Novak: De anul viitor, Liga de aur pentru sportivi de performanţă şi finanţarea academiilor de fotbal pentru copii

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a declarat joi, la Oradea, că din ianuarie 2022 vor fi implementate mai multe proiecte speciale, extrabugetate, pentru sportivi de perfomanţă, precum Liga de aur, şi că doreşte să introducă în finanţarea MTS academiile de fotbal pentru copii prin Federaţia Română de Fotbal.
"Elaborarea strategiei naţionale are ca termen final martie anul viitor, însă noi ne dorim ca din ianuarie să implementăm nişte proiecte speciale, extrabugetate, pentru sportivi de performanţă, crearea unei Ligi de aur în care salvăm cei mai buni sportivi şi îi punem în cele mai bune condiţii de antrenament şi pregătire, finanţată de MTS şi care va aparţine de COSR. Se ştie foarte clar: cei mai buni sportivi, pregătire pentru Jocurile olimpice, vor fi finanţate de către COSR, desigur, de la bugetul nostru", a declarat joi,în conferinţă de presă, ministrul Eduard Novak, alături de prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea.
Ministrul a menţionat, în continuare, că, în acest context, vor organiza tabere pentru copii în timpul vacanţelor, pe durata unei săptămâni, în diferite sporturi. Iarna, se va începe un program-pilot în reşedinţele de judeţ, cu patinaj sau înot, prin DJTS-uri, în colaborare cu consiliile locale, cu implicarea cluburilor private, a antrenorilor etc.
"Unde nu există aceste oportunităţi, vom găsi alte sporturi. În primăvară, o să avem trei săptămâni de vacanţă, iar vara, mai multe tabere," precizat ministrul.
El a subliniat că se doreşte, de asemenea, un buget special pentru sporturile paralimpice. La Jocurile paralimpice, a spus el, sunt 500 de medalii de aur, comparativ cu Jocurile olimpice, unde sunt 250 de medalii de aur, motiv pentru care acest segment merită o atenţie specială.
Ministrul a mai precizat că vrea să introducă, de anul viitor, în finanţarea MTS-ului academiile de fotbal pentru copii prin Federaţia Română de Fotbal.
"Consider că această mentalitate că Federaţia de Fotbal are lumea ei nu e adevărată. E vorba despre sport, despre copiii noştri. Dacă vor fotbal, să facă în număr cât mai mare. Ne dorim ca noi, ministerul, să avem un buget special pentru acest proiect", a precizat Novak.
Ministrul a participat joi, înaintea întâlnirii cu presa, la o discuţie cu prefectul Dumitru Ţiplea, el însuşi absolvent al unei facultăţi de sport, pe lângă altele, precum şi cu directori şi reprezentanţi ai DJTS, ai cluburilor şi asociaţiilor de sport din judeţul Bihor.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES FOTO
"Pot să vă spun că modul în care creionează strategia pentru sport la nivel naţional m-a impresionat. Dacă reuşeşte (MTS, n.r.) să ducă la bun sfârşit această strategie şi să o implementeze, va fi un moment de referinţă pentru România," a declarat prefectul.
Scopul vizitei ministrului Tineretului şi Sportului în Oradea, care se derulează pe parcursul întregii zile de joi, este de a afla cât mai multe probleme din domeniul sportului din judeţul Bihor, dar şi pentru a culege sugestii şi propuneri pentru documentul Strategiei naţionale de sport. De altfel, această activitate în teritoriu a început în ianuarie, pentru a identifica şi analiza, din toate punctele de vedere, sportul românesc.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES FOTO
Strategia naţională pentru sport se elaborează în baza unui memorandum semnat de mai multe ministere - Ministerul Sănătăţii, al Educaţiei, de Interne, al Apărării, al Dezvoltării, al Fondurilor Europene - de către un grup interministerial, alături de o echipă de 12 specialişti de la UBB Cluj Napoca.
"Problemele sunt multiple. Prima este că nu avem o viziune comună, fiind necesară o unificare a eforturilor. Astăzi avem mii de cluburi, cred că România este fruntaşă în Europa la câţi bani cheltuim din bugetul de stat pe sport, însă vă spun că toţi îşi fac sportul lor. Dacă reuşim să prioritizăm sporturile, reuşim să avem o viziune pe toate palierele pe aceste sporturi, atunci eforturile noastre financiare şi efectele vor fi altele", a spus ministrul Eduard Novak.
În urma auditului financiar a reieşit că la sportivi ajung doar fonduri în procent de 15% din bugetul ministerului, restul banilor din buget ajungând la reparaţii, renovări, deci "nu acolo unde trebuie", a subliniat ministrul.
"Noi trebuie să investim bani în sport, în cantonamente, în staff, în cunoştinţe. Autorităţile locale pot să îşi întreţină bazele sportive, ştiu foarte bine necesităţile şi cred că este singura cale să avem un management mult mai bun," a conchis Novak.
Strategia Naţională pentru Sport şi Tineret în România (2016 - 2032) are trei obiective mari: sportul în şcoli, sportul de masă şi sportul de performanţă. Din luna noiembrie a acestui an până în februarie 2022 se vor organiza, în total, 50 de consultări, astfel încât la finalul lunii martie a anului viitor strategia naţională să fie finalizată. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tenis: Gabi Adrian Boitan a pierdut finala turneului ITF de la București
Tenismanul român Gabi Adrian Boitan a fost învins de bulgarul Piotr Nesterov cu 6-4, 6-4, duminică, în finala turneului M15 de la București (ITF), dotat cu premii totale de 15.000 de dolari și găzduit de Năstase & Marica Sport Club. Nesterov (22 ani, 439 ATP) are acum 3-1 în meciurile directe cu Boitan (25 ani, 368 ATP).
Tenis: Elena Ruxandra Bertea a câștigat la București primul său titlu ITF la simplu
Elena Ruxandra Bertea a câștigat, duminică, primul său titlu ITF la simplu din carieră, după ce a învins-o pe Lavinia Tănăsie cu 6-2, 6-2, în finala turneului W15 de la București, dotat cu premii totale de 15.000 de dolari și găzduit de CS Galaxy. Bertea (19 ani, 659 WTA) are acum 2-1 în meciurile directe cu Tănăsie (21 ani, 518 WTA), a
Scrimă: CS Dinamo a câștigat titlul de campioană națională pe echipe la sabie feminin
CS Dinamo București 1 a câștigat titlul de campioană națională în proba feminină de sabie pe echipe, duminică, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din Capitală, după ce a învins-o în finală pe CS Dinamo 2 cu 45-31. În semifinale, CS Dinamo 1 (Sofia Elena Corlătescu, Anastasia Fusea, Adriana Maria Geatara, Andreea
Handbal feminin: CSM București, victorie la ultimul meci al Cristinei Neagu
CSM București a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 35-33, duminică, în Sala Polivalentă din Capitală, în etapa a 26-a a Ligii Naționale de handbal feminin, la ultimul meci din cariera Cristinei Neagu. Neagu, care a înscris 8 goluri în acest meci, a primit al final premiul de ''Cea mai bună jucătoare de naționalitat
Fotbal: FC Argeș, campioana Ligii a II-a; FC Voluntari va disputa barajul pentru Superligă
FC Argeș a devenit campioana Ligii a II-a de fotbal, după ce a învins-o pe FK Csikszereda cu scorul de 4-0, chiar la Miercurea Ciuc, duminică, în etapa a 10-a, ultima, a fazei play-off a eșalonului secund. Cele două echipe au promovat împreună în Superligă. FC Voluntari s-a impus cu 1-0 în duelul cu Metaloglobus și
Fotbal: Sepsi OSK a retrogradat din Superligă; Poli Iași și Unirea Slobozia vor juca baraje
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a retrogradat din Superliga de fotbal, după ce a fost învinsă de Unirea Slobozia cu scorul de 2-1, duminică, la Clinceni, în etapa a noua și ultima din play-out, în timp ce Poli Iași și formația ialomițeană vor juca barajele pentru menținere în prima ligă. Unirea Slobozia a început bine acest meci d
Fotbal: Jucătorii FCSB au sărbătorit câștigarea titlului de campioană pe străzile Bucureștiului alături de fani
Fotbaliștii echipei FCSB și staff-ul tehnic au sărbătorit, sâmbătă seara, câștigarea unui nou titlu de campioană în Superliga României, pe străzile Capitalei, alături de suporterii roș-albaștri, într-un autocar descoperit. După meciul cu Universitatea Craiova, câștigat cu 1-0, pe Arena Națională, în et
Fotbal: Alexandru Mitriță (Universitatea Craiova) - E un final de campionat cu încărcătură emoțională foarte mare
Fotbalistul echipei Universitatea Craiova, Alexandru Mitriță, a afirmat, sâmbătă, la finalul partidei cu FCSB, pierdut cu 0-1, pe Arena Națională din Capitală, că formația sa resimte pe acest final de campionat o încărcătură emoțională foarte mare. 'În această seară am pierdut lupta. Nu este ușor, e un final de campionat
Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Un rezultat de egalitate cu FCSB era mult mai echitabil
Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat, sâmbătă, la finalul partidei cu FCSB, pierdut cu 0-1, pe Arena Națională din București, că un rezultat de egalitate ar fi fost mult mai echitabil după cum au decurs ostilitățile pe teren. 'Cred că per total un rezultat de egalitate era mult mai echitabil. Nu cred că ne
Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Sunt fericit pentru jucători, au arătat că sunt profesioniști
Antrenorul echipei de fotbal FCSB, Elias Charalambous, a declarat, sâmbătă seara, la finalul meciului cu Universitatea Craiova, scor 1-0, că este fericit pentru jucătorii săi, care au arătat că sunt profesioniști și au câștigat, deși au cucerit titlul de campioană în Superliga României încă de săptămâna trecută.
Fotbal: Pintilii (FCSB), după al doilea titlu consecutiv - Acești fotbaliști sunt niște copii fantastici
Antrenorul secund al echipei de fotbal FCSB, Mihai Pintilii, a declarat, sâmbătă seara, după meciul cu Universitatea Craiova, scor 1-0, că fotbaliștii săi, care au cucerit al doilea titlu consecutiv, sunt 'niște copii fantastici' 'Suntem cei mai buni. Niciodată nu îți pui obiective până nu te vezi acolo. Campionat
Fotbal: FCSB - Universitatea Craiova 1-0, în play-off-ul Superligii
Echipa de fotbal FCSB, campioană încă din data de 10 mai, a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 1-0 (1-0), sâmbătă, pe Arena Națională din Capitală, într-o partidă din etapa a 9-a a Superligii. Golul victoriei a fost marcat în minutul 19 de Daniel Bîrligea, după o pasă în adâncime a lu
Fotbal: UTA Arad - Gloria Buzău 0-0, în ultima etapa din play-out
UTA Arad a terminat la egalitate cu Gloria Buzău, 0-0, sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 9-a și ultima a fazei play-out a Superligii de fotbal. Într-un meci fără miză, cei doi antrenori au dat credit tinerilor, Gloria, echipă virtual retrogradată, oferind o replică bună. Arădenii au avut două
Scrimă: Andreea Lupu, campioană națională la sabie
Scrimera Andreea Lupu (CS Dinamo) a câștigat primul său titlu de campioană națională la sabie seniori, sâmbătă, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București, după ce a învins-o în finală pe Tania Luțea (CSA Steaua), cu 15-13. Podiumul a fost completat de două sabrere de la CS Riposta București, Th
Rugby: Steaua a obținut o victorie categorică în Liga națională
CSA Steaua a surclasat-o pe CS Universitatea ELBI Cluj cu scorul de 43-0 (31-0), sâmbătă, pe Stadionul Ghencea din Capitală, într-un meci din etapa a 8-a a Ligii Naționale de rugby. Steaua a reușit șapte eseuri, prin Reizel Nitsan, Gabriel Plăcintă, Alic Ciocoiu, Ionuț Sava, Andi Radu, Emanuel Ilincuță și Cristi Boboc. Alin Conache