mesajul principal este că fotbalul unește oamenii și că solidaritatea cu țara mea, cu Ucraina, într-un moment atât de dificil, înseamnă enorm pentru noi. Este greu să continui fotbalul, dar trebuie să o facem, pentru că am descoperit că acest sport are un potențial imens, chiar și în timpul războiului. Fotbalul îi ajută pe oameni. Oamenii sunt obosiți, dar mental, prin sport, prin fotbal, în special generația tânără, copiii, jucătorii de la nivel de bază, pot avea măcar un moment în care să uite de ceea ce se întâmplă în țară și să se bucure de joc', a declarat Șevcenko.
El a avut cuvinte de laudă pentru selecționerul român Mircea Lucescu, fost antrenor la Șahtior Donețk și Dinamo Kiev, afirmând că a lăsat o moștenire importantă pentru fotbalul din Ucraina.
'Ultima dată am fost aici când antrenam echipa națională a Ucrainei la EURO, în 2021. A fost o experiență minunată pentru noi. Am jucat două meciuri aici, iar românii ne-au primit extraordinar. Stadionul a fost plin, am simțit un sprijin imens din partea oamenilor, ne-am simțit ca acasă. Avem amintiri incredibile de la EURO, a fost o competiție foarte bună pentru noi. L-am revăzut recent pe Mircea Lucescu pe care îl respect enorm. Este o figură importantă, nu doar pentru România, ci și pentru Ucraina. A antrenat Șahtior și Dinamo Kiev, două dintre cele mai mari echipe, și a lăsat o moștenire importantă și multe amintiri pozitive. Știu că încă antrenează, are o energie extraordinară, mereu vorbește cu entuziasm despre fotbal. România a construit o echipă națională foarte bună pentru EURO. Când am jucat împotriva voastră ați avut o prestație impresionantă. Acum mă aflu într-un rol diferit, în administrație, dar fiecare poziție este importantă și trebuie să dau tot ce pot în rolul meu actual', a mai spus Șevcenko, fost câștigător al Balonului de Aur (2004).
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a câștigat titlul de campioană națională
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a câștigat titlul de campioană națională, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 69-64 (14-25. 21-10, 12-11, 22-18), miercuri seara, în deplasare, în meciul decisiv al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. Sepsi-SIC și-a trecut în palmares al optu
Fotbal: Steaua a ratat șansa de a urca pe primul loc în Liga a II-a
Steaua București a ratat șansa de a urca pe primul loc în Liga a II-a de fotbal, miercuri, după ce a terminat la egalitate cu liderul FK Csikszereda, 0-0, în Ghencea, într-un meci din etapa a 7-a a fazei play-off. FK Csikszereda este virtual promovată în Superliga de fotbal, dar a ajuns la patru meciuri consecutive fără
Handbal feminin: CSM București, la a doua înfrângere în campionat
Campioana CSM București a suferit a doua înfrângere din acest sezon intern, miercuri, după ce a fost învinsă de CS Minaur Baia Mare cu scorul de 32-31 (17-18), miercuri, în Sala ''Lascăr Pană'' din Baia Mare, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Cea mai bună jucătoare
Fotbal: Clubul FC Rapid, sancționat cu 16.875 de lei de Comisia de Disciplină a FRF
Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal a sancționat, miercuri, clubul FC Rapid cu penalitate sportivă de 16.875 de lei pentru incidentele provocate de suporterii săi la derby-ul cu FCSB din etapa a 6-a a play-off-ului Superligii. 'FC Rapid 1923 vs. FC FCSB - Incidente - În temeiul art. 82.1 și 3.b, raporta
Fotbal: Sepsi, U Cluj, Farul, CFR Cluj, Rapid, FCSB și U Craiova au primit licența de cupe europene
Administrația de Licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal a acordat cluburilor Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Universitatea Cluj, Farul Constanța, CFR Cluj, FC Rapid, FCSB și Universitatea Craiova licența UEFA care le permite să participe în ediția 2025-2026 a cupelor europene în cazul în care vor obține acest drept.
Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Cu Rapid vom avea cea mai dificilă partidă
Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă, că partida cu Rapid, din etapa a 7-a a play-off-ului Superligii, va fi cea mai dificilă pe care formația sa a disputat-o până acum. 'Înfruntăm Rapid și chiar dacă partida din tur am câștigat-o destul de greu &icir
Atletism: Campioana olimpică Alina Dumitru, desemnată ambasador al UVT Liberty Marathon 2025
Campioana olimpică la judo Alina Dumitru a fost numită ambasador onorific al celei de-a opta ediții a UVT Liberty Marathon, în cadrul unui eveniment organizat, miercuri, la Muzeul Sportului din Capitală. Maratonul organizat de Universității de Vest din Timișoara (UVT) în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) va avea loc la
Fotbal: Farul Constanța a primit licența pentru cupele europene
Farul Constanța a primit licență pentru ediția 2025-2026 a cupelor europene la fotbal, a anunțat clubul, marți, într-un mesaj postat pe site-ul său oficial. Anunțul vine după un comunicat primit de club din partea Comisiei de Apel pentru acordarea licenței cluburilor. ''Admite apelul declarat de FCV Farul Constanța
Fotbal: Metaloglobus, la prima sa victorie în play-off-ul Ligii a II-a
FC Metaloglobus București a învins-o pe FC Argeș cu scorul de 2-1 (1-0), marți, pe teren propriu, la Clinceni, într-un meci din etapa a 7-a a fazei play-off a Ligii a II-a de fotbal. Aceasta a fost prima victorie bucureștenilor în play-off, prin golurile marcate de Adrian Sârbu (33) și Răzvan Florea (70). Pentru oaspeți
Fotbal: Laszlo Csaba o va antrena pe Sepsi OSK până la finalul sezonului
Antrenorul Laszlo Csaba a semnat un contract valabil până la sfârșitul actualului sezon competițional cu echipa de fotbal Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, a anunțat, marți, clubul din Superligă pe pagina sa de Facebook
Mihai Covaliu (COSR): Mihai Leu are încă un meci pe care ne dorim să-l câștige
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, marți, că își dorește din suflet ca fostul campion mondial la box profesionist Mihai Leu, internat la Spitalul Fundeni, în urma unei intervenții chirurgicale, să câștige și ''acest meci''. ''Mihai Leu este cel mai leu di
COSR: Valeria Răcilă van Groningen și Marius Urzică au primit Ordinul Excelența Olimpică
Fosta canotoare Valeria Răcilă van Groningem și fostul gimnast Marius Urzică au primit Ordinul Excelența Olimpică al COSR, marți, la începutul Adunării Generale a Comitetului Olimpic și Sportiv Român. ''Este pe deplin meritat, sunt doi oameni care au adus multă valoare prin performanțele lor și prin calitățile lor umane. Aș
Fotbal: Kevin Kuranyi și Cristian Zaccardo vor fi prezenți la meciul demonstrativ al lui Ronaldinho de la Cluj-Napoca
Foștii fotbaliști Kevin Kuranyi (43 de ani) și Cristian Zaccardo (43 de ani) au confirmat prezența alături de alte legende ale fotbalului mondial la meciul demonstrativ al brazilianului Ronaldinho din cadrul Sports Festival 2025 de la Cluj-Napoca, se arată într-un comunicat de presă remis, marți, AGERPRES. ''Două noi legende ale
Boxerul Mihai Leu, internat la Institutul Clinic Fundeni; evoluția de sănătate - în ameliorare
Campionul mondial la box Mihai Leu se află internat la Institutul Clinic Fundeni, evoluția acestuia fiind în 'ameliorare', a declarat, marți, pentru AGERPRES, prof. dr. Irinel Popescu. 'Starea este mai bună. Este a treia zi, postoperator, după o intervenție complexă și foarte dificilă. (...) Evoluția este în ameliorare&
Fotbal: Dinamo a remizat cu CFR Cluj (1-1), în play-off-ul Superligii
Dinamo București a terminat la egalitate cu CFR Cluj, 1-1 (0-0), luni seara, pe Arena Națională din Capitală, într-un meci din etapa a șasea a fazei play-off a Superligii de fotbal. În urma acestui egal, CFR a ratat șansa de a se apropia de liderul FCSB, care este tot mai aproape de un nou titlu. CFR a deschis scorul