logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ La 80 de ani, alergător între București și Chișinău: Nu vreau să cad în mlaștina leneviei

Imagine din galeria Agerpres

Pe stadionul Arcul de Triumf zici că e argintul viu, nu stă locului o clipă. Se încălzește, aleargă cu pași mărunți, dar rapizi, parcă nerăbdător să plece în cursa de 482 de kilometri dintre București și Chișinău. E Adrian Balica din Chișinău, ultramaratonistul cu cușma brumărie pe cap.

'Eu vreau să vă spun că nu am putut să ratez o așa ocazie, să folosesc acest maraton să văd care mai sunt posibilitățile mele', spune bărbatul de 80 de ani, cel mai vârstnic alergător de la Rubicon 2025, competiția care leagă în mod simbolic Bucureștiul de Chișinău.



Nu are cum să nu-ți atragă atenția, având în vedere vârsta înaintată pentru un atlet, dar și căciula de astrahan pe care o poartă cu mândrie pe cap: 'Sigur că nu sunt căzut din pod. Eu am mai făcut mulți kilometri, am mai făcut 1.000 de km la Marșul Centenar între Alba Iulia și Chișinău, am mai mers și de la Chișinău la Iași. Sunt antrenat în lucrul ăsta, chiar dacă nu este chiar atât de ușor'.

Ce te poate 'mâna în luptă' la 80 de ani să alergi un ultramaraton pe distanța dintre cele două capitale? Care să fie motivația explică însuși veteranul cursei. Pare să-l țină în viață mulți ani de acum încolo după energia pe care o degajă.

'Mie îmi e frică să nu nimeresc în mlaștină, pentru că eu așa numesc lenevia. Asta pățește omul care se mai reține la sculare dimineața. Eu o numesc mlaștină, pentru că ea trage și nu mai ieși din ea. Dar dacă continui întotdeauna să stai deasupra, să nu intri în mlaștina asta, să te miști, nu este nevoie de autobuz sau troleibuz. Ce înseamnă 10 km până acolo așa? Primii pași sunt importanți. Vă spun sincer că nu știu cât voi alerga la ultramaraton, dar am ceva trasat în minte, totul depinde de cum o să îmi ajungă puterea și energia. Garantat vreau să intru în Chișinău tot așa', explică Adrian Balica deviza care îi ghidează viața.



Nu a fost niciodată legitimat la vreun club sportiv, a avut o meserie ca oricare alta, inginer mecanic. Dar mișcarea l-a atras întotdeauna, și la 80 de ani se duce pe jos de acasă până la albinele pe care le are la 18 km distanță.

Îl întreb până la ce vârstă ar vrea să alerge. Stă și se gândește un pic. 'Tot timpul. Eu am 18 km de acasă până la locul unde am albine și la ele merg pe jos. Asta mă ține pe mine. Mă voi opri... Asta înseamnă că se oprește rotația mea în jurul Pământului', spune bărbatul.

Balica a început să facă sport încă din clasa a IV-a, acum fix 70 de ani, atunci când învățătorul de educație fizică i-a 'altoit dragostea de sport'.

'Din clasa a IV-a m-am apucat de alergat. M-a îndrăgostit învățătorul de educație fizică, l-am ascultat pe el toată viața. Îi mulțumesc lui, Dumnezeu să îl ierte!, pentru că a lăsat în mine această dragoste, mi-a altoit dragostea de sport. Și acum sunt o persoană altoită cu dragostea de sport', spune omul de 80 de ani, pe care în niciun caz nu îl poți numi bătrân.

Un alt altoi important pentru el este legat de iubirea de tot ce înseamnă România, pe care Adrian Balica a moștenit-o de la părinții săi. Îl întreb de ce a ales să alerge cu cușma pe cap, ce simbolizează pentru el.

'Fiind născut și adormind cu cântecul mamei 'De ce m-ați dus de lângă voi/De ce m-ați dus de acasă', romanța de Octavian Goga, și, fiind altoit așa cum am spus de iubirea de sport, așa sunt altoit și de tot ceea ce se face peste Prut. Tot ce este legat de țară. Dacă eu sunt născut în 1945, fiind la școală în 1952, de acuma toți se mirau de bucățile care ne lipseau, care ni le-au luat din Basarabia. Eu vreau, nu vreau, mi se transmit simțurile astea până în prezent. Și, desigur, eu mă străduiesc cu aceste simboluri, cu simbolistica asta legată de țară. Și mă mândresc. Eu apreciez că poporul român este de stimat și de iubit, suntem o bucățică de la Dumnezeu dată. Pe cuvânt, eu așa simt. Numai noi să știm să ne purtăm și să transmitem asta mai departe', își explică în graiul moldovenesc Adrian Balica iubirea de țară.

Își aduce aminte de suferințele din acea perioadă ale părinților și bunicilor, de faptul că nu puteau să-și vorbească limba moldovenească.

'Familia mea a suferit 'represii', nu se putea vorbi limba moldovenească. De atunci era limba moldovenească, Doamne, ferește! să se vorbească despre limba română. Gata, erai arestat. Au fost 'represați' și tata și mama, și bunica și bunicul, toți ai mei, de la apariția cotropitorilor care se numeau eliberatori. Iată care e chestia. Eu în clasa I, când m-am dus, știam alfabetul latin, așa am fost eu cu părinții, se jucau și mă învățau. Și când am ajuns în clasa I în școala moldovenească, eu trebuia să scriu litere chirilice. Tare greu mi-a fost și neplăcut. Mai mult îmi plăceau literele acelea latine', povestește omul care și-a căutat și a găsit și originea numelui său. Pe vremuri, în divanul Moldovei era un boier, hatman și paharnic, însărcinat cu comanda oștirii, pe numele său Melentie Balica, ctitor al Mănăstirii Frumoasa din Iași.

Apoi revine la pasiunea sa cea mare, sportul, iubire pe care încearcă să o transmită tinerilor, pentru că este o 'necesitate a vieții'.

'Asta le spun și tinerilor, să ocolească mlaștina, să nu intre în mlaștină, în lenevia omului, pentru că ea te atrage și este greu să ieși de acolo. Și dacă ești atent și ești mereu în mișcare, poți să trăiești bine și vesel, și cu o dispoziție bună. Eu am doi copii, fecior și fiică, au familiile lor, sunt mulțumit de ei, știu să se comporte, iubesc sportul. Au luat de la mine, pentru că asta este o necesitate a vieții. Dacă nu faci sport, o repet pentru a câta oară, poți să calci în acea mlaștină a leneviei', mai spune omul.



Apoi mi-o retează scurt pe ton de glumă: 'Nu vreau să vorbesc prea mult, pentru că din vorbe se duce energia, și nu mai ajung la Chișinău'. Are dreptate, deja i-am rupt destul timp din pregătirea de dinaintea cursei. Are în față 482 de kilometri și nu contează câți va alerga. Important e că va ocoli mlaștina.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 729

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 11-04-2025 15:16

Fotbal: Zeljko Kopic (Dinamo) - Facem tot ce putem în play-off și analizăm prestațiile fiecărui jucător

Antrenorul echipei Dinamo București, Zeljko Kopic, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, organizată cu ocazia partidei cu Universitatea Cluj, din etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal, că formația sa va încerca să facă tot ce poate în acest final de sezon și că în paralel analizează prestația jucătorilor în perspectiva comple

Sport Intern 11-04-2025 14:27

Înot: David Popovici, cel mai rapid om din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Înotătorul român David Popovici, campionul olimpic en titre la 200 m liber, a anunțat, vineri, că a devenit primul om din istorie sub 22 de secunde la proba de 50 m, sub 47 de secunde la proba de 100 m și sub 1 minut și 43 de secunde la 200 m. ''Odată cu recordul național de la 50 m liber de 21 de secunde și 83 de sutimi, am devenit primul

Sport Intern 11-04-2025 14:07

INTERVIU/Judo: Florin Bercean - Nu le-am promis marea cu sarea alegătorilor, ci lucruri care pot da rod rapid

Noul președinte al Federației Române de Judo, Florin Bercean, a declarat, vineri, într-un interviu pentru AGERPRES, că nu le-a promis reprezentanților cluburilor înainte de a fi ales lucruri pe care nu le poate duce la îndeplinire în acest mandat, ci doar obiective care 'pot da rod cât mai repede posibil'.

Sport Intern 11-04-2025 12:12

Tenis: Anca Todoni - Înfrângerea din meciul cu Canada nu îmi scade încrederea pentru întâlnirea cu Japonia

Jucătoarea de tenis Anca Todoni a afirmat, vineri, după înfrângerea suferită în fața canadiencei Marina Stakusic cu 4-6, 3-6, în al doilea meci de simplu al întâlnirii care are loc în Ariake Colosseum din Tokyo, în Grupa A a calificărilor Cupei Billie Jean King, că încrederea sa pentru partida cu Japonia nu este a

Sport Intern 10-04-2025 23:16

Înot: David Popovici a câștigat titlul național și la 200 m liber

Campionul olimpic David Popovici a câștigat titlul național în proba de 200 m liber, joi, la Campionatele Naționale de înot în bazin de 50 m, în Complexul Sportiv de Natație din Otopeni. După ce a câștigat titlul la 50 m liber, cu nou record național, Popovici s-a impus clar la 200 m liber, în 1 min 45

Sport Intern 10-04-2025 20:50

Florin Bercean a fost ales președinte al Federației Române de Judo

Tehnicianul Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo, în cadrul Adunării Generale de alegeri care are loc la Râmnicu Vâlcea. El a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.

Sport Intern 10-04-2025 19:18

Fotbal: Dinamo vrea să transfere 10-12 jucători pentru viitorul sezon

Administratorul special al echipei de fotbal FC Dinamo București, Andrei Nicolescu, a anunțat, joi, că strategia clubului pentru perioada următoare presupune transferul a 10-12 jucători pentru a pregăti viitorul sezon al Superligii. 'Nu, strategia nu se schimbă. Dar așa cum anul trecut am încercat să devenim mai buni anul ăsta, anul viitor vom face t

Sport Intern 10-04-2025 19:01

Baschet masculin: Chetă pentru salvarea CSM Tg.Mureș, sancționată de FIBA din cauza datoriilor BC Mureș

Un grup de inițiativă a lansat, joi, Asociația Mureș Hoops Legacy prin care se dorește adunarea sumei de 80.000 de euro pentru plata a patru foști jucători străini, după ce Federația Internațională de Baschet (FIBA) a interzis transferurile pentru Liga Națională în cazul echipei de baschet masculin CSM Târgu Mureș, considerând-o continuatoarea BC Mureș, int

Sport Intern 10-04-2025 14:26

Handbal masculin: David Davis - Cupa și campionatul sunt trofee obligatorii pentru Dinamo

Antrenorul echipei de handbal masculin CS Dinamo București, David Davis, a afirmat, joi, într-o conferință de presă înaintea turneului Final Four al Cupei României, că pentru formația sa câștigarea eventului în acest sezon este un obiectiv obligatoriu, având în vedere investițiile făcute de către club. 'Prefer să n

Sport Intern 10-04-2025 13:37

Baschet masculin: Carmen Tocală - Prin câștigarea trofeului ENBL de către CSO Voluntari se creează modele

Președinta Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că prin câștigarea trofeului Ligii Nord-Europene de baschet masculin (ENBL) de către echipa CSO Voluntari se reușește crearea unor modele pentru tinerii care practică această disciplină. 'Orice competiție internațională înseamnă stab

Sport Intern 09-04-2025 23:12

Înot: David Popovici a câștigat titlul național la 50 m liber, cu nou record

Înotătorul David Popovici (CS Dinamo) a câștigat titlul în proba de 50 de metri liber, miercuri, în prima zi a Campionatelor Naționale de înot în bazin de 50 m, la Complexul Sportiv de Natație de la Otopeni, cu un nou record național. Popovici s-a impus cu timpul de 21 sec 83/100. CSA Steaua a

Sport Intern 09-04-2025 21:25

Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat și al doilea meci al finalei Erste Liga

ACSH Gheorgheni a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 2-1 (1-1, 1-0, 0-0), miercuri seara, pe teren propriu, în al doilea meci al finalei competiției regionale de hochei pe gheață Erste Liga. Ciucanii au marcat primii, prin Tamas Laday (09:31), dar gazdele au egalat repede, prin Christopher Bodo (12:38). Peter Vincze a marcat golul v

Sport Intern 09-04-2025 15:50

Naționala de baschet feminin 3x3 a României a câștigat Campionatul European Școlar ESSF U18 de la Zlatibor

Echipa națională de baschet feminin 3x3 a României (U18) a câștigat, miercuri, Campionatul European Școlar ESSF U18 de la Zlatibor (Serbia), după ce a învins Cehia în ultima partidă, cu 9-5, a anunțat Federația Română de Baschet pe pagina oficială de Fac

Sport Intern 09-04-2025 15:25

Fotbal: Clubul Dinamo, amendat de Comisia de Disciplină a FRF cu 60.000 de lei

Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF) a sancționat clubul Dinamo București cu 60.000 de lei pentru incidentele petrecute la meciul cu FCSB. ''SC Dinamo 1948 SA vs. FC FCSB - Incidente - În temeiul art. 82.1 și 3.a și c, raportat la art. 83.2.d din RD, se sancționează clubul SC Dinamo 1948 SA cu penalitate sporti

Sport Intern 09-04-2025 13:36

Tenis: Miriam Bulgaru - Dau totul pentru țara mea, e o onoare să joc pentru România

Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru (212 WTA) a afirmat că va da totul în meciurile pe care echipa națională feminină a României le va disputa împotriva Canadei și Japoniei în calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup, fiind o onoare să joace pentru țara sa. ''În echipă este o atmosferă foar