logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Condiţii ''spartane'' pentru sportivii români la JO 2020: Avem voie doar în cameră şi la antrenamente (GALERIE FOTO)

Image

Atleţii români care participă la Jocurile Olimpice de la Tokyo au parte de condiţii ''spartane'' în cantonamentul de la Matsudo, unde se află într-o carantină totală şi trebuie să respecte cu stricteţe regulile organizatorilor privitoare la pandemia de Covid-19.
 


"Am ajuns în Matsudo în jur de miezul nopţii, după o escală la Istanbul şi alte 11 ore cu avionul. Iar când ajuns aici am avut oarecum un şoc, pentru că regulile guvernului japonez sunt foarte, foarte stricte. Avem doar două etaje unde avem voie să ne deplasăm, la 4 şi 5. Iar să urcăm sau să coborâm o putem face doar pe scara de serviciu, liftul şi scările principale le folosesc alte persoane şi nu avem voie să luăm contact cu absolut nimeni. Timpul petrecut aici este în cameră sau la antrenament, atât. Nu avem voie la magazin, nu avem voie să facem o plimbare, nu avem voie să ne relaxăm, absolut nimic. Totul este foarte strict. Avem acele două aplicaţii pe telefon întotdeauna cu noi, este cu totul altfel. Este carantină totală", a declarat, pentru AGERPRES, atleta Alina Rotaru, care va concura la Tokyo în proba de săritură în lungime.
 


Drumul până în cantonamentul din Matsudo, un mic oraş din apropiere de Tokyo, a fost şi el unul destul de anevoios, pe aeroportul din Japonia al doilea grup al delegaţia României la JO, care a plecat pe 16 iulie, trecând prin mai multe filtre de control până să primească acreditarea pentru Jocurile Olimpice.
 

"M-am simţit foarte bine, onorată, atât eu cât şi antrenorul meu că am plecat de la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, şi vreau să mulţumesc COSR pentru acest lucru. Am avut un zbor Bucureşti - Istanbul, cu o escală scurtă de două ore şi ceva. Apoi am avut norocul de a zbura cu un avion nou, Dream Liner, timp de 11 ore. Ajunşi în Japonia, a început un minimaraton, unde am avut 5-6 opriri şi ni s-au verificat cele două aplicaţii, cu teste pentru Covid. Este ca o viză, cu multe QR-coduri, care trebuiau scanate. Iar înainte de a ajunge la viză, una dintre opriri a fost pentru testul de salivă, pentru că aici nu se fac teste ca în Europa, cu beţigaşe. Abia când am primit acreditarea am conştientizat că am ajuns în final la Jocurile Olimpice. După obţinerea rezultatelor, toate negative pentru delegaţia României, unii dintre noi au putut merge către Satul Olimpic, iar noi, atletismul, am intrat în cantonament, în oraşul Matsudo, unde am ajuns la miezul nopţii", a povestit sportiva.
 


Alina Rotaru spune că angajaţii hotelului sunt foarte amabili cu sportivii, dar în acelaşi timp stricţi în ceea ce priveşte respectarea regulilor impuse de către autorităţi: "Oamenii de aici sunt foarte drăguţi şi încearcă să ne facă pe plac, dar regulile vin de sus, de la guvernul japonez şi nu ţine de ei. Trebuie respectate, trebuie să ne supunem, chiar dacă ei ne tratează foarte bine. Îşi cer tot timpul scuze, ştiţi cum sunt japonezii... Noi ne dăm seama că nu este vina lor, ei trebuie doar să respecte ce li s-a spus de sus. Şi vom sta aici până pe 25 iulie, când vom pleca în Satul Olimpic. Să vedem acolo care vor fi regulile. Camera este foarte mică, dar asta nu mai contează. Am primit două camere, una pentru bagaj şi una în care să dormim. Iar în rest este carantina totală, doar antrenament şi înapoi".
 


Şi felul în care sportivii români iau masa este total diferit faţă de modul în care erau obişnuiţi, primesc micul dejun, prânzul şi cina în caserole şi mănâncă în camere: "Micul dejun, masa de prânz şi masa de seară le primim în nişte cutii pe care le luăm şi trebuie să mâncăm în cameră. Este cu totul altfel, dar acestea sunt regulile, sunt pentru toţi din păcate, şi trebuie să le respectăm. Mâncarea este bună, gustoasă, ai de unde alege, chiar dacă nu suntem obişnuiţi cu aceste feluri de mâncare".
 


În ceea ce priveşte condiţiile de antrenament, Rotaru a afirmat că sunt foarte bune şi că s-a acomodat foarte repede şi la diferenţa de fus orar.

"Partea bună este că avem condiţii de antrenament foarte bune. Eu una m-am acomodat foarte bine, foarte repede, deşi până acum nu am mai stat în carantină niciodată. Este pentru prima dată. Nu am avut probleme nici cu diferenţa de fus orar. Să vedem cum va fi mai încolo, până acum este OK", a completat sportiva.

Regulile impuse de autorităţile nipone trebuie respectate de absolut toţi sportivii, chiar dacă unele delegaţii au un mic avantaj în sensul că atleţii au voie să se plimbe pe o distanţă de 100 de metri.

"Am vorbit cu o altă concurentă de la săritura în lungime din Marea Britanie care a ajuns şi ea în Japonia. Este într-un alt oraş, tot în cantonament, iar regulile sunt aceleaşi ca şi la noi, au voie doar la antrenament şi în cameră. Spre deosebire de noi ei au şi o cameră de luat masa, pentru că ei au închiriat tot hotelul pentru delegaţia lor, în timp ce noi avem doar două etaje. Iar ei mai au voie să se plimbe în faţa hotelului, pe o distanţă de 100 de metri, atât, timp de o oră", a mai spus Alina Rotaru.

Atletul Marius Cocioran, care va concura în roba de 50 de kilometri marş, a declarat pentru AGERPRES că pe lângă condiţiile dure de cantonament, sportivii români se confruntă şi cu o căldură excesivă şi umiditate ridicată.

"Am ajuns cu bine, totul este OK, deşi este un pic mai greu, pentru că nu avem voie să ieşim nicăieri în afară de camera de cantonament şi de mers la antrenament. Şi nu se face niciun fel de excepţie. Iar o altă problemă este cu vremea, este foarte cald şi o umiditate foarte mare. Va fi mai dificil la concurs decât în mod normal. Acum nu ştiu exact cum se va simţi la ora 5:30 dimineaţa când am eu startul. Poate că la Sapporo va fi un pic mai bine", a spus Cocioran.

 


Alina Rotaru a afirmat că va avea timp să se acomodeze cu căldura şi umiditatea, spre deosebire de atleţii care vor ajunge în Japonia mai târziu: "E foarte cald şi umiditate mare. Pentru cei care vor ajunge în Japonia cu câteva zile înaintea concursurilor cred că va fi mai dificil. Eu am timp destul să mă acomodez".

Atleţii români au avut parte marţi dimineaţa de o surpriză din partea elevilor şcolii din oraşul Matsudo. Înainte de antrenamentul zilnic, sportivii români au fost surprinşi de către elevi care le-au urat bun venit şi succes la Jocurile Olimpice.

 


Totodată, copiii au organizat şi un mic spectacol de o oră pentru delegaţia României care efectuează cantonamentul în oraşul lor. Elevii au prezentat în faţa românilor un spectacol de tobe tradiţionale, fanfara liceului şi un mic spectacol de majorete.

''Ei, săracii, fac totul pentru ca noi să ne simţim bine în ţara lor şi este de apreciat toată străduinţa lor. Vor cu tot dinadinsul ca noi să ne simţim bine aici, este măgulitor. Dacă nu ar fi fost această pandemie...'', a mai spus Alina Rotaru.

 


La competiţiile de atletism din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, România va fi reprezentată de Florentina Costina Iuşco, Alina Rotaru (ambele la săritura în lungime), Claudia Mihaela Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Alexandru Firfirică (aruncarea discului), Marius Iulian Cocioran (50 km marş), Rareş Andrei Toader (aruncarea greutăţii), Bianca Florentina Ghelber (aruncarea ciocanului), Andrea Miklos (400 m), Mihăiţă Alexandru Novac (aruncarea suliţei).

Lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august) cuprinde 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive.

Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.
AGERPRES (A, V, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa video/foto: (c) Atleta Alina Rotaru

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 11-05-2025 23:37

Fotbal: Sabău (Universitatea Cluj) - E clar că e o diferență mare între noi și FCSB

Antrenorul echipei de fotbal Universitatea Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a recunoscut, duminică seara, după înfrângerea cu 0-2 din meciul cu FCSB, că diferența dintre formația sa și campioana României a fost una mare. 'Ca să o pui în dificultate pe FCSB ai nevoie să ții de minge. Nu poți după 4-5 pase consecutive să dai

Sport Intern 11-05-2025 23:26

Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Am câștigat matematic titlul, dar trebuie să fim serioși până la capăt

Antrenorul echipei de fotbal FCSB, Elias Charalambous, a declarat, duminică seara, după victoria cu 2-0 în deplasare cu Universitatea Cluj, că formația sa a câștigat matematic titlul de campioană, însă trebuie să trateze cu seriozitate și ultimele două meciuri rămase până la finalul play-off-ului Superligii. 'Am c&a

Sport Intern 11-05-2025 23:07

Fotbal: Marius Ștefănescu (FCSB) - Nu s-a pus niciodată problema cine va câștiga acest campionat

Jucătorul Marius Ștefănescu a declarat, duminică seara, la finalul partidei cu Universitatea Cluj, câștigată cu 2-0 de FCSB, prin golurile sale, că în acest sezon nu s-a pus niciodată problema numelui formației care va câștiga titlul de campioană în Superliga de fotbal a României. 'Am fost foarte bine mobiliza

Sport Intern 11-05-2025 23:03

Șah: Remize pe linie în runda a cincea a turneului Superbet Chess Classic România 2025

Toate cele cinci partide din etapa a cincea, desfășurată duminică, în turneul de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București, s-au încheiat cu remize. Marele maestru român Bogdan Deac a împărțit punctul cu uzbecul Nodirbek Abdusat

Sport Intern 11-05-2025 22:58

Fotbal: Risto Radunovic (FCSB) - Am gestionat foarte bine acest sezon, acum ne gândim la Champions League

Fotbalistul Risto Radunovic a afirmat, duminică, la finalul meciului cu Universitatea Cluj, câștigat cu 2-0 de FCSB, că formația sa a gestionat foarte bine acest sezon în care a câștigat deja titlul de campioană și că gândul tuturor jucătorilor pregătiți de Elias Charalambous se îndreaptă acum către Champions League.

Sport Intern 11-05-2025 22:53

Auto: Frații Maior s-au clasat pe șase în Raliul Ungariei; Tempestini a abandonat

Norbert și Francesca Maior s-au clasat pe locul al șaselea în Raliul Ungariei, etapa a doua a Campionatului European de Raliuri (ERC), în timp ce Simone Tempestini a fost nevoit să abandoneze. Frații Maior, la prima lor competiție internatională cu o mașină de top (Citroen C3 Rally2), au avut o evoluție constantă și au reușit să re

Sport Intern 11-05-2025 22:42

Fotbal: FCSB a câștigat în deplasare cu Universitatea Cluj (2-0), în play-off

FCSB, virtual campioană după remizat dintre Universitatea Craiova și CFR Cluj (2-2), a învins-o pe Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (0-0), duminică seara, pe Cluj Arena, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-off a Superligii de fotbal. Ambele goluri au fost marcate de Marius Ștefănescu (72, 77), jucător introdus la pauză.

Sport Intern 11-05-2025 21:44

Scrimă: CS Rapid București a câștigat titlul națională la floretă masculin pe echipe

CS Rapid București (Almos Balint, Andrei Ciobănică, Petar Files, Luca Juravle) a câștigat titlul național în proba masculină de floretă pe echipe, duminică, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. În finală, CS Rapid a dispus de CSA Steaua (Radu Bălan, Rareș Berceanu, Vlad Roșu, Alexandru Sî

Sport Intern 11-05-2025 21:36

Scrimă: CSA Steaua, campioană națională în proba feminină de spadă pe echipe

CSA Steaua București (Erica Badea, Natalia Constantin, Cristina Constantinescu, Alexandra Predescu) a câștigat titlul de campioană națională în proba feminină de spadă pe echipe, duminică, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. În finală, CSA Steaua 1 a dispus de CSU Târgu Mureș (Mi

Sport Intern 11-05-2025 20:15

Tenis de masă: România a obținut opt medalii la Europenele Under-21 de la Bratislava

România a obținut opt medalii la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), două de aur, două de argint și patru de bronz. Eduard Ionescu și Darius Movileanu au câștigat aurul la dublu masculin, după ce au învins în finală cuplul Andre Bertelsmeier (Germania)/Tiago Abiodun (Portugalia)

Sport Intern 11-05-2025 17:46

Handbal feminin: CSM București a cucerit Cupa României

CSM București a cucerit Cupa României la handbal feminin, după ce a învins-o în finală pe CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud cu scorul de 34-30 (15-14), duminică, în Sala Rapid din Capitală. CSM București a câștigat pentru a opta oară trofeul, după edițiile din 2016, 2017, 2018, 2019, 2022, 2023 și 2024. Pentru Gloria

Sport Intern 11-05-2025 15:18

Tenis: Cezar Crețu a câștigat turneul de la Bistrița (ITF)

Tenismanul român Cezar Crețu, al treilea favorit, a câștigat turneul M15 de la Bistrița (ITF), dotat cu premii totale de 15.000 de dolari, după ce l-a învins pe bulgarul Piotr Nesterov, cu 6-3, 7-6 (7/5), în finala desfășurată duminică. Crețu (24 ani, 362 ATP) s-a impus în finală după aproape două ore de joc (1 h

Sport Intern 11-05-2025 15:12

Tenis: Mara Gae a obținut primul său titlu ITF din carieră

Jucătoarea română de tenis Mara Gae a obținut primul său titlu ITF din carieră la simplu după ce a învins-o pe Eva Maria Ionescu, în două seturi, cu 6-4, 7-5, duminică, în finala turneului de tenis W15 de la București, găzduit de Năstase & Marica Sport Club și dotat cu premii totale de 15.000 de dolari. Mara Gae (19

Sport Intern 11-05-2025 14:58

Atletism: Nixon Kiprotich Kirwa și Alexandra Streja au câștigat Semimaratonul București

Kenyanul Nixon Kiprotich Kirwa și românca Alexandra Streja au câștigat Semimaratonul București, desfășurat duminică în Capitală, cu startul și sosirea în Piața Constituției, potrivit site-ului competiției. La masculin, Nixon Kiprotich Kirwa s-a impus cu timpul de 01 h 04 min 32 sec, fiind urmat de conaționalul Mark Andi

Sport Intern 11-05-2025 13:39

Fotbal: Steaua, lider în Liga a II-a după victoria cu Metaloglobus

Steaua București este lider în Liga a II-a de fotbal, după ce a învins-o pe Metaloglobus București cu scorul de 3-0, duminică, în deplasare, la Clinceni, într-un meci din etapa a noua a fazei play-off, penultima a sezonului. Roș-albaștrii au câștigat fără drept de apel în fața unei echipe care are locul asig