logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Eduard Novak (MTS): Sportul românesc nu ştie să lucreze strategic, planificat, cum să ne aşteptăm la rezultate?

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a afirmat, joi, în urma primirii rezultatelor auditului efectuat la nivelul cluburilor sportive departamentale, că sportul românesc nu ştie sau nu este obişnuit să lucreze strategic, planificat.

"În urma finalizării misiunii de audit, principala observaţie este că, deşi la nivelul a 45 din totalul de 48 de cluburi erau elaborate strategii şi programe de dezvoltare pe termen mediu şi/sau scurt, după cum a reieşit din centralizarea datelor şi documentelor prezentate, toate aceste documente interne de lucru prezentau doar un cadru general. Nici vorbă despre activităţi punctuale, pe secţii, cu obiective şi termene bine stabilite pentru implementare, cu necesar de resurse financiare şi umane. Nici vorbă despre persoane responsabile, modalităţi de monitorizare a indicatorilor propuşi sau persoane responsabile cu monitorizarea. Toate acestea mă conduc la concluzia că sportul românesc nu ştie sau nu este obişnuit să lucreze strategic, planificat. Şi atunci cum să ne aşteptăm la rezultate? Strategia Naţională pentru Sport va da restartul acestui domeniu, într-un mod profesionist, modern, coerent şi coordonat' a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak.

Concluziile auditului efectuat de Ministerul Tineretului şi Sportului la nivelul cluburilor sportive departamentale confirmă necesitatea Strategiei Naţionale pentru Sport, se arată într-un comunicat al MTS.

"În perioada ianuarie - septembrie a acestui an, Biroul Audit Public Intern din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului a efectuat o misiune de audit de sistem cu tema 'Evaluarea sistemelor de conducere şi control intern la nivelul cluburilor sportive aflate în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului'. Perioada auditată a fost cuprinsă între 1 ianuarie 2018 şi 31 decembrie 2020, iar raportul final prezintă rezultatele constatate de echipa de auditori, precum şi recomandările acestora pentru remedierea deficienţelor. Toate aceste date vor servi la fundamentarea Strategiei Naţionale pentru Sport, aflată în proces de elaborare. Scopul principal al acestei misiuni de audit public de sistem a fost acela de a oferi o asigurare rezonabilă privind funcţionarea activităţii destinate sportului de performanţă la nivelul structurii de specialitate din MTS şi al cluburilor departamentale. În cadrul acestei misiuni, activitatea auditabilă a fost analizată în ansamblul său, prin examinarea tuturor elementelor componente (subsistemelor), şi anume: modul de organizare a activităţii la nivelul fiecărui club, cu respectarea legislaţiei şi a normativelor sportive aplicabile, economicitatea, eficienţa şi eficacitatea utilizării resurselor (materiale, umane, financiare), modul de analiză şi finanţare a activităţii sportive la nivelul ordonatorului superior de credite - MTS, performanţele sportive obţinute în perioada auditată. Ca urmare a auditului dispus la nivelul cluburilor subordonate MTS, s-au constatat şi aspecte pozitive, dar şi probleme care au afectat activitatea sportivă. Deficienţele identificate privesc atât organizarea instituţională, cât şi baza materială, resursa umană şi modul de alocare a sumelor primite de la MTS", precizează instituţia.

Printre altele, s-a constatat că doar 23 din cele 48 de cluburi departamentale funcţionează cu toate secţiile, aşa cum ele sunt avizate în CIS. De asemenea, din cele 410 secţii existente la nivel naţional, 34 sunt complet nefuncţionale, neavând nici sportivi, nici antrenori. Din totalul de 48 de cluburi, 9 funcţionează cu un nivel scăzut de risc, restul de 38 plasându-se în zona de risc crescut sau mediu.

Alte observaţii se referă la faptul că 50% dintre directori au studii de educaţie fizică şi sport, restul de 50% fiind formaţi în alte domenii, dar şi la necesitatea reorganizării acestor cluburi, prin schimbarea statului de funcţii şi a regulamentelor de organizare-cadru. S-a concluzionat că lipsa experţilor sportivi are efecte negative asupra organizării de competiţii, a deconturilor antrenorilor şi a caietelor de antrenament. În anumite situaţii, calendarele sportive prezentau deficienţe de întocmire şi nu erau aprobate de direcţia de specialitate din MTS, aceasta fiind o condiţie esenţială în fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli.

Cu privire la antrenori, dincolo de inegalitatea în salarizare faţă de cei din sistemul cluburilor sportive şcolare, aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, o problemă constatată o reprezintă faptul că mare parte a acestora au vârste înaintate. Dinamica forţei de muncă este redusă, iar şansele tinerilor de a ocupa aceste poziţii sunt foarte scăzute, cu toate consecinţele care decurg de aici cu privire la atragerea tinerilor spre sport sau metodologia de antrenament şi pregătire.

Raportul a constatat că, dincolo de vârstă, lipsa caietelor de antrenament şi a planurilor de pregătire a sportivilor are un impact negativ asupra calităţii activităţii sportive şi a rezultatelor obţinute. De altfel, la nivelul celor 60 de ramuri de sport, prea puţine dintre rezultatele obţinute la nivel naţional se regăsesc şi la nivel internaţional, aceasta fiind, de fapt, verificarea nivelului real de performanţă. De menţionat cu rezultate la acest nivel, mai ales din rândul segmentelor copii-cadeţi-juniori, sunt ramuri precum atletismul, judo, luptele, scrima sau kaiac-canoe, ele regăsindu-se şi pe lista celor care s-au preocupat de investiţia în aceste categorii de tineri sportivi şi de selecţia lor. Tot aici trebuie menţionate baschetul, boxul, nataţia, voleiul, tenisul, canotajul, bobul şi sania, sau fotbal-tenisul.

Cu privire la repartizarea sumelor alocate de la buget, media cheltuielilor de personal la nivelul anului 2019, de exemplu, a fost de 47%, 11% au fost cheltuieli cu bunurile şi serviciile, 4% au reprezentat cheltuieli cu materiale şi echipament sportiv, 35% cheltuieli cu activitatea sportivă şi 3% cheltuieli de capital.

Lipsa Consiliilor Consultative prevăzute de Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 este o altă constatare a echipei de auditori. Este important ca acest organ de decizie să se formalizeze şi să participe la procesele decizionale de la nivelul cluburilor, cu implicarea autorităţilor locale, aşa cum prevede legea, pentru o mai bună coordonare şi colaborare, în interesul sportului.

"Concluzionând cu privire la rezultatele misiunii de audit la nivelul cluburilor, atâta timp cât nu există o Strategie Naţională pentru Sport, nu putem discuta despre performanţă sportivă, pentru că nu există o abordare unitară şi consecventă, care să conducă spre rezultate. Strategia Naţională pentru Sport reprezintă o prioritate a Ministerului Tineretului şi Sportului, urmând a integra atât rezultatele analizelor de la nivelul structurilor subordonate, cât şi pe cele ale consultărilor cu federaţiile sportive naţionale, COSR, ministerele implicate în elaborare, reprezentanţii autorităţilor locale, investitorii în sport etc., precum şi modele de bune practici din alte state europene.

Obiectivele prioritare ale Strategiei Naţionale pentru Sport sunt revenirea României în elita mondială a sportului de performanţă, cu clasarea în top 10 la ediţia din 2032 a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de Vară, dezvoltarea sportului şcolar, prin facilitarea practicării zilnice a activităţilor sportive în cadrul şcolii de către toţi elevii, şi dezvoltarea sportului de masă, cu creşterea procentului populaţiei care practică sportul în mod constant de la 5 la 30 % în 2032", se mai arată în documentul citat.
AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Dragomir, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 18-05-2025 00:46

Fotbal: Jucătorii FCSB au sărbătorit câștigarea titlului de campioană pe străzile Bucureștiului alături de fani

Fotbaliștii echipei FCSB și staff-ul tehnic au sărbătorit, sâmbătă seara, câștigarea unui nou titlu de campioană în Superliga României, pe străzile Capitalei, alături de suporterii roș-albaștri, într-un autocar descoperit. După meciul cu Universitatea Craiova, câștigat cu 1-0, pe Arena Națională, în et

Sport Intern 17-05-2025 23:18

Fotbal: Alexandru Mitriță (Universitatea Craiova) - E un final de campionat cu încărcătură emoțională foarte mare

Fotbalistul echipei Universitatea Craiova, Alexandru Mitriță, a afirmat, sâmbătă, la finalul partidei cu FCSB, pierdut cu 0-1, pe Arena Națională din Capitală, că formația sa resimte pe acest final de campionat o încărcătură emoțională foarte mare. 'În această seară am pierdut lupta. Nu este ușor, e un final de campionat

Sport Intern 17-05-2025 23:03

Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Un rezultat de egalitate cu FCSB era mult mai echitabil

Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat, sâmbătă, la finalul partidei cu FCSB, pierdut cu 0-1, pe Arena Națională din București, că un rezultat de egalitate ar fi fost mult mai echitabil după cum au decurs ostilitățile pe teren. 'Cred că per total un rezultat de egalitate era mult mai echitabil. Nu cred că ne

Sport Intern 17-05-2025 22:57

Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Sunt fericit pentru jucători, au arătat că sunt profesioniști

Antrenorul echipei de fotbal FCSB, Elias Charalambous, a declarat, sâmbătă seara, la finalul meciului cu Universitatea Craiova, scor 1-0, că este fericit pentru jucătorii săi, care au arătat că sunt profesioniști și au câștigat, deși au cucerit titlul de campioană în Superliga României încă de săptămâna trecută.

Sport Intern 17-05-2025 22:38

Fotbal: Pintilii (FCSB), după al doilea titlu consecutiv - Acești fotbaliști sunt niște copii fantastici

Antrenorul secund al echipei de fotbal FCSB, Mihai Pintilii, a declarat, sâmbătă seara, după meciul cu Universitatea Craiova, scor 1-0, că fotbaliștii săi, care au cucerit al doilea titlu consecutiv, sunt 'niște copii fantastici' 'Suntem cei mai buni. Niciodată nu îți pui obiective până nu te vezi acolo. Campionat

Sport Intern 17-05-2025 22:01

Fotbal: FCSB - Universitatea Craiova 1-0, în play-off-ul Superligii

Echipa de fotbal FCSB, campioană încă din data de 10 mai, a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 1-0 (1-0), sâmbătă, pe Arena Națională din Capitală, într-o partidă din etapa a 9-a a Superligii. Golul victoriei a fost marcat în minutul 19 de Daniel Bîrligea, după o pasă în adâncime a lu

Sport Intern 17-05-2025 16:03

Fotbal: UTA Arad - Gloria Buzău 0-0, în ultima etapa din play-out

UTA Arad a terminat la egalitate cu Gloria Buzău, 0-0, sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 9-a și ultima a fazei play-out a Superligii de fotbal. Într-un meci fără miză, cei doi antrenori au dat credit tinerilor, Gloria, echipă virtual retrogradată, oferind o replică bună. Arădenii au avut două

Sport Intern 17-05-2025 15:04

Scrimă: Andreea Lupu, campioană națională la sabie

Scrimera Andreea Lupu (CS Dinamo) a câștigat primul său titlu de campioană națională la sabie seniori, sâmbătă, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București, după ce a învins-o în finală pe Tania Luțea (CSA Steaua), cu 15-13. Podiumul a fost completat de două sabrere de la CS Riposta București, Th

Sport Intern 17-05-2025 14:57

Rugby: Steaua a obținut o victorie categorică în Liga națională

CSA Steaua a surclasat-o pe CS Universitatea ELBI Cluj cu scorul de 43-0 (31-0), sâmbătă, pe Stadionul Ghencea din Capitală, într-un meci din etapa a 8-a a Ligii Naționale de rugby. Steaua a reușit șapte eseuri, prin Reizel Nitsan, Gabriel Plăcintă, Alic Ciocoiu, Ionuț Sava, Andi Radu, Emanuel Ilincuță și Cristi Boboc. Alin Conache

Sport Intern 16-05-2025 23:46

Șah: Indianul Rameshbabu a câștigat turneul Superbet Chess Classic România 2025

Indianul Praggnanandha Rameshbabu a câștigat, vineri, turneul de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Câștigătorul turneului Tata Steel din 2025 a remizat în ultima rundă, a noua, cu americanul Levon Aronian, francezul de origin

Sport Intern 16-05-2025 23:29

Baschet masculin: U-BT Cluj-Napoca a câștigat primul meci al semifinalei cu CS Vâlcea

U-BT Cluj-Napoca, campioana en titre, a câștigat clar primul meci al semifinalei Ligii Naționale de baschet masculin cu CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea, cu scorul de 105-85, vineri seara, pe teren propriu. Zavier Marquis Simpson, cu 19 puncte și 7 pase decisive, Zachary Scott Hankins, cu 17 p, 3 recuperări, și Dennis Jero

Sport Intern 16-05-2025 23:12

Fotbal: Dinamo, învinsă pe teren propriu de 'U' Cluj cu 3-1, în play-off-ul Superligii

Dinamo București a fost învinsă de Universitatea Cluj cu scorul de 3-1 (0-1), vineri seara, pe Arena Națională, într-un meci din etapa a noua a fazei play-off a Superligii de fotbal. Dinamo a pierdut incredibil acest meci, după ce a condus cu 1-0 la pauză și a avut superioritate numerică din minutul 63, primind trei goluri în

Sport Intern 16-05-2025 20:49

Handbal masculin: CSM București încheie campionatul cu o victorie în deplasare

CSM București a încheiat sezonul cu o victorie în deplasare, 29-23 (14-11) cu CSM Făgăraș, vineri, într-un meci din etapa a 26-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Andrei Mihalcea a marcat 9 goluri pentru ''tigri'', iar David Bogdan Voica a reușit 7. De la gazde, care au încheiat pe ul

Sport Intern 16-05-2025 18:21

Scrimă: CS Dinamo a câștigat titlul de campioană națională pe echipe la sabie masculin

CS Dinamo București (Casian Cîdu, Matei Alexandru Radu, Iulian Teodosiu, Răzvan Ursachi) a câștigat titlul de campioană națională în proba masculină de sabie pe echipe, vineri, după ce a învins-o în finală pe CSA Steaua București (Matei Cîdu, Mihnea Enache, Cristian Macovei, Alexandru Zmău) cu scorul de 45-40, în Sala de scrimă '

Sport Intern 16-05-2025 17:42

Polo feminin: CSM Unirea Alba Iulia a câștigat în premieră titlul național

CSM Unirea Alba Iulia a câștigat în premieră titlul de campioană națională la polo pe apă feminin, vineri, după ce a învins-o în meciul decisiv pe CSA Steaua București cu scorul de 8-5. Steaua a condus cu 3-0, dar Unirea a revenit și s-a impus cu 8-5, în meciul desfășurat în al șaptelea turneu al Ligii femin