#CentenarPetrolul FC Petrolul Ploieşti, o sută de ani de istorie (documentar)

FC Petrolul, clubul fanion al judeţului Prahova şi simbol al oraşului Ploieşti, împlineşte 100 de ani de existenţă la 31 decembrie 2024.
În acest secol de activitate echipa galben-albastră a reuşit performanţe extraordinare pentru fotbalul românesc pe plan intern, cât şi prin participări în cupele europene. În sezonul 1957/1958 a câştigat titlul de campioană, reeditând performanţa în 1958/1959 şi în anul competiţional 1965/1966. A cucerit trei Cupe ale României (1963, 1995 şi 2013). A jucat în cupele europene, reuşind meciuri frumoase, printre care cel disputat la 12 octombrie 1966, singura victorie a unei formaţii româneşti în faţa echipei engleze Liverpool, scor 3-1, în ''vulcanul'' de pe stadionul din Ploieşti, conform www.fcpetrolul.ro.
Povestea celei mai iubite echipe a judeţului Prahova a început, în 1924, atunci când, la final de an, echipele bucureştene Romcomit şi Triumf au fuzionat sub numele de Juventus Bucureşti. A fost una dintre cele mai bune echipe ale campionatului interbelic, câştigând campionatul în 1930, indică sursa citată.
Construirea în perioada 1934-1937 a arenei de la Ploieşti, darea în folosinţă în anul 1937, a constituit prilejul pentru ca echipa Juventus Bucureşti să vină să joace pe noul stadion. Ulterior, în anii 1950, a fost extins stadionul prin amenajarea completă a ''ovalului de beton'', arenă care a funcţionat până în 2009, conform sursei menţionate.
Din sezonul 1947/1948, Juventus Bucureşti are o nouă denumire, schimbată succesiv, respectiv Distribuţia (primăvara anului 1948), Petrolul (1948/1949, în acest sezon a cucerit titlul de campioană a ţării la juniori), Competrol (toamna anului 1949), Partizanul (1950) şi Flacăra (1951). În anul 1952, echipa Flacăra s-a mutat la Ploieşti şi din acest moment a jucat pe stadionul din localitate. În acel an, deşi retrogradată în divizia secundă, joacă finala Cupei cu echipa CCA Bucureşti şi pierde 0-2. În 1955 a fost vicecampioana României, în spatele formaţiei bucureştene din Şoseaua Ştefan cel Mare. În 1956, echipa este redenumită Energia, iar în decembrie 1957 numele echipei devine Petrolul.
Anul competiţional 1957/1958 a consemnat câştigarea titlului de campioană, prin practicarea unui joc ofensiv, valorificând talentul tinerilor din atac Zaharia şi Dumitrescu, conform https://doarpetrolul.ro. Prin golaverajul mai bun comparativ cu principalele urmăritoare, CCA Bucureşti şi Ştiinţa Timişoara, Petrolul a câştigat titlul de campioană. Marele antrenor Ilie Oană, cel care avea să rămână în istoria clubului prin performanţele reuşite, iar în semn de apreciere numele său să fie purtat de arena din Ploieşti, s-a aflat la timona echipei care a câştigat campionatul. Tehnicianul Ilie Oană a înţeles necesitatea promovării valorilor tinere precum Sfetcu, Dumitrescu, Tabarcea, Dridea, Marin G, Florea şi l-a cooptat pe antrenorul de atletism profesorul Alexandru Mazilu în colectivul tehnic pentru pregătirea fizică a echipei.
Prin câştigarea titlului de campioană, Petrolul a debutat în Cupa Campionilor Europeni în confruntarea cu campioana Republicii Democrate Germane, Wismut Karl Marx Stadt. Petrolul a pierdut meciul disputat la Aue cu scorul de 2-4, a câştigat la Ploieşti cu 2-0, dar al treilea meci, pentru departajarea câştigătoarei, l-a pierdut la Kiev cu scorul 0-4.
În sezonul 1958/1959, Petrolul începe mai greu competiţia internă, încheind turul de campionat pe locul patru, dar în retur creşte constant şi reuşeşte obţinerea unui nou titlu de campioană a României. Într-o nouă participare în Cupa Campionilor Europeni, Petrolul a întâlnit formaţia austriacă Wiener SportKlub, în manşa din capitala Austriei a fost 0-0, iar la Ploieşti echipa austriacă s-a impus cu scorul de 2-1, calificându-se mai departe.
În 1962, Petrolul Ploieşti a debutat în competiţia europeană Cupa Oraşelor Târguri, fiind prima echipă de fotbal din România care a jucat în această competiţie, care ulterior, din anul 1971, a fost redenumită Cupa UEFA, potrivit https://fcpetrolul.ro. A trecut de Spartak Brno cu 4-0 la Ploieşti şi 1-0 în deplasare, iar în turul al doilea a depăşit echipa oraşului Leipzig XI după trei manşe jucate, din care ultima disputată la Budapesta. În sferturile de finală ale competiţiei a întâlnit echipa Ferencvaros, pe care a învins-o la Ploieşti cu 1-0, dar a pierdut la Budapesta cu 0-2, părăsind competiţia.
În sezonul competiţional 1962/1963, Petrolul a cucerit Cupa României, cu Ilie Oană antrenor principal şi Constantin Cernăianu antrenor secund, ceea ce i-a dat posibilitatea să joace în Cupa Cupelor, unde a întâlnit formaţia turcă Fenerbahce Istanbul. La Istanbul, la 13 septembrie 1963, Fenerbahce a câştigat 4-1, iar la Ploieşti, Petrolul s-a impus cu 1-0, dar insuficient pentru a se califica mai departe.
Antrenorul Ilie Oană a părăsit Petrolul în 1965, mergând la echipa naţională, iar clubul ploieştean a fost preluat de mult mai tânărul antrenor Constantin Cernăianu. Sezonul 1965/1966 a reprezentat pentru Petrolul Ploieşti o luptă acerbă pentru supremaţie cu echipa Rapid Bucureşti. Cu schimbări permanente de lider, până în etapa a 14-a a campionatului, între Rapid şi Petrolul, lupta a fost una disputată. În meciurile directe, la Bucureşti a câştigat echipa gazdă cu 2-1, iar la Ploieşti s-a impus Petrolul cu 1-0, cu un gol marcat din corner de Virgil Dridea. Cu şase puncte avans la finalul campionatului, 38 faţă de numai 32 ale echipei bucureştene, Petrolul Ploieşti a câştigat un nou titlu de campioană a României şi s-a calificat în Cupa Campionilor Europeni.
În primul meci din CCE, disputat la Liverpool, echipa engleză s-a impus cu 2-0, iar în meciul retur, disputat la Ploieşti, la 12 octombrie 1966, s-a impus Petrolul cu 3-1, fiind pentru prima dată în istoria fotbalul românesc când echipa campioană a României a învins Liverpool, campioana ţării care deţinea la acel moment Cupa Mondială - Anglia. Scorul de egalitate dintre cele două formaţii a determinat organizarea unui meci de departajare pe stadionul Heysel din Bruxelles, unde ploieştenii au pierdut cu 0-2. Victoria asupra campioanei Angliei a rămas drept un record valabil şi astăzi, nicio echipă românească nereuşind să mai învingă echipa ''cormoranilor'' până în prezent.
Perioada cea mai bună a clubului, anii 1960, care s-a păstrat în memoria suporterilor şi a iubitorilor fotbalului prahovean nu avea să mai fie repetată, cu mici excepţii reprezentând câştigarea cupei României în 1995, după finala cu Rapid Bucureşti, şi acelaşi trofeu adjudecat în 2013, după o finală cu CFR Cluj.
În intervalul 1970-1989, echipa ploieşteană a jucat fie pe prima scenă, fie pe cea de-a doua a fotbalului românesc. În 1989, a încheiat pe locul patru campionatul Diviziei A, reuşind astfel calificarea în cupele europene, unde a întâlnit formaţia belgiană Anderlecht Bruxelles, dar a pierdut ambele meciuri (tur-retur) cu acelaşi scor 0-2.
Aducerea pe banca tehnică a echipei a tehnicianului Ion Marin a reprezentat mutarea care avea să transforme echipa Petrolul într-o forţă. A învins Rapid în finala Cupei României, la loviturile de departajare, ajungând astfel din nou într-o competiţie europeană. Petrolul a trecut de formaţia Wrexham, 1-0 acasă şi 0-0 în deplasare. În faza următoare a competiţiei a întâlnit-o pe Rapid Viena, 0-0 la Ploieşti şi 1-3 la Viena, echipa austriacă mergând mai departe şi ajungând chiar în finala competiţiei, indică fcpetrolul.ro.
După ce în sezonul 2000-2001 a încheiat un tur de campionat pe locul 2, în 2002 Petrolul a retrogradat, iar apoi a promovat în 2003. Invocând lipsa finanţării, are loc fuziunea cu cealaltă echipă ploieşteană Astra Ploieşti, astfel în iulie 2003 ASFC Petrolul Ploieşti este dezafiliată de Federaţia Română de Fotbal, iar locul echipei Petrolul în prima ligă este luat de Oţelul Galaţi. În 28 iulie 2003, prin Hotărârea 4833 a Tribunalului Prahova, SC Sport Club Astra Ploieşti îşi schimbă denumirea în SC FC Petrolul Ploieşti. La finalul sezonului 2003-2004, SC FC Petrolul retrogradează, urmând o perioadă de câţiva ani buni (şapte) în care echipa a rămas în cea de-a doua scenă a fotbalului românesc, reuşind promovarea în sezonul 2010-2011.
La 23 septembrie 2011 a avut loc inaugurarea noului stadion Ilie Oană, în sezonul competiţional 2011-2012 încheind campionatul pe locul 14, iar sezonul următor câştigând Cupa României în finala cu CFR Cluj, unicul gol al partidei fiind marcat pentru ploieşteni de Jeremy Bokila. Meciul s-a disputat pe Arena Naţională din Bucureşti în prezenţa a peste 30.000 de suporteri petrolişti veniţi de la Ploieşti.
Câştigarea Cupei României a dus la participarea în cupele europene, Petrolul trecând de Vikingur în ambele manşe (3-0, 4-0) şi de Vitesse Arnhem (1-1 la Ploieşti şi victorie 2-1 la Arnhem). A urmat înfruntarea cu Swansea City, victorie 2-1 la Ploieşti, dar a pierdut cu 105 în Ţara Galilor, nereuşind să intre în grupele competiţiei.
În sezonul următor, Petrolul a jucat pentru al doilea an consecutiv în cupele europene, trecând de Flamurtari (2-0 şi 3-1), de Viktoria Plzen (1-1, 4-1), dar în confruntarea cu Dinamo Zagreb a pierdut ambele meciuri 1-3 şi 1-2.
În 2015, clubul a intrat în insolvenţă şi a retrogradat la finalul sezonului 2015/2016 prin clasarea pe ultimul loc în Liga 1, după care SC FC Petrolul SA a intrat în faliment.
Asociaţiile de suporteri şi foşti mari jucători ai clubului au refondat clubul Petrolul Ploieşti, pe care l-au înscris în Liga A Prahova, sub umbrela Asociaţiei Petrolul 52 Ploieşti. A urmat un parcurs de luptă şi dăruire pentru întoarcerea pe prima scenă a fotbalului, la finalul stagiunii 2021-2022 Petrolul promovând în Liga 1.
În 2024, în anul centenarului clubului, au fost organizate mai multe evenimente specifice în Ploieşti pentru iubitorii clubului Petrolul Ploieşti, totul culminând la 12 octombrie 2024 cu un spectacol grandios de drone şi focuri de artificii şi cu meciul de fotbal organizat între echipa Petrolul şi Vitesse Arnhem.
În acest secol de existenţă al clubului fanion al judeţului Prahova, echipa ploieşteană a cucerit de trei ori titlul de campioană a României (1958, 1959, 1966), a câştigat trei cupe (1963, 1995, 2013), a participat în cupele europene, învingând în meciuri memorabile echipe precum FC Liverpool, Vitesse Arnhem, Viktoria Plzen, dar a şi retrogradat în liga secundă, existând perioade de periplu între prima scenă şi cea de-a doua, a intrat în faliment în 2016 şi a renăscut datorită fanilor ploieşteni şi fostelor glorii petroliste care au pus din nou umărul la reconstrucţia echipei fanion printr-un nou proiect. Aceşti o sută de ani de istorie pentru FC Petrolul Ploieşti rămân în amintirea iubitorilor fotbalului ploieştean cu momente frumoase la nivel de performanţe sportive, cu sincope şi etape grele în eşaloanele inferioare ale fotbalului, cu un nou stadion nou din 2011 care electrizează echipa la meciurile de acasă, dar în mod special cu speranţa suporterilor ploieşteni că echipa continuă să lupte pentru performanţă pe prima scenă a fotbalului românesc. AGERPRES/(AS-autor: Liviu Tatu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Șah: Indianul Rameshbabu a câștigat turneul Superbet Chess Classic România 2025
Indianul Praggnanandha Rameshbabu a câștigat, vineri, turneul de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Câștigătorul turneului Tata Steel din 2025 a remizat în ultima rundă, a noua, cu americanul Levon Aronian, francezul de origin
Baschet masculin: U-BT Cluj-Napoca a câștigat primul meci al semifinalei cu CS Vâlcea
U-BT Cluj-Napoca, campioana en titre, a câștigat clar primul meci al semifinalei Ligii Naționale de baschet masculin cu CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea, cu scorul de 105-85, vineri seara, pe teren propriu. Zavier Marquis Simpson, cu 19 puncte și 7 pase decisive, Zachary Scott Hankins, cu 17 p, 3 recuperări, și Dennis Jero
Fotbal: Dinamo, învinsă pe teren propriu de 'U' Cluj cu 3-1, în play-off-ul Superligii
Dinamo București a fost învinsă de Universitatea Cluj cu scorul de 3-1 (0-1), vineri seara, pe Arena Națională, într-un meci din etapa a noua a fazei play-off a Superligii de fotbal. Dinamo a pierdut incredibil acest meci, după ce a condus cu 1-0 la pauză și a avut superioritate numerică din minutul 63, primind trei goluri în
Handbal masculin: CSM București încheie campionatul cu o victorie în deplasare
CSM București a încheiat sezonul cu o victorie în deplasare, 29-23 (14-11) cu CSM Făgăraș, vineri, într-un meci din etapa a 26-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Andrei Mihalcea a marcat 9 goluri pentru ''tigri'', iar David Bogdan Voica a reușit 7. De la gazde, care au încheiat pe ul
Scrimă: CS Dinamo a câștigat titlul de campioană națională pe echipe la sabie masculin
CS Dinamo București (Casian Cîdu, Matei Alexandru Radu, Iulian Teodosiu, Răzvan Ursachi) a câștigat titlul de campioană națională în proba masculină de sabie pe echipe, vineri, după ce a învins-o în finală pe CSA Steaua București (Matei Cîdu, Mihnea Enache, Cristian Macovei, Alexandru Zmău) cu scorul de 45-40, în Sala de scrimă '
Polo feminin: CSM Unirea Alba Iulia a câștigat în premieră titlul național
CSM Unirea Alba Iulia a câștigat în premieră titlul de campioană națională la polo pe apă feminin, vineri, după ce a învins-o în meciul decisiv pe CSA Steaua București cu scorul de 8-5. Steaua a condus cu 3-0, dar Unirea a revenit și s-a impus cu 8-5, în meciul desfășurat în al șaptelea turneu al Ligii femin
Giurgiu: Aproximativ 300 de cicliști din 7 țări participă la Maratonul Dunării
Aproximativ trei sute de cicliști din România, Bulgaria și alte cinci țări participă sâmbătă, 17 mai, la cea de-a patra ediție a Maratonului Dunării, în municipiul Giurgiu, acțiune inclusă în Calendarul Federației Române de Ciclism. 'Consiliul Județean Giurgiu anunță organizarea celei de-a IV-a ediții a evenim
Ciclism: Tudor Oprea speră ca zece sportivi români să participe la etapele de Cupă Mondială de e-MTB
Tudor Oprea, Project Manager al celor două etape de Cupă Mondială e-MTB cross-country de la Cheile Grădiștei (14-15 iunie), a declarat pentru AGERPRES că ideea organizării acestui eveniment i-a venit anul trecut în toamnă, când a contactat World E-Bike Series pentru o posibilă colaborare, și speră ca la curse să avem în jur de zece sportivi particip
Fotbal: Mirel Rădoi - Nu cred că România e capabilă să se califice la CM 2026, ar fi o altă minune
Fostul selecționer Mirel Rădoi a afirmat, vineri, într-o conferință de presă că nu crede că 'tricolorii' sunt capabili să se califice la Cupa Mondială din 2026, ținând cont de nivelul actual al fotbalului intern, și că un eventual succes ar fi o 'minune', așa cum a fost și participarea la EURO 2024. 'Toată lumea
Fotbal: Takuto Oshima (Universitatea Craiova) - Trebuie să știm să gestionăm presiunea pentru a juca în Conference League
Japonezul Takuto Oshima, mijlocașul echipei Universitatea Craiova, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, că ar fi extraordinar dacă formația sa ar ocupa la finalul sezonului un loc în Superliga de fotbal a României care să-i permită participarea în preliminariile Conference League și că pentru asta e nevoie de o bună gestionare a pres
Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Nu știu ce pregătește FCSB, noi suntem pregătiți să câștigăm
Antrenorul echipei de fotbal Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, că nu este interesat de sărbătoarea câștigării titlului de campioană pe care o pregătește FCSB la finalul partidei de sâmbătă seara, precizând că jucătorii săi sunt hotărâți să câștige meciul. '
Fotbal: Nouă 'stranieri', convocați preliminar la naționala de tineret a României în vederea participării la EURO U21
Selecționerul echipei naționale de tineret a României, Daniel Pancu, a convocat preliminar nouă jucători care evoluează în străinătate în perspectiva participării la Campionatul European de fotbal Under-21 din Slovacia. Selecționata de tineret va evolua în luna iunie la Campionatul European U21, aceasta urmând să
Fotbal: Selecționerul Mircea Lucescu a convocat preliminar 19 stranieri pentru meciurile naționalei cu Austria și Cipru
Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Mircea Lucescu, a convocat 19 jucători care evoluează în străinătate pentru meciurile primei reprezentative cu Austria și Cipru din preliminariile Cupei Mondiale din 2026, informează site-ul oficial al Federației Române de Fotbal. Printre jucătorii convocați se numără Ionu
Șah: Deac a remizat cu polonezul Duda la turneul Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu polonezul Jan-Krzysztof Duda, joi, în etapa a șaptea a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Singurele victorii de joi au fost reușite de indieni: campionul mondial en titre, i
Fotbal: Andrei Nicolescu - Toți ne dorim ca Dinamo să participe în cupele europene, vrem să ieșim din insolvență
Administratorul special al clubului de fotbal Dinamo, Andrei Nicolescu, a declarat, joi seara, că își dorește ca echipa bucureșteană să aibă dreptul să participe în cupele europene, de aceea speră ca instanța să decidă ieșirea din insolvență. 'Toți ne dorim ca Dinamo să participe în cupele europene și acest lucru trebuie