logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2021 Carmen Tocală (baschet): Din punct de vedere administrativ a fost un an extrem de greu

Imagine din galeria Agerpres

Preşedinta Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, a declarat, pentru AGERPRES, că, din punct de vedere administrativ, 2021 a fost un an extrem de greu, iar următorul va fi unul dedicat reformelor majore.

"Din punct de vedere administrativ şi din punct de vedere al performanţei sportive aş putea spune că a fost în creştere finalul sezonului. Pe prima parte nu au fost activităţi atât de intense, dar probabil că şi din cauza Covid şi din cauza faptului că federaţia a avut cofinanţarea oprită şi cu lipsa recunoaşterii procedurilor de către minister. Din punct de vedere administrativ a fost un an greu, extrem de greu. Încă mai avem un proces în ianuarie la Curtea de Apel, cu Ministerul Tineretului şi Sportului, referitor la lipsa avizelor solicitate din anul 2018 până în august. Nu au solicitat aviz în 15 zile de la fiecare Adunare Generală. O problemă administrativă, ministerul le-a sesizat acest lucru şi acum să vedem ce decide Curtea de Apel. Anul 2022 va fi unul al reformei administrative majore. Performanţele sunt aşteptată undeva în 2027, pentru calificare la Campionatul Mondial. Va fi prima reformă masivă în sport, pe sucursale, aşa cum ar trebui, pe asociaţii judeţene, ca pe vremea Daciadei, din locală, în regională. Nu mai stăm să jucăm de la Sighet la Constanţa şi de la Tulcea la Baia Mare, trebuie să ne desfăşurăm întâi cu economie şi să ţinem cont de programul copiilor şi apoi să vedem în sistemul naţional cum se desfăşoară. Până şi linia metodică va fi diferită, deoarece copiii din regiunea Moldova nu sunt la fel cu cei din Banat'', a declarat Tocală.

Din punct de vedere sportiv, preşedinta FRB s-a arătat nemulţumită de evoluţia echipelor naţionale: "A fost foarte slabă evoluţia echipelor naţionale, începând cu echipa de senioare, care în februarie a pierdut la scor cu Cehia şi cu Danemarca. Inadmisibil aş spune. Apoi a avut loc modificarea lotului, cu o prezenţă mult mai tânără acum în a doua parte, în campania din noiembrie, o victorie cu Islanda şi încă o înfrângere cu Spania. Dar eu sper să se redreseze baschetul feminin. În ceea ce priveşte loturile naţionale de juniori, care vin după doi ani de Covid, deşi şi rivalii noştri au venit tot după Covid, acestea sunt într-o regresie postcovid probabil sau fără pregătire. Vom identifica problemele şi vom încerca să le remediem. Să vedem cum se comportă acum, pentru că au deja două stagii de pregătire. În rest campionatele naţionale se desfăşoară după regulamentele anterioare".

Carmen Tocală a precizat însă că locul 7, ocupat de echipa naţională de baschet feminin 3x3 la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la prima prezenţă la acest nivel, nu este deloc de blamat.

 

 

"La legitimări stăm foarte bine într-adevăr, avem şi două discipline. Avem 5x5, unde stăm foarte bine, şi avem şi un festival care a ajuns acum la 5.000 de copii, şi avem şi 3x3, care însumează 15.000 de legitimări. Acum este remarcabil şi faptul că România a participat la Jocurile Olimpice şi locul 7 nu este deloc de blamat. Din contră, este remarcabil ca la prima ediţie să avem locul 7", a completat oficialul federaţiei.

Ea a anunţat schimbarea statutului federaţiei, în urma căreia baschetul 3x3 va deveni prioritate naţională din punct de vedere al performanţei.

"Se lucrează la statut. Se va schimba statutul Federaţiei Române de Baschet în conformitate cu statutul federaţiei internaţionale. Vom introduce departamentul de 3x3 şi strategia şi organizarea internă, numărul de angajaţi, direcţiile de acţiune. 3x3 va deveni prioritatea naţională din punct de vedere al performanţei, pentru că avem ca obiectiv calificarea la Paris (JO 2024, n. red.). Baschetul masculin se luptă pentru 2025 pentru calificare la Eurobasket. Dar deocamdată este Eurobasket şi în 2022, iar pentru cluburi o ligă închisă, o ligă pro la masculin, cu 18 echipe în care să se simtă confortabil, să se promoveze şi să câştige bani, să îşi creeze propriul lor produs comercial şi care să poată să absoarbă masă de jucători români. Pentru că trebuie să sporească rolul jucătorului român pe teren, nu pe bancă şi nu pe foaia de 16. România înseamnă cetăţenii ei, să nu uităm", a adăugat Tocală.

 

 

În ceea ce priveşte aspectul financiar, Tocală a afirmat că federaţia intenţionează să obţină fonduri prin activitatea tuturor echipelor naţionale care nu au funcţionat din cauza problemelor administrative: "Din punct de vedere financiar nu este bine să ne văităm de bani. Avem un produs comercial de care trebuie să ne ocupăm, ligile naţionale, şi trebuie să facem în aşa fel încât să găsim, să creăm proiecte pentru a obţine bani. Statul cu mâna întinsă nu este ceea ce ar trebui să fie în sport activitatea noastră. La un moment dat finanţarea a fost oprită şi evident că a fost o problemă majoră. Apoi s-a reglementat situaţia din luna septembrie, s-a intrat în normalitate. Să sperăm că nu se va opri din nou în luna ianuarie, dar aşa consider eu, că atunci când ai activitate găseşti bani. Dacă nu faci activităţi de niciun fel nici nu poţi obţine bani. Şi atâta timp cât numărul de zile de pregătire pentru juniori a fost aproape de limita admisă, însemnând 4-6 zile într-un an, nici nu ne putem aştepta să avem rezultate şi nici să găsim bani. Chiar astăzi lotul de U17 a fost stabilit la Comitetul Olimpic că va primi finanţare pentru că pleacă la Campionatul European. Normal ar fi dacă îi înregistrezi în competiţie să obţii şi finanţări".

Întrebată ce alte probleme a mai întâmpinat în 2021, Tocală spus: "Problema suntem noi, aşa că nu trebuie să ne gândim decât cum să putem face educaţia prin sport în primul rând, să nu ne îndepărtăm de la obiectivul şi rolul principal al sportului. Dacă ne uităm şi alergăm numai după medalii, să ştiţi că la jocuri sportive avem şi integrare socială, avem cu totul şi cu totul alte obiective. Eu nu cred că avem probleme reale în sport, poate că ar putea să fie resursa informaţională foarte slabă, înseamnă că nu avem bază de date, nu avem date exacte, nu ştim exact infrastructura, cine lucrează, cum lucrează. Digitalizarea e aşteptată în tot sistemul, nu doar în activitatea noastră sportivă".

 

 

Preşedinta Federaţiei Române de Baschet a precizat că generaţiile tinere de sportivi au probleme din punct de vedere fizic din cauza faptului că au întrerupt activitatea în perioada pandemiei de Covid-19.

"Discuţii e normal să apară, pentru că azi suntem în democraţie. Nu e voie să apară sincope şi sunt sincope acum. Nu exprimarea ne deranjează, ci exprimarea pe teren deranjează, faptul că vin copiii la antrenament şi totuşi progresul lor din punct de vedere tehnic nu este cel pe care îl aşteptăm în contextul internaţional. Sigur, pentru noi suntem foarte bine, dar hai să vedem ce jucăm când ne batem cu cei de afară. Iar din punct de vedere al educaţiei, sportul şcolar lasă mult de dorit, mult. Şi staţi că nu am dat încă de generaţia care acum, în perioada Covid, nu fost la şcoală. Şi care nu s-a mai antrenat şi inima este un muşchi, muşchiul cardiac se dezvoltă la efort şi de doi ani de zile se stă. Am avut în septembrie selecţie şi copiii au fost şi obosiţi şi traumatizaţi şi acuză stări de ameţeală, de sufocare, de înceţoşare a vederii, au tot felul de spaime pe care nu le depăşesc decât cu doctorul. De la statul în casă nu va fi tocmai partea cea mai bună şi de aceea ne-am propus să dezvoltăm şi un proiect în şcoală, sportul în şcoală, să joace ei între ei, să se simtă bine, să se exprime curat", a mai spus Carmen Tocală.

 

 

România a fost reprezentată pentru prima oară la Jocurile Olimpice la baschet 3x3 de echipa feminină, care a ocupat locul 7 la ediţia din acest an de la Tokyo.

Lotul României a fost format din 4 jucătoare, Ancuţa Violeta Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Claudia Monica Cuic, şi două rezerve, Anca Şipoş şi Gabriela Irimia.

În februarie, naţionala feminină a pierdut ultimele două meciuri din preliminariile EuroBasket 2021, 52-100 cu Cehia şi 66-81 cu Italia, ambele la Istanbul.

Naţionala masculină a fost învinsă şi ea în ultimele jocuri din preliminariile EuroBasket 2022: 71-79 cu Israel şi 81-88 cu Polonia, ambele la Gliwice (Polonia).

La nivel de echipe de club, în acest an s-au reuşit câteva performanţe: în sezonul trecut, Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a reuşit să se califice în premieră în sferturile EuroCup, iar CSM CSU Oradea a participat în premieră la turneul Final Four al FIBA Europe Cup, clasându-se pe locul al treilea; în acest sezon, U-BT Cluj-Napoca s-a calificat pentru primar oară în grupele Ligii Campionilor.

 

 

Naţionala masculină a pierdut toate cele patru partide din precalificările pentru Cupa Mondială FIBA din 2023: 72-108 şi 69-79 cu Letonia, 72-77 şi 66-94 cu Belarus, toate la Riga.

În preliminariile EuroBasket 2023, echipa feminină a României a învins Islanda cu 65-59 (acasă), dar a pierdut în faţa Spaniei, cu 52-107 (Almeria).

Naţionala masculină a învins Luxemburgul, cu scorul de 73-70, în deplasare, în primul său meci din Grupa B a precalificărilor pentru EuroBasket 2025.

La baschet 3x3, echipa masculină a României a obţinut argintul la FIBA 3x3 U23 Nations League, finala circuitului mondial fiind găzduită de Sala Unirii din Palatul Parlamentului din Bucureşti. Echipa similară feminină a ocupat locul 7. Naţionala feminină de senioare a ocupat locul 6 la FIBA 3x3 Women's Series Final, desfăşurat în acelaşi loc.

România a primit dreptul de a organiza în 2022 cea mai puternică întrecere de baschet 3x3 rezervată tineretului, Cupa Mondială FIBA 3x3 U23, la masculin şi feminin, în perioada 3-6 octombrie.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)

 

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 20-05-2025 23:15

Tenis de masă: Bernadette Szocs, calificată în optimi la simplu la Mondialele de la Doha

Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, s-a calificat în optimile de finală ale probei feminine de simplu, marți, la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), după ce a învins-o pe taiwaneza Yu-Jhun Li cu 4-1 (11-9, 11-7, 11-8, 8-11, 11-7), potrivit site-ului FRTM. Andreea Dragoman

Sport Intern 20-05-2025 18:49

Fotbal: Universitatea Craiova l-a transferat pe Mihnea Rădulescu (Petrolul)

Echipele de fotbal FC Petrolul Ploiești și Universitatea Craiova au ajuns la un acord privind transferul tânărului Mihnea Rădulescu (19 ani) la clubul din Bănie, au anunțat, marți, cele două grupări pe paginile lor de Facebook. Internaționalul de tineret a semnat un contract pe o perioadă de trei ani, cu opțiune de prelungire pentru încă doi ani, v

Sport Intern 20-05-2025 16:59

Fotbal: FC Rapid și antrenorul Marius Șumudică au decis încetarea raporturilor contractuale

Clubul de fotbal FC Rapid a anunțat, marți, pe pagina oficială de Facebook, încetarea de comun acord a raporturilor contractuale cu antrenorul principal Marius Șumudică. 'Începând de astăzi, 20 mai 2025, FC Rapid și antrenorul principal Marius Șumudică au decis, de comun acord, încetarea raporturilor contractuale. Aceeași decizie a

Sport Intern 20-05-2025 14:18

Alexandru Bologa: Trăirile de la Jocurile Paralimpice te atrag să repeți performanța

Campionul paralimpic la judo Alexandru Bologa a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că este foarte motivat să repete la Los Angles în 2028, performanța de la Jocurile Paralimpice de la Paris. 'La Los Angeles &ic

Sport Intern 20-05-2025 13:49

CNP: Eduard Novak - România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice

Președintele Comitetului Național Paralimpic, Eduard Novak, a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice. &#

Sport Intern 20-05-2025 13:44

Fotbal: Acționarul FC Rapid, Dan Șucu, și președintele Viorel Moldovan, reclamați de CCA la Comisia de Disciplină

Clubul de fotbal FC Rapid București a anunțat, marți, pe site-ul său oficial, că acționarul Dan Șucu și președintele Viorel Moldovan au fost reclamați de Comisia Centrală a Arbitrilor la Comisia de Disciplină a FRF pentru că au criticat și solicitat o analiză oficială a greșelilor de arbitraj din partidele din deplasare cu CFR Cluj, respectiv acasă cu FCSB. &#

Sport Intern 20-05-2025 10:26

Fotbal: Săpunaru - Cât voi putea aduce un plus, voi rămâne la Rapid, dacă nu, plec singur

Fotbalistul Cristian Săpunaru, care luni seara a disputat ultimul meci din carieră pe Stadionul Giulești, a afirmat că atât timp cât poate aduce un plus clubului Rapid va rămâne în stafful administrativ, iar în caz contrar va pleca singur. 'Revenind la voi, la rapidiștii mei, ați fost motorul care m-a îm

Sport Intern 20-05-2025 09:47

Fotbal: Douăzeci și două de cluburi au primit licența pentru participarea în ediția 2025-2026 a Superligii

Douăzeci și două de cluburi de fotbal, cele 16 din prima ligă și 6 din eșalonul secund, au primit licența de participare în ediția 2025-2026 a Superligii, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Licențiere publicat, marți, pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal. Comisia pentru acordarea licenței c

Sport Intern 20-05-2025 00:25

Fotbal: Săpunaru, către suporteri, la ultimul meci pe Giulești - Voi face tot posibilul să fiți mândri de Rapid

Partida FC Rapid - CFR Cluj, scor 1-4, de luni seara, a constituit și ultimul meci pe Giulești dinaintea retragerii pentru fundașul Cristian Săpunaru (41 de ani), căpitanul 'vișiniilor' transmițându-le suporterilor că va face tot ce îi stă în putință din poziția de director sportiv cel mai probabil, să-i facă mândri de echipa bucurește

Sport Intern 19-05-2025 23:13

Tenis de masă: Trei români au ajuns în șaisprezecimile probelor de simplu la Mondiale

Trei jucători au ajuns, luni, în șaisprezecimile de finală ale probelor de simplu la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar). La masculin, Iulian Chiriță l-a învins pe belgianul Martin Allegro cu 4-0 (11-3 11-4, 11-9, 11-6), iar Eduard Ionescu a câștigat cu emoții în fața americanului Kanak

Sport Intern 19-05-2025 22:37

Fotbal: Rapid, învinsă de CFR Cluj cu 4-1, la ultimul meci al lui Săpunaru în Giulești

FC Rapid București a fost învinsă de CFR Cluj cu scorul de 4-1 (3-0), luni seara, în etapa a noua a fazei play-off a Superligii de fotbal, la ultimul meci al lui Cristian Săpunaru pe Stadionul Giulești. CFR s-a impus fără drept de apel, prin golurile marcate de Adrian Păun (11), Virgiliu Postolachi (40), Ciprian Deac (45+3) și Leo

Sport Intern 19-05-2025 14:27

Handbal feminin: Ștefania Stoica va juca la Gloria Bistrița-Năsăud

Internaționala Ștefania Stoica va juca la echipa feminină de handbal Gloria Bistrița-Năsăud din sezonul viitor, a anunțat clubul ardelean, luni, pe pagina sa de Facebook. Interul stânga al naționalei României vine de la CS Rapid București și întărește linia de 9 metri a medaliatei cu bronz în acest sezon. Ștefania Stoica

Sport Intern 19-05-2025 13:56

Polo masculin: CSA Steaua a restabilit egalitatea în finala Superligii cu CSM Oradea

CSA Steaua București a învins-o pe CSM Oradea cu scorul de 11-9, luni, în Bazinul Ghencea, în al doilea meci al finalei Superligii masculine de polo pe apă, în prezența președintelui interimar Ilie Bolojan, care a susținut echipa oaspete. Cele două echipe sunt la egalitate, după ce CSM Oradea a câștigat sâmb

Sport Intern 19-05-2025 12:29

Fotbal: Politehnica Iași și FC Voluntari vor juca pe teren propriu meciurile tur din barajul de menținere/promovare

Echipele Politehnica Iași și FC Voluntari vor juca pe teren propriu partidele tur cu Metaloglobus București, respectiv Unirea Slobozia, conform tragerii la sorți a ordinii disputării jocurilor din cadrul barajului de menținere/promovare, organizată, luni, la sediul Federației Române de Fotbal. Astfel, programul meciurilor tur este următo

Sport Intern 19-05-2025 11:43

Cluj: Echipa de volei a UBB a devenit campioană națională universitară

Echipa masculină de volei a Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca este noua campioană națională universitară. 'Coordonați de antrenorul Cristian Santa, voleibaliștii UBB - Alexandru Urian (căpitan),Tudor Balu, Radu Tănase, Vlad Streangă, Vlad Vasian, Natan Săvan, Mihnea Iclozan, Radu Mureșan, Andrei Schubert, Luca Opri