logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2021 Pădure (haltere): Neîndeplinirea obiectivului legat de JO reprezintă cea mai mare dezamăgire

Image

Secretarul general al Federaţiei Române de Haltere (FRH), Alexandru Pădure, a declarat, pentru AGERPRES, că faptul că nu s-a putut atinge obiectivul legat de participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ca urmare a suspendării de un an dictate de Federaţia Internaţională de Haltere, reprezintă cea mai mare dezamăgire a anului 2021.

"A fost un an plin de provocări pentru noi, ca federaţie, precum şi pentru sportivi în general. Noi ne-am desfăşurat activitatea în condiţii normale până în luna iunie atunci când am primit acea decizie de suspendare din partea Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF). Decizie care a făcut referire la suspendarea dreptului de participare la competiţiile organizate sub egida Federaţiei Internaţionale. Obiectivul principal pentru noi era calificarea şi participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În luna iunie România ajunsese în situaţia de a ridica pretenţii pentru ocuparea unei cote, mai exact prin Loredana Toma, care a avut un parcurs extraordinar. Noi am reuşit calificarea la Jocuri cu Loredana Toma, ea a fost confirmată, dar, din păcate, la câteva zile după aceea, în ciuda demersurilor federaţiei şi ale sportivei, participarea la Tokyo nu a mai fost posibilă. Faptul că nu am putut să ne atingem obiectivul principal legat de Jocurile Olimpice reprezintă cea mai mare dezamăgire a noastră, este clar cel mai mare regret", a spus Alexandru Pădure.

Oficialul FRH a explicat că există posibilitatea reducerii suspendării de un an, dictate de IWF din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping.

"Eu nu ştiu dacă halterele româneşti s-au mai confruntat vreodată cu o situaţie atât de complicată raportându-ne şi la ceea ce se întâmplă în acest sport în context internaţional. Mă refer la această incertitudine, pentru că la un moment dat s-a luat în calcul şi posibilitatea excluderii halterelor din programul olimpic. Ulterior s-a revenit pe această idee după ce Federaţia Internaţională a aplicat foarte multe măsuri pentru combaterea încălcărilor reglementărilor antidoping la modul general. În ceea ce priveşte Federaţia Română de Haltere, decizia de suspendare este de un an. Noi am primit din partea Federaţiei Internaţionale un set de măsuri corective, un set de recomandări în ceea ce priveşte lupta împotriva dopajului care trebuie puse în practică... Iar federaţia le-a şi aplicat deja de ceva vreme. Sunt măsuri corective, măsuri de reformă, măsuri de asumare a responsabilităţii... Lucruri care în mare măsură noi începusem să le implementăm. Cu siguranţă noi ne dorim să parcurgem toţi paşii, pentru că există posibilitatea de a scurta această perioadă de suspendare, dar în acelaşi timp acest lucru ar da şi un nou suflu, ar fi o reformă generală pentru această disciplină sportivă", a menţionat secretarul general al federaţiei.

Alexandru Pădure regretă faptul că Loredana Toma nu a putut participa la JO de la Tokyo cu atât mai mult cu cât ea ajunsese înaintea competiţiei supreme între primele trei halterofile ale lumii.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



"Loredana Toma a luptat până în ultimul moment, a avut încredere că lucrurile se vor rezolva pentru că la momentul respectiv se pusese în discuţie şi o posibilă participare fără ca ea să reprezinte federaţia. Din păcate, acţiunile întreprinse de sportivă nu au dus într-o zonă favorabilă. A fost şi o situaţie inedită, în sensul în care Federaţia Internaţională se afla atunci într-un anumit context şi nu a fost foarte receptivă la problemele acestei sportive. Participarea la Tokyo ar fi încununat munca, eforturile precum şi rezultatele ei din ultima perioadă, pentru că Loredana se afla înaintea Jocurilor în primele trei sportive ale lumii într-un clasamentul Federaţiei internaţionale. Putem spune acum că dacă iniţial ne gândeam la o medalie a Loredanei, chiar înaintea competiţiei noi speram la una chiar mai strălucitoare", a afirmat el.

În ciuda problemelor, Federaţia Română de Haltere a înregistrat rezultate importante la competiţiile la care a participat.

"Anul acesta noi am reuşit să participăm la Campionatele Europene de seniori, acolo unde am câştigat 13 medalii, precum şi la Campionatele Mondiale de juniori din Uzbekistan, unde, de asemenea, am avut nouă medalii. Aceste rezultate nu au fost afectate în niciun fel de decizia de suspendare a federaţiei. De altfel, ulterior deciziei de suspendare noi am identificat şi competiţii la care ni s-a permis participarea, mă refer la Campionatele Europene de juniori Under-15 din luna august, desfăşurate în Polonia, unde am câştigat cinci medalii. Iar ulterior am mers cu un lot Under-23, în luna septembrie, la Campionatele Europene de tineret din Finlanda, acolo unde am obţinut nouă medalii. Aşadar, în ciuda deciziei de suspendare, rezultatele noastre au fost destul de bune anul acesta. În ciuda acestor limitări şi a tuturor provocărilor, federaţia reuşit să îşi îndeplinească majoritatea obiectivelor cu excepţia celui reprezentat de Jocurile Olimpice", a precizat Pădure.

Întrebat care este situaţia în ancheta care îl vizează pe preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, acuzat de complicitate şi manipulare în privinţa dopajului în calitatea de vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), Alexandru Pădure a răspuns: "Este o problemă pe care noi nu dorim să o comentăm. Este ceva ce îl priveşte direct pe domnul Nicu Vlad. Noi, la Federaţia Română de Haltere, nu am primit nicio actualizare faţă de această situaţie şi nici nu avem foarte multe informaţii".

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



Obiectivele FRH în 2022 sunt legate de participarea la competiţiile internaţionale, acolo unde România poate reveni mai devreme de luna iunie dacă suspendarea va fi redusă.

"2022 va fi un an extrem de interesant, în primul rând pentru că se vor desfăşura Campionatele Mondiale de seniori. Sunt programate, de asemenea, Campionate Europene de seniori, Mondiale şi Europene la juniori şi tineret şi aşa mai departe. În ceea ce priveşte participarea sportivilor noştri, perioada maximă a suspendării este de un an de zile, adică până undeva în luna iunie 2022. Dar în decizia iniţială există această posibilitate de reducere a suspendării cu patru luni sau poate chiar mai mult, vom vedea. Pentru că în perioada următoare vom fi şi noi abordaţi de comisia, de panelul de monitorizare din cadrul Federaţiei Internaţionale şi împreună vom analiza ce s-a implementat... Iar decizia de reducere a suspendării va rămâne bineînţeles la latitudinea reprezentanţilor acestei comisii de monitorizare. Cea mai importantă competiţie pe care România ar putea să o rateze este ediţia 2022 a Campionatelor Europene de seniori, care e programată în primele patru luni ale anului", a explicat Pădure.

Secretarul general a precizat că Loredana Toma rămâne în poziţia de cel mai bun sportiv al FRH şi în 2021, în timp ce pe primele locuri într-un clasament al tuturor disciplinelor se află echipajul de canotaj format din Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, medaliat cu aur la JO, şi scrimera Ana-Maria Popescu, vicecampioană olimpică la Tokyo.

"La nivel de federaţie cel mai bun sportiv, chiar dacă nu a reuşit să bifeze participarea la Jocurile Olimpice, este Loredana Toma. Ea rămâne lider, pentru că a avut un parcurs extraordinar în acest proces de calificare, unul individual ... aşadar totul a depins de ea şi de evoluţiile ei în competiţii. În ceea ce priveşte laureaţii la toate disciplinele, noi îi felicităm pe cei care şi-au îndeplinit obiectivele la Jocuri, adică cei de la canotaj în primul rând, cu medalia de aur, apoi cei de la scrimă", a explicat Alexandru Pădure.

România nu a participat în întrecerea de haltere din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo din cauza unei suspendări primite ca urmare a încălcărilor regulamentului antidoping. Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) a impus, la 15 iunie, o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping, sancţiune a privat-o pe Loredana Toma de participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august).

Sancţiunea a fost motivată de cinci încălcări ale reglementărilor antidoping datând din 2012 şi comise de cinci sportivi diferiţi, Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin, Roxana Cocoş şi Marius Danciu. IWF a suspendat la momentul respectiv alte trei federaţii din motive similare, Thailanda, Egipt şi Malaezia. Totodată, preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, care este şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale (IWF), a fost acuzat de ''complicitate şi manipulare'' în ancheta privind dopajul din cadrul IWF desfăşurată de Agenţia Internaţională de Testare (ITA).

Anterior deciziei de suspendare, România a participat la Campionatele Europene de seniori de la Moscova, acolo unde a obţinut 13 medalii: şapte de aur (Monica Suneta Csengeri - trei la cat. 49 kg, Loredana Toma - trei la cat. 64 kg, Raluca Olaru - la smuls la cat. 71 kg), patru de argint (Cosmina Pană - cat. 45 kg la aruncat, Mihaela Valentina Cambei - cat. 49 kg la aruncat, Valentin Iancu-Ionadi - cat. 55 kg la aruncat şi total) şi două de bronz (Mihaela Valentina Cambei - cat. 49 kg la total, Raluca Olaru - cat. 71 kg la total).

Cu ocazia CE de la Moscova a avut loc şi congresul Federaţiei Europene de Haltere în cadrul căreia secretarul general al Federaţiei Române de Haltere, Alexandru Pădure, a fost ales în funcţia de membru în Comitetul Executiv al EWF. Tot atunci, Georgeta Ion a fost reconfirmată ca membru în Comitetul Tehnic al EWF.

România a încheiat Campionatele Mondiale de juniori de la Taşkent (Uzbekistan), cu nouă medalii, trei de aur, toate obţinute de Raluca Olaru la cat. 64 kg (smuls, aruncat şi total), patru de argint, prin Cosmina Pană (cat. 45 kg - aruncat) şi Valentina Cambei (cat. 59 kg - smuls, aruncat şi total), şi două de bronz, obţinute de Andreea Cotruţa (cat. 55 kg - smuls, total).

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO



Sportivele Petronela Budăi şi Lavinia Vinţeleriu au adus României cinci medalii la Campionatele Europene de haltere pentru juniori Under-15 de la Ciechanow (Polonia). Budăi a cucerit o medalie de aur (aruncat) şi una de argint (total) în cadrul cat. 71 kg, în timp ce Vinţeleriu a câştigat trei de argint (smuls, aruncat şi total) la cat. 49 kg.

La Campionatele Europene de haltere Under-23, desfăşurate la Rovaniemi (Finlanda), România a obţinut 9 medalii: 3 de aur prin Cristian Luca (cat. 55 kg) la smuls, aruncat şi total; 3 de argint prin Valentin Ionadi Iancu (cat. 55 kg) la smuls, aruncat şi total; 3 de bronz prin Andrei Ciobanu (cat. 102 kg), la smuls, aruncat şi total.

 

Sursa foto: Federatia Romana de Haltere/Facebook



AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 22-05-2025 00:26

Tenis de masă: Românii păstrează șanse la medalii la Mondialele de la Doha

Jucătorii români păstrează șanse de a obține medalii la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), mai ales în probele de dublu. La dublu masculin, perechea româno-spaniolă Ovidiu Ionescu/Alvaro Robles, vicecampioană mondială în 2019, s-a calificat în sferturile de fina

Sport Intern 21-05-2025 22:56

Polo masculin: CS Dinamo a obținut medaliile de bronz în Superligă

CS Dinamo București a obținut medaliile de bronz în Superliga Națională masculină de polo pe apă, miercuri seara, după ce a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 20-16, în bazinul acesteia, în al treilea meci al finalei mici. Jucătorii antrenați de Andrei Mateiași au câștigat și primele două meciuri ale fina

Sport Intern 21-05-2025 15:26

Fotbal: Rapid, sancționată de Comisia de Disciplină cu 60.000 de lei și fără suporteri la meciul cu 'U' Cluj

Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis, miercuri, sancționarea echipei de fotbal Rapid București cu penalitate sportivă de 60.000 de lei și interzicerea prezenței suporterilor la partida din ultima etapă a play-off-ului Superligii, din deplasare, cu Universitatea Cluj. Sancțiunile au fost stabilite în urma incidentelor înregistrate în t

Sport Intern 21-05-2025 14:13

Ciclism: România a cucerit cinci medalii în prima zi a Balcaniadei pe șosea de la Bacău

România a cucerit cinci medalii, două de aur, una de argint și două de bronz, la contratimp, miercuri, în prima zi a Campionatelor Balcanice de ciclism pe șosea din județul Bacău, care se desfășoară la categoriile Under-17, Under-19 și Elite+Under-23, atât la feminin, cât și la masculin. În probele de contratimp d

Sport Intern 21-05-2025 13:12

Fotbal: Bogdan Mitrea ('U' Cluj), înainte de retragere - Nu putea fi un moment mai frumos

Jucătorul Bogdan Mitrea, care se va retrage din activitate la partida pe care echipa de fotbal Universitatea Cluj o va disputa cu Rapid, în ultima etapă a play-off-ului Superligii, consideră că nu putea fi un moment mai frumos decât activând la formația pe care o iubește. În vârstă de 37 de ani, Mitrea a afirmat &

Sport Intern 20-05-2025 23:15

Tenis de masă: Bernadette Szocs, calificată în optimi la simplu la Mondialele de la Doha

Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, s-a calificat în optimile de finală ale probei feminine de simplu, marți, la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), după ce a învins-o pe taiwaneza Yu-Jhun Li cu 4-1 (11-9, 11-7, 11-8, 8-11, 11-7), potrivit site-ului FRTM. Andreea Dragoman

Sport Intern 20-05-2025 18:49

Fotbal: Universitatea Craiova l-a transferat pe Mihnea Rădulescu (Petrolul)

Echipele de fotbal FC Petrolul Ploiești și Universitatea Craiova au ajuns la un acord privind transferul tânărului Mihnea Rădulescu (19 ani) la clubul din Bănie, au anunțat, marți, cele două grupări pe paginile lor de Facebook. Internaționalul de tineret a semnat un contract pe o perioadă de trei ani, cu opțiune de prelungire pentru încă doi ani, v

Sport Intern 20-05-2025 16:59

Fotbal: FC Rapid și antrenorul Marius Șumudică au decis încetarea raporturilor contractuale

Clubul de fotbal FC Rapid a anunțat, marți, pe pagina oficială de Facebook, încetarea de comun acord a raporturilor contractuale cu antrenorul principal Marius Șumudică. 'Începând de astăzi, 20 mai 2025, FC Rapid și antrenorul principal Marius Șumudică au decis, de comun acord, încetarea raporturilor contractuale. Aceeași decizie a

Sport Intern 20-05-2025 14:18

Alexandru Bologa: Trăirile de la Jocurile Paralimpice te atrag să repeți performanța

Campionul paralimpic la judo Alexandru Bologa a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că este foarte motivat să repete la Los Angles în 2028, performanța de la Jocurile Paralimpice de la Paris. 'La Los Angeles &ic

Sport Intern 20-05-2025 13:49

CNP: Eduard Novak - România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice

Președintele Comitetului Național Paralimpic, Eduard Novak, a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice. &#

Sport Intern 20-05-2025 13:44

Fotbal: Acționarul FC Rapid, Dan Șucu, și președintele Viorel Moldovan, reclamați de CCA la Comisia de Disciplină

Clubul de fotbal FC Rapid București a anunțat, marți, pe site-ul său oficial, că acționarul Dan Șucu și președintele Viorel Moldovan au fost reclamați de Comisia Centrală a Arbitrilor la Comisia de Disciplină a FRF pentru că au criticat și solicitat o analiză oficială a greșelilor de arbitraj din partidele din deplasare cu CFR Cluj, respectiv acasă cu FCSB. &#

Sport Intern 20-05-2025 10:26

Fotbal: Săpunaru - Cât voi putea aduce un plus, voi rămâne la Rapid, dacă nu, plec singur

Fotbalistul Cristian Săpunaru, care luni seara a disputat ultimul meci din carieră pe Stadionul Giulești, a afirmat că atât timp cât poate aduce un plus clubului Rapid va rămâne în stafful administrativ, iar în caz contrar va pleca singur. 'Revenind la voi, la rapidiștii mei, ați fost motorul care m-a îm

Sport Intern 20-05-2025 09:47

Fotbal: Douăzeci și două de cluburi au primit licența pentru participarea în ediția 2025-2026 a Superligii

Douăzeci și două de cluburi de fotbal, cele 16 din prima ligă și 6 din eșalonul secund, au primit licența de participare în ediția 2025-2026 a Superligii, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Licențiere publicat, marți, pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal. Comisia pentru acordarea licenței c

Sport Intern 20-05-2025 00:25

Fotbal: Săpunaru, către suporteri, la ultimul meci pe Giulești - Voi face tot posibilul să fiți mândri de Rapid

Partida FC Rapid - CFR Cluj, scor 1-4, de luni seara, a constituit și ultimul meci pe Giulești dinaintea retragerii pentru fundașul Cristian Săpunaru (41 de ani), căpitanul 'vișiniilor' transmițându-le suporterilor că va face tot ce îi stă în putință din poziția de director sportiv cel mai probabil, să-i facă mândri de echipa bucurește

Sport Intern 19-05-2025 23:13

Tenis de masă: Trei români au ajuns în șaisprezecimile probelor de simplu la Mondiale

Trei jucători au ajuns, luni, în șaisprezecimile de finală ale probelor de simplu la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar). La masculin, Iulian Chiriță l-a învins pe belgianul Martin Allegro cu 4-0 (11-3 11-4, 11-9, 11-6), iar Eduard Ionescu a câștigat cu emoții în fața americanului Kanak