Boloni: Am cerut ca salariul meu de selecţioner să fie mai aproape de al lui Daum, decât de al lui Rădoi

Antrenorul Ladislau Boloni a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în negocierile cu Federaţia Română de Fotbal pentru preluarea conducerii echipei naţionale a solicitat ca salariul său să fie mai aproape de cel al fostului selecţioner Christoph Daum, decât de cel al lui Mirel Rădoi.
"Pretenţia mea pe partea financiară a fost ca recompensa selecţionerului ce mă consider să fie mai aproape de recompensa primită de Daum decât cea primită de Mirel Rădoi. La salariu mă refer. Daum, cu tot respectul meu, nu ştiu unde a obţinut rezultate deosebite. Dar atunci eu am curajul să spun îmi permit să cer minimum recompensa lui. Eu am şi spus să facem în aşa fel încât salariul meu să fie mai aproape de cel al lui Daum decât de cel al lui Mirel. Şi nu am absolut nimic cu Mirel. Se spune că şcoala de antrenor din fotbalul românesc e foarte bine pusă la punct. Foarte bine. Atunci de ce antrenorii români de ce au jumătatea salariului primit de cei străini? De ce? Iar eu am făcut un compromis mai mult de 60 şi ceva la sută pentru a accepta propunerea FRF. Deci nu partea financiară a fost problema esenţială", a afirmat tehnicianul.
"Da, nu am fost de acord (n.r. - cu ce a propus FRF), dar nu a fost o problemă pentru mine. Da, Boloni la un moment dat poate avea pretenţii, dar repet că partea financiară nu a fost o piedică. Dacă se oprea contractul după Liga Naţiunilor nu exista nicio recompensă financiară. Deci după 5 luni puteam fi demis şi fără recompensă. Ceea ce m-a deranjat deosebit de mult. Citez din ce mi s-a spus: 'Un antrenor care pierde nu-l putem ţine, pentru că avem alte obiective'... Păi atunci de ce dracu mă cauţi pe mine? Deci acest tratament pe mine m-a deranjat. Apoi am zis eu că sunt de acord, dar să fie tratament egal. Adică indiferent dacă noi câştigăm sau nu grupa Ligii Naţiunilor, ai dreptul să mă demiţi, dar să am şi eu libertatea să plec. Dar acest lucru, bineînţeles, nu a fost acceptat", a adăugat el.
Tehnicianul susţine că este îndreptăţit să aibă pretenţii financiare şi să pună anumite condiţii având în vedere cariera sa.
"Se spune că alţi antrenori au acceptat lucrurile cu care Boloni nu a fost de acord, de ce oare? Eu nu încep prea des discuţiile cu 'eu'... dar de data asta am s-o fac. Cu tot respectul faţă de foarte mulţi antrenori români, eu, Ladislau, Laszlo sau Loţi Boloni, cum vreţi, am fost cel care a luat pentru prima oară în fotbalul românesc tricoul cu numărul 100 al echipei naţionale. Eu am avut şansa să iau cu colegii mei dragi Cupa Campionilor Europeni şi să o aduc la Otopeni să o arăt oamenilor. Merg mai departe... de eu îndrăznesc să cer altceva? Pentru că iarăşi eu l-am ajutat pe Petr Cech, am făcut antrenamente speciale cu Raphael Varane, cu Mangala, cel mai scump fundaş din lume timp de 5 ani... cu mine Alexander Frei a devenit golgheterul Franţei, am lucrat cu Yoann Gourcuff, cu Fellaini, cu Witsel... cu ăştia am lucrat eu. Nu cu Bela, Gheorghe sau mai ştiu eu cine, că nu vreau să jignesc pe cineva. Deci am lucrat cu Ronaldo, cu Quaresma, Hugo Viana, dar şi cu români, cu Rădoi sau Marius Niculae. Pe care i-am luat, i-am scuturat şi mi-au oferit recompense. Deci eu în trei ţări diferite am fost numit antrenorul anului, eu am câştigat campionate în fotbalul occidental, şi cupe şi supercupe. Timp de 25 de ani am lucrat în fotbalul occidental. Şi atunci Boloni poate să spună că doreşte un anumit lucru", a explicat acesta.
Boloni a menţionat că preşedintele Răzvan Burleanu i-a spus că îl doreşte ca selecţioner, dar contractul pe care i l-a propus nu i-a transmis acest lucru.
"În contractul propus obiectivul principal era calificarea la Campionatul European din 2024, un obiectiv care mă interesa deosebit de mult. Ar fi fost ultimul tricou cu tricolor pentru mine. Dar mi-am dat seama că obiectivul principal vine pe plan secundar... a fost un obiectiv intermediar, Liga Naţiunilor, pe care eu l-am considerat o piedică pentru continuarea muncii. Acest lucru tot revenea în discuţii şi m-a pus foarte mult pe gânduri. Simţeam că oamenii mă doresc, dar apoi aceeaşi propoziţie se formula cu semnul întrebării la sfârşit. Oamenii mă doresc? În discuţiile cu domnul Burleanu, un tânăr educat, simţeam că mă doreşte. Dar ceea ce reieşea (n.r. - din contract) pe urmă nu acoperea cuvintele sale. Pentru că dacă mă vrei cu adevărat mă laşi să muncesc. Dar tot timpul apăreau aceleaşi piedici. Şi mi s-a înfiripat la un moment dat şi mie ideea că oare într-adevăr mă doresc? Răspunsul lor a fost: 'Da, sigur'. Dar contractul îmi spunea total altceva", a precizat Ladislau Boloni.
Negocierile de la primul mandat la conducerea primei reprezentative au durat mai puţin şi au fost mai simple deoarece Boloni avea o relaţie mai strânsă cu fostul preşedinte Mircea Sandu.
"Cu Mircea Sandu aveam alte relaţii, mi-a fost coleg de cameră. El era mai fotbalist, mai puţin teoretician... fusese şi la echipa naţională, deci relaţiile cu Mircea Sandu erau mult mai strânse decât cu domnul Burleanu. Şi prima părere despre domnul Burleanu e una bună, trebuie să îşi apere dreptul lui cu uneltele sale. Accept, eu nu resping pe nimeni. Dar cu Mircea Sandu am discutat mai la subiect, a fost imediat. Dar pentru marea mea plecare de la naţională am suferit destul de mult sentimental. La un moment dat poţi să ai o problemă cu ideile conducerii. Şi au apărut pe vremea respectivă câteva probleme... cred că mai bine nu spun problema asta. Era vorba despre revenirea cuiva cu care eu nu eram de acord. Nu cu femeia de serviciu... dar nu spun mai mult. A fost şi o problemă familială, dublată şi cu o ofertă a unui club european (n.r.- Sporting Lisabona). Şi atunci am optat pentru a pleca. Dar am avut multe discuţii cu Mircea Sandu, nu mi-am luat şapca şi am plecat. Am propus să îi dau o mână de ajutor lui Gică Hagi la baraj atunci, dar am fost refuzat. Dar nu am plecat gratis... cazul a ajuns la FIFA, am avut proces, am fost pedepsit şi am plătit", a spus tehnicianul.
Adrian Ursea, Liviu Ciobotariu, Emil Săndoi şi Adrian Mutu au reprezentat soluţii de antrenori secunzi pentru Boloni la prima reprezentativă.
"În staff aş fi dorit ca secund să vină Adrian Ursea. L-am cunoscut şi mi-a plăcut gândirea lui. Nu neapărat aveam aceleaşi idei, dar Adrian putea să vină cu aceleaşi exigenţe... nu vreau să jignesc fotbalul românesc, dar venea cu aceleaşi exigenţe occidentale. Mi s-a spus însă că ar fi bine un om care cunoaşte mai bine fotbalul românesc. Am înţeles şi am optat pentru alţi doi, Liviu Ciobotariu şi Emil Săndoi. Între ei doi sau chiar amândoi. Apoi am avut şi o idee, Adrian Mutu... despre care auzeam că ar fi în cărţi (- pentru a fi selecţioner)... iar Germania lucra cu o asemenea idee, adică de a pregăti următorul selecţioner. Aşa că m-am gândit la Adi Mutu (n.r. - ca secund), dar nu am l-am contactat, nu am dezvoltat această idee. Cei de la FRF mi-au propus staff-ul lui Mirel, mai puţin Dică. El se duce cu Mirel, dar restul mi s-au propus. Pentru că ei cunosc tinerii jucători", a explicat Boloni.
Ladislau Boloni afirmă că ar face o analiză atentă în cazul în care i s-ar propune să preia o echipă din Liga I: "Pentru mine acum a fost o oportunitate foarte frumoasă să mă urc poate în ultimul tren. Plec puţin trist pentru că visam altceva. Dar în ultimul timp au mai fost oportunităţi pentru mine, am fost în Grecia şi am spus nu unei echipe, am fost şi în Slovacia şi apoi am zis nu. Dacă ar mai veni o ofertă din campionatul României m-aş gândi şi aş analiza situaţia mea. Sunt lucruri care se schimbă în decursul anilor, ceea ce a fost valabil acum 15-20 de ani, acum nu mai e. În acelaşi timp recunosc că sunt 2-3 preşedinţi în ţară cu care am avut discuţii şi păstrez o relaţie foarte bună. România rămâne totuşi ţara mea, am buletin românesc".
Boloni a comentat în timpul conferinţei o fotografie în care apărea alături de actualul selecţioner Edward Iordănescu, din perioada când acesta era copil.
"În fotografia aceasta eram toţi tineri, griul nu era la modă atunci (n.r. - culoarea părului). Puiu Iordănescu era aici şi putea să joace fotbal pe vremea respectivă. Era elegant cum încearcă să fie tot timpul. Şi eu eram în tricoul Angliei, nu în tricoul lui ASA Târgu Mureş. Şi este acolo un copilaş care plângea destul de tare când încercam să-i scot dinţii de lapte. Cred că putea să aibă vreo 5 ani atunci, taică-su l-a adus la mine în cabinet... Eu îl felicit pe antrenorul echipei naţionale, Dumnezeu să ajute fotbalul românesc", a afirmat tehnicianul.
Tehnicianul Ladislau Boloni a negociat cu conducerea Federaţiei Române de Fotbal preluarea funcţiei de selecţioner al echipei naţionale a României, dar cele două părţi nu au ajuns la un acord. Ulterior, FRF l-a instalat în funcţie pe Edward Iordănescu.
Noul selecţioner are ca obiective calificarea echipei naţionale de fotbal a României la EURO 2024 şi câştigarea grupei în Liga Naţiunilor.
Echipa naţională a României a rămas fără selecţioner la 14 noiembrie 2021,când antrenorul Mirel Rădoi a anunţat, într-o conferinţă de presă, că nu va mai continua la conducerea primei reprezentative după ratarea calificării la barajul pentru Cupa Mondială din 2022. Rădoi preluase funcţia de selecţioner al României la 26 noiembrie 2019, post rămas vacant după plecarea lui Cosmin Contra.
Conducerea Federaţiei Române de Fotbal încearcă să găsească un antrenor pentru postul de selecţioner al României de la mijlocul lunii noiembrie, după încheierea contractului cu Mirel Rădoi. Până la numirea lui Iordănescu, oficialii FRF i-au mai contactat pe antrenorii Gheorghe Hagi, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu şi Ladislau Boloni, dar au fost refuzaţi din diverse motive.
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* Boloni, după eşecul negocierilor cu FRF: Supărat nu sunt, doar trist; m-am izbit de probleme ilogice
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tenis de masă: Bernadette Szocs s-a oprit în optimi la Mondialele de la Doha
Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, a fost învinsă de chinezoaica Manyu Wang, numărul doi mondial, cu 4-0 (11-6, 12-10, 11-5, 11-6), joi, în optimile de finală ale probei feminine de simplu din cadrul Campionatelor Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar). La dublu masculin, Ovidiu Ionescu
Baschet masculin: U-BT Cluj-Napoca s-a calificat în finala Ligii Naționale
Campioana U-BT Cluj-Napoca este prima finalistă a Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea cu scorul de 81-77 (23-24, 17-18, 25-17, 16-18), joi seara, în deplasare. ''U'', care a făcut diferența în sfertul al treilea, adjudecat la opt puncte (25
Fotbal: Portarul Dejan Iliev și-a prelungit contractul cu UTA
Portarul nord-macedonean Dejan Iliev și-a prelungit cu doi ani contractul cu echipa de fotbal UTA Arad, a anunțat, joi, clubul din Superligă pe pagina sa de Facebook. Cu 19 meciuri în tricoul 'Bătrânei Doamne', dintre care opt fără gol primit, goalkeeper-ul naționalei Macedoniei de Nord a fost desemnat și căpitan de echipă
Ciclism: Cristian Răileanu, medaliat cu aur în proba de fond la Campionatele Balcanice de la Bacău
Cristian Răileanu a adus României medalia de aur în cursa masculină de fond la categoria Elite+U23, joi, la Campionatele Balcanice de ciclism pe șosea de la Bacău. Răileanu a fost cronometrat cu timpul de 04 h 40 min 19 sec pe cei 180 km, cu diferență de nivel de 2.821 de metri. Podiumul a fost completat de turcii Burak Abay, sosit la 10 sec, și de
Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Vrem să încheiem sezonul cu un joc bun la Cluj, cu CFR
Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că își dorește să încheie sezonul cu un joc bun în partida din deplasare cu CFR Cluj, din ultima etapă a sezonului Superligii, chiar dacă aceasta nu mai are nicio miză după câștigarea titlului. 'Vrem să încheiem sez
Federația Română de Hochei pe Gheață a depus candidatura pentru organizarea unui turneu de CM în 2026
Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) dorește organizarea unui turneu de Campionat Mondial în 2026 și a depus în acest sens candidatura în cadrul Congresul anual al federației internaționale. 'Congresul anual al Federației Internaționale de Hochei pe Gheață (IIHF) a început, astăzi, la Stockholm. Evenime
Handbal feminin: CS Rapid București a transferat o jucătoare angoleză
Interul stânga angolez Stelvia Pascoal a semnat un contract pe doi ani cu echipa de handbal feminin CS Rapid București, a anunțat clubul, joi, pe pagina sa de Facebook.
Fotbal: Antrenorul Marius Măldărășanu și-a prelungit contractul cu FC Hermannstadt
Clubul de fotbal FC Hermannstadt a anunțat, joi, pe un site de socializare, prelungirea contractului cu Marius Măldărășanu, antrenor despre care în ultima perioadă au circulat informații că ar putea prelua formația FC Rapid în locul lui Marius Șumudică. 'Stați calmi! Mister rămâne la noi! Cu puține momente în urmă,
Tenis de masă: Românii păstrează șanse la medalii la Mondialele de la Doha
Jucătorii români păstrează șanse de a obține medalii la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), mai ales în probele de dublu. La dublu masculin, perechea româno-spaniolă Ovidiu Ionescu/Alvaro Robles, vicecampioană mondială în 2019, s-a calificat în sferturile de fina
Polo masculin: CS Dinamo a obținut medaliile de bronz în Superligă
CS Dinamo București a obținut medaliile de bronz în Superliga Națională masculină de polo pe apă, miercuri seara, după ce a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 20-16, în bazinul acesteia, în al treilea meci al finalei mici. Jucătorii antrenați de Andrei Mateiași au câștigat și primele două meciuri ale fina
Fotbal: Rapid, sancționată de Comisia de Disciplină cu 60.000 de lei și fără suporteri la meciul cu 'U' Cluj
Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis, miercuri, sancționarea echipei de fotbal Rapid București cu penalitate sportivă de 60.000 de lei și interzicerea prezenței suporterilor la partida din ultima etapă a play-off-ului Superligii, din deplasare, cu Universitatea Cluj. Sancțiunile au fost stabilite în urma incidentelor înregistrate în t
Ciclism: România a cucerit cinci medalii în prima zi a Balcaniadei pe șosea de la Bacău
România a cucerit cinci medalii, două de aur, una de argint și două de bronz, la contratimp, miercuri, în prima zi a Campionatelor Balcanice de ciclism pe șosea din județul Bacău, care se desfășoară la categoriile Under-17, Under-19 și Elite+Under-23, atât la feminin, cât și la masculin. În probele de contratimp d
Fotbal: Bogdan Mitrea ('U' Cluj), înainte de retragere - Nu putea fi un moment mai frumos
Jucătorul Bogdan Mitrea, care se va retrage din activitate la partida pe care echipa de fotbal Universitatea Cluj o va disputa cu Rapid, în ultima etapă a play-off-ului Superligii, consideră că nu putea fi un moment mai frumos decât activând la formația pe care o iubește. În vârstă de 37 de ani, Mitrea a afirmat &
Tenis de masă: Bernadette Szocs, calificată în optimi la simplu la Mondialele de la Doha
Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, s-a calificat în optimile de finală ale probei feminine de simplu, marți, la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), după ce a învins-o pe taiwaneza Yu-Jhun Li cu 4-1 (11-9, 11-7, 11-8, 8-11, 11-7), potrivit site-ului FRTM. Andreea Dragoman
Fotbal: Universitatea Craiova l-a transferat pe Mihnea Rădulescu (Petrolul)
Echipele de fotbal FC Petrolul Ploiești și Universitatea Craiova au ajuns la un acord privind transferul tânărului Mihnea Rădulescu (19 ani) la clubul din Bănie, au anunțat, marți, cele două grupări pe paginile lor de Facebook. Internaționalul de tineret a semnat un contract pe o perioadă de trei ani, cu opțiune de prelungire pentru încă doi ani, v