logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2021/Carmencita Constantin: Marian Drăgulescu şi Larisa Iordache, două pierderi grele pentru gimnastica românească

Imagine din galeria Agerpres

Carmencita Constantin, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică, a declarat, pentru AGERPRES, că Marian Drăgulescu şi Larisa Iordache, retraşi din activitate la finalul acestui an, reprezintă două pierderi greu de înlocuit pentru gimnastica românească.

"Pentru gimnastica românească 2021 a fost un an complex, cu foarte multă muncă pe toate palierele, cu o atmosferă pozitivă pentru reconstrucţie şi cu rezultate atât cât s-au putut obţine. Într-adevăr, am avut în acest an şi două retrageri, una dintre ele a lui Marian, care era de aşteptat, pentru că totuşi el are 41 de ani. El se mai retrăsese, dar acum corpul lui îi cere acest lucru înaintea minţii. El este un sportiv de excepţie, sunt convinsă că nu se va mai naşte curând un alt Marian Drăgulescu. Este un talent foarte greu de egalat vreodată. În ceea ce o priveşte pe Larisa Iordache, nu aş putea spune că era de aşteptat să se retragă, dar dacă punem în balanţă toată această suită de accidentări cu care s-a confruntat... atunci ne dăm seama că până şi pentru un om normal este greu să treacă prin momentele prin care a trecut ea. Iar Larisa este un om pe umerii căreia a fost o ţintă olimpică pe care aşteptat-o o ţară întreagă. Deci nu vorbim de federaţie, de antrenori, vorbim de toată lumea care s-a uitat şi a urmărit-o cu sufletul la gură la Tokyo. Sunt două pierderi greu de înlocuit pentru gimnastica românească. Marian şi Larisa sunt doi sportivi cu palmares pentru a căror înlocuire avem mult de muncit", a afirmat preşedinta FRG.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

Aceasta a menţionat că Larisa Iordache a făcut maximum la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi că ea s-ar fi luptat pentru medalie dacă nu ar fi suferit acea accidentare severă în calificările de la bârnă.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

"La Jocurile Olimpice, Marian nu a obţinut calificarea în finală, dar Larisa a reuşit această performanţă. Din păcate a fost acea coborâre de pe aparat. Iar dacă nu exista acea accidentare care a pus-o în situaţia de a rata finala eu spun că ea avea şanse la medalie. Din păcate, accidentarea a fost una severă şi după cum se ştie ea a şi fost operată. Ce mai putem să adăugăm aici? Copilul şi-a făcut datoria la maximum pentru România la Tokyo. Pentru că avea calificarea în finală şi şansele la medalie erau reale. Apoi, tot anul acesta, Maria Ceplinschi a fost pentru prima dată la o ediţie a Campionatelor Mondiale de senioare şi a reuşit. Ea a avut rezultate bune anul acesta. Dar nu numai ea, vin din spate sportive junioare precum Amalia Puflea şi Ana Bărbosu, care au avut rezultate foarte bune, iar la anul vor fi senioare", a adăugat ea.

 


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

 

Carmencita Constantin a subliniat că FRG îşi propune de asemenea şi reconstrucţia gimnasticii masculine: "Am reuşit să obţinem o aprobare a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român pentru înfiinţarea unui Centru Naţional Olimpic pentru Tineret la masculin. Avem doar patru sportivi acolo, dar pe aceştia patru dorim să îi ducem la pregătire în străinătate, în Marea Britanie. Avem ceva rezultate acolo care ne motivează să facem această încercare. Vom încerca o calificare şi cu băieţii la Paris 2024, dacă ne iese cu echipa, atunci ne vom remodela strategia pentru calificările individuale".

Federaţia Română de Gimnastică a întâmpinat probleme financiare în 2021, preşedinta precizând că după Jocurile Olimpice finanţarea de la bugetul de stat a "dispărut".

 


Foto: (c0 LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

"Printre problemele întâmpinate se numără instabilitatea financiară şi dispariţia finanţării post-olimpiadă. Noi nu ne permitem pauze în pregătire... gimnastica nu îşi poate lua nici măcar două zile, cu atât mai puţin o perioadă lungă... Şi nu pentru că nu ne place că sportivii se îngraşă, ci pentru că fiecare 100 sau 200 de grame schimbă centrul de greutate şi nu ştiu cine îşi poate asuma apariţia unui accident. Trebuie să înţelegem că aceşti copii zboară, iar pentru ca ei să zboare trebuie să îndeplinească mereu anumite condiţii în pregătirea lor. Însă după Tokyo tot nu am oprit pregătirea... am reuşit cu eforturi şi cu susţinerea ministerului să continuăm antrenamentele", a menţionat ea.

În 2022, loturile naţionale de gimnastică artistică vor începe calificările la echipe pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024. "Urmează pentru noi un an foarte greu, cu pregătiri acasă, cu bilaterale şi competiţii oficiale, în aşa fel încât să creştem gradual şi să fim pregătiţi pentru calificările de la Paris. Urmează un an greu atât la fete, cât şi la băieţi. În ceea ce priveşte calificările, acestea s-au modificat... acum e o suită... se merge din competiţie în competiţie, adică de la Europene te califici la Mondiale şi de la Mondiale la Jocurile Olimpice. Iar aceste competiţii de calificare încep din 2022 pentru echipe. Noi ne vom aduna toate forţele pentru a face lucrurile aşa cum trebuie. Dacă nu ne va ieşi cu echipa, atunci ne vom concentra pe individual. În afară de calificările pentru Paris, în 2022 ne propunem rezultate bune şi medalii la competiţii, dar nu am stabilit deocamdată câte medalii şi la ce concurs", a mai spus oficialul FRG.

În opinia Carmencitei Constantin, spadasina Ana-Maria Popescu ar trebui să primească titlul de sportivul anului. "Dacă am aduna punctajele de la toate competiţiile la care a participat, probabil că sportivul anului ar fi Ana-Maria Brânză", a precizat Carmencita Constantin.

România a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu trei sportivi. Cel mai bun rezultat a fost obţinut de Larisa Iordache la bârnă, care s-a calificat de pe locul 4 în finală, însă nu a putut participa din cauza unei accidentări grave la gleznă. Cealaltă reprezentantă a României la Tokyo, Maria Larisa Holbură, s-a oprit în calificări la individual compus, clasându-se în final pe locul 65. Veteranul Marian Drăgulescu a participat în proba de sărituri în concursul masculin, dar a ratat finala, încheind calificările pe locul 16.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

 

La finalul acestui an, cei mai titraţi gimnaşti din loturile naţionale de seniori ale României, Marian Drăgulescu (41 de ani) şi Larisa Iordache (25 de ani), şi-au anunţat retragerea din activitate.

La Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Kitakyushu (Japonia), Maria Ceplinschi (16 ani), debutantă la un concurs de un asemenea nivel, a ocupat locul 6 la sol şi poziţia a 16 la individual compus. În concursul masculin de la Kitakyushu, Marian Drăgulescu a ratat finala de la sărituri ocupând locul 15 în calificări.

 


Foto: (c) KIMIMASA MAYAMA / EPA

 

Sportiva Maria Ceplinschi a obţinut cel mai bun rezultat al României la Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Basel (Elveţia), ea clasându-se pe locul 5 la sol. Tot la Europene, Larisa Iordache şi-a asigurat participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce a terminat a patra în concursul feminin de calificare. Larisa Iordache a fost însă internată în spital din cauza unei infecţii la rinichi şi nu a mai putut evolua în finalele de la individual compus, bârnă şi sol, în care obţinuse calificarea.

La gimnastică aerobică, România a cucerit medaliile de aur în proba de grup (Gabriel Bocşer, Teodora Cucu, Daniel Ţavoc, David Gavrilovici şi Mihai Alin Popa) la Campionatele Mondiale de la Baku. România a mai câştigat la aceeaşi competiţie argintul în proba pe echipe şi bronzul în proba de trio (Teodora Cucu, Daniel Ţavoc, David Gavrilovici).

 


Sursa foto: Federația Română de Gimnastică /Facebook

 

Componenţii lotului României au cucerit patru medalii şi la Campionatele Europene de gimnastică aerobică de la Pesaro (Italia): una de aur - proba de grup (Gabriel Bocşer, David Gavrilovici, Teodora Cucu, Mihai Alin Popa şi Daniel Ţavoc); două de argint, pe echipe, în proba de trio (Teodora Cucu, David Gavrilovici, Daniel Ţavoc) şi două de bronz - la individual feminin (Teodora Cucu) şi la dans aerobic (Maria Bianca Becze, Sandra Dincă, Sarmiza Niculescu, Roberta Pleşa, Alina Radu, Flavia Sentea, Selena Şotângă, Steliana Stoenescu). Teodora Cucu a fost onorată cu premiu SmartScoring Shooting star, la finalul competiţiei

Sportivii români au cucerit cinci medalii la Campionatele Mondiale de gimnastică aerobică pentru juniori de la Baku, una de aur, două de argint şi două de bronz.

Juniorii români au cucerit cinci medalii la Campionatele Europene de gimnastică aerobică de la Pesaroâ, una de aur, două de argint şi două de bronz.

Totodată, Marcela Maria Fumea a fost aleasă, în noiembrie, membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, în cadrul celui de-al 83-lea Congres al organizaţiei, la Antalya.

În octombrie, fosta sportivă Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică în 2004, a fost aleasă în Comisia Sportivilor din cadrul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, din partea ramurii gimnastică artistică feminină.
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 22-05-2025 00:26

Tenis de masă: Românii păstrează șanse la medalii la Mondialele de la Doha

Jucătorii români păstrează șanse de a obține medalii la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), mai ales în probele de dublu. La dublu masculin, perechea româno-spaniolă Ovidiu Ionescu/Alvaro Robles, vicecampioană mondială în 2019, s-a calificat în sferturile de fina

Sport Intern 21-05-2025 22:56

Polo masculin: CS Dinamo a obținut medaliile de bronz în Superligă

CS Dinamo București a obținut medaliile de bronz în Superliga Națională masculină de polo pe apă, miercuri seara, după ce a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 20-16, în bazinul acesteia, în al treilea meci al finalei mici. Jucătorii antrenați de Andrei Mateiași au câștigat și primele două meciuri ale fina

Sport Intern 21-05-2025 15:26

Fotbal: Rapid, sancționată de Comisia de Disciplină cu 60.000 de lei și fără suporteri la meciul cu 'U' Cluj

Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis, miercuri, sancționarea echipei de fotbal Rapid București cu penalitate sportivă de 60.000 de lei și interzicerea prezenței suporterilor la partida din ultima etapă a play-off-ului Superligii, din deplasare, cu Universitatea Cluj. Sancțiunile au fost stabilite în urma incidentelor înregistrate în t

Sport Intern 21-05-2025 14:13

Ciclism: România a cucerit cinci medalii în prima zi a Balcaniadei pe șosea de la Bacău

România a cucerit cinci medalii, două de aur, una de argint și două de bronz, la contratimp, miercuri, în prima zi a Campionatelor Balcanice de ciclism pe șosea din județul Bacău, care se desfășoară la categoriile Under-17, Under-19 și Elite+Under-23, atât la feminin, cât și la masculin. În probele de contratimp d

Sport Intern 21-05-2025 13:12

Fotbal: Bogdan Mitrea ('U' Cluj), înainte de retragere - Nu putea fi un moment mai frumos

Jucătorul Bogdan Mitrea, care se va retrage din activitate la partida pe care echipa de fotbal Universitatea Cluj o va disputa cu Rapid, în ultima etapă a play-off-ului Superligii, consideră că nu putea fi un moment mai frumos decât activând la formația pe care o iubește. În vârstă de 37 de ani, Mitrea a afirmat &

Sport Intern 20-05-2025 23:15

Tenis de masă: Bernadette Szocs, calificată în optimi la simplu la Mondialele de la Doha

Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, s-a calificat în optimile de finală ale probei feminine de simplu, marți, la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), după ce a învins-o pe taiwaneza Yu-Jhun Li cu 4-1 (11-9, 11-7, 11-8, 8-11, 11-7), potrivit site-ului FRTM. Andreea Dragoman

Sport Intern 20-05-2025 18:49

Fotbal: Universitatea Craiova l-a transferat pe Mihnea Rădulescu (Petrolul)

Echipele de fotbal FC Petrolul Ploiești și Universitatea Craiova au ajuns la un acord privind transferul tânărului Mihnea Rădulescu (19 ani) la clubul din Bănie, au anunțat, marți, cele două grupări pe paginile lor de Facebook. Internaționalul de tineret a semnat un contract pe o perioadă de trei ani, cu opțiune de prelungire pentru încă doi ani, v

Sport Intern 20-05-2025 16:59

Fotbal: FC Rapid și antrenorul Marius Șumudică au decis încetarea raporturilor contractuale

Clubul de fotbal FC Rapid a anunțat, marți, pe pagina oficială de Facebook, încetarea de comun acord a raporturilor contractuale cu antrenorul principal Marius Șumudică. 'Începând de astăzi, 20 mai 2025, FC Rapid și antrenorul principal Marius Șumudică au decis, de comun acord, încetarea raporturilor contractuale. Aceeași decizie a

Sport Intern 20-05-2025 14:18

Alexandru Bologa: Trăirile de la Jocurile Paralimpice te atrag să repeți performanța

Campionul paralimpic la judo Alexandru Bologa a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că este foarte motivat să repete la Los Angles în 2028, performanța de la Jocurile Paralimpice de la Paris. 'La Los Angeles &ic

Sport Intern 20-05-2025 13:49

CNP: Eduard Novak - România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice

Președintele Comitetului Național Paralimpic, Eduard Novak, a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice. &#

Sport Intern 20-05-2025 13:44

Fotbal: Acționarul FC Rapid, Dan Șucu, și președintele Viorel Moldovan, reclamați de CCA la Comisia de Disciplină

Clubul de fotbal FC Rapid București a anunțat, marți, pe site-ul său oficial, că acționarul Dan Șucu și președintele Viorel Moldovan au fost reclamați de Comisia Centrală a Arbitrilor la Comisia de Disciplină a FRF pentru că au criticat și solicitat o analiză oficială a greșelilor de arbitraj din partidele din deplasare cu CFR Cluj, respectiv acasă cu FCSB. &#

Sport Intern 20-05-2025 10:26

Fotbal: Săpunaru - Cât voi putea aduce un plus, voi rămâne la Rapid, dacă nu, plec singur

Fotbalistul Cristian Săpunaru, care luni seara a disputat ultimul meci din carieră pe Stadionul Giulești, a afirmat că atât timp cât poate aduce un plus clubului Rapid va rămâne în stafful administrativ, iar în caz contrar va pleca singur. 'Revenind la voi, la rapidiștii mei, ați fost motorul care m-a îm

Sport Intern 20-05-2025 09:47

Fotbal: Douăzeci și două de cluburi au primit licența pentru participarea în ediția 2025-2026 a Superligii

Douăzeci și două de cluburi de fotbal, cele 16 din prima ligă și 6 din eșalonul secund, au primit licența de participare în ediția 2025-2026 a Superligii, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Licențiere publicat, marți, pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal. Comisia pentru acordarea licenței c

Sport Intern 20-05-2025 00:25

Fotbal: Săpunaru, către suporteri, la ultimul meci pe Giulești - Voi face tot posibilul să fiți mândri de Rapid

Partida FC Rapid - CFR Cluj, scor 1-4, de luni seara, a constituit și ultimul meci pe Giulești dinaintea retragerii pentru fundașul Cristian Săpunaru (41 de ani), căpitanul 'vișiniilor' transmițându-le suporterilor că va face tot ce îi stă în putință din poziția de director sportiv cel mai probabil, să-i facă mândri de echipa bucurește

Sport Intern 19-05-2025 23:13

Tenis de masă: Trei români au ajuns în șaisprezecimile probelor de simplu la Mondiale

Trei jucători au ajuns, luni, în șaisprezecimile de finală ale probelor de simplu la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar). La masculin, Iulian Chiriță l-a învins pe belgianul Martin Allegro cu 4-0 (11-3 11-4, 11-9, 11-6), iar Eduard Ionescu a câștigat cu emoții în fața americanului Kanak