logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Mihai Covaliu (COSR): 2021 a fost anul regăsirii spiritului competiţional

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că 2021 a fost anul regăsirii spiritului competiţional, în care sportivii au revenit în activitate după o pauza cauzată de pandemia de Covid-19.

El afirmat că medaliile olimpice obţinute la Tokyo reprezintă cele mai mari realizări din 2021, alături de apariţia unor tineri sportivi de perspectivă. La capitolul dezamăgiri, Covaliu a amintit ratarea obiectivelor asumate de unele federaţii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Preşedintele COSR s-a arătat mulţumit că în perioada pregătirii loturilor olimpice pentru JO 2020, sportivii nu s-au confruntat cu probleme grave în contextul pandemiei de Covid-19.

Printre principalele obiective ale anului 2022 se regăseşte o participare mai bună la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, comparativ cu ediţia precedentă, dar şi susţinerea sportivilor români la competiţiile internaţionale care contează la calificarea pentru JO 2024. În acest sens, Covaliu a precizat că instituţia pe care o conduce a stabilit deja noi reguli de formare şi noi criterii de susţinere a loturilor olimpice în 2022, iar cele trei federaţii care şi-au îndeplinit obiectivele în acest an, canotajul, scrima şi nataţia, au primit deja suportul COSR.

AGERPRES: Cum aţi caracteriza anul 2021 din punct de vedere al mişcării olimpice româneşti?
Mihai Covaliu: Pentru Mişcarea Olimpică din România a fost un an al regăsirii spiritului competiţional, anul în care sportivii din ''Team România'' au reuşit să revină în activitate după o pauză de un an cauzată de pandemie. Tuturor sportivilor de pe planetă le-a fost greu şi cred că revenirea în activitate a fost cel mai aşteptat moment. Poate unii sportivi au câştigat acest an, alţii l-au pierdut. Aceasta a fost provocarea anului 2021. Un an pe care l-am traversat cu încredere şi în care am încheiat Misiunea Olimpică Tokyo 2020 în siguranţă. Suntem bucuroşi că am reuşit cu responsabilitate să răspundem tuturor nevoilor sportivilor şi federaţiilor. Am fost solidari cu nevoile tuturor celor care au reprezentat ''Team România'' la Jocurile Olimpice. Totodată, am continuat sprijinul celor implicaţi în Misiunea Olimpică Beijing 2022. Sportivii ''Team România'' din disciplinele de iarnă au intrat în focul calificărilor cu încredere. Vă spun sincer că misiunea de la Beijing reprezintă o provocare pentru echipa noastră, una dificilă, pe care suntem gata să o depăşim.

AGEPRES: Care consideraţi că sunt cele mai mari performanţe şi dezamăgiri ale anului?
Mihai Covaliu: Sigur, cele mai valoroase performanţe sunt legate de Jocurile Olimpice Tokyo 2020. E clar că medaliile de la Tokyo sunt pe primul loc. Apoi, apreciez apariţia unor tineri care aduc speranţă sportului românesc. Mă refer aici la Popovici, Şulcă, luptătoarea Ana, sabrerul Şovar sau tinerii şi juniorii de la canotaj, toţi provenind din Centrele Naţionale Olimpice pentru Juniori, Tineret sau din Bursele Olimpice pentru Juniori, un proiect marca COSR, care s-a dovedit de succes prin rezultate şi performanţe. Dezamăgirea mea şi a echipei mele este legată de nerealizarea obiectivelor pe care federaţiile şi le-au propus în acest ciclu olimpic de 5 ani. Mă refer la toţi cei care şi-au propus medalii la Jocurile Olimpice şi nici măcar nu s-au apropiat de Top 6.

AGERPRES: Care au fost probleme majore cu care s-a confruntat COSR? A fost dificilă participarea delegaţiei olimpice la JO 2020 în condiţii de pandemie?
Mihai Covaliu: Am trecut cu bine prin această furtună în care întreaga omenire a fost captivă. Adaptarea noastră la condiţiile impuse de organizatori, unele dificile de respectat în contextul rutinei unui sportiv de nivel olimpic, ne-a ajutat să facem faţă tuturor schimbărilor de reguli şi măsuri în condiţii de pandemie. Mă bucur să pot spune că nu am avut parte de probleme majore în organizarea pregătirii loturilor olimpice pentru Tokyo 2020. Organizarea şi disciplina pe care a impus-o echipa COSR, disponibilitatea noastră, din toate punctele de vedere, pregătirea în bula de la Izvorani, deplasarea cu charter, participarea la competiţie, toţi sănătoşi şi întorşi acasă, toate acestea au contribuit la succesul participării ''Team România'' la Tokyo 2020. Le-am oferit tuturor sportivilor noştri calificaţi, condiţiile să poată lupta pentru visul lor.

AGERPRES: Nominalizaţi în opinia dumneavoastră cei mai buni trei sportivi ai anului.
Mihai Covaliu: Evident, topul acesta este dominat de medaliaţii Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Primul loc revine campioanelor olimpice de la canotaj, dublu vâsle, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, şi campioane europene în 2021 în această probă. Urmează Ana-Maria Popescu, spadasina vicecampioană olimpică la Tokyo, la a cincea ediţie de Jocuri şi a treia medalie olimpică. O carieră impresionantă, un sportiv emblematic pentru ''Team România''. Pe poziţia a treia, la egalitate, echipajele de la canotaj medaliate cu argint la Jocuri: dublu rame - Ciprian Tudosă, Marius Cozmiuc, patru rame - Cosmin Pascari, Ştefan Berariu, Mugurel Semciuc şi Mihăiţă Ţigănescu.

AGERPRES: Care sunt principalele obiective ale anului 2022, ţinând cont de faptul că ciclul olimpic este mai scurt?
Mihai Covaliu: În primul rând să ducem la capăt misiunea Jocurilor Olimpice de la Beijing, între 4-20 februarie 2022. Vă spuneam mai devreme că e o misiune dificilă, în condiţii impuse de pandemie, cu restricţii şi măsuri specifice unei competiţii de asemenea nivel. Am speranţe că o vom depăşi cu bine. Am aşteptări la o participare normală ca obiective în raport cu nivelul sportivilor noştri din disciplinele de iarnă, dar cu speranţa că aceştia îşi vor depăşi performanţele anterioare. Sper ca România să puncteze în top 10 la JO de la Beijing şi poate chiar o medalie. Ar fi un vis împlinit pentru disciplinele de iarnă. Apoi, pentru COSR urmează Misiunea Paris 2024. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a stabilit deja noi reguli de formare şi noi criterii de susţinere a loturilor olimpice în 2022. Astfel, cele trei federaţii care şi-au îndeplinit obiectivele în 2021 - canotajul, scrima şi nataţia - au primit deja suportul COSR. Ne vom îndrepta apoi atenţia spre Jocurile Europene de la Cracovia 2023, competiţie care va puncta la calificarea pentru JO Paris 2024. Totodată şi spre susţinerea celor care participă la competiţiile intermediare, Campionatele Europene, Campionatele Mondiale şi Cupe Mondiale, care dau calificarea la JO Paris 2024. Nu în ultimul rând, vom continua pregătirea pentru Festivalurile Olimpice ale Tineretului European, de iarnă şi de vară, Vuokatti, Banska şi Friuli Venezia, pentru că acordăm o mare atenţie copiilor care vin din proiectul de succes al COSR, Centrele Naţionale Olimpice pentru Juniori şi Tineret.

AGERPRES: În 2022 urmează a fi aprobată şi noua Strategie a Sportului Românesc, anunţată de ministrul Sportului, dar şi implementarea programului "Liga de Aur". Credeţi că România va aduce sportului, un domeniu în care a excelat, importanţa cuvenită?
Mihai Covaliu: Despre Liga de Aur şi noua Strategie a Sportului Românesc nu ştiu prea multe, nici federaţiile sportive naţionale nu ştiu, ele ne întreabă pe noi. Aşa că nu vă pot răspunde la această întrebare, poate întrebaţi preşedinţii celor mai importante structuri sportive de la noi să vedeţi ce ştiu. Din discuţiile publice, înţelegem într-un fel că ministerul vrea să continue proiectele implementate de către COSR în urmă cu 4 ani, când am reuşit completarea Legii Sportului şi am lansat programul SAMURAI. Cel mai mult va conta însă implementarea programului, specialiştii. În condiţiile date, cred că federaţiile ar trebui să afle din timp planul de acţiuni şi obiectivele, ca să răspundă aşteptărilor Ministerului Sportului. Sportul românesc a fost şi trebuie să fie o prioritate. Noi aşa îl considerăm şi toate acţiunile noastre au avut ca obiectiv performanţa, excelenţa. ''Team România'' e un ''bun naţional'', e imaginea ţării, e identitate naţională şi merită să oferim copiilor modele demne de urmat şi visuri de împlinit. Flacăra trebuie să rămână aprinsă!

AGERPRES: Ce mesaj transmiteţi sportivilor români pentru noul an?
Mihai Covaliu: În final vreau să transmit un an nou cu sănătate în primul rând, tuturor sportivilor, antrenorilor, membrilor colectivelor tehnice, celor care îi ajută să îşi împlinească visurile! La mulţi ani! Un 2022 plin de energie, încredere, curaj, echilibru, performanţă, excelenţă! Hai, România!
AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 22-05-2025 00:26

Tenis de masă: Românii păstrează șanse la medalii la Mondialele de la Doha

Jucătorii români păstrează șanse de a obține medalii la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), mai ales în probele de dublu. La dublu masculin, perechea româno-spaniolă Ovidiu Ionescu/Alvaro Robles, vicecampioană mondială în 2019, s-a calificat în sferturile de fina

Sport Intern 21-05-2025 22:56

Polo masculin: CS Dinamo a obținut medaliile de bronz în Superligă

CS Dinamo București a obținut medaliile de bronz în Superliga Națională masculină de polo pe apă, miercuri seara, după ce a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 20-16, în bazinul acesteia, în al treilea meci al finalei mici. Jucătorii antrenați de Andrei Mateiași au câștigat și primele două meciuri ale fina

Sport Intern 21-05-2025 15:26

Fotbal: Rapid, sancționată de Comisia de Disciplină cu 60.000 de lei și fără suporteri la meciul cu 'U' Cluj

Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis, miercuri, sancționarea echipei de fotbal Rapid București cu penalitate sportivă de 60.000 de lei și interzicerea prezenței suporterilor la partida din ultima etapă a play-off-ului Superligii, din deplasare, cu Universitatea Cluj. Sancțiunile au fost stabilite în urma incidentelor înregistrate în t

Sport Intern 21-05-2025 14:13

Ciclism: România a cucerit cinci medalii în prima zi a Balcaniadei pe șosea de la Bacău

România a cucerit cinci medalii, două de aur, una de argint și două de bronz, la contratimp, miercuri, în prima zi a Campionatelor Balcanice de ciclism pe șosea din județul Bacău, care se desfășoară la categoriile Under-17, Under-19 și Elite+Under-23, atât la feminin, cât și la masculin. În probele de contratimp d

Sport Intern 21-05-2025 13:12

Fotbal: Bogdan Mitrea ('U' Cluj), înainte de retragere - Nu putea fi un moment mai frumos

Jucătorul Bogdan Mitrea, care se va retrage din activitate la partida pe care echipa de fotbal Universitatea Cluj o va disputa cu Rapid, în ultima etapă a play-off-ului Superligii, consideră că nu putea fi un moment mai frumos decât activând la formația pe care o iubește. În vârstă de 37 de ani, Mitrea a afirmat &

Sport Intern 20-05-2025 23:15

Tenis de masă: Bernadette Szocs, calificată în optimi la simplu la Mondialele de la Doha

Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, s-a calificat în optimile de finală ale probei feminine de simplu, marți, la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), după ce a învins-o pe taiwaneza Yu-Jhun Li cu 4-1 (11-9, 11-7, 11-8, 8-11, 11-7), potrivit site-ului FRTM. Andreea Dragoman

Sport Intern 20-05-2025 18:49

Fotbal: Universitatea Craiova l-a transferat pe Mihnea Rădulescu (Petrolul)

Echipele de fotbal FC Petrolul Ploiești și Universitatea Craiova au ajuns la un acord privind transferul tânărului Mihnea Rădulescu (19 ani) la clubul din Bănie, au anunțat, marți, cele două grupări pe paginile lor de Facebook. Internaționalul de tineret a semnat un contract pe o perioadă de trei ani, cu opțiune de prelungire pentru încă doi ani, v

Sport Intern 20-05-2025 16:59

Fotbal: FC Rapid și antrenorul Marius Șumudică au decis încetarea raporturilor contractuale

Clubul de fotbal FC Rapid a anunțat, marți, pe pagina oficială de Facebook, încetarea de comun acord a raporturilor contractuale cu antrenorul principal Marius Șumudică. 'Începând de astăzi, 20 mai 2025, FC Rapid și antrenorul principal Marius Șumudică au decis, de comun acord, încetarea raporturilor contractuale. Aceeași decizie a

Sport Intern 20-05-2025 14:18

Alexandru Bologa: Trăirile de la Jocurile Paralimpice te atrag să repeți performanța

Campionul paralimpic la judo Alexandru Bologa a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că este foarte motivat să repete la Los Angles în 2028, performanța de la Jocurile Paralimpice de la Paris. 'La Los Angeles &ic

Sport Intern 20-05-2025 13:49

CNP: Eduard Novak - România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice

Președintele Comitetului Național Paralimpic, Eduard Novak, a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice. &#

Sport Intern 20-05-2025 13:44

Fotbal: Acționarul FC Rapid, Dan Șucu, și președintele Viorel Moldovan, reclamați de CCA la Comisia de Disciplină

Clubul de fotbal FC Rapid București a anunțat, marți, pe site-ul său oficial, că acționarul Dan Șucu și președintele Viorel Moldovan au fost reclamați de Comisia Centrală a Arbitrilor la Comisia de Disciplină a FRF pentru că au criticat și solicitat o analiză oficială a greșelilor de arbitraj din partidele din deplasare cu CFR Cluj, respectiv acasă cu FCSB. &#

Sport Intern 20-05-2025 10:26

Fotbal: Săpunaru - Cât voi putea aduce un plus, voi rămâne la Rapid, dacă nu, plec singur

Fotbalistul Cristian Săpunaru, care luni seara a disputat ultimul meci din carieră pe Stadionul Giulești, a afirmat că atât timp cât poate aduce un plus clubului Rapid va rămâne în stafful administrativ, iar în caz contrar va pleca singur. 'Revenind la voi, la rapidiștii mei, ați fost motorul care m-a îm

Sport Intern 20-05-2025 09:47

Fotbal: Douăzeci și două de cluburi au primit licența pentru participarea în ediția 2025-2026 a Superligii

Douăzeci și două de cluburi de fotbal, cele 16 din prima ligă și 6 din eșalonul secund, au primit licența de participare în ediția 2025-2026 a Superligii, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Licențiere publicat, marți, pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal. Comisia pentru acordarea licenței c

Sport Intern 20-05-2025 00:25

Fotbal: Săpunaru, către suporteri, la ultimul meci pe Giulești - Voi face tot posibilul să fiți mândri de Rapid

Partida FC Rapid - CFR Cluj, scor 1-4, de luni seara, a constituit și ultimul meci pe Giulești dinaintea retragerii pentru fundașul Cristian Săpunaru (41 de ani), căpitanul 'vișiniilor' transmițându-le suporterilor că va face tot ce îi stă în putință din poziția de director sportiv cel mai probabil, să-i facă mândri de echipa bucurește

Sport Intern 19-05-2025 23:13

Tenis de masă: Trei români au ajuns în șaisprezecimile probelor de simplu la Mondiale

Trei jucători au ajuns, luni, în șaisprezecimile de finală ale probelor de simplu la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar). La masculin, Iulian Chiriță l-a învins pe belgianul Martin Allegro cu 4-0 (11-3 11-4, 11-9, 11-6), iar Eduard Ionescu a câștigat cu emoții în fața americanului Kanak