Atletism: Aproximativ 1.000 de alergători vor participa la Ultramaratonul Rubicon, între București și Chișinău (GALERIE FOTO)

Aproximativ 1.000 de alergători vor participa la Ultramaratonul Rubicon, care se întinde pe o distanță de 482 de km, între București și Chișinău, au anunțat organizatorii, vineri, cu ocazia startului care a fost dat de la stadionul Arcul de Triumf din Capitală.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Organizat între 28 februarie și 2 martie de AO Clubul Sportiv ''Sporter'' din Republica Moldova, cu susținerea Ministerului Educației și Cercetării din țara vecină și a Agenției Naționale pentru Sport din România, Rubicon 2025 se află la a doua ediție organizată pe traseul care leagă cele două capitale.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Fosta președintă a Agenției Naționale pentru Sport, deputatul Elisabeta Lipă, a afirmat că în opinia sa alergătorii care vor străbate acest traseu sunt niște eroi.
''Această acțiune este dragă sufletului meu, pentru că, fiind sportiv de performanță, știu ce înseamnă să te înhami să alergi 500 de km. Acești sportivi sunt eroi. Ceea ce mă bucură foarte mult este că Rubicon a ajuns la a opta ediție. Dar la noi a fost anul trecut prima ediție, pentru că s-a desfășurat până acum doar pe teritoriul Moldovei și de anul trecut l-am adus acasă și am făcut arc peste cele două arcuri de triumf, din București și din Chișinău. Iată că s-au adunat 1.000 de participanți de toate vârstele și asta înseamnă că oamenii sunt dornici de mișcare, dar le trebuie o formă organizată, trebuie să căutăm să organizăm astfel de competiții. M-aș bucura enorm să fim un model și pentru alte țări, și acest maraton să se extindă măcar în Balcani, ar fi extraordinar de frumos'', a declarat Elisabeta Lipă.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, i-a îndemnat pe participanții care au plecat de la București să promoveze și tradițiile care leagă cele două țări în afara unui stil de viață sănătos.
''Este un ultramaraton care ne unește tot mai mult. Ce poate fi mai important pentru statele noastre frățești? Nu promovați doar sportul din acest ultramaraton, doar modul sănătos de viață, promovați cunoașterea culturii noastre, a istoriei noastre. De aceea oriunde vă veți opri încercați să cunoașteți tradițiile care unesc în România și Republica Moldova și promovați mesajul, că pentru unire vom fi mereu puternici. Vom învinge tot ceea ce ne stă în cale, prin unire vom avea un viitor comun. Iar viitorul comun se numește românesc'', a afirmat Victor Chirilă înainte de startul ultramaratonului.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
La competiție participă și una dintre cele mai valoroase ultramaratoniste din România, Mariana Nenu, care are ca record personal peste 728 de km alergați în 6 zile.
''Sunt gata de această nouă provocare, alături de mulți sportivi din România și din Republica Moldova. Vreau să depășesc etapă cu etapă, nu mi-am propus un număr de kilometri, dar eu am mai parcurs așa ceva. Am luat locul întâi în lume în Ungaria, în concursul de șase zile și șase nopți, 728,914 km pe o buclă de 898 m. Ãsta este recordul meu, primul loc în lume la șase zile și șase nopți. Acum de antrenată sunt antrenată, mergem cu Dumnezeu înainte. Cel mai bine este să nu punem presiune, pentru că Rubicon înseamnă mai mult să promovăm țara. Dar toată lumea are un obiectiv, să ajungem la final'', a afirmat sportiva română.
Rubicon 2025 este unicul ultramaraton tip ștafetă din lume, cu o tradiție de 7 ani pe teritoriul țării vecine, și este organizat pentru al doilea an în regim transfrontalier între România și Republica Moldova.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
În mod simbolic, punctele de start și finiș au fost stabilite în proximitatea a două puncte emblematice: Arcul de Triumf din București și cel din Chișinău, repere istorice și culturale ce constituie totodată simboluri ale unității și solidarității.
Traseul planificat, care va totaliza 482 de kilometri, va traversa 5 județe din România (București, Ilfov, Ialomița, Buzău, Brăila, Galați) și 5 raioane din Republica Moldova (Ialoveni, Cimișlia, Tărăclia, Găgăuzia și Cahul), fiecare zonă corespunzând cu cel puțin una și maximum zece etape din cele 46 ale cursei.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Ultramaratonul va avea etape diurne și nocturne, fiecare cu gradul său de complexitate, de la 1 la 10, în funcție de lungime, relief și perioadă a zilei. Fiecare va avea între 7 și 15 kilometri și o denumire distinctă, iar participanții vor avea libertatea de a alege numărul de etape pe care doresc să le parcurgă, făcând schimb între ei, în raport cu etapele pentru care vor opta. Finalizarea fiecărei etape va însemna totodată și startul etapei următoare.
Participanții vor purta asupra lor apa și hrana, alergând atât ziua, cât și noaptea, cu o viteză medie de 6 min 30 sec/km. Se estimează că întregul traseu va fi parcurs în aproximativ 52 de ore. Un autocar pus la dispoziție de organizatori va însoți atleții pe întreaga durată a evenimentului (București - Chișinău).
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Ultramaratoniștii nu sunt condiționați de un număr minim sau maxim de etape parcurse din totalul de 46 ale cursei, ei fiind cei care decid și își stabilesc strategia și tactica de cursă. Câștigătorul Rubicon 2025 va primi, pe lângă cupă, un scut special, unde va putea plasa toate insignele etapelor cucerite.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
** Citeşte şi:
REPORTAJ La 80 de ani, alergător între București și Chișinău: Nu vreau să cad în mlaștina leneviei
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Marius Șumudică (Rapid) - În meciul cu Craiova va trebui să ne ridicăm la nivelul lor
Antrenorul echipei Rapid, Marius Șumudică, a afirmat, joi, într-o conferință de presă, că în partida cu Universitatea Craiova, din etapa a 7-a a play-off-ului Superligii, jucătorii săi vor trebui să se ridice la nivelul adversarilor. 'Va fi un joc dificil, ne deplasăm la Craiova, care încă se gândește cel puțin la l
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a câștigat titlul de campioană națională
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a câștigat titlul de campioană națională, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 69-64 (14-25. 21-10, 12-11, 22-18), miercuri seara, în deplasare, în meciul decisiv al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. Sepsi-SIC și-a trecut în palmares al optu
Fotbal: Steaua a ratat șansa de a urca pe primul loc în Liga a II-a
Steaua București a ratat șansa de a urca pe primul loc în Liga a II-a de fotbal, miercuri, după ce a terminat la egalitate cu liderul FK Csikszereda, 0-0, în Ghencea, într-un meci din etapa a 7-a a fazei play-off. FK Csikszereda este virtual promovată în Superliga de fotbal, dar a ajuns la patru meciuri consecutive fără
Handbal feminin: CSM București, la a doua înfrângere în campionat
Campioana CSM București a suferit a doua înfrângere din acest sezon intern, miercuri, după ce a fost învinsă de CS Minaur Baia Mare cu scorul de 32-31 (17-18), miercuri, în Sala ''Lascăr Pană'' din Baia Mare, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Cea mai bună jucătoare
Fotbal: Clubul FC Rapid, sancționat cu 16.875 de lei de Comisia de Disciplină a FRF
Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal a sancționat, miercuri, clubul FC Rapid cu penalitate sportivă de 16.875 de lei pentru incidentele provocate de suporterii săi la derby-ul cu FCSB din etapa a 6-a a play-off-ului Superligii. 'FC Rapid 1923 vs. FC FCSB - Incidente - În temeiul art. 82.1 și 3.b, raporta
Fotbal: Sepsi, U Cluj, Farul, CFR Cluj, Rapid, FCSB și U Craiova au primit licența de cupe europene
Administrația de Licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal a acordat cluburilor Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Universitatea Cluj, Farul Constanța, CFR Cluj, FC Rapid, FCSB și Universitatea Craiova licența UEFA care le permite să participe în ediția 2025-2026 a cupelor europene în cazul în care vor obține acest drept.
Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Cu Rapid vom avea cea mai dificilă partidă
Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă, că partida cu Rapid, din etapa a 7-a a play-off-ului Superligii, va fi cea mai dificilă pe care formația sa a disputat-o până acum. 'Înfruntăm Rapid și chiar dacă partida din tur am câștigat-o destul de greu &icir
Atletism: Campioana olimpică Alina Dumitru, desemnată ambasador al UVT Liberty Marathon 2025
Campioana olimpică la judo Alina Dumitru a fost numită ambasador onorific al celei de-a opta ediții a UVT Liberty Marathon, în cadrul unui eveniment organizat, miercuri, la Muzeul Sportului din Capitală. Maratonul organizat de Universității de Vest din Timișoara (UVT) în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) va avea loc la
Fotbal: Farul Constanța a primit licența pentru cupele europene
Farul Constanța a primit licență pentru ediția 2025-2026 a cupelor europene la fotbal, a anunțat clubul, marți, într-un mesaj postat pe site-ul său oficial. Anunțul vine după un comunicat primit de club din partea Comisiei de Apel pentru acordarea licenței cluburilor. ''Admite apelul declarat de FCV Farul Constanța
Fotbal: Metaloglobus, la prima sa victorie în play-off-ul Ligii a II-a
FC Metaloglobus București a învins-o pe FC Argeș cu scorul de 2-1 (1-0), marți, pe teren propriu, la Clinceni, într-un meci din etapa a 7-a a fazei play-off a Ligii a II-a de fotbal. Aceasta a fost prima victorie bucureștenilor în play-off, prin golurile marcate de Adrian Sârbu (33) și Răzvan Florea (70). Pentru oaspeți
Fotbal: Laszlo Csaba o va antrena pe Sepsi OSK până la finalul sezonului
Antrenorul Laszlo Csaba a semnat un contract valabil până la sfârșitul actualului sezon competițional cu echipa de fotbal Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, a anunțat, marți, clubul din Superligă pe pagina sa de Facebook
Mihai Covaliu (COSR): Mihai Leu are încă un meci pe care ne dorim să-l câștige
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, marți, că își dorește din suflet ca fostul campion mondial la box profesionist Mihai Leu, internat la Spitalul Fundeni, în urma unei intervenții chirurgicale, să câștige și ''acest meci''. ''Mihai Leu este cel mai leu di
COSR: Valeria Răcilă van Groningen și Marius Urzică au primit Ordinul Excelența Olimpică
Fosta canotoare Valeria Răcilă van Groningem și fostul gimnast Marius Urzică au primit Ordinul Excelența Olimpică al COSR, marți, la începutul Adunării Generale a Comitetului Olimpic și Sportiv Român. ''Este pe deplin meritat, sunt doi oameni care au adus multă valoare prin performanțele lor și prin calitățile lor umane. Aș
Fotbal: Kevin Kuranyi și Cristian Zaccardo vor fi prezenți la meciul demonstrativ al lui Ronaldinho de la Cluj-Napoca
Foștii fotbaliști Kevin Kuranyi (43 de ani) și Cristian Zaccardo (43 de ani) au confirmat prezența alături de alte legende ale fotbalului mondial la meciul demonstrativ al brazilianului Ronaldinho din cadrul Sports Festival 2025 de la Cluj-Napoca, se arată într-un comunicat de presă remis, marți, AGERPRES. ''Două noi legende ale
Boxerul Mihai Leu, internat la Institutul Clinic Fundeni; evoluția de sănătate - în ameliorare
Campionul mondial la box Mihai Leu se află internat la Institutul Clinic Fundeni, evoluția acestuia fiind în 'ameliorare', a declarat, marți, pentru AGERPRES, prof. dr. Irinel Popescu. 'Starea este mai bună. Este a treia zi, postoperator, după o intervenție complexă și foarte dificilă. (...) Evoluția este în ameliorare&