RETROSPECTIVĂ 2024 Cozmin Guşă (judo): Un an mediocru spre bun, la fel ca şi anul sportului românesc

Preşedintele Federaţiei Române de Judo (FRJ), Cozmin Guşă, consideră că 2024 a fost pentru judoul românesc un an "mediocru spre bun", aşa cum a fost pentru întregul sport românesc.
"A fost un an la fel de mediocru spre bun ca şi anul sportului românesc. Şi nu vreau să îmi fie luat în nume de rău, dar la Olimpiadă, dacă nu ar fi fost canotajul şi înotul, şi judoul la paralimpici, nu am fi avut nimic. Este mult prea puţin apropo de cele 50 de sporturi olimpice pe care le avem. Dar ca să mă întorc la judo, aveam aşteptări şi obiective mai mari. Am fost cumva destul de aproape de medalie la Jocurile Olimpice, cu Alex Creţ, care a prins o zi bună, a fost la câteva secunde, fiind în avantaj să se califice în lupta pentru medalii, dar asta nu are scuză. Din păcate am sesizat şi o scădere a nivelului exact acolo unde eram pe val, mă refer la juniori şi la tineret. Am obţinut mai puţine medalii decât ar fi trebuit să obţinem. Sigur, explicaţii există întotdeauna, accidentările au curs ca un şir de ghinioane. Pregătirea a fost bună, nu am ce să le reproşez din punctul ăsta de vedere, dar până una alta rămânem aureolaţi la nivel de judo la vârf, doar prin rezultatul lui Alex Bologa şi prin bronzul de la Europene, care putea fi repetat şi la Jocurile Olimpice, dacă nu chiar cu o medalie mai valoroasă", a declarat Guşă pentru AGERPRES.
El a menţionat că la nivelul federaţiei nu s-a confruntat cu probleme, neexistând scuze pentru rezultatele "sub aşteptări" ale sportivilor.
"Nu au fost probleme la federaţie, în activitatea sportivă, nici în activitatea administrativă, a fost doar un şir de atacuri ale unora care au pierdut la alegerile precedente, încurajaţi din păcate de către Marius Vizer (preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, n. red.), care putea să înţeleagă că este an olimpic şi că este nevoie de linişte. Dar au fost probleme doar la capitol de imagine sau obişnuitele discuţii de la Adunarea Generală, care nu sunt ceva deosebit. Dar genul ăsta de discuţie trebuie să fie doar în politică, nu şi în sport, aşa cum se întâmplă la fiecare adunare generală a federaţiilor, când se întâmplă treburi din astea. Alte probleme nu pot să spun că au fost, nu a fost problemă de finanţare. Calendarul de pregătire s-a făcut mai mult decât 100%, am găsit finanţare şi resurse financiare şi niciun moment nu a fost sub semnul întrebării acest lucru. Deci, dacă ar fi să găsesc la nivelul federaţiei scuze pentru rezultatele sub aşteptări nu pot, pentru că nu au existat, au existat doar acel tip de probleme pe care l-am menţionat şi care nu ar trebui fi trebuit să influenţeze activitatea sportivilor", a afirmat Guşă.
Aflat în ultima perioadă a mandatului său de preşedinte al FRJ, Guşă a precizat că obiectivele federaţiei pentru anul viitor vor fi stabilite de Florin Bercean, cel care speră că va câştiga alegerile din 2025.
"Am considerat că două mandate sunt suficiente. Nu am făcut foarte mult, dar am făcut destul. Florin Bercean merită la finalul carierei de antrenor să poată să coordoneze şi activitatea federaţiei. Îl susţin, nu plec de lângă judo, i-am anunţat de toţi de sprijinul meu financiar, logistic, relaţional, totul rămâne pe loc în sprijinul conducerii lui Florin Bercean. Obiectivele lui Florin Bercean, pe care mi le-a spus, sunt să consolideze în circuitul internaţional noua garnitură a celor care au venit de la juniori şi tineret, care au deja rezultate interesante la seniori şi mai sunt obiective de medalii europene şi mondiale la capitolul juniori, tineret. Nu ştim încă câte, vom discuta acum la final de an. Bineînţeles că şi la nivel de seniori mizăm pe medalii europene şi nu văd de ce să nu luăm cel puţin două în 2025, şi cel puţin o medalie la Mondiale, aşa mă gândesc. Dar, sigur că din primăvară se suie la volan Florin Bercean. Nu că nu ar fi fost şi el lângă mine copilot. Dar de acum programul el îl va decide în întregime", a adăugat şeful FRJ.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Cozmin Guşă l-a nominalizat pe campionul paralimpic Alex Bologa drept cel mai bun judoka din 2024, iar la nivel naţional a remarcat performanţele canotorilor români la JO de la Paris şi ale înotătorului David Popovici.
"Cel mai bun sportiv al nostru este Alex Bologa, în mod indiscutabil, medaliatul cu aur de la Paris. Şi dacă este să o luăm pe loturi olimpice aici vorbim de lotul paralimpic. Aş vorbi despre Alex Creţ, cel mai bun judoka, şi despre Serafima Moscalu, care a avut săraca ghinionul de a nu putea participa la Jocurile Olimpice, din cauza accidentării. Totuşi ea a reintrat, se antrenează, a trecut cu greu peste şocul ăla, pentru că avea şanse clare de medalie la 70 de kg. Din punct de vedere al sportivilor în plan naţional nu am cum să nominalizez un singur canotor, dar i-aş pune pe primul loc pe canotatori şi pe David Popovici. Pentru că rezultatele au fost extraordinare şi au ţinut pe hartă sportul românesc. La sporturi de echipă mă bucură revirimentul fotbalului şi pentru prima dată aş spune pe primul loc echipa naţională de fotbal", a mai spus Cozmin Guşă.
La Jocurile Paralimpice de la Paris, Florin-Alexandru Bologa a cucerit medalia de aur la judo pentru nevăzători, cat. 73 kg (J1).
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Singurul judoka român prezent la Jocurile Olimpice de la Paris, Alex Creţ, a atins faza optimilor de finală ale categoriei 90 kg, unde a fost învins de brazilianul Rafael Macedo, prin ippon.
România a fost reprezentată de 9 sportivi la Campionatele Mondiale de judo de la Abu Dhabi din luna mai, iar cele mai bune rezultate le-au obţinut Alexandru Raicu (cat. 73 kg) şi Ioan Dziţac (cat. 73 kg), care au atins optimile.
La Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia), din luna aprilie, sportivul român Alex Creţ a cucerit medalia de bronz la cat. 90 kg. România a fost reprezentată de 10 sportivi.
Foto: www.ijf.org
Sportiva română Florentina Ivănescu a obţinut medalia de bronz la cat. 63 kg, la Campionatele Europene de judo Under-23 de la Pila (Polonia), care au avut loc în luna noiembrie.
Sportivii români nu au reuşit să câştige nicio medalie la Campionatele Europene de judo pentru cadeţi de la Sofia.
Foto: Amanda Zuaznabar Torres / Facebook.com
La Openul European de judo de la Sarajevo (Bosnia-Herţegovina), din luna octombrie, România a obţinut două medalii de bronz, prin două sportive de origine cubaneză, Amanda Zuaznabar-Torres şi Thalia Castellano Narino.
Foto: ijf.org
La Grand Prix-ul de judo de la Linz (Austria), din luna martie, sportivul român Ioan Dziţac a câştigat medalia de bronz la cat. 73 kg.
AGERPRES/(A, AS/autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Șah: Deac a remizat cu campionul mondial, în runda a treia a turneului Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu campionul mondial en titre, indianul Gukesh Dommaraju, vineri, în runda a treia a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Americanul Fabiano Caruana, numărul doi mondial, a reuși
Tenis de masă: România și-a asigurat cinci medalii la Europenele Under-21
România și-a asigurat, vineri, cinci medalii la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), a anunțat Federația Română de Tenis de Masă pe pagina sa de Facebook. La dublu masculin, România are două perechi în semifinale, Eduard Ionescu/Darius Movileanu, respectiv Iulian
Fotbal: Prima victorie pentru Sepsi OSK Sfântu Gheorghe în play-out, 2-0 cu FC Botoșani
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a obținut prima sa victorie în faza play-out a Superligii de fotbal, 2-0 (0-0) cu FC Botoșani, vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Covăsnenii s-au impus prin golurile marcate de maghiarul David Siger (71) și de Cosmin Matei (81), într-un meci fo
Baschet masculin: CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale
CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o în deplasare pe CSM Corona Brașov, cu scorul de 84-82 (24-19, 17-18, 28-18, 15-27), vineri, în al patrulea meci al seriei. Lewis Markel Sullivan, cu 23 puncte și 9 recuperări, a fost MVP-ul echipei ilfovene. Michael Antho
Fotbal: Unirea Slobozia a câștigat la Buzău, în play-out
Unirea Slobozia a învins-o pe Gloria Buzău cu scorul de 3-0 (1-0), vineri, în deplasare, într-un meci din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unirea a deschis scorul după numai 36 de secunde, prin Florin Purece, din pasa lui Adnan Aganovic. Ialomițenii ți-au dublat avantajul prin același Purece (54), tot după un assist al cr
Rugby: Victorii clare pentru Știința Baia Mare și SCM Timișoara, în Liga Națională
CSM Știința Baia Mare și SCM USV Timișoara au obținut victorii clare, vineri, în etapa a 7-a a Ligii Naționale de rugby. CSM Știința Baia Mare a surclasat-o pe CS Universitatea ELBI Cluj cu 69-0, meci în care Andrei Schutz (Știința) a fost desemnat cel mai bun jucător. Campioana SCM USV Timișoara a obținut și ea un s
Handbal feminin: Novanc (Gloria Bistrița) - Cupa României este o competiție în care se poate întâmpla orice
Antrenorul echipei Gloria Bistrița, Marius Novanc, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că în turneul Final4 al Cupei României la handbal feminin se poate întâmpla orice și a subliniat că jucătoarele sale sunt pregătite să câștige și să își asigure participarea în ediția următoare a cupelor europene.
Scrimă: CSM Olimpia Satu Mare, campioană națională pe echipe la spadă masculin
CSM Olimpia Satu Mare a obținut, vineri, titlul de campioană națională în proba masculină de spadă pe echipe, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. Olimpia (Adrian Dabija, Marton Mezinger, Alex Oroian, Tudor Surducan) a dispus în finală de CS UNEFS București (Ștefan Popa, David Statie, Alexand
Handbal feminin: Socolovici (CSMB) - Turneul Final4 al Cupei României este special pentru că e ultimul al Cristinei Neagu
Managerul operațional al CSM București (CSMB), Răzvan Socolovici, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că turneul Final4 al Cupei României la handbal feminin este unul special pentru club ținând cont că este ultimul al Cristinei Neagu. 'Pentru noi Cupa României este întotdeauna un trofeu pe care dor
Fotbal: Anzor Mekvabișvili (Universitatea Craiova) - Cred că locul al doilea ar trebui să fie obiectivul nostru
Jucătorul georgian Anzor Mekvabișvili a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, înaintea partidei cu CFR Cluj, că obiectivul formației sale, Universitatea Craiova, ar trebui să fie ocuparea locului 2 în clasamentul Superligii de fotbal. 'Știm cu toții că ne așteaptă un meci extrem de greu și de important împotr
Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Meciul cu CFR Cluj e mai important decât celelalte
Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, că partida cu CFR Cluj, din etapa a 8-a a play-off-ului Superligii de fotbal, este mai importantă pentru formația sa decât cele anterioare având în vedere că are ca obiectiv participarea în cupele europene. 'N
Scrimă: CSA Steaua a câștigat titlul național pe echipe la floretă feminin
CSA Steaua, în componența Mălina Călugăreanu, Andreea Dincă, Andreea Gheorghe, Anca Săveanu, a câștigat titlul național la floretă în proba feminină pe echipe, vineri, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. În finală, CSA Steaua 1 a învins-o pe CS Rapid (Emilia Corbu, Enya Male, Maria
Fotbal: Mutu, Adrian Ilie, Lobonț și Raț, între participanții la demonstrativul 'Ronaldinho & Friends'
Foștii internaționali Adrian Mutu, Adrian Ilie, Bogdan Lobonț, Răzvan Raț se numără printre fotbaliști români vor juca pe 14 iunie, la Cluj, în meciul demonstrativ 'Ronaldinho & Friends', din cadrul Sports Festival, potrivit unui comunicat remis AGERPRES. Organizatorii au dezvăluit, vineri, șapte figuri emblematice din
Șah: Deac l-a învins pe Aronian în runda a doua a turneului Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac l-a învins pe americanul de origine armeană Levon Aronian, joi, în runda a doua a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. După ce a pierdut la debut în fața americanului Wesley So
Handbal masculin: Victorie importantă pentru România, cu Portugalia, în preliminariile EURO 2026
Naționala masculină de handbal a României a învins echipa Portugaliei, cu scorul de 28-24 (13-11), joi seara, la Constanța, într-un meci din Grupa a 8-a a preliminariilor EHF EURO 2026. Tricolorii au obținut o victorie foarte prețioasă în lupte pentru calificarea la turneul final. Portugalia, clasată pe locul al patrulea la Mondial